ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Για την επιχείρηση απαξίωσης της ΕΛΜΕΚΙ και την βοήθεια στην κυβέρνηση για αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων, εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ)

04/08/2018 - 19:28

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, από κοινού με το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και σε συνεννόηση με τον τοπικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ), έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) Ιονίων Νήσων στις 28/7.

Συνεχίσαμε, έτσι, τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες στο τρίπτυχο

  • Να μην περάσει κανένας αποχαρακτηρισμός δυσπρόσιτου σχολείου! Να μην περάσει ο συνολικός αποχαρακτηρισμός της Ιθάκης ως δυσπρόσιτο νησί.
  • Να μην μειωθούν τα μόρια καμίας σχολικής μονάδας.
  • Να γίνει αποδεκτή η ενιαία και δίκαιη μοριοδότηση που προτείνουν τα σωματεία των εκπαιδευτικών του Νομού και τα τοπικά υπηρεσιακά συμβούλια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ).

Καταγγέλλουμε την απαξίωση των σωματείων μας από πλευράς Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ), που επί έξι ώρες δεν επέτρεπε να συζητηθεί το θέμα και να παρέμβουμε, με αποτέλεσμα να αποχωρίσουμε, μαζί με τους υπόλοιπους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αποκαλύφθηκε πως αυτή η στάση δεν ήταν τυχαία. Διότι, στη συνέχεια, η Περιφερειακή Αρχή με μοιρασμένους ρόλους και με πρωταγωνιστές τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και σύμβουλό της κ. Γκούση και τον Πρόεδρο του ΠΣ, απέτρεψε το να παρθεί απόφαση υπέρ των αιτημάτων μας. Μεθόδευσε την καταψήφιση ακόμη και της επί μέρους τροποποίησης προηγούμενης απόφασης του ΠΣ, ώστε να μην εκφραστεί καμία αντίθεση στον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του Νομού. Η πρώτη ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη ανήκει στον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο. Έτσι, η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων στέκεται απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού και της εκπαιδευτικής κοινότητας των νησιών μας και διευκολύνει την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη βάρβαρη πολιτική της.

Καλούμε το λαό των νησιών μας, την εκπαιδευτική κοινότητα, να μην επιτρέψουν νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αφού η αλλαγή κατηγορίας σχολείων που προωθείται θα έχει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της υποστελέχωσης, στη μείωση της οργανικότητας, στην περικοπή τμημάτων και, τελικά, στην κατάργηση / συγχώνευση σχολικών μονάδων. Ο αγώνας πρέπει να ενταθεί ώστε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια, που εντάσσονται στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στην περιστολή κοινωνικών δαπανών.

Για το σκοπό αυτό θα οργανώσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο μέσα στο καλοκαίρι.

Με μεθοδεύσεις και προκλητική απαξίωση των σωματείων,

η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) δίνει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση,

για αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων, περικοπές τμημάτων και καταργήσεις σχολείων.

Διαπιστευτήρια απαξίωσης των σωματείων, υποβάθμισης της σημασίας που έχει ο αποχαρακτηρισμός των δυσπρόσιτων για την πορεία αποψίλωσης των σχολείων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη και διευκόλυνσης στην υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων από κυβέρνηση – ΕΕ – ΟΟΣΑ, έδωσε η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ). Αντιπροσωπεία του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και της ΕΛΜΕ-ΚΙ παραβρέθηκε από τις 9.30 το πρωί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) Ιονίων Νήσων, με βάση τη δέσμευση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς πως θα προταχθεί το θέμα του αποχαρακτηρισμού των δυσπρόσιτων, κάτι που μπορούσε να γίνει με το να συζητηθεί είτε προ ημερησίας είτε ως πρώτο της ημερήσιας διάταξης, μιας και το είχε θέσει η Λαϊκή Συσπείρωση. Μετά από έξι ώρες αναμονής καταγγείλαμε τον εμπαιγμό και αποχωρήσαμε.

Τελικά, τη συνολική θέση των μαζικών φορέων, που έθεσε ως εισήγηση η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισαν μόνο οι δύο (2) σύμβουλοί της. Η πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς, που διατύπωσε τροποποίηση στην προγενέστερη απόφαση του ΠΣ, προσθέτοντας το αίτημα «να μην καταργηθεί κανένα δυσπρόσιτο» πήρε μόνο οκτώ (8) ψήφους (υπερψήφισαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι Κεφαλονιάς – Ιθάκης και οι δύο της Λαϊκής Συσπείρωσης). Το σύνολο των υπόλοιπων δυνάμεων και συμβούλων είτε απείχαν είτε στοιχήθηκαν, ουσιαστικά, σε μια ανώδυνη επικαιροποίηση της προγενέστερης απόφασης του ΠΣ με απλή κοινοποίηση στο Υπουργείο της γνώμης των μαζικών φορέων του Νομού, υπό την ενεργητική «καθοδήγηση» του Περιφερειακού Διευθυντή Α΄Βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης που είναι και περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Η αναδιατύπωση αυτή, που πήρε έντεκα (11) ψήφους, έβγαζε «λάδι» την κυβέρνηση, δεν απαντούσε στα περί «κανονικότητας» στα δυσπρόσιτα, δεν απαιτούσε την υιοθέτηση του κοινού πορίσματος των μαζικών φορέων του Νομού και των τοπικών υπηρεσιακών συμβουλίων για μια ενιαία και δίκαιη μοριοδότηση, για να μην μειωθεί η μοριοδότηση σε κανένα σχολείο και να μην αποχαρακτηριστεί κανένα από τα 16 δυσπρόσιτα σχολεία του Νομού (δημοτικά – νηπιαγωγεία – γυμνάσια - ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), να μην αποχαρακτηριστεί συνολικά το νησί της Ιθάκης. Ως αποτέλεσμα της μεθόδευσης αυτής δεν πάρθηκε καμία νέα απόφαση του ΠΣ, μιας και απαιτούνταν δεκατρείς (13) ψήφοι και παραμένει, έτσι, η «θολή» και γεμάτη «ήξεις – αφίξεις» ακόμη χειρότερη προγενέστερη απόφαση, που «νίπτει χείρας» απέναντι στο κυβερνητικό έγκλημα. Προφανώς, εξαιτίας αυτού το σκεπτικού, απουσιάζει και η λήψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας της Περιφερειακής Αρχής ενάντια στις κυβερνητικές εισηγήσεις. Και αυτό, παρά το γεγονός, πως υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Κεφαλονιάς και του Δήμου Ιθάκης, που στηρίζουν τη θέση των μαζικών φορέων και που μπορούσαν και έπρεπε να αξιοποιηθούν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Η θέση αυτή του ΠΣ, διατυπώνεται τη στιγμή που ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κόβει «δια χειρός» του 17 ολιγομελή τμήματα Γενικών Λυκείων του Νομού από τα 69 που παραπέμφθηκαν σε αυτόν (1 γενικής παιδείας, 8 επιλογής και 8 ξένων γλωσσών) ενώ «εκκρεμούν» άλλα 18 τμήματα ΓΕΛ στο Υπουργείο!!! Το γεγονός αυτό, που έχει άμεση σχέση με τα μόρια και την κατηγορία των σχολείων, δείχνει ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» με ή χωρίς προσχήματα. Άλλωστε, η Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ είχε συνδέσει άμεσα την πανελλαδική μείωση του αριθμού των δυσπρόσιτων με την υλοποίηση μνημονιακών υποχρεώσεων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει με πανηγυρισμούς την έξοδο από τα μνημόνια!!!

Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς – Ιθάκης επισημαίνει πως πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Η λαϊκή παρέμβαση, η παρέμβαση γονέων – εκπαιδευτικών και μαθητών πρέπει να ενταθεί προκειμένου να υπερασπίσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, να βάλουμε φραγμό στις καταργήσεις τμημάτων – σχολείων. Η υπόθεση είναι στα χέρια μας και η κυβέρνηση με τους συμμάχους της μπορεί και πρέπει να βρει το «δάσκαλό» της!!! Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στη δύναμή μας. Είναι δίκιο και θα το υπερασπίσουμε από τις κυβερνητικές ερπύστριες που «λαδώνει» η τοπική διοίκηση.

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα