Σ.Ε.Π.Ε. "Ρόζα Ιμβριώτη": Για τη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με στελέχη του Δήμου Καισαριανής

Προβολή εκτυπώσιμης μορφήςΑποστολή σε φίλοPDF version

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας πραγματοποίησε την Παρασκευή 24 Μάρτη 2017 συνάντηση  με την Αντιδήμαρχο Βύρωνα κ. Γεωργοπούλου Κανέλλα στην οποία  παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολκικής Επιτροπής του Δήμου κος Καραβασίλης Μανώλης.

Το Δ.Σ. έθεσε τις γενικές θέσεις του – αιτήματα που αφορούν τόσο στην κρατική χρηματοδότηση, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών και γενικότερα το πώς βλέπουμε εμείς το σχολείο, με τις οποίες  συμφωνεί και η Αντιδήμαρχος και η Δημοτική αρχή.

Πριν αναφερθεί διεξοδικά στα επιμέρους αιτήματά μας ενημέρωσε ότι τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση γιατί, πέρα από την μεταφορά  αρμοδιοτήτων του κράτους στους Δήμους σύμφωνα με τον Καλλικράτη, χωρίς την απαραίτητη αλλά συνεχώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση, προστίθενται και συνεχώς νέα χρέη και πρόστιμα προηγούμενων ετών.

Για τα οικονομικά των σχολείων μας είπαν "ότι τα σχολεία έχουν χρήματα", ο Δήμος ξεχρέωσε όλα τα προηγούμενα χρέη σε πρώην ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ), αφού τα είχε μεταφέρει από τις σχολικές Επιτροπές ως ληξιπρόθεσμα χρέη του Δήμου και απάλλαξε έτσι τις σχολικές επιτροπές. Έτσι αυτή τη στιγμή τα σχολεία έχουν χρήματα και πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές τους. Όλα τα χρήματα των επιχορηγήσεων δίνονται στα σχολεία, καλύπτονται όλα τα λειτουργικά έξοδά τους και δεν δίνεται από αυτά κανένα ποσό για έργα συντήρησης ή επισκευών. Επίσης ολοκληρώθηκαν και έκλεισαν οι οικονομικοί απολογισμοί του 2014 και 2015 προηγούμενων Δημοτικών αρχών και εκκρεμεί ο απολογισμός του 2016. Θέση και της Δημοτικής αρχής όπως και του Συλλόγου μας είναι να μη δίνουν οι γονείς ούτε 1€ από την τσέπη τους για έξοδα λειτουργίας των σχολείων και για το λόγο αυτό είναι σημαντικής σημασίας η λειτουργία του Συμβουλίου Σχολικής Κοινότητας του κάθε σχολείου, που στη διαχείριση των οικονομικών του συμμετέχουν εκτός από τους Δ/ντες και εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων για να συναποφασίζουν στις προτεραιότητες διαχείρισης της επιχορήγησης.

Η Σχολική Επιτροπή διπλασίασε τη χρηματοδότηση του Ειδικού Σχολείου και σκοπεύει να την αυξήσει και άλλο, και προχώρησε στην επιπλέον χρηματοδότησή του για αγορά αθλητικού και εποπτικού υλικού για τις ανάγκες του σχολείου με πρόθεση την αγορά και άλλου.

Όσον αφορά τα αιτήματά μας για τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Καισαριανής μας ενημέρωσε ότι η ΣΑΤΑ 2015 και 2016 δόθηκε ολόκληρη για έργα μικροεπισκευών στα σχολεία. Η δε ΣΑΤΑ του 2016, αν και ήρθε με καθυστέρηση, έγινε δημοπρασία και αυτή τη στιγμή υλοποιούνται έργα στα σχολεία (βαψίματα αιθουσών, εξωτερικών επιφανειών, πλακόστρωση με κυβόλιθους μέρος αύλειου χώρου στο 1ο Δημοτικό, υπόστεγα ....).

Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου έχει κάνει έλεγχο και καταγραφή σε όλα τα σχολεία και υλοποιούνται άμεσα τα όποια προβλήματα αναφέρονται στις υπηρεσίες του Δήμου καταγράφοντας τα έργα που υλοποιήθηκαν σε κάθε σχολείο.

Πέρα από τα έργα που έγιναν με τη ΣΑΤΑ, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα έργα  του 2ου Δημοτικού Σχολείου, που  χρηματοδοτήθηκε μετά από πιέσεις και του Συλλόγου μας από την Περιφέρεια με ποσό κόστους εργασιών 128.000€.

Παράλληλα μετά και την παράδοση του Σκοπευτηρίου για χρήση από το Δήμο λύθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολείων και έτσι προχωρούν οι διαδικασίες νομιμοποίησής τους, που συναντούσαν δυσκολίες.

Μας ενημέρωσε ακόμα ότι έχουν προγραμματιστεί έργα από την ΚΤΥΠ ΑΕ ( πρώην ΟΣΚ) σύμφωνα με τις μελέτες που κατέθεσαν οι τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για όλα τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου ποσού 734.000 €. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ  ΑΕ την Τρίτη 28 /3/2017. Τελικά τα έργα υπογράφηκαν από τον εκπρόσωπο της ΚΤΥΠ ΑΕ τελικά χθες 5/4 στο Δημαρχείο Καισαριανής, οπότε θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της επόμενης χρονιάς.

Συμφώνησε με το αίτημά μας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προς την ΚΤΥΠ ΑΕ , για χτίσιμο του 7ου Νηπιαγωγείου και αντικατάσταση όλων των προκατ αιθουσών με μόνιμες (2ο νηπιαγωγείο) αλλά και στα άλλα τα σχολεία όπου υπάρχουν.

Θέσαμε το αίτημά μας για πίεση και από το Δήμο για  να λειτουργήσει το Ειδικό Σχολείο Βύρωνα, για να αποσυμφορηθεί το ήδη κορεσμένο ειδικό Δημοτικό της Καισαριανής ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ.

Θέση της Δημοτικής αρχής είναι Δωρεάν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες  για όλα τα παιδιά   και αυτό προσπαθούν να πράξουν παρά τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Για το σκοπό αυτό σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν από την επόμενη σχολική χρονιά απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία δωρεάν για όλα τα παιδιά με το προσωπικό του Δήμου. Για το λόγο αυτό αίτημά τους είναι η πρόσληψη  μόνιμου προσωπικού για φύλαξη και καθαριότητα των σχολείων.

Παραδώσαμε τα όποια αιτήματα των σχολείων ήρθαν στο Σύλλογό μας από τα σχολεία για τα οποία ήταν ενήμεροι και η Αντιδήμαρχος και ο Πρόεδρος της Σχολικής επιτροπής.

Πολλά από τα έργα που ζητούσαν και έχουν ανάγκη τα σχολεία και δεν έγιναν εδώ και πολλά χρόνια, μας είπαν ότι είναι ενταγμένα στα έργα που πρόκειται να γίνουν από την ΚΤΥΠ, όπως η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού, βασικά έργα στο Ειδικό «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία. Για τις τουαλέτες του 7ου Δημοτικού θα ζητηθεί από την Α΄ Δ/νση να μεταφέρει το αρχείο της που υπάρχει εκεί και παραμένουν κλειστές να ελεγχθούν από την τεχνική υπηρεσία και να παραδοθούν σε χρήση.

 

AttachmentSize
58ο Ενημ. ΔΤ για συνάντηση με αντιδήμαρχο ΚΑισαριανής για κτηριακό χρηματοδότηση σχολείων Καισ 6.4.2017.doc81 KB
Συλλόγου για κτηριακά προβλήματα σχολείων ΠΕ Καισαριανής Μάρτης 2017.doc181 KB