Δευτεροβάθμια

Πανελλαδική Γραμματεία: Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου

Μη κάνεις πίσω από τη ζωή που έχεις ανάγκη!

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

Αυτές τις μέρες με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα ακούσεις για τους εθνικούς στόχους, ότι η Ελλάδα περνά δυσκολίες, για την ανάπτυξη, που ουσιαστικά είναι ανάπτυξη για τους λίγους,  ότι χρειάζεται σταθερότητα, ότι οι αγώνες και οι απεργίες βλάπτουν τον τόπο. Θεωρούν δηλαδή εθνικό καθήκον οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά της ανεργίας, των 200-300 ευρώ, της διαρκούς ανασφάλειας να κάτσει στα αυγά της, για να αυξηθούν τα κέρδη μια χούφτα ανθρώπων που καρπώνονται το πλούτο, που παράγουν με το μόχθο τους εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σου πούμε γι’ αυτά που δεν σου λένε τα σχολικά βιβλία γιατί δεν θέλουν να ξέρεις τι είναι η επανάσταση, για να βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα για το σήμερα και τη ζωή σου.

Θα ρωτήσεις λοιπόν: Μα δεν ήμασταν όλοι μαζί εναντίον των Τούρκων; Σου απαντάμε: ΌΧΙ.

  • Για παράδειγμα, είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας. Τη σημαία στην Πάτρα την ύψωσε ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας.

Οι πρόκριτοι καταπολέμησαν λυσσαλέα κάθε ιδέα για διανομή της εθνικής γης στους φτωχούς αγρότες. Για να ανατρέψουν το Δημ. Μπαλή και τους χωρικούς, που είχαν λύσει δυναμικά το πρόβλημα των εθνικών κτημάτων και των τσιφλικιών, δε δίσταζαν οι πρόκριτοι να ζητάνε τη βοήθεια του Καπουδάν πασά.
Οι προεστοί της Υδρας, σκότωσαν με 70 μισθοφόρους το Λαϊκό ηγέτη και πρωτεργάτη του ξεσηκωμού στην Ύδρα Αντώνη Οικονόμου, ενώ αυτός κατευθυνόταν στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Για το πρόγραμμα "Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ»ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΑΠΙΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.!

Ένα νέο πρόγραμμα ευρωπροπαγάνδας ξεκινάει από φέτος στα σχολεία, και συγκεκριμένα στα Λύκεια, με στόχο τις συνειδήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το περιεχόμενο του προγράμματος αυτού είναι επικίνδυνο και αντιδραστικό. Για παράδειγμα λέει: «Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες διαλόγου για ευρωπαϊκά θέματα, όπως για παράδειγμα "9η Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης" (...) ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα κ.ά.».

Πέρα από τους ύμνους στην ΕΕ για την 9η Μάη, που συνειδητά τη διαστρεβλώνουν, για να σβήσουν από τις συνειδήσεις το μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που γιορτάζεται εκείνη τη μέρα, η ιδεολογική ομπρέλα του «σεβασμού στη διαφορετικότητας» είναι, στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού, το στοιχείο που συμβάλλει στην απόκρυψη της ταξικής διαίρεσης της κοινωνίας, που αποτελεί την πραγματική αιτία διαχωρισμού των ανθρώπων, αλλά και τη βάση για την ενότητα των καταπιεσμένων στρωμάτων.

Γενικότερα αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι κύριος στόχος του προγράμματος «είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής - κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές - μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (...) και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για ποιο δημοκρατικό γίγνεσθαι και για ποιες αξίες της ΕΕ μιλάνε;

Αποτελεί πρόκληση για τους δασκάλους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού της Ε.Ε. και των σάπιων αξιών που πρεσβεύει, στα μάτια των μαθητών.

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών: Εβδομάδα δράσης ενάντια στην αδιοριστία!

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι:

ΣΕΠΕ: "Θουκιδίδης", "Γ. Σεφέρης", "Ο Σωκράτης", "Ρόζα Ιμβριώτη", "Αθηνά"

ΕΛΜΕ: Πειραιά, Γ' Αθήνας, Γ΄ Δυτικήε Αττικής, ΣΤ΄ Αθήνας

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

 

29/3 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

                                                                                                   ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 3-7 ΑΠΡΙΛΗ!!

                                                                                              ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!

 

Στις 23 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της μέρας Πανελλαδικής Δράσης, εκατοντάδες συνάδελφοι μόνιμοι και αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα, μετά το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών-Ωρομισθίων, πολλών ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, διαδήλωσαν και έστειλαν το μήνυμα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν δεχόμαστε να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, ότι ο αγώνας αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς συναντιέται με τις αγωνίες, τις ανάγκες, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να πάρουν πίσω ΤΩΡΑ την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων!

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι:

ΕΛΜΕ: Γ' Αθήνας

Μαζί με τους μαθητές μας συνεχίζουμε τον αγώνα πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά! Διαδηλώνουμε την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 12.00 στο Υπουργείο Παιδείας!

Να πάρουν πίσω ΤΩΡΑ την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων!

Χιλιάδες μαθητές το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους, μαζί με καθηγητές και γονείς για να διεκδικήσουν τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη, στις 13 Φλεβάρη, στις 6 Μάρτη, οι κινητοποιήσεις των μαθητών του Πειραιά στις 7 και τις 10 Μάρτη, έδειξαν ότι η νέα γενιά δεν συμβιβάζεται και παλεύει για τα δικαιώματά της στις σπουδές!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας που έχουν αποφασίσει δεκάδες σχολεία στην Αττική (Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 12.00 στο Υπουργείο Παιδείας), γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και καθηγητές, προέρχονται από την ίδια πολιτική, κοινός είναι λοιπόν και ο αγώνας!

Κάλεσμα συμμετοχής στη δράση της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.: «ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»

Αποφάσεις συμμετοχής στην πρωτοβουλία έχουν πάρει και οι:

ΣΕΠΕ: "Ρόζα Ιμβριώτη", "Αργύριος Μοσχίδης", "Έλλη Αλεξίου"

ΕΛΜΕ: Α΄ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Προς τα Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Εκπαιδευτικούς

Καθώς τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας και καθημερινά χιλιάδες παιδιά του πολέμου, εγκλωβίζονται στη χώρα μας, λόγω των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να «μιλήσουμε» στους μαθητές μας!

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και των ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και όλους τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στη δράση της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. με θέμα "ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ" (βλ. eedye.gr).

Μέσα από τη δράση αυτή, να καλέσουμε τους μαθητές μας «να σκεφτούν τους άλλους» με την τέχνη τους, με τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια τους!

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.), που διανύει ήδη το 61ο έτος ζωής και δράσης, απευθύνεται σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως τους μαθητές και μας καλεί συλλογικά αλλά και τον καθένα ξεχωριστά "ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ", πρόσφυγες αλλά κι ανθρώπους της διπλανής πόρτας!

Η δράση αυτή είναι συνέχεια των δύο προηγούμενων που διοργάνωσε η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., για τις αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015 και «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016. Σ' αυτές, με ευαισθησία οι μαθητές αποτύπωσαν στα έργα τους (ζωγραφική, κείμενα, κολλάζ, βίντεο κλπ.) το όνειρο για μια ζωή ειρηνική, χωρίς πολέμους, φτώχεια και επεμβάσεις.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Κείμενο υπογραφών των εκπαιδευτικών της Σαλαμίνας

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
για τη μείωση του κόστους της καθημερινής μετακίνησης στα δρομολόγια της Σαλαμίνας

Οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε νησιωτικές περιοχές έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μαζί με τα βάρη που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων και οδηγεί το βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων όλο και πιο χαμηλά, επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τις μεγάλες αποστάσεις και το υψηλό κόστος μετακίνησης από και προς τα σχολεία που υπηρετούμε. 

Διεκδικούμε ουσιαστική στήριξη των συναδέλφων εκπαιδευτικών που μετακινούνται καθημερινά σε μακρινές περιοχές ή ζουν μακριά από τις εστίες τους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να θεσπίσει έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις σε καράβια και ΚΤΕΛ και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης για τη στέγαση και τη σίτιση των συναδέλφων που ζουν μακριά από τα σπίτια τους. 

Απαιτούμε επέκταση της μείωσης κατά 50% στην καθημερινή μετακίνηση των εκπαιδευτικών (με ΙΧ ή από Πειραιά) σε όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και στα ΚΤΕΛ της Σαλαμίνας.

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Οι αναπληρωτές στο δρόμο του αγώνα, για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών, που έχει συγκροτηθεί με απόφαση της ΓΣ στο πλαίσιο του σωματείου, προχώρησαν σε σύσκεψη αναπληρωτών. Στόχος ήταν η συζήτηση γύρω από την γενική κατεύθυνση της πάλης, τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες δράσης. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν αναπληρωτές της ειδικής και γενικής αγωγής.

Το αίτημα για μαζικούς – μόνιμους διορισμούς επιβεβαιώθηκε σαν βάση της συσπείρωσης, σε μια περίοδο που ο κλάδος ζει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολικής, με νέα μέτρα σε βάρος του (όπως και εναντίον όλου του λαού πχ ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, μείωση ελάχιστου αφορολόγητου κλπ), μέτρα που ταυτόχρονα υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις διακρίσεις, σε βάρος των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, σε σχέση με τις άδειες. Έγινε ενημέρωση πως υπάρχει πανελλαδική κινητοποίηση με επίκεντρο τις άδειες τις 29 Μάρτη. Αποτιμήθηκε θετικά η μέχρι τώρα δράση για μια σειρά προβλήματα πχ οδοιπορικά, έκπτωση στις μετακινήσεις. Οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν πως έγινε επαφή με την Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Πρωτοβάθμιας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση για όλα τα παραπάνω και αναμένεται η απάντηση.

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λέσβου: Χορηγίες μπουφάν από αυτούς που φέρνουν για το Λαό μας εργασιακή βαρυχειμωνιά!

Με έγγραφό του στις 14/3 ο Δήμος Λέσβου ( Γραφείο Αντιδημάρχου Εθελοντικών Οργανώσεων Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη) στα πλαίσια της «καλής συνεργασίας» του, όπως αναφέρει, με το ίδρυμα Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, απευθύνεται στις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για την προσφορά μπουφάν εκ μέρους του ιδρύματος, σε μαθητές που «χρήζουν βοήθειας».

Είναι ξεκάθαρο ότι η «φιλεύσπλαχνη» αυτή συνεργασία προσπαθεί να στοχεύσει στην αέναη κι απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων κι όχι στην προστασία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών από το ψύχος.

Τις αντιδράσεις, την οργάνωση και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στην ταξική πάλη φοβούνται , τρέμουν και παίρνουν τα μέτρα τους να την προλάβουν. Παρεμβαίνουν στις νεανικές συνειδήσεις για να τις χειραγωγήσουν, να μην αποκτήσουν ταξικά χαρακτηριστικά και προσανατολισμό. Το εκκολαπτόμενο αυριανό εργατικό δυναμικό νανουρίζουν γλυκά στην αγκαλιά των μεγαλοεπιχειρηματιών , αφού προϋπόθεση για την κερδοφορία τους είναι τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Οι κάλπικες αποπροσανατολιστικές «αγαθοεργίες» που σερβίρουν στο λαό κατά καιρούς για λογαριασμό της αστικής τάξης , κυβέρνηση – αντιπολίτευση –το σύνολο των αστικών κομμάτων, αλλά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου είναι επικίνδυνες και προκλητικές.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Ο υποσιτισμός είναι συνώνυμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμα περιστατικό υποσιτισμού μαθήτριας σε Λύκειο της Πάτρας. Όπως καταγγέλλεται, η συγκεκριμένη μαθήτρια, που προέρχεται από οικογένεια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λιποθύμησε την ώρα του σχολείου μπροστά στα μάτια των καθηγητών της, αφού είχε 3 ημέρες να φάει. Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό αφού ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για χιλιάδες οικογένειες με ανέργους, πολύτεκνους και διαζευγμένους γονείς, κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τη διασφάλιση των απαραίτητων για την επιβίωση των παιδιών τους.

Η αιτία για τα φαινόμενα αυτά:

Είναι η αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά, που φορτώνει κάθε μέρα νέα μέτρα στην πλάτη του λαού. Σαν αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σαν αυτά που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, για να στηριχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Είναι η άλλη όψη της σαπίλας ενός συστήματος όπου ελάχιστοι ζουν μέσα στη χλιδή, ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρι. Την ίδια ώρα, "αυτοί που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα" για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Για το Πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Ένα νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. ξεκινάει από φέτος στα σχολεία, και συγκεκριμένα στα Λύκεια, με στόχο τις συνειδήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Γενικότερα αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι κύριος στόχος του προγράμματος «είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής - κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές - μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (...) και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το "δημοκρατικό γίγνεσθαι" όμως της Ε.Ε. το ζούμε από "πρώτο χέρι" οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας:

Α.Σ.Ε στην ΕΛΜΕ Ηρακλείου: Για τη στάση των άλλων δυνάμεων στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Έχουν περάσει τρεις μήνες από τις εκλογές του σωματείου και ενώ η αντιλαϊκή επίθεση στα δικαιώματά μας εντείνεται, με ευθύνη του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) δεν έχει πλήρως συγκροτηθεί το προεδρείο του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου. Οι παρατάξεις αυτές αρνήθηκαν την πρόταση της ΑΣΕ για αντιπροσωπευτικό-αναλογικό προεδρείο και συνεχίζουν να εγκαλούν το ΠΑΜΕ να υποχωρήσει από την αταλάντευτη θέση του. Τέτοιος δρόμος προγραμματικών συγκλίσεων του ΠΑΜΕ δεν υπήρξε και ούτε μπορεί να υπάρξει με τον κυβερνητικό, συναινετικό συνδικαλισμό.

Μπροστά στα νέα μέτρα και αντίμετρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να κλείσει η 2η αξιολόγηση, μέτρα «φωτιά» για το λαό που πατούν πάνω στο έδαφος των προηγούμενων αντιλαϊκών μέτρων που με τις ευλογίες του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων και των μονοπωλιακών ομίλων έχουν τσακίσει τη ζωή μας. Την ώρα που έχουν συμφωνήσει νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας για να εφαρμοστούν τα μέτρα του 3ου μνημονίου που από κοινού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ με νέα φοροληστεία για το λαό, νέα μείωση του αφορολόγητου, νέο πετσόκομμα των ήδη τσεκουρωμένων συντάξεων. Την ίδια στιγμή που για τους επιχειρηματικούς ομίλους έχουν ζεστό χρήμα με νέες φοροαπαλλαγές και νέα χρηματοδοτικά πακέτα.

Σ.Ε.Π.Ε. "Ρόζα Ιμβριώτη": Για τη δίωξη του Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» καταδικάζει την παραπομπή σε δίκη του γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων κ. Παναγιώτη Κουφαλάκου.

Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από μήνυση του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης, με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στο Μουσικό Σχολείο  κατά τη διάρκεια  των πανελλαδικά μεγάλων κινητοποιήσεων γονέων, μαθητών, και εκπαιδευτικών ενάντια στο

« τότε νέο σχολείο».  Σε καμία περίπτωση ο νόμιμα εκλεγμένος εκπρόσωπος των γονέων δεν είναι εξωσχολικός παράγοντας και η είσοδός του στο σχολείο δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράνομη είσοδος σε δημόσια υπηρεσία.

Ο κ. Π. Κουφαλάκος, με την ιδιότητά του ως γραμματέας, θέλησε να ενημερώσει τη σχολική κοινότητα, ως αναπόσπαστο μέλος της, για την πανελλαδική κινητοποίηση, συνοδευόμενος από μαθητές και γονείς των Μουσικών Σχολείων Καλαμάτας, Κορίνθου, Άργους και Σπάρτης. Τη μέρα αυτή, όλοι οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων με τους γονείς τους βρίσκονταν σε πανελλαδική κινητοποίηση, ύστερα από σχετική απόφαση του πανελλαδικού τους οργάνου λόγω και των τεράστιων κενών που υπήρχαν στους καθηγητές της Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Παράδοση εκπαιδευτικού υλικού σε προσφυγόπουλα στη Δραπετσώνα

Κάλεσμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς του Πειραιά να συμμετάσχουν την Τρίτη 21/3 (Ημέρα Δράσης ενάντια στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία) στις 14.00 στην παράδοση εκπαιδευτικού υλικού στα προσφυγόπουλα που φοιτούν στη Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων  στο 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας (Αγίου Φανουρίου 10, Δραπετσώνα), απευθύνει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Το ΔΣ υπενθυμίζει πως από κοινού με άλλα σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων, άλλους φορείς, καλωσόρισε τα προσφυγόπουλα και συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες μέρες έναρξης του σχολείου, ενώ τονίζει πως «η ΕΛΜΕ Πειραιά στηρίζει και υπερασπίζεται το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά αυτά που είναι τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που καταστρέφει τις πατρίδες τους και τους ξεριζώνει από τις εστίες τους» και πως συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στις ρατσιστικές, ξενοφοβικές φωνές και την εγκληματική δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής. 

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Με αγώνες χωροθετήθηκε το νέο σχολείο στην Παλική

Με αγώνες χωροθετήθηκε το νέο σχολείο στην Παλική

Με νέους αγώνες θα υλοποιηθούν τόσο αυτό

όσο κι όλες οι αναγκαίες σχολικές και αθλητικές υποδομές στο Νομό

31 ΜΑΡΤΗ Παγκεφαλληνιακή κινητοποίηση στο Αργοστόλι

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό προς την εκπαιδευτική κοινότητα της Παλικής η οποία με τον ενωμένο και σωστά προσανατολισμένο αγώνα της οδήγησε σε μια σημαντική πρώτη νίκη: στη χωροθέτηση του νέου σχολείου για το ΓΕΛ της περιοχής, η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια. Η νίκη αυτή, μέσα σε ένα περιβάλλον ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στο λαό και στη νέα γενιά, επιτεύχθηκε γιατί παραμερίσαμε τις σειρήνες της αναποτελεσματικότητας και του δήθεν ρεαλιστικού. Παραμερίσαμε τις προβοκάτσιες περί κομματικοποίησης, που στόχο είχαν το «διαίρει και βασίλευε». Παραμερίσαμε την προσχηματική πρόταξη των γραφειοκρατικών και τεχνοκρατικών προβλημάτων και αναδείξαμε τις πολιτικές ευθύνες και επιλογές. Σε αυτή τη βάση, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, μπορέσαμε να οικοδομήσουμε μια ενότητα που αγκάλιασε μαθητές – εκπαιδευτικούς – γονείς από δημοτικά – γυμνάσια και λύκεια.

Για τη Σύσκεψη- Ενημέρωση- Συζήτηση της Ένωσης Γονέων Περάματος

Ζωηρή και ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που ξεδιπλώθηκε γύρω από τις εξελίξεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα στην εκπαίδευση στην ενημερωτική συνάντηση της Ένωσης Γονέων Περάματος με γονείς και Εκπαιδευτικούς των σχολείων του Περάματος. Την ενημέρωση εισηγητικά έκανε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ Ηλίας ΠΑΤΙΔΗΣ, ενώ τοποθέτηση-ενημέρωση για τα θέματα της πρωτοβάθμιας έγινε και από το γραμματέα του ΣΕΠΕ Περάματος- Κερατσινίου "Νίκος Πλουμπιδης" Βατίστα Βασίλη. Ο Ηλίας Πατίδης αναφέρθηκε στον χαρακτήρα των μέτρων και αποφάσεων που ψήφισε η κυβέρνηση στο χώρο της εκπαίδευσης, ως συνέχεια των προηγούμενων αντιλαϊκών νομοθετημάτων της ίδιας αλλά  και των άλλων κυβερνήσεων, με τη σφραγίδα και τις επιταγές της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ, ενώ αυτό που τονίστηκε είναι η ανάγκη ενιαία το εκπαιδευτικό κίνημα ( γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές )  να απαντήσει και να στηρίξει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μαθητών  της δευτεροβάθμιας που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα.  

Γραμματεία Εκπαιδευτικών ΑΜ - Θ: Για το πιλοτικό πρόγραμμα του ΙΕΠ

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από θέση αρχών σέβεται και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Οι μειονότητες μπορούν και πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Σε καμιά περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μετατρέπονται σε όργανα στα χέρια των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τους λαούς αλλά μόνο για την προώθηση των γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων τους, μέσω της πρόκλησης - αντιπαράθεσης και μάλιστα με τις πιο ακραίες μορφές, όπως είναι ο πόλεμος.

Τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων πλειονότητας – μειονότητας αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπιση των διαιρετικών προσπαθειών, είτε αυτές προέρχονται από τις εγχώριες κυβερνήσεις και τον ξένο παράγοντα, είτε από τις ίδιες τις ηγεσίες τους.

Επισημαίνουμε με μεγάλη ανησυχία ότι η ΕΕ χρόνια τώρα έχει προνοήσει με σκοπιμότητα να παρέμβει αξιοποιώντας διάφορες μειονοτικές οργανώσεις με πρόσχημα τα έθιμα, τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, τη διάσωση της γλώσσας κ.α. που λειτουργούν αντικειμενικά στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Μοιάζουν αθώα και δίκαια και όμως ένα πράγμα υπηρετούν: Να γίνουν το πρόσχημα για εκβιασμούς και νέο μακελειό.

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Να εξισωθούν προς τα πάνω οι άδειες των αναπληρωτών με εκείνες των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Την ώρα που στα σχολεία μονιμοποιείται η παρουσία χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, προκειμένου να είναι πιο φθηνοί, χτυπιούνται αδυσώπητα τα δικαιώματά τους από κυβέρνηση – ΕΕ – ΣΕΒ. Ένα από αυτά, πολύ βασικό, είναι εκείνο των αδειών. Όχι μόνο δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα σε άδειες με τους μόνιμους συναδέλφους τους, αλλά και πολλές φορές κινδυνεύουν να τιμωρηθούν ακόμα και με απόλυση, αν πάρουν π.χ. άδεια αναρρωτική πάνω από 15 μέρες και κριθεί αναγκαία η αντικατάστασή τους!

Κι αυτό συμβαίνει όταν οι συνάδελφοι αυτοί, λόγω των διαρκών μετακινήσεων (εάν είναι τυχεροί και προσληφθούν), επιβαρύνονται με μεγάλα – πρόσθετα κόστη, αφού ζουν μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους.

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Μήνας ενημέρωσης και προπαρασκευής των σχολείων

Μάρτης: μήνας ενημέρωσης και προπαρασκευής των σχολείων,

για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση

και για πάλη με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες εκπαιδευτικών, μαθητών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και συνάδελφοι έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΚΙ) στις 21 Φλεβάρη. Το ίδιο έγινε σε όλη τη χώρα από Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τσαλακώνοντας την εικόνα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, ότι τα μέτρα έχουν τη συναίνεση του λαού. Οι κινητοποιήσεις έδωσαν μια πρώτη, άμεση και μαχητική απάντηση στη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για τα επόμενα σκληρά μέτρα σε Φορολογικό, Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Είναι σαφές πως υπολειπόμαστε από το αναγκαίο. Χρειάζεται να οργανώσουμε την αντίσταση, με ένταση της προσπάθειας στα σχολεία και σε όλους τους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, για τη συσπείρωση περισσότερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων στην πάλη για ανάκτηση των απωλειών και κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Πειραιά: Για την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πραγματοποιήθηκε , την Κυριακή 12 Μάρτη, η εκδήλωση του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ που ήταν αφιερωμένη στην 8η Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας, με την προβολή της ταινίας <<Δύο Νύχτες, Μία Μέρα>>, στο πολιτιστικό κέντρο <<Μελίνα Μερκούρη>> στην Αμφιάλη. Μία ταινία στην οποία οι αδελφοί Νταρντέν εστιάζουν σε μια από τις πλέον ολέθριες συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τη στάση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων να λειτουργούν με τη λογική ''ο θάνατός σου, η ζωή μου''.

Στον αντίποδα μια δυναμική γυναίκα είναι έτοιμη να παλαίψει για το μέλλον της. Την ταινία προλόγισε η  Κουτσαυλή Παναγιώτα, νηπιαγωγός, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ <<ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ>> η οποία τόνισε την ανάγκη η γυναίκα, με τους πολλαπλούς ρόλους που έχει αλλά και το βάρος και την εκμετάλλευση που υφίσταται, ακριβώς λόγω αυτών των ρόλων, να παλαίψει μαζί με όλους τους εργαζόμενους, μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για μια ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα, απαλλαγμένη από κάθε είδους εκμετάλλευση, που οι ρίζες της βρίσκονται στο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Βατίστας Βασίλης, γραμματέας του ΣΕΠΕ <<Νίκος Πλουμπίδης>>  ευχαρίστησε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση και ανέφερε ότι το ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, καθώς είναι πολύ σημαντικό οι μαθητές, οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν διαχρονικά τους αγώνες της εργατικής τάξης και των κατακτήσεών της, τους μεγάλους σταθμούς αυτών των αγώνων όπως η 8η Μάρτη, γιατί επιχειρείται από το ίδιο το αστικό κράτος η πλήρης παραχάραξη της ιστορίας και η αποϊδεολογικοποίηση των αγώνων. Τέλος, κάλεσε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν τη δράση << Να Σκέφτεσαι τους Άλλους>>.  

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Σάμου: Ο φασισμός δεν έχει θέση στα σχολειά μας - Καμία δίωξη σε όσους αγωνίζονται ενάντιά του

Στα δικαστήρια της Σάμου, οδηγούνται την Πέμπτη 16 Μαρτίου, ο Διαμαντής Γρυδάκης, μέλος του παραρτήματος Σάμου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και τοπικός σύμβουλος Μαραθοκάμπου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Τάκης Διαμαντίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου, για τη στάση τους και την παρέμβασή τους απέναντι στη φασιστικής έμπνευσης ομιλία που εκφωνήθηκε την 28η Οκτώβρη 2012 από καθηγήτρια του γυμνασίου Μαραθοκάμπου στην εκκλησία του χωριού.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις στα Δικαστήρια στο Βαθύ στις 9.30 το πρωί, καλεί το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ που κήρυξε παράλληλα τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για όλα τα Σωματεία στο Δημόσιο τις ώρες 8 π.μ. - 11 π.μ.

Την καταδίκη του για τις διώξεις εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Σάμου αναφέροντας: «Την ημέρα τιμής στον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας δεν έχει θέση η ιδεολογία των πολιτικών απογόνων του φασισμού και του ναζισμού. Δεν έχει θέση ο φασισμός και ο ρατσισμός στα σχολεία.

Syndicate content