Δευτεροβάθμια

27 ΝΟΕΜΒΡΗ: Να νεκρώσουν τα πάντα, να μην ανοίξει ούτε ένα σχολείο! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η αντιλαϊκή επίθεση δυναμώνει καθημερινά. Στη καταιγίδα των μέτρων που πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια (διαθεσιμότητες-απολύσεις συναδέλφων μας, τσάκισμα μισθών και συντάξεων, χαράτσια κ.α.) έρχονται να προστεθούν και νέα.

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Επιχειρούν να γκρεμίσουν ότι απέμεινε όρθιο από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Με βασικό όχημα την ενοποίηση των Ταμείων και τις λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες η κυβέρνηση επιχειρεί να τσακίσει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα σε Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια. Η σύνταξη (κύρια και επικουρική), το εφάπαξ θα εξαρτάται από τα έσοδα του Ταμείου την ίδια ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία αποσύρονται σταδιακά από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Από 1-1-2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Αυτή θα «εγγυάται» το κράτος. Με δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου ο αριθμός των ενσήμων που έχει ο ασφαλισμένος κάθε χρόνο θα καθορίζει το τι υγειονομική περίθαλψη θα έχει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι, ημιαπασχολούμενοι και πολλοί ακόμη, ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στο ήδη υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Ετοιμάζεται νέο μισθολόγιο με εξίσωση του μισθού του δημοσίου με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 586 ευρώ μεικτά. Ιδιαίτερα, όσοι συνάδελφοι βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, ήδη αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα. Επιπλέον συνάδελφοί μας αναπληρωτές παραμένουν για τρίτο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι!

Στα σχολεία η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Τα κενά στα σχολεία παραμένουν με το Υπουργείο να σχεδιάζει τη δήθεν «κάλυψή» τους με απλήρωτους εθελοντές εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος, ώστε να παρεμβαίνουν με τη μάσκα του "εθελοντή" και να περνούν την πόρτα του σχολείου τα κάθε λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα!

Η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, ελάχιστη. Ο χειμώνας μπαίνει και εκατοντάδες σχολεία κινδυνεύουν να μην έχουν εξασφαλίσει ακόμα και το πετρέλαιο. Οι γονείς δεν αντέχουν να βάζουν άλλο το χέρι στην τσέπη τους για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων. Το θέμα με τις μεταφορές δεν έχει λυθεί οριστικά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, με τη βοήθεια του στελεχικού δυναμικού της πιέζοντας τους συναδέλφους για την εφαρμογή της.

Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα πριν την κρίση. Παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με ή χωρίς μνημόνια. Στη Γαλλία τα σχολεία έχουν περάσει στους δήμους και αντί για μισθό προσφέρουν στους Γάλλους δασκάλους κουπόνια σίτισης!

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

 • Προωθούν την τσάμπα εργασία
 • Αντικαθιστούν τη μόνιμη σταθερή δουλειά, πρώτα με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τώρα με απλήρωτη εργασία
 • Ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λειτουργία των σχολείων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία από "εθελοντές"-άνεργους συναδέλφους μας, αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό. Ταυτόχρονα, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λειτουργία των σχολείων.

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού τσάκισαν τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (κι ετοιμάζονται να τους πάνε ακόμα παρακάτω), αφού άφησαν τα σχολεία με χιλιάδες κενά, αφού καθιέρωσαν κάθε είδος άθλιας και κακοπληρωμένης, ελαστικής εργασίας στο σχολείο (5μηνα, μπλοκάκι, ΑΜΟ κλπ...), τώρα προχωρούν κι ένα βήμα παραπέρα:

Σχεδιάζουν την τσάμπα εργασία αρχικά στα σχολεία και στην πορεία σε όλο το Δημόσιο, με το μανδύα του "εθελοντισμού". Θέλουν εργαζόμενους-δούλους του 21ου αιώνα!

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη 2014, για τα υπηρεσιακά συμβούλια, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ βγήκε ενισχυμένο. Συγκεκριμένα, για το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ (συγκεντρωτικά εδώ και εδω):

 • Στην Α/βάθμια εκπαίδευση για το ΚΥΣΠΕ το ψηφοδέλτιο που στήριξε ΠΑΜΕ πήρε 8930 ψήφους (από 7129 το 2012), δηλαδή +1801 ψήφους και έφτασε στο 14,08% (από 11,62% το 2012). Εξέλεξε αιρετούς στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής (για πρώτη φορά) και στο ΑΠΥΣΠΕ Β. Αιγαίου, καθώς και στα ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, Γ’ Αθήνας (για πρώτη φορά), Θεσπρωτίας, Λέσβου, Λευκάδας, Άρτας (με ευρύτερο ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ).
 • Στη Β/θμια εκπαίδευση για το ΚΥΣΔΕ στους 55 από τους 58 Νομούς, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ πήρε 7456 ψήφους (από 6963 το 2012), δηλαδή +493 ψήφους και έφτασε στο 15,26% (από 12,5% το 2012). Εξέλεξε αιρετούς στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, στα ΠΥΣΔΕ Πειραιά, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς (παίρνοντας για πρώτη φορά και τους δύο αιρετούς), Φωκίδας, Σάμου (για πρώτη φορά), ενώ, παρά το θετικό αποτέλεσμα, δεν επανεξέλεξε αιρετό στο ΑΠΥΣΔΕ Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας.

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΛΜΕ Ηλείας: Για ενημέρωση όλων των συναδέλφων

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους της ΕΛΜΕ Ηλείας για το εξής γεγονός:

Τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση της ΕΛΜΕ Ηλείας με θέμα «Αξιολόγηση στο Δημόσιο και νέο σχολείο».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας σε συνεδρίασή του αποφάσισε στην εκδήλωση ομιλητές-εισηγητές να είναι ένας από το ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ και ένας από τη ΔΟΕ.

Στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας έγινε πρόταση ένας από τους ομιλητές να είναι και ο συνάδελφος Αλέκος Αρβανιτίδης μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δεδομένου ότι ο συνάδελφος είναι και μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας και έχει μια σφαιρική εικόνα για το ζήτημα της αξιολόγησης και των αλλαγών στην εκπαίδευση και στο Δημόσιο. Τελικά το ΔΣ της ΕΛΜΕ (έχει την απόλυτη πλειοψηφία η Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση) απέκλεισε από ομιλητή, τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ και μέλος του σωματείου μας. Το ίδιο ακριβώς έκανε και στην περσινή εκδήλωση.

Θα θέλαμε να σχολιάσουμε το γεγονός ως εξής:

ΕΛΜΕ ΚΙ: Να σταματήσει το άθλιο παιχνίδι με τις ζωές των μαθητών!!!

Μέτρα τώρα για την αντισεισμική θωράκιση, τους σεισμόπληκτους μαθητές και τα σχολεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας των σχολείων. Η συστηματική σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έρχεται να υπομνήσει αυτή την ανάγκη, στην οποία η ΕΛΜΕ-ΚΙ - μαζί με άλλες λαϊκές οργανώσεις - κινείται με συνέπεια. Η κυβερνητική επιλογή να εξοικονομηθούν πόροι από το αναγκαίο της θωράκισης για το σεισμόπληκτο νησί μας σε όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και των κατασκευαστικών ομίλων για τα οποία ενδιαφέρεται προσωπικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πολιτικοί παράγοντες της τοπικής διοίκησης είναι εγκληματική.

ΕΛΜΕ Ζακυνθού: ΤΗΝ 41Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου εκτιμά ομόφωνα ότι ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές λαϊκής πάλης σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας. Η αντίσταση του λαού στη στρατιωτική δικτατορία και τους υποστηρικτές της, αποτελεί σάλπισμα και πρόκληση για το λαϊκό κίνημα και σήμερα.

Το Πολυτεχνείο δεν περιορίστηκε στη διεκδίκηση των ελευθεριών στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας, αλλά έθεσε, έστω και όχι με πληρότητα και σαφήνεια, ζητήματα που την ξεπερνούν και την αμφισβητούν: «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Λαϊκή κυριαρχία».

Σήμερα, 41 χρόνια μετά και εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλου του λαού, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου που συμπυκνώνουν την απαίτηση για λαϊκή κυριαρχία παραμένουν επίκαιρα και ανεξόφλητη επιταγή του παρελθόντος.

ΕΛΜΕ Πειραιά: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις, εκατοντάδες καταλήψεις και αποχές έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα, και βέβαια στον Πειραιά. Χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγαναχτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν “εθιμοτυπικές” κινητοποιήσεις, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα Θεμάτων (ή αλλιώς «Τράπεζα Θυμάτων», όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει, που τους στερεί την εφηβική τους ηλικία. Οι μαθητές ξεσηκώνονται, γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα “ιδιαίτερα” και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβέρνηση -Ε.Ε. -Δ.Ν.Τ. και μεγάλο κεφάλαιο τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση.

ΕΛΜΕ ΚΙ: Να μην περάσει η κυβερνητική τρομοκρατία στους μαθητές

Αγώνας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την κυβερνητική – κρατική τρομοκρατία και την κλιμάκωση των απειλών σε βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων. Ο υπουργός παιδείας, πιστός στο δόγμα «νόμος και τάξη» καλεί τη νεολαία να υποταχθεί στις συμπληγάδες του νέου (εννοείται για τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων) σχολείου που καθοδηγούν κυβέρνηση – ΕΕ και συντονίζεται με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να καθίσουν οι αγωνιζόμενοι μαθητές στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το ουσιαστικό «έγκλημα» των μαθητών είναι ότι δεν συμβιβάζονται με την απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία και τις ελλείψεις (προσωπικού, υποδομών, αντισεισμικής θωράκισης κλπ), ότι ζητούν την κατάργηση των μορφωτικών «λαιμητόμων» (πχ τράπεζα θεμάτων), ότι διεκδικούν τη ζωή και το μέλλον τους.

Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, σε συνέχεια του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και με πρωτοβουλία των μαθητών, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ξεδιπλώνονται ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Οι αγώνες για ένα σχολείο που δεν θα εξοντώνει, που δεν θα χωρά την ακριβοπληρωμένη αμάθεια και τις διαρκείς εξετάσεις, που δεν που θα καταρτίζει σε σκόρπιες δεξιότητες ώστε να φτιαχτεί το φθηνό - ευέλικτο εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, αλλά αντίθετα που μορφώνει και θα διαμορφώνει όρους για μέλλον και ζωή με δικαιώματα είναι δίκαιος. Δίπλα σε αυτά στην Κεφαλονιά οι μαθητές απαιτούν μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές, για την ασφάλεια των σχολικών χώρων και σύγχρονες υποδομές. Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος και το ΔΣ της ΕΛΜΕ τον στηρίζει αποφασιστικά.

ΠΑΜΕ Ικαρίας - Φούρνων ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Συνάδελφοι,

Η εξέλιξη με την πρόθεση του υπουργείου παιδείας να βάλει εθελοντές εκπαιδευτικούς στα σχολεία είναι πολύ σοβαρή.

Τόσο το εργασιακό κομμάτι (απλήρωτη εργασία), όσο και το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων (π.χ. Τώρα μπαίνουν εθελοντές εκπαιδευτικοί από το δημόσιο, αύριο μπορεί να μπαίνει σαν εθελοντής και κάποιος άλλος από άλλο φορέα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά).

 • Ταυτόχρονα, αναπληρωτές είναι απλήρωτοι (απλήρωτη εργασία κι αυτή).
 • Τα κενά στα σχολεία παραμένουν.
 • Η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, ελάχιστη.
 • Το θέμα με τις μεταφορές δεν έχει λυθεί οριστικά.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-11, ΣΤΙΣ 14.00

Πρόταση του Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών προς τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-11, ΣΤΙΣ 14.00

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 • ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
 • ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις έγιναν αυτή την βδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν «εθιμοτυπικές» κινητοποιήσεις όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα Θεμάτων (ή αλλιώς «Τράπεζα Θυμάτων» όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει. Οι μαθητές ξεσηκώνονται γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα «ιδιαίτερα» και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβερνήσεις-Ε.Ε. και πλουτοκρατία τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις έγιναν αυτή την βδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν «εθιμοτυπικές» κινητοποιήσεις όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα Θεμάτων (ή αλλιώς «Τράπεζα Θυμάτων» όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει.

Επιτροπή Εκπ/κών Μαγνησίας του Π.Α.ΜΕ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στα 3Α του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Μόνο και μόνο από «ευαισθησία για τους ανέργους» οι εκπρόσωποι της παράταξης ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής των μελών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας (και όχι, όπως τόνισαν, του Συλλόγου, λες και τα μέλη του πρέπει να πάρουν την άδεια από τους εκπροσώπους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) στην πανελλαδική κινητοποίηση που, με πρωτοβουλία του Π.Α.ΜΕ., συνδιοργανώνεται από 933 (έως τώρα) συνδικαλιστικούς φορείς, ομοσπονδίες και σωματεία, μεταξύ των οποίων και 29 σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της πόλης μας. Γρήγορα, όμως, απεκάλυψαν τις πραγματικές τους προθέσεις, χλευάζοντας τα αιτήματα για τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, θεωρώντας τα αιτήματα μαξιμαλιστικά, λέγοντας στην τοποθέτησή του ο ένας εκ των δύο ότι «αν εγώ έπαιρνα 600 € επίδομα ανεργίας (το 80% του κατώτερου μισθού των 751 €, που υποτίθεται ότι είναι αίτημα και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), δε θα δούλευα». Τους ευχόμαστε ποτέ να μη βρεθούν στη θέση να προσπαθούν να ζήσουν με 600 € ή να μείνουν άνεργοι. Η απαράδεκτη συμπεριφορά τους συνεχίστηκε, όταν ζητήθηκε ενυπόγραφα από 30 συναδέλφους, μεταξύ των οποίων και άνεργοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, να ενισχύσει οικονομικά ο σύλλογός μας τη μετακίνηση στην Αθήνα, την ημέρα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου (Σάββατο 1η Νοέμβρη), προκειμένου να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση για τους άνεργους συναδέλφους μας, εισπράττοντας την αρνητική τους τοποθέτηση, με το σκεπτικό ότι το συλλαλητήριο είναι κομματικό!

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ  ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (5/11)

Στις 29/10/2014, συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, το αίτημα των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα, για απόσυρση των ψηφοδελτίων όλων των δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ο λόγος που οι συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα ζήτησαν την απόσυρση των ψηφοδελτίων όλων των παρατάξεων είναι ο εξής: Το Υπουργείο απαγόρευσε στους συναδέλφους σε διαθεσιμότητα να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πρόκειται για άλλη μια κατάπτυστη, απαράδεκτη ενέργεια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ πρότειναν στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (29/10/2014) να γίνει δεκτό το αίτημα των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα και να αποσυρθούν όλα τα ψηφοδέλτια με απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.

Πανελλαδική Γραμματεία: Δελτίο Τύπου σχετικά με τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας

 • ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΩΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
 • ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΓΟΝΙΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ
 • ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΠΑΡΩΔΙΑ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

 Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για τα παρακάτω:

Στις 31/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Παιδείας.

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η συζήτηση, ο Υπουργός αιφνιδιαστικά και εκτός ατζέντας απαίτησε λίγο-πολύ από το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να δεσμευτεί ότι «δεν θα ξαναδώσει κατεύθυνση για την οργάνωση κινητοποιήσεων από τις ΕΛΜΕ όταν επισκέπτεται ο ίδιος τα σχολεία της περιφέρειας και το ίδιο να κάνει η ΟΛΜΕ με τις παρελάσεις». Την πρόταση αυτή την ονόμασε moratorium (πάγωμα) κινητοποιήσεων, ενώ με προβοκατόρικο τρόπο ισχυρίστηκε ότι οι κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ δεν του δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφτεί τάχα τα σχολεία. «Θέλω να επικοινωνώ απ’ ευθείας με εκπαιδευτικούς και μαθητές και όχι μέσα από διαμεσολαβητές-παράγοντες κι εσείς είστε παράγοντες», είπε επί λέξη! Με προβοκατόρικο επίσης τρόπο, ανέφερε ότι «το ΠΑΜΕ το 2009 είχε διαλύσει την παρέλαση στον Πειραιά», γεγονός πέρα για πέρα αναληθές!

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Είμαστε εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, που βιώνουμε εδώ και 16 μήνες τον κίνδυνο της απόλυσης, τον εφιάλτη της ανεργίας. Βρισκόμαστε 16 μήνες στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας στη ζωή. Όλο αυτό το διάστημα, αντιμετωπίζουμε από την κυβέρνηση τον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Μας ανάγκασαν, με τον πιστόλι στον κρόταφο και προκειμένου να μη χάσουμε τη δουλειά μας, να κάνουμε αιτήσεις σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας μας, ουσιαστικά να ξεσπιτωθούμε σε άλλη πόλη.

85 συνάδελφοί μας δεν είχαν καν δικαίωμα να κάνουν αίτηση, σταμάτησαν να πληρώνονται από το Μάρτιο του 2014 και οδηγούνται στην απόλυση.

Μας ανάγκασαν να κάνουμε αίτηση για θέσεις άλλων υπουργείων, με ταυτόχρονο υποβιβασμό της κατηγορίας εκπαίδευσης (από ΠΕ σε ΤΕ), γεγονός που συνεπάγεται δραματική μείωση του μισθού μας και της σύνταξής μας.

Στην ίδια κατάσταση με εμάς βρίσκονται και άλλοι, χιλιάδες εργαζόμενοι, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Πιστεύουμε πως απέναντι σε αυτή την κατάσταση, απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, ένα δρόμο έχουμε, μια επιλογή: 

Να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να ενώσουμε τις φωνές μας, να βγούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στους δρόμους του Αγώνα και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποκρούσουμε αυτή την πολιτική, που θέλει να ζήσουμε με ψίχουλα.

Αποδείχτηκε ότι κανένας "σωτήρας", κυβερνητικός ή άλλος, δεν θα μας λύσει το πρόβλημα. Κανένας βουλευτής ή άλλος παρατρεχάμενος κυβερνητικός δε θα σταθεί δίπλα μας. Ατομική λύση δεν υπάρχει.

ΕΛΜΕ ΚΙ: Απόφαση Γενικής Συνέλευσης για την αξιολόγηση και τους αξιολογητές

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης επαναβεβαίωσε παλιότερη απόφαση του Δ.Σ. για τη αξιολόγηση και τους αξιολογητές με μια σειρά  αιτήματα πρωτοβουλίες και κινήσεις.

Στη βάση αυτής της απόφασης η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΕΛΜΕ αποφάσισε να μην κάνει μέλος την Σχολική Σύμβουλο Φιλολόγων του νομού και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Η ίδια η Σχολική Σύμβουλος πήγε στην Συνέλευση και ζήτησε να γίνει μέλος, παραδεχόμενη φυσικά ότι πρέπει να εφαρμόσει το νόμο ως προϊσταμένη. 

Η απόφαση υπάρχει εδώ.

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 28η Οκτωβρίου

Μια ιστορία…που δεν θα σου διδάξει το σημερινό σχολείο!

Αγαπητέ μαθητή–μαθήτρια

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι παρέλαση, επέτειος και μνημόσυνο. Είναι η ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του. Το κάλεσμά μας αυτό θέλουμε να είναι μια αφορμή να ψάξεις περισσότερο, να ρωτήσεις, να διαβάσεις, να μάθεις το πώς οι λαοί πάλεψαν για το δίκιο τους και πώς τσάκισαν το φασισμό. 

Το «μάθημα αυτό» δεν θα το κάνει το επίσημο σημερινό σχολείο, τα βιβλία του! Ούτε θέλει, ούτε μπορεί! Στόχο έχει να γεμίσει με ψέματα και ανακρίβειες το μυαλό μας, να μας κοιμίσει μεγάλους και μικρούς, να κρύψει το κύριο και το πιο σημαντικό: Η ιστορική αλήθεια είναι μια και τη γράφουν οι λαοί. Ο λαός όταν πιστέψει στη δύναμή του μπορεί να νικήσει «θεούς και δαίμονες». Τα πρόσωπα, οι «ηγέτες» παίζουν ρόλο αλλά δεν φτιάχνουν την Ιστορία, όπως μας λένε στα βιβλία. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό έδειξε ότι δεν είμαστε πατριώτες όλοι επειδή είμαστε Έλληνες. Τότε κάποιοι, Έλληνες κι αυτοί, λέγανε «καθίστε φρόνιμα», «είμαστε μικροί κι αυτοί μεγάλοι», κτλ. Ο λαός δεν τους άκουσε κι έγραψε μια ιστορία που και σήμερα μπορεί να μας εμπνεύσει.

Μάθε λοιπόν, ψάξε και μόνος σου!

Τα φασιστοειδή της εκπαίδευσης αυτοαποκαλύπτονται και προκαλούν

Αποθρασυνόμενοι από τη στάση ανοχής του Υπουργείου Παιδείας σε όλη την κλίμακα της διοικητικής του ιεραρχίας και αξιοποιώντας τις πρόσφατες απαράδεκτες  δηλώσεις του υπουργού Λοβέρδου (ο οποίος εισήγαγε τη θεωρία των δύο άκρων στην εκπαίδευση και δεν δίστασε να ταυτίσει το φασισμό-ναζισμό με τον κομμουνισμό) τα φασιστοειδή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτ. Θεσσαλονίκη, που συγκρότησαν ψηφοδέλτιο με τίτλο "Εθνικιστικό Μέτωπο Εκπαιδευτικών", έριξαν τις μάσκες τους.

Τα 2 φασιστοειδή της εκπαίδευσης φιλοξενούνται στο επίσημο site της ναζιστικής-εγκληματικής Χρυσής Αυγής, όπου έδωσαν συνέντευξη-πραγματικό περιβόλι.

Προαναγγέλλουν, μάλιστα, και την ίδρυση πανελλαδικής φασιστικής παράταξης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Και τι δεν λένε στη συνέντευξη, αφού πρώτα δεχτούν τα συγχαρητήρια των  ναζιστών της Χρυσής Αυγής:

Γίνονται κήρυκες του ρατσιστικού μίσους και της ξενοφοβίας ξεσπαθώνοντας ενάντια στους μετανάστες, παιδιά των οποίων φοιτούν και στα σχολεία τους.

Επαναλαμβάνουν τη γνωστή φασιστική καραμέλα, ότι δεν είναι τάχα ναζιστές, αλλά πατριώτες. Η πατριδοκαπηλεία (το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» της χούντας) ήταν πάντα γνώρισμα των φασιστών, αλλά οι πολιτικοί τους πρόγονοι –ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες- μπήκαν στην υπηρεσία των ναζιστών κατακτητών της πατρίδας μας και μαζί τους ματοκύλισαν το λαό που πάλευε ενάντια στους κατακτητές μέσα από το ΕΑΜ.

Η πραγματική πατρίδα του φασισμού είναι τα κέρδη των αφεντικών τους, τα κέρδη των καπιταλιστών, αυτούς υπηρετούν και από αυτούς στηρίζονται.

Ο γνήσιος λαϊκός πατριωτισμός καμιά σχέση δεν έχει με το εθνικιστικό μίσος κι ο λαός μας όταν χρειάστηκε το απέδειξε.

Αποκαλύπτουν, ακόμα, τα φασιστοειδή, ότι έχουν και το σχετικό φασιστικό παρελθόν δράσης, το οποίο προφανώς επιβραβεύτηκε για τον έναν με τη θέση του Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου που σε λίγο θα κρατήσει και τον πέλεκυ της αξιολόγησης ενώ ο άλλος προερχόμενος από τα σπλάγχνα του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, ως στέλεχος της ΔΑΚΕ, υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Χαλκιδικής, αιρετός της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΠΕ Χαλκιδικής και αντιπρόσωπός της στα συνέδρια της ΔΟΕ.

Οι χρυσαυγίτες αποτελούν γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, επιχειρούν να εισβάλλουν και στην εκπαίδευση για να σπείρουν το ρατσιστικό μίσος στους δασκάλους και στα παιδιά του λαού μας.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ο φασισμός-ναζισμός δεν είναι μια ακόμα ιδεολογία. Είναι το ίδιο το έγκλημα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι απομονώστε τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής!

Το ναζιστικό δηλητήριο του ρατσισμού δεν έχει θέση στα σχολεία! 

Δείτε εδώ την ανακοίνωση του Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Γραμματεία Εύβοιας: ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»: Καινούργια συνταγή με παλιά υλικά!

Εκπαιδευτικέ, γονιέ, μαθητή, μαθήτρια

Εδώ και χρόνια ακούμε συνεχώς «όμορφα και μεγάλα λόγια» από τους εκάστοτε υπουργούς  Παιδείας για ένα  «νέο» σχολείο  όπου σε αυτό, όπως λένε, θα είναι « πρώτα ο μαθητής». Άλλες φορές το ονομάζουν «ψηφιακό», άλλες φορές «αειφόρο», άλλες πάλι «σχολείο στην εποχή της πληροφορίας» και πολλούς άλλους τέτοιους βαρυσήμαντους χαρακτηρισμούς.

Όμως , σε όποιο νομοσχέδιο για τη Παιδεία κι αν ανατρέξει κανείς θα μπορέσει πολύ εύκολα να καταλάβει ότι οι όμορφες λέξεις κρύβουν το πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο περιεχόμενο για το τι σχολείο ετοιμάζουν τελικά  για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται ήδη από την ίδια την πραγματικότητα με στόχο  να οξυνθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνηση με τις οδηγίες της ΕΕ, ως πιστός υπηρέτης του μονοπωλιακών ομίλων , επιδιώκει να αλυσοδέσει την παιδεία με τις επιχειρήσεις, φτιάχνοντας έτσι το σχολείο στα μέτρα της αγοράς.

Syndicate content