Α.Σ.Ε στο Σ.Ε.Π.Ε. Ξάνθης: Για την κινητοποίηση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης στην Δ/νση Εκπαίδευσης

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες συναδέλφους/ισσες που συμμετείχαν στην χτεσινή κινητοποίηση στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αιτήματα: Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα στους συναδέλφους αναπληρωτές. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των συναδέλφων της ειδικής αγωγής που για 16 χρόνια είναι «μόνιμοι αναπληρωτές».

Μετά την παράθεση των αιτημάτων από το ΔΣ, το πρώτο ζήτημα που τέθηκε από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης είχε να κάνει με τη σχέση στελεχών εκπαίδευσης και σωματείου. Το αυτονόητο, πως, δηλαδή, δεν γίνεται αυτοί που έχουν την πρώτη ευθύνη υλοποίησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (Περιφερειακοί Δ/ντες, Δ/ντες Εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι) να είναι στο ίδιο σωματείο με τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, θέση που μετά από πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ υιοθετήθηκε από την 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ, είναι γνωστό πως δεν αρέσει και στα κρατικά στελέχη αλλά και σε ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ. Και προφανώς στελέχη της εκπαίδευσης δεν είναι, όπως αποκλήθηκαν, οι προϊσταμένες νηπιαγωγείου που πέρα από το τμήμα τους επιφορτίζονται και τη γραφειοκρατική δουλειά. Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση της ΔΑΚΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπεράσπισης δηλαδή, για άλλη μια φορά της συμμετοχής των στελεχών στα σωματεία.

Στη συνέχεια κι ενώ συζητιόταν το ζήτημα της ανάγκης μαζικών διορισμών, αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση εκπροσώπου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως σε άλλους κλάδους του δημοσίου γίνονται διορισμοί, αναφέροντας υγεία και πυροσβεστική, ενώ μόνο στην παιδεία δεν γίνονται. Αλήθεια, τις 12μηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ στην υγεία και την παράταση της σύμβασης των 5ετων πυροσβεστών τους ονομάζουμε διορισμούς; Ή το ζήτημα είναι η επαναφορά του παλιού γνωστού συντεχνιακού συνδικαλισμού και όχι η ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων και η συμμαχία τους με τους αυτοαπασχολούμενους απέναντι σε μια πολιτική που μας πλήττει όλους εκτός από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους;

Μπορεί με μια κινητοποίηση τα προβλήματα να μη λύνονται, όμως η καλλιέργεια της αντίληψης πως ο συλλογικός ταξικός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής μας είναι βασικό καθήκον ενός σωματείου. Η πετυχημένη για τις συνθήκες που έγινε, χτεσινή κινητοποίηση αναδεικνύει την ανάγκη το σωματείο να παίρνει πιο συχνά αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Το επόμενο διάστημα πιστεύουμε πως χρειάζεται με ιδιαίτερη ένταση να προβληθεί το ζήτημα της ειδικής αγωγής, ζήτημα που δεν έχει να κάνει μόνο με τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων αλλά με μια γενικότερη επίθεση που δέχεται η ειδική αγωγή το τελευταίο διάστημα. Οι περικοπές στις θεραπείες των ΑμΕΑ που προωθείται, για τις οποίες πήρε θέση και το ΔΣ, η τάση στο όνομα της συμπερίληψης να ενταχτούν όπως – όπως οι μαθητές με ειδικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στις τάξεις, κάτι που φαίνεται και από τα τελευταία μέτρα στην ειδική αγωγή, είναι ζητήματα που αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και πρωτίστους τους γονείς των μαθητών. Σε αυτά τα πλαίσια, ήδη, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ προτείναμε την πραγματοποίηση από το Διδασκαλικό Σύλλογο εκδήλωσης για την ειδική αγωγή.

AttachmentSize
τη χτεσινή κινητοποίηση του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης στην Δ.doc71.5 KB