Κάλεσμα υπογραφής διακήρυξης από ευρωπαϊκά και ελληνικά σωματεία

Εμείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε μαζική κινητοποίηση και δράση τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους για την έκφραση Αλληλεγγύης και στήριξης των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους από τη δολοφονική μηχανή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και τους πολέμους που προκάλεσε σε Συρία, Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Οργανώνουν ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υπονομεύουν και εμποδίζουν το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν μόνοι τους για το παρόν και το μέλλον τους, εξωθούν στη μετανάστευση και την προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους, αποβλέποντας στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς

συνέχεια...

Δευτεροβάθμια

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ν’ ανοίξουν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής, με το απαραίτητο προσωπικό. Καλούμε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση ΤΕΤΑΡΤΗ 7/10, 18:00 μ.μ. στη Βουλή

Εργαζόμενε στην ειδική αγωγή κι εκπαίδευση, γονιέ, μαθητή,

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα στο χώρο μας. ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ.

Δεκάδες ειδικά σχολεία είναι κλειστά ή υπολειτουργούν, όταν ακόμα κι αυτές οι δομές δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Τα κονδύλια για διορισμούς αναπληρωτών, είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και θα γίνουν αποκλειστικά από προγράμματα ΕΣΠΑ. Έτσι θα «ξεφορτωθεί» ο κρατικός προϋπολογισμός από το βάρος δαπανών μισθοδοσίας, προκειμένου να προκύψουν τα «ματωμένα» «πρωτογενή πλεονάσματα» που θ΄αξιοποιηθούν για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι αιώνια περιπλανώμενοι, με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο χωρίς δικαιώματα αναπληρωτές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης δεν ξέρουν πότε και εάν θα εργαστούν φέτος στις δομές της. Παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη – με βάση και τα περσινά δεδομένα – υπάρχει πιθανότητα να γνωρίσουν το δάσκαλό τους … κατά το Πάσχα. Κι ο κατάλογος είναι μακρύς….

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΓΟΝΙΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ! ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΦΑΣΗ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πέρασε σχεδόν έναν μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση παραμένει εκρηκτική.

Ακόμα υπάρχουν σχολεία κλειστά! Τα περισσότερα σχολεία υπολειτουργούν λόγω των χιλιάδων κενών. Πολλές λαϊκές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δε λειτουργούν υποστηρικτικές δομές (ειδικά σχολεία, ολοήμερα, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία...)! Οι προσλήψεις αναπληρωτών γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί περιμένουν με τη βαλίτσα στο χέρι πότε και πού θα διοριστούν!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης που δεν ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, που θα δούλευαν στα σχολεία ΕΑΕΠ, κινδυνεύουν να καταδικαστούν στην ανεργία, γιατί δήλωσαν περιοχές στις οποίες εργάζονταν για χρόνια και φέτος αποκλείστηκαν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ (Αττική, Β. Αιγαίο και Δυτ. Μακεδονία), ενώ άλλοι, για τον ίδιο λόγο, στέλνονται την τελευταία στιγμή μακριά από τον τόπο διαμονής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη δύσκολη οικογενειακή τους διαβίωση!

Γραμματεία Σάμου: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Σάμου συμπαραστέκεται στους καταδικασθέντες συναδέλφους εκπαιδευτικούς Τάκη Διαμαντίδη, Νίκο Παπαβασιλείου, Μαρία Ξύδη και Γιάννη Τζημπούκα.

Οι συνάδελφοι συνδικαλιστές, οδηγήθηκαν σε δίκη την 1η Οκτώβρη, διότι στις 16 και 17 Σεπτέμβρη 2013, στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, συμμετείχαν μαζί με άλλους συναδέλφους στην κατάληψη των γραφείων της Β/βάθμιας εκπαίδευσης Σάμου, ώστε να αποτραπεί η αποστολή στην Περιφέρεια λίστας με ονόματα συναδέλφων που θα έμπαιναν σε διαθεσιμότητα ή θα μετακινούνταν υποχρεωτικά εκτός Σάμου.

Η δεύτερη φορά «αριστερή κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που δήθεν κόπτεται για την απαλλαγή των διωκόμενων, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποδεχόμενη το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς καταστολής του. Ταυτόχρονα, με το τρίτο μνημόνιο προωθεί αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο οι οποίες αποτελούν απειλή και επίθεση προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ

Σήμερα, 1/10 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από συλλόγους εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητές  στο Υπουργείο Παιδείας για την  κάλυψη των στα σχολεία.  Ως Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων συμμετείχαμε και στη σημερινή κινητοποίηση καθώς και στη συνάντηση των φορέων που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Χασάπη, ο οποίος ήταν  προκλητικότατος και απαξιωτικός απέναντι μας.

Καταγγέλλουμε τη στάση του κ. Χασάπη, ο οποίος, αφού μοίρασε ευθύνες, ένθεν και εκείθεν, μας είπε ότι για τα προβλήματα της Παιδείας και τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις των αναπληρωτών, φταίνε οι προηγούμενοι, φταίνε οι εκπαιδευτικοί, που κάνουν ενστάσεις διεκδικώντας δικαιώματά τους, γενικά φταίνε οι "άλλοι",  η μόνη τελικά που δε φταίει είναι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η πολιτική της κυβέρνησης!

Σ.Ε. Π.Ε. ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πέρασε σχεδόν έναν μήνας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση παραμένει εκρηκτική.

Ακόμα υπάρχουν σχολεία κλειστά! Τα περισσότερα σχολεία υπολειτουργούν λόγω των χιλιάδων κενών. Πολλές λαϊκές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί δε λειτουργούν υποστηρικτικές δομές (ειδικά σχολεία, ολοήμερα, τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία.)!

Τα σχολεία ειδικής αγωγής ευθύνης του Συλλόγου μας 1ο και 2ο ΕΛΕΠΑΠ και τα αντίστοιχα νηπιαγωγεία και το Ειδικό Πειραματικό «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» υπολειτουργούν το δε Ειδικό Νηπιαγωγείο «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» δεν άνοιξε καθόλου, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού και Ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Δεν λειτουργούν τμήματα ένταξης, για δε τις παράλληλες στηρίξεις ούτε λόγος να γίνεται.

Γραμματεία Αττικής: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση Δ.Σ. ΕΛΜΕ με τον Περιφερειακό Δ/ντη Αττικής

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Την Τετάρτη 29/9 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, των ΔΣ ΕΛΜΕ της Αττικής με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής. Βασικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσαν τα φλέγοντα προβλήματα των Επαγγελματικών Λυκείων και κυρίως η έγκριση λειτουργίας ολιγομελών Τμημάτων Τομέων και Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ.

Ως ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα και τοποθετηθήκαμε κατά τις παρεμβάσεις μας στη συνάντηση θέτοντας τα εξής ζητήματα :

 • Nα εγκριθεί η λειτουργία Τμημάτων ολιγομελών τμημάτων όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ με στόχο να στηριχθούν οι μαθητές και τα ΕΠΑΛ

 • Να δοθεί το δικαίωμα στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να συμμετάσχουν στις ερχόμενες εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.

 • Να επιτραπεί στους μαθητές της Γ Ημερήσιου και Δ Εσπερινού ΕΠΑΛ που απορρίφθηκαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος να εγγραφούν κανονικά στην τελευταία Τάξη και στις νέες Ειδικότητες οι οποίες αντιστοιχούν προς αυτές το πρόγραμμα των οποίων είχαν παρακολουθήσει.

 • Τέλος, αναφερόμενοι σε θέματα που αφορούν στην κάλυψη κενών γενικότερα στη Βθμια Εκπαίδευση απαιτήσαμε την άμεση πρόσληψη αναπληρωτών καθώς και να προχωρήσουν επιτέλους οι τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά, οι συμπληρώσεις ωραρίου κλπ του υπάρχοντος δυναμικού με διαφάνεια και χωρίς ρουσφέτια.

ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Κινητοποίηση για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΖ καλεί τους συναδέλφους, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους μαθητές σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Ζακύνθου τη Δευτέρα 05/10 και ώρα 12.30και στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου την ίδια μέρα στις 13.30


Και αυτή η χρονιά ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα για την εκπαίδευση σε Πανελλαδικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα:

 

 • Χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε μήνα λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν παγώσει. Μόνο στη Ζάκυνθο και με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς λείπουν τουλάχιστον 90 εκπαιδευτικοί για τα Γυμνάσια-Λύκεια του νησιού.
 • Η μεταφορά των μαθητών βρίσκεται στον αέρα, καθώς ο διαγωνισμός έχει κριθεί άγονος.
 • Το πρόβλημα στέγασης και συντήρησης των σχολείων παραμένει άλυτο

 

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Όχι στις φιέστες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο όνομα του αθλητισμού

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει στο λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης το θράσος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να γιορτάζει την 5η Οκτώβρη ως «μέρα αθλητισμού» στα σχολεία, όταν συνεχίζεται το έγκλημα σε βάρος του αθλητισμού στα σχολεία κι όταν ο σεισμόπληκτος και πλημμυρόπληκτος Νομός μας είναι στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ από άποψη αθλητικών υποδομών. Οι φιέστες δε μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για τη συρρίκνωση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού χτυπάει τη βελτίωση της υγείας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας της νέας γενιάς. Οι περικοπές που αφορούν στις δαπάνες για τον αθλητισμό στα σχολεία γίνονται ακόμη μεγαλύτερες με την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, δίνοντας καθοριστικό πλήγμα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η μέρα του αθλητισμού είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου «Κοινωνικό Σχολείο», με το οποίο από τα τελευταία χρόνια εκχωρούνται μία σειρά από μαθησιακοί τομείς, επιμόρφωση, σχολικές δραστηριότητες κλπ σε ιδιωτικούς φορείς και Ινστιτούτα.

Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης: Η Φυσική Αγωγή στα σχολεία - αναφαίρετο δικαίωμα όλων των μαθητών -

Η  Φυσική  Αγωγή  στα  σχολεία - αναφαίρετο  δικαίωμα  όλων  των  μαθητών - δεν  χωράει  στα  ασφυκτικά  πλαίσια του  εμπορευματοποιημένου  αθλητισμού

και  των  περικοπών  στις κοινωνικές  παροχές για  να  τροφοδοτηθεί  η  ανταγωνιστικότητα

 

Η φυσική αγωγή στα σχολεία είναι βασική ανάγκη για τα παιδιά. Δεν είναι πολυτέλεια αφού το σώμα του μικρού μαθητή πρέπει να ισχυροποιηθεί στην μικρή ηλικία για να μπορεί να έχει  τα καλύτερα αποτελέσματα  υγείας στην ωριμότητα. Μια σειρά ασθένειες που εμφανίζονται όλο και πιο πρόωρα (παχυσαρκία, σάκχαρο, καρδιοπάθειες, μορφές καρκίνου, μυοσκελετικά κ.ά.) αντιμετωπίζονται με την φυσική αγωγή και τη δια βίου άσκηση. Πρωταρχικής σημασίας δεν είναι μόνο η πρόληψη ασθενειών αλλά και η συνεχής άνοδος της αντοχής των ικανοτήτων  του κάθε ατόμου. Αφορά την ίδια την ποιότητα ζωής. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολιτιστική πρόοδος μιας κοινωνίας στην εποχή μας είναι αδιανόητη χωρίς την πρόοδο της φυσικής κουλτούρας του λαού, της νεολαίας και των μαθητών.

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων: Δελτίο Τύπου για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

 Σήμερα, 30/9 πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση φορέων της Ειδικής Αγωγής, μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, έξω από το Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.

Βασικό αίτημα της κινητοποίησης ήταν η άμεση λειτουργία όλων των δομών της Ειδικής Αγωγής, οι περισσότερες από τις οποίες μέχρι σήμερα, είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

Ως Πρωτοβουλία Αναπληρωτών – Ωρομισθίων πήραμε πήραμε μέρος στην κινητοποίηση και κάναμε παρέμβαση στη συνάντηση θέτοντας τα εξής ζητήματα : 1) Nα ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία. 2) Nα στελεχωθούν όλες οι απαραίτητες δομές της ΕΑ με το επαρκές προσωπικό. 3) Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί σε όλες τις ειδικότητες, που χρειάζονται στην Ειδική Αγωγή, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 4) Να ξεκινήσουν να μεταφέρονται όλα τα παιδιά στα σχολεία.

Ουσιαστικά ο Υπουργός μας είπε ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, καθώς μέχρι τότε τα κενά δεν θα μπορούν να καλυφθούν...

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομισθίων: ολοι στη συγκεντρωση στο υπουργειο την πεμπτη 1 οκτωβρη στη 13.30

ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΑ!
ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, αναπληρωτή, σου ευχόμαστε καλή δύναμη και κουράγιο στο δύσκολο έργο που έχεις μπροστά σου.

Ίσως είναι η πολλοστή φορά που εργάζεσαι σαν αναπληρωτής στο Δημόσιο Σχολείο.

Οι ανάγκες μας όμως για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα, η ανάγκη μας να μεγαλώνουμε με αξιοπρέπεια την οικογένειά μας, δεν χωράει στα εφήμερα και με ημερομηνία λήξης προγράμματα εργασίας.

Σε καλούμε να παλέψουμε μαζί για ζωή και δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή για την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προσθέτει νέα μνημόνια, τσακίζει μορφωτικά δικαιώματα και ανοίγει το δρόμο για δραματικές περικοπές στον αριθμό των αναγκαίων μόνιμων διορισμών (αν θα γίνουν) και στις προσλήψεις αναπληρωτών (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τμήματα 30 μαθητών, αντιλαϊκά ισοδύναμα, δραστικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες για μισθούς).

ΕΛΜΕ Ζακύνθου: Συνδιοργάνωση μαθημάτων Λαϊκής Αλληλεγγύης με το ΕΚΖ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου στο πλαίσιο της αλληλεγγύης στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται από τις πολιτικές της Ε.Ε. και των μονοπωλίων συνδιοργανώνει με το Ε.Κ.Ζ. «Μαθήματα Λαϊκής Αλληλεγγύης».

 

Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες λαϊκών οικογενειών με οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα μαθήματά τους και ζητούν επιπλέον στήριξη.

 

Είναι παραπάνω από φανερές οι επιπτώσεις της πολιτικής των κυβερνήσεων, των μονοπωλίων και της Ε.Ε. στην πρόσβαση των νέων των λαϊκών οικογενειών στη μόρφωση σήμερα και στα δικαιώματα στη μόνιμη-σταθερή δουλειά και στη ζωή αύριο.

 

Οι εξετάσεις Πανελλαδικού τύπου ταΐζουν τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία, αναγκάζουν τους γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Με αυτό τον τρόπο σπρώχνουν τους μαθητές έξω από το σχολείο, τους στρέφουν στην ψευτοκατάρτιση, στη μαθητεία, στη τζάμπα εργασία. Θέλουν το νέο άνθρωπο, χωρίς γνώσεις και γνώμη, χωρίς απαιτήσεις και δικαιώματα στη ζωή, να είσαι σκυφτός και υποταγμένος μπροστά στα αφεντικά, ζητούν τη ζωή σου για τα κέρδη τους. Ηδη, η σχολική διαρροή ανέρχεται στο 12% και χτυπάει κυρίως τα παιδιά των φτωχών οικογενειών!

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγκεντρώνουμε τρόφιμα μακράς διάρκειας στα σχολεία.

Καταδίκη των ιμπεριαλιστών δολοφόνων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ,

των κυβερνήσεων και όλου του πολιτικού προσωπικού  που διαχρονικά τους συνδράμουν.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική 13 εκατομμύρια παιδιά είναι χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, 9.000 σχολεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής δεν λειτουργούν και περίπου 700.000 προσφυγόπουλα δεν πάνε σχολείο, επειδή οι εκπαιδευτικές υποδομές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιπλέον μαθητών. Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από την «πολιτισμένη δύση», την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ κοκ που ξαναμοιράζουν αγορές εξανδραποδίζοντας ολόκληρους λαούς. Οι αντιδραστικές - δολοφονικές οργανώσεις, όπως το ISIS, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές. Σήμερα προκλητικά η ΕΕ ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των εισροών, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων της. Οι δυνάμεις που χαιρέτιζαν τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, την «αραβική άνοιξη» και άλλα ανάλογα σαν «νίκη της δημοκρατίας», είχαν και έχουν συνδρομή στο έγκλημα. Οι κυβερνήσεις της χώρας διαχρονικά ταυτίστηκαν με ΝΑΤΟ – ΕΕ, υπέγραψαν και εφαρμόζουν τις συνθήκες Δουβλίνο 1 - 2 και Σένγκεν για το μεταναστευτικό.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Τετάρτη 23/9/2015 στην πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 7.00 μμ

ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΛΗΣΤΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ

Η τραγωδία για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζεται. Οι καιρικές συνθήκες προστίθενται στις δυσκολίες του δρόμου της προσφυγιάς τους. Η κατάσταση στα νησιά που καταφθάνουν είναι οριακή. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες. Η αλληλεγγύη των κατοίκων είναι σημαντική.

Ταλαιπωρίες, πνιγμοί, θάνατοι άρρωστα πεινασμένα γυναικόπαιδα, διαλυμένες οικογένειες, είναι τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Αποτελέσματα της πολιτικής των αντιδραστικών – δολοφονικών οργανώσεων όπως ο ISIS, που η ΕΕ και οι ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

Προκλητικά ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα του Δουβλίνου και της Σένγκεν, ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Ενώ, μαζί, αποφασίζουν το μακέλεμα των λαών, ανταγωνίζονται για το μοίρασμα της λείας, καθώς αυτό υπαγορεύει το συμφέρον της τάξης των καπιταλιστών που εκπροσωπούν.

...μέχρι και οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης σας πήρανε χαμπάρι...

Η πρόεδρος της ΟΛΜΕ πιο καθησυχαστική και από το Υπουργείο Παιδείας

Τα σχολεία ξεκίνησαν με πάνω από 20 χιλιάδες κενά, σε όλη τη χώρα. Δεκάδες από αυτά δεν άνοιξαν καθόλου. Οι μαθητές στριμώχνονται σε 30αρια τμήματα, οι μεταφορές τους, όπου χρειάζεται, δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ σε πολλούς δήμους δεν υπάρχουν σχολικές καθαρίστριες.

Παρά την εκρηκτική πραγματικότητα που επικρατεί στα σχολεία, η υπηρεσιακή κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει γονείς και εκπαιδευτικούς, καλώντας τους να κάνουν υπομονή.

Την ίδια στιγμή σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1, η πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ε. Ζωγραφάκη και συνδικαλίστρια του ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με το υπουργείο, συναγωνίζονταν με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, για το ποιος θα αθωώσει περισσότερο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ακόμα και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης αναγκάστηκαν να της επισημάνουν ότι παρουσιάζεται πιο καθησυχαστική και από το Υπουργείο.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ!

Συνάδελφοι,-ισσες, γονείς, Μαθητές,

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά. Σας καλούμε σε κοινούς αγώνες για την προκοπή των παιδιών μας, για να μάθουν οι μαθητές μας, τα παιδιά μας γράμματα, για να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Γνωρίζουμε ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει :

 • Με καθυστέρηση στις προσλήψεις αναπληρωτών και στις αποσπάσεις, με μηδενικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών -αφού δεν έχουν γίνει ούτε καν οι προβλεπόμενοι από τον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό μόνιμοι διορισμοί.
 • Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και ελλείψεις για τη λειτουργία των σχολείων. Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, με βάση τις δηλώσεις της Υπουργού, αφορούν συνολικά 14 χιλιάδες εκπαιδευτικούς (12 χιλιάδες από ΕΣΠΑ και 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό) τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον 20 χιλιάδες όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το Υπουργείο Παιδείας.
 • Με τη διάταξη για 30άρια τμήματα να συνεχίζεται και να οδηγεί άλλη μια φορά στην σαρδελοποίηση των μαθητών.

Αλληλεγγύη στις σχολικές καθαρίστριες και τον αγώνα τους! Άμεση ανανέωση και μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου

Στις 8 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας κινητοποίηση των σχολικών καθαριστριών έχοντας ως άμεσο αίτημα την ανανέωση των συμβάσεων τους. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αίτημα των σχολικών καθαριστριών.

Έτσι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκονται στον αέρα οι συμβάσεις 8500 χιλιάδων καθαριστριών και καθαριστών των σχολείων, που για πάνω από 12 χρόνια, ζουν σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών και ψεύτικων υποσχέσεων διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Η τελευταία μάλιστα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παρά τις υποσχέσεις της για κατάργηση των εργολαβικών συνεργείων, και τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου, έφτασε στο σημείο να μην εφαρμόζει ακόμα και τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που η ίδια ψήφισε η οποία αφορά την ανανέωση των συμβάσεων τους για φέτος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκηρύσσονται διαγωνισμοί από μια σειρά Δήμους  (π.χ. Πειραιά) και να πετιούνται στο δρόμο όσες καθαρίστριες δούλευαν στα σχολεία τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας την Τρίτη από τις καθαρίστριες σχολείων

Σε νέα κινητοποίηση, στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, στις 11.30 π.μ, καλεί η Επιτροπή Αγώνα Σωματείου Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας, με κεντρικό αίτημα την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει την κυβέρνηση επειδή καθυστερεί την εφαρμογή της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία προσλαμβάνονται για φέτος. Οι καθαρίστριες καταγγέλλουν επίσης ότι υπάρχουν δήμοι, όπως του Πειραιά, που προκηρύσσουν διαγωνισμούς, άρα σκοπεύουν να τις πετάξουν στο δρόμο της ανεργίας.

Η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί την άμεση ανανέωση των συμβάσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ανάμεσα σε άλλα συμβάσεις αορίστου χρόνου, αυξήσεις στους μισθούς, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα:

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ Δ.Σ. ΔΟΕ – ΟΛΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δελτίο Τύπου

Με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Αυτό επιβεβαιώνεται μετά και από τις συναντήσεις που είχαν σήμερα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την Υπουργό Παιδείας. Παρά την προσπάθεια καθησυχασμού από την πλευρά της υπηρεσιακής Υπουργού κ. Κιάου η κατάσταση στα σχολεία είναι  εκρηκτική.

 • Οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί, με βάση τις δηλώσεις της Υπουργού, αφορούν συνολικά 14 χιλιάδες εκπαιδευτικούς (12 χιλιάδες από ΕΣΠΑ και 2 χιλιάδες από τον τακτικό προϋπολογισμό) τη στιγμή που τα κενά είναι τουλάχιστον 20 χιλιάδες όπως κουτσουρεμένα τα υπολογίζει το Υπουργείο Παιδείας. Στον πιο πάνω αριθμό δεν υπολογίζονται τα κενά που μέχρι και το τέλος της περσινής χρονιάς δεν είχαν καλυφθεί, τα 30αρια τμήματα που συγκροτούνται στα σχολεία, η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Β/θμιας εκπαίδευσης. Δεν είναι απίθανο πολλά σχολεία, κυρίως ολιγοθέσια Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, να μην ανοίξουν στις 11 Σεπτέμβρη.
 • Την ίδια στιγμή συνεχίζεται ο εμπαιγμός και η ταλαιπωρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι μέχρι τις 11 Σεπτέμβρη καλούνται να επανακαταθέσουν τις αιτήσεις τους. Οι πρώτοι αναπληρωτές δεν πρόκειται να φτάσουν στα σχολεία πριν το τέλος του Σεπτέμβρη.
 • Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε από την Υπουργό ότι καμία ίδρυση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων δεν έχει, και δεν προβλέπεται άμεσα να, πραγματοποιηθεί.
 • Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί η καθυστέρηση στην, ήδη χαμηλή, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα σε πολλούς δήμους με τις καθαρίστριες, οι εξαιρέσεις μαθητών από τη μεταφορά, η μη λειτουργία πρόσθετης και ενισχυτικής διδασκαλίας κ.α.
Syndicate content