Δευτεροβάθμια

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Για την παρέμβαση της αστυνομίας στα σχολεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την εξίσωση της διακίνησης ναρκωτικών, βίας και μαθητικών κινητοποιήσεων, όπως προκύπτει από το έγγραφο του Αστυνομικού Διευθυντή Κεφαλονιάς, το οποίο έφθασε στα σχολεία ενημερώνοντας για τις δράσεις που προτίθεται ν’ αναλάβει η Αστυνομία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Προγράμματος (2015-2019) της Ελληνικής Αστυνομίας». Μάλιστα υπονοείται η δημιουργία βάσης δεδομένων, αφού γίνεται λόγος για τήρηση στατιστικών στοιχείων που θα αξιολογούνται για να αναλαμβάνονται οι «κατάλληλες» δράσεις. Οι μαθητές μπορεί να μη γνωρίζουν αν θα έχουν όλους τους καθηγητές που απαιτούνται τη νέα σχολική χρονιά, μπορεί να μην έχουν γιατρούς και δωρεάν ιατρικές εξετάσεις ή ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς αλλά θα έχουν το δικό του αστυνομικό, ο οποίος «θα προστατεύει τους ανήλικους» από «δυσλειτουργίες και προβλήματα» όπως οι… καταλήψεις! Είναι τουλάχιστον πρόκληση να ρίχνονται οι ευθύνες για τις δυσλειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος στους μαθητές και να συγκαλύπτονται οι τεράστιες και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των ταξικών συμφερόντων που υπηρετούν. Όπως επίσης είναι πρόκληση υπαρκτά κοινωνικά φαινόμενα να θεωρούνται ως δεδομένα και να αξιοποιούνται για τον εξοβελισμό της παιδαγωγικής παρέμβασης και την εδραίωση της καταστολής απέναντι στους αγώνες των μαθητών.

Σ.Ε.Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων: Οι εξελίξεις στην ειδική αγωγή και οι επιπτώσεις στην Ικαρία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, παίρνοντας υπ’ όψη τις εξελίξεις στην ειδική αγωγή και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην μοναδική δομή ΕΑΕ στην Ικάρια ενημερώνει για τα εξής: 

  Η  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ με το νέο πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση δίνει ένα νέο καίριο πλήγμα στην ειδική αγωγή ή όπως τη βάφτισαν «ειδική εκπαίδευση».  Διαμορφώνοντας  ένα «νέο»  επιεικώς απαράδεκτο πλαίσιο, για την ειδική εκπαίδευση, όταν στο όνομα της «ισοτιμίας και των ευκαιριών»  κλείνει τις δομές  ειδικής αγωγής & εκπαίδευσης και οδηγεί τα παιδιά στα γενικά σχολεία (τα οποία φυσικά δεν έχουν ούτε την ίδια στελέχωση, ούτε τον ίδιο εξοπλισμό) !!

 Την ίδια στιγμή δίνουν ψεύτικες ελπίδες στους γονείς για «ισοτιμία  στην εκπαίδευση»

 • την ώρα που μειώνεται δραματικά η παράλληλη στήριξη όπου και όταν φτάσει,   
 • την ώρα που κλείνουν δομές, 
 • την ώρα που τα ειδικά σχολεία ανοίγουν  Οκτώβριο  στη καλύτερη περίπτωση, μιλάνε για ίσες ευκαιρίες 
 • την ώρα που ξεχνάνε ότι παιδιά με ιδιαιτερότητες και οι οικογένειες τους αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος κάθε θεραπείας που ξεπερνά τα 200 και 300 ευρώ το μηνά!!!

ΕΛΜΕ ΚΙ: Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών και γονιών στην Περιφέρεια

Διάβημα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και τηςΈνωσης Γονέων Κεφαλονιάς, ενώ υπήρξε συνάντηση με τους περιφερειακούς συμβούλους του νομού.

Οι φορείς απαίτησαν κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμους μαζικούς διορισμούς, αφού διαφαίνεται ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για τη νέα σχολική χρονιά.

Σύγχρονες ασφαλείς δημόσιες σχολικές υποδομές με πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα στη Δευτεροβάθμια και προτεραιότητα σε εκείνο του Ληξουρίου. Καμία ανοχή στη λεγόμενη ομαλοποίηση της κατάστασης των σεισμοπλήκτων και καμία αποδοχή της πολιτικής για επιστροφή στα παλιά κτίρια με μικροεπισκευές και χωρίς ανταπόκριση στους σύγχρονους αντισεισμικούς κανόνες.

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομισθίων: Για την κινητοποίηση της 26ης Ιουνίου στο Υπουργείο Παιδείας

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Τις 1.700 έφτασαν οι υπογραφές στο Υπόμνημα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων

 

Τα οξυμένα προβλήματα χιλιάδων εργαζόμενων εκπαιδευτικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής διαμαρτυρίας αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αναπληρωτών - Ωρομισθίων. «Μόνιμη δουλειά για όλους στα σχολεία, όχι στη λιτότητα και στην ανεργία» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε και τονίστηκε πως η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά των εκπαιδευτικών αφορά τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, που δικαιούνται να έχουν εκπαιδευτικούς στις τάξεις.

Aντιπροσωπεία επέδωσε το Υπόμνημα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 1.700 υπογραφές αναπληρωτών από όλη τη χώρα και ζήτησαν δεσμεύσεις πάνω στα ζητήματα αιχμής που αυτό θέτει. Το Υπόμνημα έχει υιοθετηθεί από Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ.

Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσογείων-Λαυρεωτικής: Αποτελέσματα εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

 

 20152013   
Εγγεγραμμένοι9801050   
Ψήφισαν

578

764   
Άκυρα - Λευκά1521   
Έγκυρα563743   

 

2015%2013%ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙ ΤΟΙΣ %

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΜΕ

95 (1)16,87 %97 (1)13,06 %3,81 %
ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ  
336(4)
45,22%
 
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ170 (2)30,20 %   
ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ125 (2)22,20 %   
ΣΥΝΟΛΟ295 (4)52,40 %336 (4)45,22 %-7,18 %
ΔΑΚΕ 90 (1)15,99 %138 (1)18,57 %-2,58 %
ΠΕΚ - ΠΑΣΚ78 (0)13,85 %172 (2)23,15 %-9,30 %
      
      
      
      
      

 

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσογείων-Λαυρεωτικής χαιρετίζει τους συναδέλφους που γύρισαν την πλάτη στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, ψήφισαν ταξικά και αγωνιστικά στις εκλογές της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και ενίσχυσαν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) οδηγώντας το σε άνοδο τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστά - παρά τη μεγάλη αποχή – αναδεικνύοντάς το σε 3η δύναμη.

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Για τη σύσκεψη με γονείς, μαθητές και φορείς

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, για να συζητηθούν επείγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης στο Νομό. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν η Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς καθώς και μέλη ΔΣ, εκπαιδευτικοί και γονείς, από το 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου, το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κεραμειών, το ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων, το Λύκειο Σάμης, το Δημοτικό σχολείο Δειλινάτων, το 1ο Δημοτικό Αργοστολίου και το 5ο Δημοτικό Αργοστολίου. Στην εισήγηση του Προέδρου της ΕΛΜΕ-ΚΙ τέθηκε το πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, το οποίο καθορίζεται από τις σχετικές συνθήκες τις ΕΕ που δεσμεύεται να υλοποιήσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και από το συνολικότερο περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής που είναι δεδομένο ότι θα ακολουθηθεί, ανεξάρτητα από το μίγμα στην εφαρμογή της.

Ωραιόκαστρο: Εξω η «Κόκα Κόλα» από τα σχολεία! (video)

Μαζική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας 15 Ιούνη απεργοί της «Κόκα Κόλα» από κοινού με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας να μη συμμετάσχει ο δήμος στο γνωστό πρόγραμμα της πολυεθνικής που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης μιας σχολικής μονάδας, η οποία επιλέγεται μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία.

Μέσα στα υποψήφια σχολεία ήταν και το Γυμνάσιο Δρυμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεσμεύθηκε ότι δεν θα βάλει την «Κόκα Κόλα» σε κανένα σχολείο και θα συμπαρασταθεί με ψήφισμα που θα εκδώσει στα δίκαια αιτήματα των απεργών.

Κάτω από την αντίδραση των απεργών της «Κόκα Κόλα» και των Λαϊκών Επιτροπών, πριν λίγες μέρες και οι Δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - Μενεμένης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της πολυεθνικής.

Θυμίζουμε ότι από τον Οκτώβρη του 2013 οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη παλεύουν για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις εργαζομένων και να ξαναξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Η «Κόκα Κόλα» προσπαθεί με ποινικά και αστικά δικαστήρια, μέσα από τα οποία διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους εργαζόμενους, να σπάσει τον αγώνα τους.

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 • ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΩΝ
 • Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ "ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τάχα αρνείται να μειώσει μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να αποσπάσει την ανοχή των εργαζομένων στη νέα συμφωνία-μνημόνιο, προχωρά σε νέο χτύπημα του εισοδήματος των εκπαιδευτικών.

Πρώτον: Με σχέδιο νόμου το Υπουργείου Οικονομικών προωθεί την πλήρη κατάργηση των οδοιπορικών για τους εκπαιδευτικούς. Προϋπόθεση για να καταβάλλεται πλέον η χιλιομετρική αποζημίωση (0,15 ευρώ/χλμ) είναι ο εκπαιδευτικός να μετακινείται σε σχολείο μακριά από τον τόπο κατοικίας του ή της οργανικής του θέσης, αποκλειστικά την ίδια ημέρα! Δηλαδή, να κάνει κάποιος 20, 30, 40 χιλιόμετρα, π.χ. από τη 2η στην 3η διδακτική ώρα! Διαφορετικά, αν πηγαίνει στα απομακρυσμένα σχολεία διαφορετική μέρα, δεν δικαιούται τίποτα! Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε προχωρήσει στην κατάργηση της επιπλέον αποζημίωσης για κάθε ώρα διδασκαλίας, όπως προέβλεπε ο ν. 1566/1985. Ουσιαστικά, κόβουν τα οδοιπορικά για χιλιάδες συναδέλφους, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων, που αναγκάζονται να συμπληρώνουν ωράριο σε 2,3,4 και βάλε σχολεία και τους αναγκάζουν να καλύπτουν τα έξοδα της μετακίνησης τους από την τσέπη τους! Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους συναδέλφους του εξωτερικού.

Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Σχετικά με τη μη διεξαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ

Η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης επανέρχεται στο σοβαρό ζήτημα της απουσίας πρόβλεψης για την περίπτωση αδυναμίας ενός μαθητή ΕΠΑΛ να προσέλθει στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Είναι άδικο και απαράδεκτο το γεγονός ότι δε διεξάγονται επαναληπτικές εξετάσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Μαθητές που δεν κατάφεραν λόγω ασθένειας να προσέλθουν στις εξετάσεις στην καθορισμένη ημερομηνία αποκλείονται άδικα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν, συνέβη πρόσφατα σε μαθητή του ΕΠΑΛ Αρναίας και μπορεί να συμβεί και στο μέλλον. 
Ζητάμε άμεσα την οριστική λύση αυτού του ζητήματος, ώστε να διεξάγονται επαναληπτικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα όπου διαπιστώθηκε έστω και μια απουσία μαθητή/μαθήτριας ΕΠΑΛ, λόγω ασθένειας ή άλλου αντικειμενικού λόγου για τον οποίο δε φέρουν ευθύνη οι ίδιοι οι μαθητές, όπως ακριβώς ισχύει -και δικαίως- για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Είναι επιτακτική ανάγκη να αρθεί η αδικία σε βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ. Ζητάμε για φέτος τη διευθέτηση του προβλήματος, όπου έχει προκύψει, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγωγής αποτελεσμάτων ή αν δεν γίνει κατορθωτό, έστω και το Σεπτέμβριο. 
 

Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Κάλεσμα στην Παναιγαιοπελαγίτικη κινητοποίηση ενάντια στη Νατοϊκή βάση

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναγωνιστές,
με τη συμμετοχή όλων μας οικοδομούμε μια δυναμική συμπαράταξη φορέων του εργατικού και λαϊκού κινήματος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Συμπαράταξη που εκτιμούμε ότι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στον κοινό μας στόχο να αποτρέψουμε την εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκής Βάσης στην περιοχή μας.
Με την πεποίθηση ότι πρέπει άμεσα να εκφραστεί με μαζικό και μαχητικό τρόπο η αντίθεσή μας, αποφασίσαμε Παναιγαιοπελαγίτικη κινητοποίηση την Πέμπτη 18 Ιουνίου την ίδια ώρα (7:30 μ.μ.) σε όλα τα νησιά .
Μ’ αυτό τον τρόπο θα πραγματοποιηθεί μια αλυσίδα συγκεντρώσεων, ένα λαϊκό τείχος υπεράσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας και κυριαρχίας. Μια ανθρώπινη αντιϊμπεριαλιστική – φιλειρηνική αλυσίδα από τη Λήμνο ως το Καστελόριζο που θα βροντοφωνάξει:     
 
ΟΧΙ στα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο.
Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
ΝΑΤΟ- Ε.Ε- ΗΠΑ.
Ούτε γη , ούτε νερό στους φονιάδες των λαών
 
ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΜΕ ΚΙ: Προγραμματισμός Δράσης

 • Δευτέρα 15/6, 9.45 το πρωί (προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο):παράσταση για καθαρίστριες στο Δήμο.

 • Δευτέρα 15/6, 7.30 το απόγευμα (στο Εργατικό Κέντρο):συγκέντρωση – σύσκεψη του ΕΚΚΙ για την υγεία στο Νομό.

 • Πέμπτη 18/6, 7.30 το απόγευμα (2ο ΓΕΛ Αργοστολίου):

Σύσκεψη με γονείς – μαθητές για το πλαίσιο δράσης της νέας σχολικής χρονιάς (υποδομές, κενά στα σχολεία, αντισεισμικός έλεγχος, μεταφορές, χρηματοδότηση σχολικών επιτροπών).

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Για τους πίνακες « εκπαιδευτικών κενών και πλεονασμάτων»

Πίνακες « εκπαιδευτικών κενών και πλεονασμάτων»:

- Νομιμοποιούν την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική

- Είναι μακριά και έξω από την καταγραφή των πραγματικών αναγκών των σχολείων

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη διαδικασία για διαμόρφωση κενών – πλεονασμάτων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

 1. Η διαδικασία γίνεται με την ισχύ και στη βάση του αντιδραστικού πλαισίου για 27 μαθητές ανά τμήμα και για την «κινητικότητα» των πλεοναζόντων. Η Διεύθυνση για μια ακόμη φορά βγάζει πλήθος πλεοναζόντων και αυτό είναι πρόκληση απέναντι στην πραγματικότητα των τριάντα αναπληρωτών που είχαμε φέτος. Κανένας συνάδελφος δεν πλεονάζει. Είναι πρόσχημα και ψέμα η σταθερή επίκληση των διοικήσεων «δίνουμε τα πλεονάσματα για να γίνουν μεταθέσεις», αφού οι μεταθέσεις γίνονται αποκλειστικά βάσει κενών και μορίων των αιτούνταν. Βέβαια, μετά το περσινό φιάσκο και κάτω από την πίεση του συνδικάτου δεν έγινε φέτος καμία «ρύθμιση υπεραριθμίας», κάτι που είχε εφαρμοστεί πέρσι για πρώτη φορά στο Νομό.

Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης: ΕΞΩ Η COCA-COLA ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! - Μαζική παράσταση των απεργών της Κόκα κόλα στο Δημοτικό Συμβούλιο Παύλου Μελά

Τον Οκτώβριο του 2013 η πολυεθνική COCA-COLA έβαλε λουκέτο στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη. Πέταξε στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους μεταφέροντας το εργοστάσιό της στη Βουλγαρία, όπως δεκάδες άλλες επιχειρήσεις που βρήκαν εκεί φθηνότερους εργαζόμενους, αξιοποιώντας την «ελευθερία» κίνησης κεφαλαίων, στα πλαίσια της συνθήκης του Μάαστριχτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η COCA-COLA δεν πάσχει από κέρδη. Σπέρνει ανεργία και δυστυχία για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Ξηλώνει εργοστάσια που στήθηκαν με τον ιδρώτα εργαζομένων. 
Την ίδια στιγμή, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως «κοινωνικά ευαίσθητη» μερεμετίζοντας κάποια σχολεία με την άδεια της πολιτείας και τη βοήθεια πολλών δημάρχων (πρόκειται για το πρόγραμμα της COCA-COLA-3E «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ»)
Τα τελευταία χρόνια με τον πιο επίσημο τρόπο μέσα στα σχολεία μας εισβάλλουν επιχειρήσεις, για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να καλλιεργήσουν «επιχειρηματικό πνεύμα» στα παιδιά. Με τις ευλογίες Υπουργείου Παιδείας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εκπαίδευση δεν είναι πια μάθημα αλλά προγράμματα για να πάρει το σχολείο μια εντελώς άλλη κατεύθυνση, από αυτήν που πρέπει να έχει, δηλαδή τη μόρφωση των παιδιών μας.

Χιλιάδες θα είναι τα κενά στα σχολεία και την νέα χρονιά 2015-2016

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν σήμερα σύλλογοι εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με αίτημα την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Στην παράσταση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής την Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Κατά την συνάντηση με τον Χρήστο Πιλάλη, διευθυντή του γραφείου του υπουργού Παιδείας το ΠΑΜΕ έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα όμως από τις απαντήσεις φάνηκε ξεκάθαρα ότι θα συνεχιστεί και για την σχολική χρονιά 2015-2016 η αδιοριστία και η κινητικότητα των εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση η οποία τσακίζει κυριολεκτικά την ζωή τους.

Συγκεκριμένα στο αίτημα για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά η απάντηση ήταν ότι για τη νέα σχολική χρονιά θα διοριστούν 2500-3000 την ίδια στιγμή που οι κενές θέσεις αγγίζουν τις 25000. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον 22000 κενά.

Σε ότι αφορά τις πιστώσεις για τους διορισμούς αναπληρωτών το κονδύλι που έχει εξασφαλιστεί είναι 112 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 των απαιτούμενων χρημάτων. Για το υπόλοιπο κονδύλι έχει γίνει αίτημα του υπουργείου Παιδείας προς το υπουργείο Οικονομικών και είναι άγνωστο αν και πότε θα εξασφαλιστεί.

Επίσης κατά την συνάντηση τέθηκαν ζητήματα όπως η ένταξη στο ταμείο ανεργίας των 18000 αναπληρωτών που θα απολυθούν στις 21 Ιούνη για το οποίο δεν υπήρξε καμία δέσμευση η αλλαγή του καθεστώτος των αναρρωτικών αδειών καθώς επίσης η προσμέτρηση της υπηρεσίας σε δυσπρόσιτες περιοχές και η προϋπηρεσία στην γενική αγωγή για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ 60.50 και ΠΕ 70.50 (νηπιαγωγοί και δάσκαλοι γενικής αγωγής που δουλεύουν σε δομές της ειδικής αγωγής)

Το ΠΑΜΕ μετά την συνάντηση κάλεσε αναπληρωτές και αδιόριστους να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους τους για μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο Δημαρχείο Περάματος

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς του Περάματος σε κινητοποίηση στο Δημαρχείο την ΤΕΤΑΡΤΗ 17/6 ώρα 12:00 μ.μ. για να μην απολυθούν οι 20 συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες.

Το Δ.Σ. ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης ενόψει της 24ωρης απεργίας των καθαριστών-καθαριστριών:

Ψήφισμα Συμπαράστασης για Απεργία Καθαριστριών

Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των καθαριστριών και χαιρετίζουμε την απεργία τη Δευτέρα 15 Ιούνη που έχει προκηρύξει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων και Εργολαβικών Συνεργείων.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν το αίσχος των προσωρινά-απασχολούμενων και ελάχιστα αμειβόμενων, σήμερα οι καθαρίστριες παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας, εκβιασμών, και ψεύτικων υποσχέσεων από την σημερινή κυβέρνηση. Ακόμα και η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται στον "αέρα" και δεν διασφαλίζεται από κανέναν η δουλειά 8.500 συμβασιούχων καθαριστριών που δουλεύουν στα σχολεία 10 και πλέον χρόνια!

Αιρετοί του Π.Α.ΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Ζακύνθου: Για τα οργανικά κενά και τα πλεονάσματα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ (28/5 και 08/6/2015) το βασικό θέμα ήταν ο υπολογισμός οργανικών κενών και πλεονασμάτων για το σύνολο των σχολείων της Β/θμιας Ζακύνθου. Από τη διαδικασία υπολογισμού εξαιρούνται το Μουσικό και το Ειδικό Σχολείο, καθότι για τις δύο αυτές περιπτώσεις ακολουθείται διαφορετική διαδικασία.

 

Θέση του ΠΑΜΕ εκπ/κών, η οποία κατατέθηκε στο ΠΥΣΔΕ, είναι ότι ο υπολογισμός των οργανικών κενών πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες των μαθητών και την πάγια απαίτηση του κλάδου. Οι απαιτήσεις αυτές είναι:

 1. 20 μαθητές στα τμήματα του Γυμνασίου και της Γενικής Παιδείας του Λυκείου
 2. 15 μαθητές στα τμήματα των προσανατολισμών
 3. 10 μαθητές στα εργαστήρια του ΕΠΑΛ

 

Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου: Ανακοίνωση για τους πρόσφυγες και κάλεσμα σε εκδήλωση

Αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας, κυρίως από τη Συρία αλλά και άλλες χώρες στις οποίες εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πολύμορφες επεμβάσεις.

Η σημερινή κατάσταση θα συνεχίσει να οξύνεται και οι λαοί θα ξεσπιτώνονται όσο οι πόλεμοι συνεχίζουν. Αναπόφευκτα η Ελλάδα ως χώρα εισόδου θα υποδέχεται τις καραβιές μεταναστών. Τα νησιά του Αιγαίου θα είναι οι πρώτοι αποδέκτες τους.

Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι από ανύπαρκτες έως εντελώς ανεπαρκείς, ενώ χιλιάδες από αυτούς παρότι έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα δημιουργώντας επιπλέον την "πρώτη ύλη" για καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού ζητήματος από την κυβέρνηση στα  πλαίσια  της δήθεν "αλληλεγγύη" των "εταίρων" και των οργάνων της ΕΕ, που ευθύνονται σημαντικά για τη δημιουργία και την ανακύκλωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είναι αδιέξοδη.

Γ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Ψήφισμα ενάντια στο ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής για το συνέδριο της ΔΟΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΟΕ
Το ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει την κατάθεση του χρυσαυγίτικου ψηφοδελτίου στις εκλογές αντιπροσώπων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Υπαίθρου Θεσσαλονίκης για την 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ. Στο ψηφοδέλτιο του «Εθνικιστικού Μετώπου» εμφανίζεται, ως μόνος υποψήφιος, εκπαιδευτικός που είναι αποσπασμένος στο βουλευτικό γραφείο του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Ματθαιόπουλου. Η πρόκληση αυτή έρχεται σαν συνέχεια της συμμετοχής υποστηρικτών της ΧΑ στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πια ξεκάθαρα ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί ναζιστικό-φασιστικό μόρφωμα. Η χιτλερική ιδεολογία και η εγκληματική της δράση στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Το δολοφονικό της πρόσωπο έχει πια αποκαλυφθεί και γι’ αυτό δικάζεται τούτο τον καιρό. Ωστόσο, η ναζιστική αυτή οργάνωση έχει το θράσος να επιχειρεί να εισβάλλει στην εκπαίδευση και στα σωματεία των εκπαιδευτικών. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τους επιτρέψουμε να σπείρουν το ναζιστικό δηλητήριο και το ρατσιστικό τους μίσος στο εκπαιδευτικό κίνημα και στους μαθητές μας.
Καλούμε τους συναδέλφους να απομονώσουν τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής! Οι εγκληματικές τους συμμορίες δεν έχουν θέση στα σχολεία! Οι χρυσαυγίτες εκπαιδευτικοί δεν έχουν θέση στα σωματεία! Οι εκπαιδευτικοί, αντίθετα, έχουμε υποχρέωση να αποκαλύψουμε στα μάτια των μαθητών μας τον πραγματικό ρόλο της Χρυσής Αυγής. Η παρουσία και η συμμετοχή της φασιστικής Χρυσής Αυγής στη λειτουργία και τις διαδικασίες ενός συνδικαλιστικού σωματείου αντιστρατεύεται ανοιχτά τις αρχές και τους σκοπούς του.

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ!

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

ΤΩΡΑ απαλλαγή στο σεισμόπληκτο Νομό μας για τα έτη 2015 & 2016.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, όπως από καιρό έχει ξεκαθαρίσει, θεωρεί ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας νόμος με αποστολή να ξεζουμίσει τη λαϊκή οικογένεια και εργαλείο επιτάχυνσης της συγκέντρωσης της λαϊκής περιουσίας στα χέρια λίγων. Οι όποιες τροποποιήσεις από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αλλάζουν τη ληστρική αποστολή του, αφού και το συνολικό ύψος του φόρου που θα καταβάλλουν τα λαϊκά στρώματα δείχνει ότι καμία ανακούφιση για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ο όποιος μελλοντικός «εκσυγχρονισμός» που δεν αλλάζει την ουσία του είναι μία ακόμη απόδειξη ότι δεν πρέπει να περάσει ο εκβιασμός κυβέρνησης – δανειστών να διαλέξει ο λαός το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο της συγκυβέρνησης. Είναι και τα δύο επικίνδυνα – αβάσταχτα – φιλομονοπωλιακά.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, θεωρεί ότι πέρα από το κύριο αίτημα για πλήρη και οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η σεισμόπληκτη Κεφαλονιά και η Ιθάκη πρέπει να τύχουν ευεργετικών ρυθμίσεων για το θέμα. Το χτύπημα σε σπίτια – οικόπεδα φάνηκε ακόμη πιο καθαρά φέτος με τις βροχές και τους νέους σεισμούς αλλά και την απουσία κάθε ουσιαστικής κυβερνητικής μέριμνας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών. Αυτά κάνουν αναγκαία τη διεκδίκηση για διεύρυνση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στο Νομό για τα έτη 2015 και 2016, όπως απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Φορέων στην οποία συμμετέχουμε. Αυτό πρέπει να γίνει με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα δράσεις για εσωτερική κατανάλωση. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ δεν υιοθετεί τη λογική της «ομαλοποίησης» της κατάστασης για τους σεισμόπληκτους και απαιτεί, δίπλα στη γραμμή της αντιπαράθεσης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, αντισταθμιστικά μέτρα σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και φέτος η δράση μας.

Π.Α.ΜΕ. Εκπαιδευτικών Ευβοίας: Για τις εκλογές αντιπροσώπων για την 84η Γ.Σ. της ΔΟΕ

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία του Συλλόγου Δ/Ν Χαλκίδας, της 4ης Ιουνίου 2015 για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην 84η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ και εκλεκτόρων για το Νομαρχιακό Τμήμα Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που με την ψήφο τους έδωσαν δύναμη στη φωνή του ΠΑΜΕ και όσους το εμπιστεύτηκαν και το ψήφισαν για πρώτη φορά.

Σε μια κρίσιμη περίοδο, το αποτέλεσμα των εκλογών το κρίνουμε θετικό για την

<< Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών>> καθώς καταφέραμε να εκλέξουμε δυο αντιπροσώπους για τη ΔΟΕ και εφτά εκλέκτορες για το Ν.Τ. Εύβοιας ΑΔΕΔΥ..

Θεωρούμε όμως  ότι ο συσχετισμός δυνάμεων  στο Σύλλογό μας είναι αρνητικός για την πορεία του κινήματος, για τη διεκδίκηση των απωλειών μας, για να μπει φραγμός στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η νέα συγκυβέρνηση.

 Ο συσχετισμός αυτός  μπορεί να ανατραπεί με τη συμμετοχή όλων στο σωματείο και στο ανώτατο όργανο του, στις Γενικές Συνελεύσεις, όπου με συλλογικές αποφάσεις μπορούμε να ανατρέψουμε το συμβιβασμό που καλλιεργεί ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός .

Syndicate content