Δευτεροβάθμια

Πανελλαδική Γραμματεία: Για τις μετατάξεις που έγιναν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι υποχρεωτικές μετατάξεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2013 και μετά, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες συναδέλφους.

Την κύρια ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις υποχρεωτικές μετατάξεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (ή και σε διοικητικές θέσεις) φέρει η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Οι μετατάξεις αυτές έγιναν τότε με το "πιστόλι στον κρόταφο" χιλιάδων εκπαιδευτικών, που τότε υπηρετούσαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Παραβίασαν ακόμα και τους υπάρχοντες νόμους, αφού είναι γνωστό ότι προηγούνται οι μεταθέσεις και στην πορεία εξετάζονται οι αιτήσεις για μετάταξη, με βάση τα κενά που απομένουν.

Έγιναν συνεπώς σε βάρος συναδέλφων των ειδικοτήτων που υπηρετούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και που στερήθηκαν οργανικές που δικαιούνταν. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν (όχι φυσικά απέναντι σε συναδέλφους), αλλά απέναντι στην τότε κυβερνητική επιλογή. Στερήθηκαν επανειλημμένα το δικαίωμα της μετάθεσης για τις ίδιες θέσεις, ενώ είχαν, σε αρκετές περιπτώσεις, πολύ περισσότερα μόρια από όσους μετατάχθηκαν. Έτσι κάποιοι βρέθηκαν όχι μόνο χωρίς το δικαίωμα μετάθεσης, αλλά ούτε καν απόσπασης στον τόπο συμφερόντων τους. Επιπλέον, σε μια σειρά περιπτώσεων δεν έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των στοιχείων που δήλωναν οι υποψήφιοι προς μετάταξη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι οργανικές που εξαγγέλθηκαν για τους μεταταγμένους συναδέλφους αποδείχθηκαν απάτη.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μάρτη

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

Αυτές τις μέρες με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα ακούσεις καλέσματα για «εθνική ομοψυχία μπροστά στις δυσκολίες που περνά η χώρα», ότι σήμερα πατριωτισμός είναι να βάλουμε όλοι πλάτη για την ανταγωνιστική Ελλάδα στην ΕΕ, δηλαδή το σπίτι που φτιάχτηκε για τους καπιταλιστές, για μια χούφτα ανθρώπους που καρπώνονται το πλούτο, που παράγουν με το μόχθο τους εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Άλλα είναι όμως τα δίκαια του λαού, και άλλα των εκμεταλλευτών. Ούτε το 1821, ούτε και σήμερα, δεν ήταν όλοι οι Έλληνες μαζί.

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σου πούμε γι’ αυτά που δεν σου λένε τα σχολικά βιβλία γιατί δεν θέλουν να ξέρεις τι είναι η επανάσταση, για να βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα για το σήμερα και τη ζωή σου.

Θα ρωτήσεις λοιπόν: Μα δεν ήμασταν όλοι μαζί εναντίον των Τούρκων;

Σου απαντάμε: Η επίσημη Εκκλησία δεν ήταν υπέρ της Επανάστασης. Είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνα Τη σημαία στην Πάτρα την ύψωσε ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας.

Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών ν. Ιωαννίνων: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΚ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΚ ΕΚΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΠΕΚ Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου με άμεσο αίτημα να σταματήσει να πραγματοποιείται το προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης (ΕΣΠΑ) εκτός ωραρίου, καθότι αυτό συνιστά καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ιωαννίνων και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ενημερώθηκαν οι συνάδελφοι αναπληρωτές σχετικά με το αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα που έχουν, να μην συμμετέχουν σε καμιά δραστηριότητα εκτός εργασιακού ωραρίου τους.

 Από τη μεριά των συναδέλφων αναπληρωτών εκφράστηκε η αγανάκτησή τους, καθώς όπως είπαν καλούνται αμέσως μετά τη λήξη του εργασιακού τους ωραρίου να συμμετέχουν στην επιμόρφωση του ΠΕΚ για άλλες 4-5 ώρες, συμπληρώνοντας καθημερινά ένα εξοντωτικό ωράριο 10-11 ωρών. Η διαδικασία αυτή τους δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο. Διατυπώθηκαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες για το ότι δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα από τα σωματεία (ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ) προκειμένου να οργανώσουν και οι ίδιοι την αντίστασή τους απέναντι στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Για τη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή

Το παρακάτω υπόμνημα κατατέθηκε στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Πειραιά τη Δευτέρα 16/3. Ο Αντιδήμαρχος παιδείας δεσμεύτηκε να εισαγάγει το θέμα των συγχωνεύσεων και της επαναλειτουργίας των σχολείων στο Δημοτικό Συμβούλιο, με θετική ως προς τις προτάσεις μας εισήγηση. Για το Δημοτικό Θέατρο το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θ’ απευθυνθεί στον αρμόδιο Οργανισμό. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, η οποία ενημέρωσε το Δ.Σ. για τη χρηματοδότηση των σχολείων.

Γραμματεία Ιωαννίνων: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «SUPER MARKET ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ»

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΡΦΩΣΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

"Το μάρκετινγκ (marketing), αλλιώς αγοραλογία, συνίσταται στην οργανωμένη προσπάθεια μίας επιχείρησης ή ενός οργανισμού να ικανοποιήσει τις ανάγκες αλλά και τις επιθυμίες των καταναλωτών. Προσπαθεί δηλαδή, με κύριο εργαλείο την έρευνα αγοράς, να αντιστοιχίσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παράγει με τον πελάτη-στόχο που τα χρειάζεται ή τα επιθυμεί, ή ακόμα καλύτερα αφού κατανοήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, να κατασκευάσει τα αντίστοιχα προϊόντα / υπηρεσίες με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που ο πελάτης επιθυμεί, να του τα γνωστοποιήσει (διαφήμιση και προώθηση), να τα καταστήσει διαθέσιμα μέσα από τα κανάλια διανομής (τα μαγαζιά και οι τοποθεσίες που αυτά είναι διαθέσιμα) στην τιμή που θα πρέπει αυτά να πωλούνται. (Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)"

Σε μια εποχή που:

  • Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά στη χώρα μας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
  • Χιλιάδες παιδιά στα σχολεία της χώρας δεν έχουν εμβολιασθεί, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς και σωστής διατροφής , είτε γιατί οι γονείς τους είναι άνεργοι, είτε γιατί το οικογενειακό εισόδημα δεν καλύπτει τις ανάγκες.
  • Μαθητές ζούνε σε σπίτια χωρίς ρεύμα, δεν έχουν ασφάλιση, έρχονται πεινασμένα στο σχολείο.
  • Την ώρα που η κυβέρνηση μέσω της συμφωνίας – παράτασης των μνημονίων στερεί από τα δημόσια σχολεία χρήματα για τη λειτουργία τους, εκπαιδευτικούς και υποδομές, ενώ από την άλλη διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του κεφαλαίου, το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρήκε το “κενό” που υπάρχει στο σημερινό σχολείο και σπεύδει να το ...καλύψει, με εκπαιδευτική ημερίδα σε συνεργασία με Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Το θέμα της ημερίδας είναι: “Ένταξη δυνατοτήτων του sosial marketing στη διδακτική διαδικασία. Αποτίμηση υλοποίησης μιας εναλλακτικής διδακτικής εφαρμογής”.

Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών Λιβαδειάς: Πρόσκληση σε εκδήλωση για το "Νέο Σχολείο".

 

Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η   -   Σ Υ Ζ Η Τ Η Σ Η: 

" ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ " : Καινούργια συνταγή με παλιά υλικά


Πέμπτη   26  Μαρτίου  στις 7οο μ.μ. στην  αίθουσα του ΕΣΥΝ  στη Λιβαδειά


Με ομιλήτρια την Δριμάλα Θεοδώρα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ


Εδώ και χρόνια ακούμε συνεχώς όμορφα και μεγάλα λόγια από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας για ένα «νέο» σχολείο, όπου σε αυτό θα είναι «πρώτα ο μαθητής». Άλλες φορές το ονομάζουνε «ψηφιακό», άλλες φορές «αειφόρο», άλλες πάλι «σχολείο στην εποχή της πληροφορίας» και άλλους παρόμοιους βαρυσήμαντους χαρακτηρισμούς.

Όμως, σε όποιο νομοσχέδιο για την Παιδεία κι αν ανατρέξει κανείς, θα μπορέσει πολύ εύκολα να καταλάβει ότι οι όμορφες λέξεις κρύβουν το πιο αντιδραστικό κι επικίνδυνο περιεχόμενο για το τι σχολείο ετοιμάζουν τελικά για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαικών στρωμάτων.

Π.Α.ΜΕ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ: Οι κυβερνήσεις αλλάζουν …….. μα οι επιχειρήσεις μένουν στα σχολεία

 «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν …….. μα οι επιχειρήσεις μένουν  στα σχολεία,

Ή αλλιώς  μαζέψτε τηγανέλαιο για να έχουμε  θέρμανση……»

Με έγγραφά τους οι Δ/νσεις Π/θμιας & Δ/θμιας  Εκπαίδευσης Έβρου  προσκαλούν  εκπαιδευτικούς  να συμμετέχουν  στη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  των μαθητών των σχολείων  στην ανακύκλωση τηγανέλαιου.  Η δράση αυτή γίνεται σε συνεργασία  με την  Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  ΑΕ που έχει ήδη προμηθευτεί δοχεία συλλογής των 20 lt, τα οποία θα μοιράσει άμεσα  στα ενδιαφερόμενα σχολεία και την εταιρεία ΕΚΟΘΡΑΚ Α Ε , η οποία θα παίρνει την ποσότητα που θα συλλέγεται και θα αποδίδει αναλογικά στο σχολείο ποσότητα βιοντήζελ για  θέρμανση του σχολικού κτηρίου. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για την σωστή διαχείριση των τηγανέλαιων  και να ευαισθητοποιηθούν στην  αναγκαιότητά  της για την προστασία του περιβάλλοντος, συνεισφέροντας επιπλέον και στην θέρμανση του σχολείου αλλά και στην εξασφάλιση αναλώσιμων (γραφίτης, χαρτί φωτοτυπίας κλπ).

Πρόσκληση σε εκδήλωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου

Το  ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου σας καλεί στην εκδήλωση-σύσκεψη με θέμα:

« Οι εξελίξεις στην παιδεία και οι θέσεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών»,

που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20/3/2015 στις 7μμ στο καφέ ‘Σκαραβαίος’ στην πλατεία Ομονοίας στις Μοίρες.

Ομιλητής: Γιώργος Μαζίτσος, επικεφαλής του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου-μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομ.Θεοτοκόπουλος»

Άρθρο του Χρήστου Δ. Τουρτούρα: Σχολικός εκφοβισμός και ψυχολογικοποίηση

 Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, ο εκπαιδευτικός κόσμος - και όχι μόνον αυτός - κατακλύζεται από σωρεία πληροφοριών σχετικά με ένα νέο για τη χώρα φαινόμενο που τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά «πανδημίας». Πρόκειται για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού/ ενδοσχολικής βίας. Ολοένα περισσότερα προγράμματα πρόληψης ή και αντιμετώπισης κρουσμάτων, που εντάσσονται στο πλαίσιο του παραπάνω φαινομένου, προσφέρονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Προσφάτως δε, πληροφορηθήκαμε τη λειτουργία ακόμη και Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο υπουργείο Παιδείας, ενώ μόλις στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας αποφασίστηκε και η θέσπιση του μέτρου του «εκπαιδευτικού - υπεύθυνου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού» στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών σε κάθε επιμέρους σχολική μονάδα. Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σοβαρότητας της κατάστασης, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, συνιστά συνεργασία των φορέων της εκπαίδευσης με εκείνους του χώρου της ψυχικής Υγείας, καθώς και με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.

 

Πρόσκληση σε εκδήλωση του Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης για το σχολικό εκφοβισμό

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης σας καλεί στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

«Ο σχολικός εκφοβισμός και τα κοινωνικά αίτιά του».

                      Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Χρήστος Τουρτούρας, Λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ.

                           Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 18.30 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στο Δημαρχείο. 

Γραμματεια Ηλείας: ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου, υπήρχε προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας, για να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο μας, οι διεκδικήσεις μας και πως θα οργανώσουμε τον αγώνα μας. Εννοείται πως μια τέτοια συζήτηση αφορά και τον αγώνα για την κατάργηση των μνημονίων. Λόγω έλλειψης απαρτίας πραγματοποιήθηκε ανοικτό Δ.Σ..

Ανάμεσα στα άλλα, οι εκλεγμένοι του Π.Α.ΜΕ. στο Δ.Σ. πρότειναν, ως όφειλαν,  να υιοθετηθεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία, το Δ.Σ. θα απηύθυνε κάλεσμα προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων, να υπερψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, μιας και αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη πρόταση, αυτό το διάστημα κατατίθεται προς ψήφιση, στα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών σε όλη την Ελλάδα.

Παναττική Γραμματεία: Δέλτίο Τύπου

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα οξυμένα προβλήματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε σήμερα 16/3 στο υπουργείο Παιδείας από εκπροσώπους σωματείων, εκπαιδευτικούς, συνδικαλιστές και την επιτροπή αναπληρωτών.

Άμεσα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν να σταματήσουν να πραγματοποιούνται προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης εκτός ωραρίου, κάτι που συνιστά καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Επίσης, να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη καθυστέρηση στην πληρωμή 14000 συναδέλφων που αφορούσε τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη, τα οποία πληρώθηκαν με τουλάχιστον 2 εβδομάδες καθυστέρηση.

Παράλληλα, μέσα από την παράσταση διαμαρτυρίας αναδείχτηκαν συνολικά τα ασφυκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα.

Θεατρική παράσταση, τιμώντας την μέρα της γυναίκας

Οι επιτροπές εκπαιδευτικών νότιας Αθήνας και Πειραιά του Π.Α.ΜΕ τιμώντας την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ,

σας προσκαλεί σε μια εξαιρετική θεατρική «ΕΞΟΔΟ», στην ομώνυμη παράσταση - ντοκουμέντο, από την θεατρική ομάδα  Anima.

την ΚΥΡΙΑΚΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ, στις 5μ.μ, στο θέατρο «ΘΗΣΕΙΟΝ» (Τουρναβίτου 7,Ψυρρή)

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής στο 6976404853, μέχρι την Πέμπτη, 19 Μαρτίου.

ΕΛΜΕ ΚΙ: 21 Μάρτη: Τιμάμε τη Διεθνή Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων με τον τρόπο που αρμόζει

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ ενόψει της 21ης Μάρτη, Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, καλεί τους συναδέλφους να αφιερώσουν μια διδακτική ώρα στα σχολεία του Νομού την Παρασκευή 20 Μαρτίου και να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες. Ιδιαίτερη σημασία έχει να οργανωθούν συζητήσεις με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.

Ο ρατσισμός με τη στενότερη ή ευρύτερη έννοια, χρησιμοποιείται μαζί με την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το φασισμό ενάντια στην κοινωνική πρόοδο, ενάντια στο λαό και τη νεολαία. Τα προβλήματα δεν οφείλονται ούτε στους «μαύρους» ούτε στους μετανάστες, ούτε σε όσους δε μιλούν ελληνικά ή πιστεύουν σε «άλλο θεό» αλλά σε ένα σάπιο κοινωνικό σύστημα, που κλέβει το ψωμί από το τραπέζι του εργάτη για να αυγατίσει τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα. Αντίστοιχα για τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στα σχολεία φταίει η πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ που αντιμετωπίζει τη μόρφωση με όρους αγοράς.

Ο ρατσισμός και ο φασισμός δημιουργούνται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και το εξυπηρετούν, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, χύνοντας δηλητήριο, σπώντας την ενότητα των εκμεταλλευομένων.

Η Χρυσή Αυγή και όσες άλλες συμμορίες έχουν κάνει το ρατσισμό εγκληματική πρακτική με βάναυσες επιθέσεις σε μετανάστες, που διοργανώνουν δήθεν αγαθοεργίες «μόνο για Έλληνες», είναι τα τσιράκια του συστήματος. Αξιοποιούν τις αντιδραστικές – αντιμεταναστευτικές - αντικομμουνιστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και τα αδιέξοδα που γεννούν οι πολιτικές διαχείρισης της κρίσης και της σαπίλας του καπιταλισμού. Η στοχοποίηση των μεταναστών, οι χιλιάδες νεκροί στις θάλασσες στο όνομα της νομιμότητας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που υπάρχουν και σήμερα στη χώρα μας, οι φράχτες θανάτου στα σύνορα, τα προγκρόμ, η ανοχή στο ρατσισμό τον υποθάλπουν. Έχουμε εμπειρία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Ρήξη με το ρατσισμό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ.

Βίντεο από την Εκδήλωση – Αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ των μαθητών του «Λαϊκού Φροντιστηρίου Ηλιούπολης»

Στο βίντεο απαγορεύτηκε η αναπαραγωγή του τραγουδιού «Το ακορντεόν» του Μάνου Λοίζου για παραβίαση των «Πνευματικών Δικαιωμάτων» και τα τελευταία 2+ λεπτά δεν έχουν ήχο.

Το βίντεο απαγορεύτηκε και δεν είναι ορατό στη Γερμανία, για τους «γνωστούς – άγνωστους» λόγους (Ναζιστική Γερμανική κατοχή, Αντίσταση, ΕΠΟΝ, ΕΑΜ, κλπ).

ΕΛΜΕ ΚΙ: Να ληφθούν μέτρα για τα προβλήματα στις υποδομές των σχολείων της Ιθάκης

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα σχολεία της Ιθάκης με τους σεισμούς (μετώπες) η νέα πτέρυγα του κτηρίου έχει παρουσιάσει νέα σοβαρά προβλήματα σε λιγότερο από χρόνο μετά την παραλαβή της.

Συγκεκριμένα:

α) Στη συμβολή της παλιάς με τη νέα πτέρυγα υπάρχουν δυο προβλήματα:

Στην πρόσοψη του κτηρίου έχει πέσει ο σοβάς και υπάρχει κίνδυνος για ολόκληρο τον τοίχο.

Στο εργαστήριο ναυτικών μαθημάτων τα νερά της βροχής περνούν στην αίθουσα, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα υδρορροές διότι η υγρασία από τα νερά της βροχής, βγαίνει μέσα από τον τοίχο. Επίσης πρέπει να στεγανοποιηθούν τα παράθυρα διότι όταν βρέχει από νοτιοδυτική κατεύθυνση «μπάζουν» νερά.

β) Στην παλιά πτέρυγα αν δεν υπάρξει στεγανοποίηση της οροφής όλο το συγκρότημα κινδυνεύει να αχρηστευθεί.

γ) Στην ίδια τη νέα πτέρυγα του κτηρίου, υπάρχουν επίσης δύο προβλήματα:

Τα νερά της βροχής μπαίνουν στις αίθουσες διδασκαλίας και στο γραφείο των καθηγητών.

Και στις τρεις αίθουσες διδασκαλίας τα υδραυλικά παρουσιάζουν διαρροές κάτω από τους νεροχύτες, διαρροές που έχουν αντιμετωπιστεί προσωρινά με το κλείσιμο της παροχής νερού.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/3

Στην Παράσταση Διαμαρτυρίας καλούν οι ΣΕΠΕ Π. Φαλήρου, "Γ. Σεφέρης", "Σωκράτης"


ΚΑΛΟΥΝ (ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΝΑ «ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΟΥΝ» ΕΚΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

  • Να καταβληθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα
  • Να σταματήσει η καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού ωραρίου

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/3 14:30 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,
ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συναδέλφισσες-οι,

Αυτή την περίοδο διεξάγονται τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης. Γενικεύεται το φαινόμενο να πραγματοποιούνται το Σάββατο και την Κυριακή ή τα απογεύματα των υπολοίπων ημερών, χωρίς απαλλαγή από τα εργασιακά καθήκοντα. Δηλαδή ΕΚΤΟΣ ΩΡΑΡΙΟΥ!

Την ίδια ώρα, αρκετοί συνάδελφοι αναπληρωτές παραμένουν απλήρωτοι (για το Φεβρουάριο), παρά τις «δεσμεύσεις» του Υπουργείου για καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι την Παρασκευή 6/3.

Από τη μία οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μένουν απλήρωτοι και από την άλλη τούς καλούν να εργαστούν κι εκτός ωραρίου!

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Φτάνει πια!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,

Είναι γνωστή η κυβερνητική εναλλαγή που έχουμε. Τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την διαδέχτηκε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Όμως μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας. Αυτά είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας: Η Ε.Ε., οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι απαιτήσεις τους για μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, τα Μνημόνια Διαρκείας, οι ματωμένοι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.

Η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αποτελεί τυπική και ουσιαστική επέκταση του Μνημονίου. Φέρνει μαζί της όλα αυτά τα μέτρα, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: μέτρα που στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, βοηθούσαν στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα που πλέον ονομάζεται «θεσμοί», αξιολόγηση, διατήρηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, αλλά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται στο email Βαρουφάκη (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ, συνέχιση της φοροεπιδρομής, αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.α.).  

Πανελλαδική Γραμματεία: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΕΝΙΑΙΑ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Τελικά, ο απαράδεκτος θεσμός των Πρότυπων σχολείων, διατηρείται και από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Διατηρείται δηλαδή ο θεσμός των ελιτίστικων σχολείων, που θα έχουν σαν στόχο την εκπαίδευση "άριστων" και "χαρισματικών" μαθητών, των σχολείων που καταδικάστηκαν στη συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και που νομιμοποιούν και εντείνουν την κοινωνική ανισότητα στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τη διατήρηση 5 Πρότυπων σχολείων (ουσιαστικά είναι εννέα, γιατί πρόκειται τόσο για Γυμνάσια, όσο και για Λύκεια), με τη φτηνή δικαιολογία ότι αυτά αποτελούν κληροδοτήματα. Σαν να μην έφτανε αυτό, με εγκύκλιο που απέστειλε στις 5 Μάρτη (αρ. πρωτ. 36579/Δ6), με θέμα "Υποβολή πρότασης επί των κριτηρίων και του τρόπου εισαγωγής των μαθητών/τριών στην Α' τάξη των εξής γυμνασίων που θα ορισθούν με νομοθετική ρύθμιση ως πρότυπα", καλεί "τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες να γνωμοδοτήσουν σχετικά με τα κριτήρια και τον τρόπο εισαγωγής μαθητών/τριών στην Α' Γυμνασίου".

ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Συναυλία αντιφασιστικής κλασικής μουσικής

«Μη χαίρεστε που πέθανε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει ακόμα…»

Μπέρτολτ Μπρεχτ, όταν είδε τον κόσμο στις πλατείες των πόλεων να πανηγυρίζει για το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου στο πλαίσιο της πάλης ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, σε συνέχεια παλαιότερων πρωτοβουλιών της και με αφορμή την 9η Μάη, ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών και 70ή επέτειο της ήττας των Ναζί, οργανώνει συναυλία αντιφασιστικής κλασικής μουσικής.

Ο φασισμός και ο ναζισμός είναι γνήσια τέκνα του καπιταλιστικού συστήματος και αυτό υπηρετούν. Δεν το αντιστρατεύονται, παρά τη δήθεν αντισυστημική φρασεολογία τους. Αντιθέτως, αποτελούν την πιο ωμή και την πιο καταπιεστική μορφή που παίρνει το σύστημα προκειμένου να διαιωνίσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τώρα λοιπόν είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο για όλους μας να πάρουμε θέση στο δίλημμα «ναζί ή άνθρωπος». Εμείς ξέρουμε ότι ο μόνος δρόμος να τσακίσουμε το φασισμό (όποια μορφή κι αν πάρει) είναι η δική μας δράση, ο δικός μας αγώνας στις γειτονιές, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς. 

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν μπορούν να επικοινωνούν με τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ αναφέροντας τα έργα που επιθυμούν να παρουσιάσουν, μαζί με ένα συνοδευτικό κείμενο που θα εξηγεί γιατί τα εν λόγω έργα εμπίπτουν στη θεματολογία της συναυλίας.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ ενδεικτικά προτείνει τα εξής έργα:

Syndicate content