ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Για τη νέα σχολική χρονιά

11/09/2018 - 18:28

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά.  Άλλη μια σχολική χρονιά αρχίζει με συσσωρευμένα και ακόμη πιο οξυμμένα παλιά και νέα προβλήματα. Προβλήματα που μας απομακρύνουν ακόμη περισσότερο απ’ ότι σήμερα έχουμε ανάγκη και κυρίως από ένα σχολείο της εποχής μας, από ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και να μην εξοντώνει, από μια εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν για όλα τα παιδιά και τα προσφυγόπουλα, χωρίς να βάζει ο γονιός βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εκπαιδευτικοί και μαθητές βιώνουμε μαζί  το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν απαντά στις αγωνίες μας και δεν εξασφαλίζει ούτε το παρόν ούτε το μέλλον μας, βιώνουμε τις τραγικές αντιεκπαιδευτικές επιλογές που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και φυσικά η σημερινή στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ προκειμένου να μειώσουν το κόστος αλλά και να προσαρμόσουν την παιδεία στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά Εκπαιδευτικοί – Γονείς – Μαθητές δεν πρέπει να αποδεχτούμε τον πρόσφατο αποχαρακτηρισμό όλων των δυσπρόσιτων σχολείων του νομού από την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ούτε το νέο τσεκούρι περικοπής 30 και πλέον «ολιγομελών» τμημάτων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Ιονίων Νήσων που στριμώχνει 25 έως και 30 μαθητές σε σεισμόπληκτα σχολεία και αίθουσες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε πλέον να κάνουμε μάθημα στα κοντέινερ, να παραμένουν χωρίς επισκευή τα  τσακισμένα από το σεισμό σχολεία, να επιστρέψουμε σε επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολεία, να κάνουμε μάθημα και αθλητισμό σε επικίνδυνες και ακατάλληλες υποδομές. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε την κυβερνητική πρόταση για το Λύκειο  που το κάνει απωθητικό, το μετατρέπει σε ένα ακόμα πιο «σκληρό εξεταστικό κέντρο», όπου η όποια γενική παιδεία υπήρχε εξανεμίζεται, που η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα και η πρόσβαση σε αυτήν καθορίζεται από την τσέπη του καθενός, όπου το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και η πρόωρη επαγγελματική επιλογή αποκλείει σήμερα από την γνώση αυτούς που θέλει να αποκλείσει αύριο από την εργασία και την ζωή με δικαιώματα.

Τα αιτήματά μας, οι ανάγκες μας, είναι άλλες και βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Είναι το σχολείο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας το Ενιαίο 12χρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας για όλους τους μαθητές. Είναι οι σύγχρονες, ασφαλείς και επαρκείς εγκαταστάσεις και υποδομές.

Κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια! Η διέξοδος στις αγωνίες και τα προβλήματά μας βρίσκεται στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τις ανάγκες μας αυτές δε θα μας τις χαρίσει κανείς. Μόνο μέσα από ένα ενιαίο ρωμαλέο μαθητικό, εργατικό  και λαϊκό  κίνημα μπορεί να προκύψουν μικρές μα και μεγάλες νίκες όπως ήταν πέρσι το ξεμπλοκάρισμα των επισκευών των σεισμόπληκτων σχολείων. Γιατί είναι ίδια η πολιτική που πετσοκόβει τις κοινωνικές παροχές, τους μισθούς και τις συντάξεις, που δίνει νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο μ’ αυτήν που συνθλίβει τα μορφωτικά δικαιώματά σας.

Μαζί έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονιούς και τους μαθητές να στηρίξουν και αυτή τη χρονιά τα Λαϊκά Φροντιστήρια Αλληλεγγύης που θα γίνουν με ευθύνη της ΕΛΜΕ-ΚΙ στο 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και θα ξεκινήσουν την 1η Οκτώβρη.

Καλή δύναμη, μάχη για τη γνώση και τη ζωή και καλούς αγώνες

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα