Δευτεροβάθμια

Πανελλαδική Γραμματεία: Νέα σχολική χρονιά, Νέοι Αγώνες για το δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη μιας καινούριας σχολικής χρονιάς. Θέλουμε να σου ευχηθούμε από καρδιάς κουράγιο και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας.

Γνωρίζεις από πρώτο χέρι ότι, παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, παρά την προσπάθεια να μας πείσουν ότι "τα χειρότερα πέρασαν", τα πράγματα γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολα. Τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν είναι όλα εδώ, σχεδιάζονται κι άλλα.

Ο μισθός δε φτάνει πια για να βγει ο μήνας, ενώ ετοιμάζουν και νέο μισθολόγιο, δηλαδή νέες μειώσεις στους μισθούς. Ένας νέος συνάδελφός μας, μόνιμος ή αναπληρωτής, καλείται να ζήσει με 600 ευρώ το μήνα και με αυτά τα ψίχουλα να νοικιάσει σπίτι, να φάει, να ζήσει την οικογένειά του.

Η φοροεπιδρομή συνεχίζεται, τα χαράτσια παραμένουν, το μόνο που αλλάζει είναι το όνομά τους.

Συνάδελφοί μας οδηγήθηκαν στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση, ενώ προωθούνται 6.5 χιλιάδες νέες απολύσεις στο Δημόσιο. Η ανεργία θερίζει!

Χιλιάδες τα κενά σε εκπαιδευτικούς

Με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς θα ανοίξουν και φέτος τα σχολεία, σηματοδοτώντας ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με αρνητικές συνέπειες στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Το υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει ότι ζήτησε να προσληφθούν 22.500 αναπληρωτές, αλλά θα προσληφθούν 19.500, δηλαδή τα σίγουρα κενά θα είναι 3.000. Επιχειρεί δε να εμφανίσει την κυνική αυτή ομολογία σαν «άθλο» της κυβέρνησης, που, τάχα, παρά τις δυσκολίες, εξασφάλισε πιστώσεις. Προσπαθεί έτσι να διασκεδάσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που γεννά αυτή η αντιμετώπιση των παιδιών, να αποφύγει το να στραφούν οι εργαζόμενοι ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που γεννά τα προβλήματα και στην Παιδεία.

Τα κενά σε εκπαιδευτικούς δεν είναι αποτέλεσμα ατυχών επιλογών, λανθασμένης διαχείρισης, παρέκκλισης στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής. Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής. Για να λειτουργήσουν τα σχολεία, απαιτούνται μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. Η πολιτική δραστικών περικοπών από τον κρατικό προϋπολογισμό των δαπανών για τομείς, όπως η Παιδεία, στο όνομα αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και των χρεών, δηλαδή για τη διαχείριση σε όφελος του κεφαλαίου, ωθεί και σε μείωση εκπαιδευτικών και σε συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων. Αυτό όμως αποβαίνει σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών.

Γραμματεία Αττικής: ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ! ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΤΕ ΜΟΝΙΜΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Συνάδελφοι αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, 5μηνίτες μέσω ΕΣΠΑ,

Το καθεστώς της ανασφάλειας/αβεβαιότητας που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οι συνέπειες των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στον κλάδο μας, η ωρομισθία, η αναπλήρωση, μας κρατούν ομήρους να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία, μας απαγορεύουν οποιοδήποτε προγραμματισμό για τη ζωή μας. Οι επιπτώσεις είναι αρνητικές και στην ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Χιλιάδες οι χαμένες ώρες, τα κενά που δημιουργούνται, η εναλλαγή εκπαιδευτικών ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή αυτή η εναλλαγή παίρνει απάνθρωπα χαρακτηριστικά, αφενός σπάει οποιαδήποτε εμπιστοσύνη δασκάλου- μαθητή και αφετέρου δημιουργεί επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Η λύση είναι μία. Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Γραμματεία Αρκαδίας: Δελτίο Τύπου

Γραμματεία Αρκαδίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου στην Τρίπολη παράσταση διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικούς φορείς εκπαιδευτικών για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να θέσει σε «αυτοδίκαια αργία» την εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, Ελισάβετ Παπαδοπούλου. Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Περιφερειακό Διευθυντή τονίστηκε ότι πρέπει άμεσα να αρθεί η άδικη δίωξη της εν λόγω εκπαιδευτικού. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του Π.ΑΜΕ που παρέστησαν με αντιπροσωπεία από συλλόγους εκπαιδευτικών στην Πελοπόννησο ανέδειξαν την άμεση σχέση που έχουν μεταξύ τους το βάθεμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής με τα νέα πειθαρχικά μέτρα ενάντια στη συνδικαλιστική δράση.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ 11.552 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗ!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Στις 10 Ιουλίου και στις 22 Ιουλίου ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα.

Τα στοιχεία φανερώνουν ότι και φέτος χιλιάδες εκπαιδευτικοί δεν θα καταφέρουν το αυτονόητο, να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, κοντά στις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, απορρίφθηκε το 58,47% των αιτήσεων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (απορρίφθηκαν 3.945 αιτήσεις) και το 91% (!) των αιτήσεων των εκπαιδευτικών της Β/μιας Εκπαίδευσης (απορρίφθηκαν 7.607 αιτήσεις).

Κι' αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος υπήρξαν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, ενώ κατατέθηκαν και 7.100 συνταξιοδοτήσεις! Το ίδιο το Υπουργείο κάνει λόγο άλλωστε για 24 χιλιάδες κενά.

Πρόκειται κυριολεκτικά και χωρίς υπερβολή για σφαγή, που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι:

Δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ στο Δημόσιο: ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ 10:30 π.μ.

 • Όχι στον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση
 • Δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης, καταθέτουμε τα έντυπα στο σωματείο.
 • Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών, οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση
 • Καλούμε προϊσταμένους και διευθυντές να μη γίνουν αξιολογητές και να μην προχωρήσουν στον επιμερισμό του 15%
 • Όσοι προϊστάμενοι και διευθυντές γίνουν αξιολογητές να διαγραφούν από τα σωματεία
 • Καμιά απόλυση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους.
 • Ούτε πόντο πίσω από το αίτημα για 1400 ευρώ βασικό μισθό για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλυφθούν οι απώλειές μας
 • Αποκλειστικά δημόσια καθολική κοινωνική Ασφάλιση. Κάτω τα χέρια απ΄ το εφάπαξ και τα ταμεία. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όχι στην ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία.
 • Όχι στη διάλυση των κοινωνικών δομών. Απρόσκοπτη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έξω οι ΜΚΟ και οι ΚΟΙΝΣΕΠ από τις κοινωνικές υπηρεσίες.
 • Καμία ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ-νερό-διαχείριση απορριμμάτων-σχολεία-νοσοκομεία κ.α. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.  Ρεύμα φτηνό, φτηνά εισιτήρια, δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων στην Α’ Λυκείου.

Πανελλαδική Γραμματεία: ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ-ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ-5μηνιτες μέσω ΕΣΠΑ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Χωρίς επίδομα ανεργίας και με μηδενικό εισόδημα έχουν μείνει χιλιάδες εκπαιδευτικοί, το Ειδικό Εκπαιδευτικό και το Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κ.α.), που εργάστηκαν με διάφορες ελαστικές μορφές εργασίας στα σχολεία (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, 5μηνιτες, κλπ).

Ο ΟΑΕΔ δεν τους χορηγεί το επίδομα ανεργίας, καθώς για να θεμελιώσουν το δικαίωμα να παίρνουν έστω αυτό το πενιχρό βοήθημα πρέπει να συμπληρώνουν 125 εργάσιμες ημέρες μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ωστόσο, χιλιάδες αναπληρωτές προσλήφθηκαν μέσα στο Δεκέμβρη, το Γενάρη, ακόμα και το Φλεβάρη, παρότι υπήρχαν από την αρχή της χρονιάς χιλιάδες κενά. Σαν αποτέλεσμα, όσοι εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν από αρχές Δεκέμβρη και μετά δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας. Το ίδιο συμβαίνει και με το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Χωρίς επίδομα ανεργίας μένουν και όσοι εργάστηκαν με 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς τα ένσημα του προγράμματος δεν επαρκούν για την καταβολή του επιδόματος.

Πανελλαδική Γραμματεία: ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΨΙΜΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Λίγες μέρες μετά την 83η Γ.Σ. της ΔΟΕ, η Δημοκρατική Συνεργασία (ΔΗΣΥ, πρώην ΠΑΣΚ), με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, επειδή … τόλμησε στο Συνέδριο να καταψηφίσει την πρόταση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) για την Ειδική Αγωγή.

Για το λόγο αυτό, όπως ισχυρίζεται, ο κλάδος δεν έχει θέση για την Ειδική Αγωγή (ΕΑ)!

Συνάδελφοι, μπορεί «ο Μανωλιός να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς» (από ΠΑΣΚ να έγινε ΔΗΣΥ), αλλά η τακτική της συκοφαντίας, της διαστρέβλωσης και του γκπαιμπελισμού «καλά κρατεί».

Γραμματεία Κιλκίς - Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς: Για το Πρόγραμμα "Future Library"

Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος “Future Library” στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες Κιλκίς και Πολυκάστρου

Για ακόμα μία χρονιά, φέτος, τόσο πανελλαδικά όσο και στις δημοτικές βιβλιοθήκες Κιλκίς και Πολυκάστρου υλοποιείται το πρόγραμμα “Future Library”.

Το “Future Library” αποτελεί έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό και ιδρύθηκε το 2011 στη Βέροια. Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) και σκοπός της δωρεάς είναι να αναπτυχθεί ένα ηλεκτρονικό δίκτυο δημοσίων και δημοτικών βιβλιοθηκών, σε όλη την επικράτεια, το οποίο θα συνδεθεί με την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν είναι καθόλου κακό.  Ίσα ίσα μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στον κόσμο να έρθει πιο κοντά με το βιβλίο, τη μελέτη και τη γνώση.

Μιλάμε όμως για κάτι τέτοιο; Ή κρύβονται κι άλλα πράγματα (και συμφέροντα) από πίσω τα οποία χρειάζονται διερεύνηση, ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πάει να συμβεί;

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Δ.Α.Σ.) στην ΕΔΟΘ

Ενάμιση μήνα(!) μετά το εκλογικό συνέδριο της Ε.Δ.Ο.Θ. (9-11/5/2014), το 50μελές Γενικό Συμβούλιό  της συγκλήθηκε την Πέμπτη 26/6/2014 προκειμένου να εκλέξει αφενός το 3μελές προεδρείο που θα διευθύνει τις εργασίες του Γεν. Συμβουλίου και φυσικά τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Δ.Ο.Θ. για την επόμενη τριετία.

Τα όσα διαδραματίστηκαν και στην πρώτη αυτή συνεδρίαση του Γεν. Συμβουλίου είναι αποκαλυπτικά για το ρόλο των συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποτυπώνουν την εκφυλιστική τάση που επικρατεί στο σ. κ. και επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ 24 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η ωμή, ζοφερή πραγματικότητα στα σχολεία αποτυπώνεται ανάγλυφα:

Στους χιλιάδες μαθητές των λαϊκών οικογενειών, που μετά την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, «κόβονται» σε τουλάχιστον ένα μάθημα

 • Στις 9,5 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φέτος και στις 12 περίπου χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις τα δύο προηγούμενα χρόνια, κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, κάτω από το φόβο των αλλαγών στο ασφαλιστικό, της εργασιακής ανασφάλειας για το «που θα βρεθώ του χρόνου» και της  αξιολόγησης.

Τακτική Μετασυνεδριακή Γενική Συνέλευση ΟΛΜΕ 28-6-2014: Ενημερωτικό

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις 28 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε η μετασυνεδριακή Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) Προέδρων των ΕΛΜΕ.

Σκοπός της Γ.Σ. αυτής (γίνεται στο ενδιάμεσο των συνεδρίων) είναι η πραγματοποίηση του απολογισμού για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014 και του προγραμματισμού της δράσης για τη συνδικαλιστική χρονιά 2014-2015. Τον απολογισμό και προγραμματισμό καλούνται να διαμορφώσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι μέσα από τη συμμετοχή τους στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ. Στην πραγματικότητα ωστόσο δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω.

Δεν έγινε σχεδόν καμία Γ.Σ. ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση των Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ, η ελάχιστη συμμετοχή συναδέλφων σε αυτές, αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο. Αποτυπώνει τις σοβαρές δυσκολίες και τον κίνδυνο του πισωγυρίσματος που αντιμετωπίζει συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα από την ολομέτωπη επίθεση κεφαλαίου-κυβέρνησης-Ε.Ε., από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων (αξιολόγηση, "νέο σχολείο", απολύσεις κ.α.).

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσ/νίκης: Να μην περάσει ο νέος αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας!

Τα νέα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοτών για το Ασφαλιστικό δεν έχουν τελειωμό. Οι εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση αφορούν όλους τους εργαζόμενους και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Αφορούν και τους μόνιμους και τους συμβασιούχους. Πρέπει να σημάνει συναγερμός!
Προωθείται η ολοκληρωτική σφαγή των συντάξεων, των παροχών Υγείας-Πρόνοιας. Από τον Ιούλη έρχεται νέα μείωση (5%) στις επικουρικές συντάξεις ενώ έχουν ήδη κατακρεουργήσει το εφάπαξ (μείωση 45%). Ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση τους. Από τον Γενάρη με το νέο τρόπο υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ σε λίγα χρόνια θα φτάσει στο 48% του συντάξιμου μισθού, από το 70% που είναι σήμερα. Από 1/1/2015 καθιερώνουν βασική σύνταξη-πείνας έως τα 360 ευρώ.  Το τι θα δίνουν τα ταμεία θα εξαρτάται κάθε φορά από τη ρήτρα «μηδενικών ελλειμμάτων». Δηλαδή, το κράτος δε θα εγγυάται πια την καταβολή των συντάξεων, θα είναι άγνωστο τι σύνταξη θα λάβει ένας εργαζόμενος μετά από 35 χρόνια δουλειάς.
Τα Ταμεία βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση χωρίς ουσιαστική κρατική συμμετοχή με ρημαγμένα έσοδα. Βούλιαξαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που τα καταλήστευσαν δεκαετίες πριν, το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, το λεγόμενο κούρεμα των ομολόγων με το PSI, η ολοένα και μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ν. Κυνουρίας…

Γραμματεία Αρκαδίας

Συνάδελφοι, ως απάντησης των ερωτημάτων που θέτετε για τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΛΜΕ και ειδικά στο μεγάλο θέμα της Αξιολόγησης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι είναι και δικοί μας προβληματισμοί. Πιστεύουμε ότι η δράση του ΔΣ είναι αναντίστοιχη από την επίθεση που δέχεται ο κλάδος και συνολικά η εργατική τάξη του νομού και της χώρας. Αυτά εξάλλου εκφράζονται και στην τελευταία ανακοίνωση αλλά και σε προηγούμενες που έχουμε εξεδώσει αλλά και δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η επιτροπή εκπαιδευτικών του Π.ΑΜΕ (συμμετοχή στο μπλοκάρισμα των σεμιναρίων των διευθυντών τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο που οργάνωσαν σύλλογοι και ΕΛΜΕ). 

Έγκαιρα είχαμε καλέσει το ΔΣ να πάρει σαφή μέτρα και θέση κατά της αξιολόγησης τόσο της σχολικής μονάδας (αυτοαξιολόγηση), όσο και του σχολικού έργου. Δυστυχώς οι άλλες παρατάξεις που υπάρχουν στο σωματείο τόσο εντός όσο και εκτός ΔΣ δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση εναντίωσης και στην καλύτερη των περιπτώσεων ως σύγχρονοι πόντιοι Πιλάτοι «νίπτουν τας χείρας» απέναντι στις δυσκολίες και τη «νομιμότητα».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2013-2014

«Δηλώνουμε ότι θα καταψηφίσουμε τον οικονομικό απολογισμό για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014 και τον οικονομικό προϋπολογισμό για τη συνδικαλιστική χρονιά 2014-2015.

Ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός υλοποιούν τον συνδικαλιστικό, πολιτικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας. Αποτυπώνουν τη δράση, τις πρωτοβουλίες, τον προσανατολισμό της ΟΛΜΕ. Στη βάση αυτή, τον καταψηφίζουμε. Επιπλέον και ενισχυτικά προς τα παραπάνω σημειώνουμε την έντονη αντίθεσή μας:

Δέσμευση για τους βαθμολογητές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και συνάντηση με το γενικό γραμματέα και την υπεύθυνη για τα ζητήματα του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας πραγματοποιήθηκε χτες από εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ και βαθμολογητές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, που παραμένουν απλήρωτοι για προηγούμενες εξεταστικές περιόδους.

Η αντιπροσωπεία απαίτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους 100 περίπου επιμορφωμένους γι' αυτό το έργο εκπαιδευτικούς, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι τα χρήματα υπάρχουν, ότι παρακολουθεί το θέμα και είναι σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και ότι σύντομα θα γίνουν οι πληρωμές.

Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους βαθμολογητές σε επαγρύπνηση και χωρίς εφησυχασμούς να συνεχίσουν τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων μέχρι τη συνολική πληρωμή τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Με οδηγό την ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική

Χωρίς να πάρουν ουσιαστικές απαντήσεις στα ζητήματα των διορισμών και τη λειτουργία των σχολείων, αλλά με το υπουργείο να δηλώνει ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ χτες συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα των επιπτώσεων της αξιολόγησης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και στο έργο του εκπαιδευτικού, το ζήτημα των κενών που κατ' ομολογία του υπουργού Παιδείας θα ξεπεράσουν τις 20.000 το Σεπτέμβρη, της σίτισης των μαθητών κ.ά.

Ο υπουργός Παιδείας ουσιαστικά απέκλεισε την επαναφορά των καταργημένων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί ό,τι ψήφισε η Βουλή, ενώ για το θέμα της κινητικότητας των διαθέσιμων εκπαιδευτικών, επιφυλάχτηκε να απαντήσει σε επόμενη συνάντηση, χωρίς να ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στις απολύσεις.

Ιδιαίτερα επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τη στάση του προέδρου της ΟΛΜΕ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη σύνδεση μισθολογίου - αξιολόγησης και τότε «συζητάμε για την αξιολόγηση», δηλώνοντας δηλαδή ετοιμότητα να μπει σε μία συζήτηση για το πώς το σχολείο θα υπαχθεί σε αυταρχικό κρατικό έλεγχο, φτάνει αυτό να μην έχει μισθολογικές επιπτώσεις... Ο υπουργός από την πλευρά του δήλωνε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει, επικαλούμενος το «τι λέει ο κόσμος». Ηρθαν έτσι στην επιφάνεια και οι ευθύνες της πλειοψηφίας στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που δεν έχουν φωτίσει τον αυταρχικό της χαρακτήρα, τις επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών πρώτα απ' όλα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση των εκπροσώπων των δυνάμεων του Π.Α.ΜΕ. έχει ως εξής:

Παίρνουν θέση με το κίνημα υποβάλοντας εκ νέου την παραίτησή τους

Υποβάλλονται ξανά στις δ/νσεις εκπαίδευσης παραιτήσεις προϊσταμένων και διευθυντών εν όψη της συμπλήρωσης των ηλεκτρονικών εκθέσεων αυτοαξιολόγησης που επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας.

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ

Διαμαρτυρία για τα δεδουλευμένα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες το μεσημέρι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και βαθμολογητές του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, οι οποίοι διεκδικούν δεδουλευμένα. Πρόκειται για 100 περίπου επιμορφωμένους γι' αυτό το έργο εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί από την εξεταστική περίοδο του Νοέμβρη 2012 μέχρι σήμερα.

Μετά από τη χτεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ, ορίστηκε συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα την ερχόμενη Τρίτη στις 12:00.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ! ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Παιδείας προωθώντας τον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση απέστειλε προς τα σχολεία ηλεκτρονική φόρμα-έκθεση αυτοαξιολόγησης και αναθέτει στους διευθυντές των σχολείων να τη συμπληρώσουν.

Την ίδια ώρα επιχειρεί, με δυσκολία, να υλοποιήσει τα σεμινάρια επιμόρφωσης των διευθυντών προετοιμάζοντας από Σεπτέμβρη την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η ηλεκτρονική έκθεση αυτοαξιολόγησης είναι πλήρης αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η συμπλήρωσή της, σε αυτή τη φάση, με οποιονδήποτε τρόπο (μονολεκτικό, περιγραφικό, δήθεν «παιδαγωγικό» κ.α.) σημαίνει ότι υλοποιούμε την αυτοαξιολόγηση, δηλαδή αποδεχόμαστε και υλοποιούμε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Γνωρίζουμε καλά ότι η μάχη αυτή είναι δύσκολη. Έχουμε απέναντί μας τη κυβέρνηση, την Ε.Ε., που για λογαριασμό του κεφαλαίου, προωθούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Όμως έχουμε τη δύναμη. Υπενθυμίζουμε ότι πάνω από 3000 Σύλλογοι Διδασκόντων σε Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση πήραν απόφαση κατά της αυτοαξιολόγησης. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, με τον ίδιο βηματισμό. Συμμαχώντας με τους γονείς των μαθητών μας, με τους μαθητές μας που στέλνονται στον καιάδα της ψευτοκατάρτισης και της παιδικής εργασίας

Syndicate content