Δευτεροβάθμια

Πλήθος κόσμου είπαν το τελευταίο αντίο στον Κώστα Παπλωματά

Πλήθος συντρόφων, συναδέλφων, συναγωνιστών και φίλων είπε το τελευταίο αντίο στον σ. Κώστα Παπλωματά. Η κηδεία του κομμουνιστή εκπαιδευτικού έγινε μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης για τον απροσδόκητο χαμό του, το απόγευμα της Τρίτης, στο κοιμητήριο Αγ. Βασιλείου στο Περιστέρι.

Στις ομιλίες που έγιναν μετά την νεκρώσιμη ακολουθία, όλοι είχαν να πουν κάτι για την πλούσια δράση του μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις γραμμές του ΚΚΕ, την αφοσίωσή του ως εκπαιδευτικός, τα χαρακτηριστικά εκείνα που τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό.

«Πενθούμε την απώλεια ενός συντρόφου και αγωνιστή αφοσιωμένου στο Κόμμα και στους στόχους του που σεμνότητα και αυταπάρνηση υπηρέτησε πάνω από 35 χρόνια», τόνισε η Μαριάννα Οργέττα, Γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ, αποχαιρετώντας τον σύντροφο. Αναφέρθηκε στην προσφορά του στην ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, την πλούσια δράση του σε όλους τους λαϊκούς αγώνες, με «ανιδιοτέλεια, ευγένεια, σεμνότητα αλλά και πείσμα που είναι κομμουνιστικές αξίες».

Μαζικοί φορείς, εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων εκπροσωπήθηκαν χτες. Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός και Κ. Παρασκευάς, καθώς και πολλά στελέχη και μέλη του Κόμματος.

Γραμματεία Πρέβεζας: Ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ… «ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ»

Το ΠΑΜΕ Εκπ/κών Πρέβεζας  ευχαριστεί  τους συναδέλφους που στήριξαν με την ψήφο τους  την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ  στις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την επίθεση από την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, το χτύπημα στα δικαιώματά μας και τις κατακτήσεις μας, η στήριξη της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ σε αυτή την εκλογική μάχη, αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Ωστόσο θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ενόψει της Γ.Σ. το ΠΑΜΕ Εκπ/κών ζήτησε έκτακτο Δ.Σ. στις 17-12-2014. Σ’ αυτό το Δ.Σ. οι παρατάξεις ΔΑΚΕ(ΝΔ) και ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκαν με επιμονή  να εισηγηθεί το ΔΣ της ΕΛΜΕ στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ.  την πρόταση  της ΟΛΜΕ, για διαγραφή του Διευθυντή ΔΕ Πρέβεζας λόγω της αντιδραστικής και τρομοκρατικής  στάσης του απέναντι στους συναδέλφους με αφορμή την αξιολόγηση.

Την ίδια στάση κράτησαν και μέσα στη Γ.Σ., όταν μπήκε το ζήτημα από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Ωστόσο προχώρησαν ακόμα παραπέρα θυμίζοντας τις  «παλιές δοξασμένες μέρες» του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Οι εκπρόσωποι των ΔΑΚΕ- ΜΕΤΩΠΟ, αφού τοποθετήθηκαν αρνητικά στην πρόταση διαγραφής, με πραξικοπηματικό τρόπο και διαδικαστικά τερτίπια διέλυσαν την συνέλευση για να μη συζητηθεί και ψηφιστεί το θέμα. Ο λόγος είναι προφανής. Δεν θέλανε να τεθεί στη  Γ.Σ.  η πρόταση,  γιατί θα διαπιστώνονταν παραδειγματικά η  στρατηγική ταύτιση του παλιού και νέου κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.

ΕΛΜΕ ΚΙ: Ανασφάλιστη εργασία και «συνθήκες γαλέρας» για τους συναδέλφους των ΣΔΕ

Πιλότος για τις εργασιακές σχέσεις όλων μας!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τους απαράδεκτους όρους εργασίας χωρίς ασφάλιση (!!!) των εργαζομένων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ). Με εγκύκλιο του ΙΚΑ προς το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ρυθμίστηκε το καθεστώς υπαγωγής στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των απασχολουμένων ως εκπαιδευτές σε μια σειρά φορείς (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια) όχι όμως και στα ΣΔΕ. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ δεν ασφαλίζει τους εκπαιδευτικούς των ΣΔΕ στο ΙΚΑ και τους υποχρεώνει να συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου ωρομισθίου εκπαιδευτικού. Έτσι, ο ωρομίσθιος εργαζόμενος βαπτίζεται «εργολάβος» δηλαδή Ελεύθερος Επαγγελματίας, του οποίου παρακρατείται φόρος 20% και φορολογείται από φέτος με 26%, πληρώνοντας και φόρο επιτηδευματία!!

Πέραν τούτου, εάν το ποσό πληρωμής από αυτήν την εργασία περάσει τις 5.000 €, υποχρεούται ο εργαζόμενος, την επόμενη σχολική χρονιά, να ανοίξει βιβλία στην εφορία, να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ, πληρώνοντας εκεί περίπου 300 € ανά μήνα κατά περίπτωση. Με αυτό τον τρόπο σπρώχνονται στη ανεργία αυτοί των οποίων η εργασία στα ΣΔΕ είναι η μόνη απασχόληση!

Είναι φανερό ότι η κατάσταση αυτή λειτουργεί σαν πιλότος για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο της εκπαίδευσης. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι αυτό δεν είναι αποσπασματική ενέργεια αλλά ότι είναι απόλυτα συμβατή με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ. Επιπλέον, συνδέεται με τις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν αιτία πολέμου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί την άμεση ασφάλιση των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα ΣΔΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ισχύει για τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς στα ΙΕΚ, ΚΕΚ, Κέντρα Δία Βίου Μάθησης. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, αυτή είναι η απαίτηση που απαντά στις σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 15-12-2014

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Δ.Σ. ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΤΙΣ 15/12/14 (Ψήφοι - έδρες - ποσοστά)

2014  2013 
ΨΗΦΙΣΑΝ964  1069 
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ20  29 
ΕΓΚΥΡΑ 944  1040 
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΑΜΕ)
327 (3)34,6% (+0,9%)351(3)33,8%
ΣΥΝΕΚ 217 (2)23% (+7,5%)161 (2)15,5%
Ε. Α. Α.216 (2)22,8%  (-4,3%)282 (3)27,1%
ΔΑΚΕ 139 (2) 14,7% (-2,6%) 180 (2)17,3%
Π.Ε.Κ *
(Νέο σχήμα από την ΠΑΣΚ)
454,8% (-1,6%)66(-) 6,4%
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά πρώτη και με διαφορά την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ Πειραιά, στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την επίθεση από την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, το χτύπημα στα δικαιώματά μας και τις κατακτήσεις μας, η ενίσχυση της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ σε αυτή την εκλογική μάχη, αποτελεί επιβράβευση της ως τώρα δράσης μας. Αρνητικό γεγονός είναι η μείωση της συμμετοχής, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η αντιλαϊκή επέλαση συνεχίζεται.

Διακήρυξη για τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να εκλέξουμε το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου/της ΕΛΜΕ.

Αυτή την περίοδο κυβέρνηση και Τρόικα ετοιμάζουν νέα σαρωτικά μέτρα στην ασφάλιση και στο μισθό, νέα άγρια φοροληστεία. Κυριολεκτικά σχεδιάζουν έναν ακόμα οδοστρωτήρα σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός. Ξεσηκωμός παντού.

Μπορούμε να ορθώσουμε τείχος λαϊκής αντίστασης στη νέα λαίλαπα! Από εμάς εξαρτάται.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσπάθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα να ενημερώσουν τους συναδέλφους, έκαναν ό, τι μπορούσαν για να οργανωθεί η αντίσταση και ο αγώνας, να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι για σύγκρουση και σκληρή αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική. Στη βάση αυτή, πρωτοστάτησαν για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης μέσα από το μεγάλο, πανελλαδικό συλλαλητηρίου στις 1 Νοέμβρη, που συνδιοργάνωσαν πάνω από 1000 σωματεία-φορείς, πρωτοστάτησαν για την επιτυχία της Απεργίας στις 27 Νοέμβρη.

Παραλειπόμενα μιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Πειραιά

Τις παλιές δοξασμένες μέρες του κυβερνητικού συνδικαλισμού ζήσαμε στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Πειραιά, την Τρίτη 9 Δεκέμβρη. Αυτή τη φορά, όμως, οι υποσχέσεις αλλά και τα διλήμματα δεν εκστομίζονταν αποκλειστικά από τους εκπροσώπους του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού, της ΔΑΚΕ ή της ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ), αλλά από αυτούς του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, τους εκπροσώπους των ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ). Και για να γίνει κατανοητό αυτό που λέμε, ας δούμε τι έγινε ακριβώς.

Στο θέμα που τέθηκε στη συνέλευση για τη διαγραφή από το σωματείο κάποιων διευθυντών που με συγκεκριμένη αντιδραστική στάση τους έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς και τα συμφέροντα του σωματείου, οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ, με μία πασαρέλα διευθυντών, αφού τοποθετήθηκαν αρνητικά στην πρόταση διαγραφής, είπαν ότι η συζήτηση δεν έχει νόημα.

Τι είπαν; «Το σημαντικό είναι αν θα βρει ή όχι η ΝΔ τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ώστε να οδηγηθούμε σε εκλογές που θα αναδείξουν το ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα τα αλλάξει όλα, άρα και το ρόλο των διευθυντών».

Γραμματεία Πρέβεζας: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ σημαίνει: ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΚΥΦΤΟΣ - ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ ΛΑΟΣ

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πρέβεζας χαιρετίζει την αγωνιστική στάση των συλλόγων διδασκόντων, οι οποίοι υλοποιώντας τις θέσεις του κλάδου για ματαίωση των διαδικασιών αξιολόγησης με καθολική απεργία –αποχή ματαίωσαν τις συνεδριάσεις της «αυτοαξιολόγησης».

Κι όλα αυτά έγιναν μέσα σε κλίμα πιέσεων και απειλών από Διευθυντές και από τον Προϊστάμενο.

Διευθυντές, οι οποίοι πίεζαν τους συναδέλφους «υπογράψτε ότι αποχωρείτε»,  «φτιάξτε πρακτικό συλλόγου»  για σύλλογο που δεν έγινε λόγω καθολικής απεργίας –αποχής των συναδέλφων, «η πράξη σας αυτή θα έχει σοβαρές συνέπειες», «θέλω ονομαστική κατάσταση» κλπ.

Πολλά σχολεία του νομού μας ματαίωσαν τις συνεδριάσεις, και ο προϊστάμενος  κ. Χ. Μπέλλος, φοβούμενος την συνολική απόρριψη της αυτοαξιολόγησης στέλνει “φιρμάνι”  στους διευθυντές των σχολείων, με το οποίο θέλοντας να τρομοκρατήσει τους συναδέλφους τονίζοντας ότι «…η συμμετοχή στους συλλόγους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια τους…»  αλλά το «υποχρεωτικό» διέπεται από τους νόμους ΦΕΚ… κλπ

Ξεχνά ή κάνει πως δεν ξέρει ο κ. Προϊστάμενος Χ. Μπέλλος ότι νόμιμο συνδικαλιστικό δικαίωμα ασκούν οι συνάδελφοι συμμετέχοντας στην απεργία – αποχή που κήρυξε το συνδικάτο τους;

Ούτε ξεχνά ούτε πολύ περισσότερο αγνοεί.

ΕΛΜΕ ΚΙ: Όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για τον προγραμματισμό έργου και τα σχέδια δράσης που εκπονούνται στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας αλλά και τη διαδικασία αξιολόγησης των διευθυντών των σχολικών μονάδων, θεωρεί ότι επικαιροποιούνται οι θέσεις που υπερψηφίστηκαν στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Με εργαλείο τον αντιδραστικό - κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, κυβέρνηση – ΕΕ - επιχειρηματικοί όμιλοι, χτίζουν ένα σχολείο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Ένα σχολείο που δίνει την έμφαση στο management και κινείται με τους στόχους και τα κριτήρια της αγοράς προκειμένου να προωθηθεί το εμπόρευμα εκπαιδευτικό έργο και να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της καπιταλιστικής οικονομίας.

 • Όχι στον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση.
 • Κανείς Διευθυντής Σχολείου να μη γίνει αξιολογητής.
 • Κανένας συνάδελφος να μην κάνει αίτηση για «οικειοθελή» αξιολόγηση, να μην παραδώσει έκθεση αυτοαξιολόγησης προς το Διευθυντή ή το Σχολικό Σύμβουλο. Κανείς να μην πάρει μέρος στις διαδικασίες. Αν δοθούν έντυπα αυτοαξιολόγησης, τα καταθέτουμε στην ΕΛΜΕ.
 • Να μην προχωρήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στη συγκρότηση και λειτουργία των ομάδων εργασίας, όπως προβλέπει η διαδικασία για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Γραμματεία Σάμου: για τις εκλογές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Συνάδελφε, συναδέλφισσα,

Η γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που στήριξαν την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Δ.Ε. Σάμου στις εκλογές τόσο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια όσο και για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών με την ίδια συνέπεια θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε, και από τις θέσεις των εκλεγμένων που μας εμπιστεύτηκαν οι συνάδελφοι, στο δυνάμωμα του αγώνα για τη χειραφέτηση του εκπαιδευτικού, του μαθητή και του κάθε εργαζόμενου από τα δεσμά της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ - κεφαλαίου.

Η κατεύθυνση του αγώνα μας προσπαθεί να σπάσει τη μοιρολατρία, την απογοήτευση και το συμβιβασμό. Δεν ελπίζουμε σε κάλπικες υποσχέσεις που αφήνουν στο απυρόβλητο τα αίτια που γεννούν τα προβλήματα του κλάδου, είτε αυτές προέρχονται από τη συγκυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση.

Γραμματεία Πειραιά: ΣΥΝΕΚ: ΟΠΟΥ Ο “ΝΕΟΣ” ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ «ΚΑΒΑΛΗΣΕ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ»

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ!

Η παράταξη ΣΥΝΕΚ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) απειλεί και εκβιάζει ότι θα ζητήσει ακύρωση των επικείμενων εκλογών για ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, αν δεν γίνουν την ημερομηνία που τη βολεύει! Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δεν εκπλήσσεται, έχει άλλωστε προειδοποιήσει έγκαιρα τον κλάδο για το ρόλο του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, για το ότι οι ΣΥΝΕΚ αφομοίωσαν τόσο γρήγορα τις πραχτικές του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ, ώστε ν’ ανοίγουν για καθαρά παραταξιακό όφελος ζητήματα “νομιμότητας” σαν εμπόδια στη λειτουργία και τη δράση του σωματείου.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ της Τρίτης 11ης Νοέμβρη αποφασίστηκε, μετά από αναλυτική συζήτηση, να πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκέμβρη η εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. και στις 15 Δεκέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, χωρίς να προταθεί από καμιά παράταξη άλλη ημερομηνία (το ΠΑΜΕ έθεσε για προβληματισμό τις ημερομηνίες 8 και 15 Δεκέμβρη και πρότεινε μετά από τη συζήτηση τη 15η Δεκέμβρη). Στο επόμενο Δ.Σ. (18/11) 2 υποψήφιοι των ΣΥΝΕΚ παρουσιάστηκαν επιθετικοί στο Δ.Σ. και απαιτούσαν ν’ αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών, γιατί θα απουσίαζαν σε 5νθήμερη εκδρομή. Είναι γεγονός ότι μέσα στο Δεκέμβρη πραγματοποιούνται 5νθήμερες εκδρομές και κάποιοι συνάδελφοι θα στερηθούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. και στις εκλογές (πέρσι γι’ αυτό το λόγο απουσίαζαν 2 δικοί μας υποψήφιοι, όπως και φέτος άλλοι 2, αλλά ποτέ δεν θέσαμε οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τέτοιο ζήτημα). Ο εκπρόσωπος των ΣΥΝΕΚ στο Δ.Σ., αλλάζοντας θέση, πρότεινε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές την Παρασκευή 19 ή Δευτέρα 22 Δεκέμβρη ( 2-3 μέρες πριν τα Χριστούγεννα) ή ακόμη και το Γενάρη! Εκλογές όμως στις 19 Δεκέμβρη είναι ρίσκο για τη μαζικότητα των εκλογών, σημαίνει ότι αποκλείουμε τους εκπαιδευτικούς από τα νησιά, γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν 2 φορές μέσα σε 2-3 μέρες, βρισκόμαστε στο μέσο της πληρωμής κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλημα με την εκλογοαπολογιστική Γ.Σ., αφού στις 12 Δεκέμβρη έχουμε αργία στο Δήμο Πειραιά.

27 ΝΟΕΜΒΡΗ: Να νεκρώσουν τα πάντα, να μην ανοίξει ούτε ένα σχολείο! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η αντιλαϊκή επίθεση δυναμώνει καθημερινά. Στη καταιγίδα των μέτρων που πάρθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια (διαθεσιμότητες-απολύσεις συναδέλφων μας, τσάκισμα μισθών και συντάξεων, χαράτσια κ.α.) έρχονται να προστεθούν και νέα.

Ετοιμάζουν νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Επιχειρούν να γκρεμίσουν ότι απέμεινε όρθιο από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Με βασικό όχημα την ενοποίηση των Ταμείων και τις λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες η κυβέρνηση επιχειρεί να τσακίσει όλα τα εναπομείναντα δικαιώματα σε Ασφάλιση, Υγεία, Πρόνοια. Η σύνταξη (κύρια και επικουρική), το εφάπαξ θα εξαρτάται από τα έσοδα του Ταμείου την ίδια ώρα που κυβέρνηση και εργοδοσία αποσύρονται σταδιακά από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Από 1-1-2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Αυτή θα «εγγυάται» το κράτος. Με δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου ο αριθμός των ενσήμων που έχει ο ασφαλισμένος κάθε χρόνο θα καθορίζει το τι υγειονομική περίθαλψη θα έχει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι, ανασφάλιστοι, ημιαπασχολούμενοι και πολλοί ακόμη, ουσιαστικά δεν θα έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στο ήδη υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Ετοιμάζεται νέο μισθολόγιο με εξίσωση του μισθού του δημοσίου με αυτόν στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 586 ευρώ μεικτά. Ιδιαίτερα, όσοι συνάδελφοι βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους, ήδη αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα. Επιπλέον συνάδελφοί μας αναπληρωτές παραμένουν για τρίτο συνεχόμενο μήνα απλήρωτοι!

Στα σχολεία η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Τα κενά στα σχολεία παραμένουν με το Υπουργείο να σχεδιάζει τη δήθεν «κάλυψή» τους με απλήρωτους εθελοντές εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος, ώστε να παρεμβαίνουν με τη μάσκα του "εθελοντή" και να περνούν την πόρτα του σχολείου τα κάθε λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα!

Η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, ελάχιστη. Ο χειμώνας μπαίνει και εκατοντάδες σχολεία κινδυνεύουν να μην έχουν εξασφαλίσει ακόμα και το πετρέλαιο. Οι γονείς δεν αντέχουν να βάζουν άλλο το χέρι στην τσέπη τους για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων. Το θέμα με τις μεταφορές δεν έχει λυθεί οριστικά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, με τη βοήθεια του στελεχικού δυναμικού της πιέζοντας τους συναδέλφους για την εφαρμογή της.

Τα μέτρα αυτά είναι προαποφασισμένα πριν την κρίση. Παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με ή χωρίς μνημόνια. Στη Γαλλία τα σχολεία έχουν περάσει στους δήμους και αντί για μισθό προσφέρουν στους Γάλλους δασκάλους κουπόνια σίτισης!

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΛΜΕ Ηλείας: Για ενημέρωση όλων των συναδέλφων

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους της ΕΛΜΕ Ηλείας για το εξής γεγονός:

Τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση της ΕΛΜΕ Ηλείας με θέμα «Αξιολόγηση στο Δημόσιο και νέο σχολείο».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας σε συνεδρίασή του αποφάσισε στην εκδήλωση ομιλητές-εισηγητές να είναι ένας από το ΚΕΜΕΤΕ-ΟΛΜΕ και ένας από τη ΔΟΕ.

Στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας έγινε πρόταση ένας από τους ομιλητές να είναι και ο συνάδελφος Αλέκος Αρβανιτίδης μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δεδομένου ότι ο συνάδελφος είναι και μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας και έχει μια σφαιρική εικόνα για το ζήτημα της αξιολόγησης και των αλλαγών στην εκπαίδευση και στο Δημόσιο. Τελικά το ΔΣ της ΕΛΜΕ (έχει την απόλυτη πλειοψηφία η Ενιαία Αγωνιστική Κίνηση) απέκλεισε από ομιλητή, τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ και μέλος του σωματείου μας. Το ίδιο ακριβώς έκανε και στην περσινή εκδήλωση.

Θα θέλαμε να σχολιάσουμε το γεγονός ως εξής:

ΕΛΜΕ ΚΙ: Να σταματήσει το άθλιο παιχνίδι με τις ζωές των μαθητών!!!

Μέτρα τώρα για την αντισεισμική θωράκιση, τους σεισμόπληκτους μαθητές και τα σχολεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας των σχολείων. Η συστηματική σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών έρχεται να υπομνήσει αυτή την ανάγκη, στην οποία η ΕΛΜΕ-ΚΙ - μαζί με άλλες λαϊκές οργανώσεις - κινείται με συνέπεια. Η κυβερνητική επιλογή να εξοικονομηθούν πόροι από το αναγκαίο της θωράκισης για το σεισμόπληκτο νησί μας σε όφελος της τουριστικής ανάπτυξης και των κατασκευαστικών ομίλων για τα οποία ενδιαφέρεται προσωπικά ο κ. Χρυσοχοΐδης και πολιτικοί παράγοντες της τοπικής διοίκησης είναι εγκληματική.

ΕΛΜΕ Ζακυνθού: ΤΗΝ 41Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ζακύνθου εκτιμά ομόφωνα ότι ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές λαϊκής πάλης σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας. Η αντίσταση του λαού στη στρατιωτική δικτατορία και τους υποστηρικτές της, αποτελεί σάλπισμα και πρόκληση για το λαϊκό κίνημα και σήμερα.

Το Πολυτεχνείο δεν περιορίστηκε στη διεκδίκηση των ελευθεριών στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας, αλλά έθεσε, έστω και όχι με πληρότητα και σαφήνεια, ζητήματα που την ξεπερνούν και την αμφισβητούν: «Έξω αι ΗΠΑ», «Έξω το ΝΑΤΟ», «Λαϊκή κυριαρχία».

Σήμερα, 41 χρόνια μετά και εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης που χτυπάει τα δικαιώματα των εργαζομένων και όλου του λαού, τα συνθήματα του Πολυτεχνείου που συμπυκνώνουν την απαίτηση για λαϊκή κυριαρχία παραμένουν επίκαιρα και ανεξόφλητη επιταγή του παρελθόντος.

ΕΛΜΕ Πειραιά: ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις, εκατοντάδες καταλήψεις και αποχές έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα, και βέβαια στον Πειραιά. Χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγαναχτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν “εθιμοτυπικές” κινητοποιήσεις, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα Θεμάτων (ή αλλιώς «Τράπεζα Θυμάτων», όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει, που τους στερεί την εφηβική τους ηλικία. Οι μαθητές ξεσηκώνονται, γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα “ιδιαίτερα” και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβέρνηση -Ε.Ε. -Δ.Ν.Τ. και μεγάλο κεφάλαιο τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

 • Προωθούν την τσάμπα εργασία
 • Αντικαθιστούν τη μόνιμη σταθερή δουλειά, πρώτα με ελαστικές σχέσεις εργασίας και τώρα με απλήρωτη εργασία
 • Ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λειτουργία των σχολείων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για κάλυψη των χιλιάδων κενών στα σχολεία από "εθελοντές"-άνεργους συναδέλφους μας, αποτελούν πρόκληση και εμπαιγμό. Ταυτόχρονα, ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους στη λειτουργία των σχολείων.

Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού τσάκισαν τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (κι ετοιμάζονται να τους πάνε ακόμα παρακάτω), αφού άφησαν τα σχολεία με χιλιάδες κενά, αφού καθιέρωσαν κάθε είδος άθλιας και κακοπληρωμένης, ελαστικής εργασίας στο σχολείο (5μηνα, μπλοκάκι, ΑΜΟ κλπ...), τώρα προχωρούν κι ένα βήμα παραπέρα:

Σχεδιάζουν την τσάμπα εργασία αρχικά στα σχολεία και στην πορεία σε όλο το Δημόσιο, με το μανδύα του "εθελοντισμού". Θέλουν εργαζόμενους-δούλους του 21ου αιώνα!

ΕΛΜΕ ΚΙ: Να μην περάσει η κυβερνητική τρομοκρατία στους μαθητές

Αγώνας για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την κυβερνητική – κρατική τρομοκρατία και την κλιμάκωση των απειλών σε βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων. Ο υπουργός παιδείας, πιστός στο δόγμα «νόμος και τάξη» καλεί τη νεολαία να υποταχθεί στις συμπληγάδες του νέου (εννοείται για τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων) σχολείου που καθοδηγούν κυβέρνηση – ΕΕ και συντονίζεται με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να καθίσουν οι αγωνιζόμενοι μαθητές στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το ουσιαστικό «έγκλημα» των μαθητών είναι ότι δεν συμβιβάζονται με την απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία και τις ελλείψεις (προσωπικού, υποδομών, αντισεισμικής θωράκισης κλπ), ότι ζητούν την κατάργηση των μορφωτικών «λαιμητόμων» (πχ τράπεζα θεμάτων), ότι διεκδικούν τη ζωή και το μέλλον τους.

Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, σε συνέχεια του μεγάλου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου και με πρωτοβουλία των μαθητών, όπως και σε όλη την Ελλάδα, ξεδιπλώνονται ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες. Οι αγώνες για ένα σχολείο που δεν θα εξοντώνει, που δεν θα χωρά την ακριβοπληρωμένη αμάθεια και τις διαρκείς εξετάσεις, που δεν που θα καταρτίζει σε σκόρπιες δεξιότητες ώστε να φτιαχτεί το φθηνό - ευέλικτο εργατικό δυναμικό του μέλλοντος, αλλά αντίθετα που μορφώνει και θα διαμορφώνει όρους για μέλλον και ζωή με δικαιώματα είναι δίκαιος. Δίπλα σε αυτά στην Κεφαλονιά οι μαθητές απαιτούν μέτρα για τους σεισμόπληκτους μαθητές, για την ασφάλεια των σχολικών χώρων και σύγχρονες υποδομές. Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος και το ΔΣ της ΕΛΜΕ τον στηρίζει αποφασιστικά.

ΠΑΜΕ Ικαρίας - Φούρνων ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Συνάδελφοι,

Η εξέλιξη με την πρόθεση του υπουργείου παιδείας να βάλει εθελοντές εκπαιδευτικούς στα σχολεία είναι πολύ σοβαρή.

Τόσο το εργασιακό κομμάτι (απλήρωτη εργασία), όσο και το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων (π.χ. Τώρα μπαίνουν εθελοντές εκπαιδευτικοί από το δημόσιο, αύριο μπορεί να μπαίνει σαν εθελοντής και κάποιος άλλος από άλλο φορέα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά).

 • Ταυτόχρονα, αναπληρωτές είναι απλήρωτοι (απλήρωτη εργασία κι αυτή).
 • Τα κενά στα σχολεία παραμένουν.
 • Η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, ελάχιστη.
 • Το θέμα με τις μεταφορές δεν έχει λυθεί οριστικά.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στις εκλογές της 5ης Νοέμβρη 2014, για τα υπηρεσιακά συμβούλια, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ βγήκε ενισχυμένο. Συγκεκριμένα, για το ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ (συγκεντρωτικά εδώ και εδω):

 • Στην Α/βάθμια εκπαίδευση για το ΚΥΣΠΕ το ψηφοδέλτιο που στήριξε ΠΑΜΕ πήρε 8930 ψήφους (από 7129 το 2012), δηλαδή +1801 ψήφους και έφτασε στο 14,08% (από 11,62% το 2012). Εξέλεξε αιρετούς στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής (για πρώτη φορά) και στο ΑΠΥΣΠΕ Β. Αιγαίου, καθώς και στα ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, Γ’ Αθήνας (για πρώτη φορά), Θεσπρωτίας, Λέσβου, Λευκάδας, Άρτας (με ευρύτερο ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ).
 • Στη Β/θμια εκπαίδευση για το ΚΥΣΔΕ στους 55 από τους 58 Νομούς, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ πήρε 7456 ψήφους (από 6963 το 2012), δηλαδή +493 ψήφους και έφτασε στο 15,26% (από 12,5% το 2012). Εξέλεξε αιρετούς στο ΑΠΥΣΔΕ Ιονίων Νήσων, στα ΠΥΣΔΕ Πειραιά, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς (παίρνοντας για πρώτη φορά και τους δύο αιρετούς), Φωκίδας, Σάμου (για πρώτη φορά), ενώ, παρά το θετικό αποτέλεσμα, δεν επανεξέλεξε αιρετό στο ΑΠΥΣΔΕ Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-11, ΣΤΙΣ 14.00

Πρόταση του Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών προς τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 10-11, ΣΤΙΣ 14.00

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ  ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 • ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ
 • ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ»

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Δεκάδες μαθητικές διαδηλώσεις έγιναν αυτή την βδομάδα σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες μαθητές βγήκαν στους δρόμους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, από κοινού με γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν «εθιμοτυπικές» κινητοποιήσεις όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός Παιδείας. Έχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο «Νέο Λύκειο» και την Τράπεζα Θεμάτων (ή αλλιώς «Τράπεζα Θυμάτων» όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο-εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει. Οι μαθητές ξεσηκώνονται γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα «ιδιαίτερα» και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβερνήσεις-Ε.Ε. και πλουτοκρατία τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση.

Syndicate content