Γραμματεία Εκπαιδευτικών Πρέβεζας: Για τη στάση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

Την περασμένη βδομάδα οι μαθητές των σχολείων της Πρέβεζας  ευαισθητοποιημένοι  στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα, διοργάνωσαν με επιτυχία το “School Art Festival” με στόχο να μαζέψουν μολύβια, τετράδια και άλλο υλικό και να τα παραδώσουν  σε αυτά την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων  τους στα σχολεία της Φιλιππιάδας.

Η έναρξη των μαθημάτων με ευθύνη της  κυβέρνησης και Υπουργείου Παιδείας έγινε πριν δυο μέρες, με καθυστερήσεις και παλινωδίες που έδωσαν έδαφος σε φασιστικά και αντιδραστικά στοιχεία να σπέρνουν το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας  στους κατοίκους της περιοχής. Την πρώτη μέρα που τα προσφυγόπουλα πήγαν στο σχολείο, σωματεία, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στη Φιλιππιάδα και τα υποδέχτηκαν. Μαζί με αυτούς, εκεί βρέθηκαν και μαθητές της Συντονιστικής Επιτροπής  Μαθητών Πρέβεζας όπου τους παρέδωσαν τα πρώτα τους τετράδια και άλλα σχολικά είδη που είχαν μαζευτεί στο “School Art Festival”.

Η δράση αυτή των μαθητών αντί να βρει το σύλλογο διδασκόντων  και τη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου αρωγούς, συμπαραστάτες και εμψυχωτές, (όπως έγινε σε άλλα σχολεία της Πρέβεζας) πράγμα που  όφειλαν ως  παιδαγωγοί, αρχικά  κατέβαλαν προσπάθειες  να την αποτρέψουν απειλώντας τους μαθητές ότι θα έχουν συνέπειες για την πράξη τους αν φύγουν από το σχολείο.  Ευτυχώς οι μαθητές άκουσαν τη φωνή της συνείδησής τους και όχι αυτή των «παιδαγωγών» τους,  πήγαν στη Φιλιππιάδα  και υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Ωστόσο στην επιστροφή τους βρήκαν απέναντί τους τη Διευθύντρια του σχολείου και μερίδα καθηγητών οι οποίοι έκαναν πραγματικότητα τη απειλή και τους απέβαλαν από το σχολείο.

«Παλεύουμε για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει, σε εμάς και όλα τα παιδιά του κόσμου.» Αυτή ήταν  η απάντηση που έδωσαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Πρέβεζας  στις αποβολές  των  δύο συμμαθητών τους μελών του 15-μελούς και της συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Πρέβεζας , επιβεβαιώνοντας  στην πράξη το σύνθημα που ακούγεται στους μαθητικούς αγώνες: «η νέα γενιά έχει ιδανικά, δεν τρομοκρατείται ούτε προσκυνά».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πρέβεζας καταδικάζει την ενέργεια της Διευθύντριας και της πλειοψηφίας του Συλλόγου Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου να αποβάλλουν τους δυο μαθητές και τους καλεί ν’ αναιρέσουν την απόφασή τους. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού δεν μπορεί να ταυτίζεται με αυτόν του «παιδονόμου». Ο εκπαιδευτικός επιβάλλεται στους σημερινούς καιρούς να διαπαιδαγωγεί τις νεανικές συνειδήσεις με το παράδειγμα της «Αντιγόνης» ενάντια στους σύγχρονους «Κρέοντες», διαμορφώνοντας  ανθρώπους  με αξίες όπως η συλλογικότητα κι η αλληλεγγύη, που θα παλεύουν για ένα καλύτερο σχολείο σε  μια καλύτερη κοινωνία.

AttachmentSize
πρεβεζα.doc109 KB