ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Για τις εγγραφές στα εσπερινά σχολεία

19/09/2018 - 18:22

ΤΟ Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καταδικάζει την απόφαση  του Υπουργείου Παιδείας, να βάλει νέα απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ).

Πιο συγκεκριμένα ενώ μέχρι σήμερα για την εγγραφή ενός μαθητή αρκούσε μια απλή βεβαίωση εργοδότη, τώρα  με την υπ' αριθμ.: 139101/ΓΔ4 (ΦΕΚ 3674/28-08-2018),  απαιτείται από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Ουσιαστικά οι παραπάνω προϋποθέσεις καθιστούν απαγορευτική την εγγραφή εκατοντάδων ανήλικων μαθητών που εργάζονται σε καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας με τον εκβιασμό να απολυθούν αν διεκδικήσουν ασφάλιση ή που εργάζονται ευκαιριακά η αδήλωτοι στη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αντί το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προς τους εργοδότες για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ανήλικων εργαζόμενων που συνήθως αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, θέτει απαγορευτικές διατάξεις για την εγγραφή των ανήλικων μαθητών στο εσπερινό σχολείο, λες και είναι δική τους ευθύνη το γεγονός πως δεν ασφαλίζονται.

Ήδη οι εκπρόσωποι του Υπουργείου  στην πρόσφατη συνάντησή τους με την ΟΛΜΕ και εκπροσώπους ΕΛΜΕ, απέρριψαν το αίτημα των σωματείων να μην αυστηροποιηθούν τα κριτήρια (χαρτί από Εργάνη) για τη  εγγραφή των μαθητών σε εσπερινά σχολεία, με το απαράδεκτο επιχείρημα ότι δεν πρέπει να αποδέχονται οι εκπαιδευτικοί την μαύρη εργασία, λες και δεν εξυπηρετείται η εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση από το αντιλαϊκό πλαίσιο που η κυβέρνηση υπηρετεί δίνοντας γη και ύδωρ στις ορέξεις του κεφαλαίου.

 Αυτή είναι η περιβόητη κανονικότητα τους!

•           Καλούμε όλους τους συναδέλφους των ΕΠΑΛ να μη εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη οδηγία!

•           Άμεσα το Υπουργείο να ανακαλέσει την απαράδεκτη οδηγία.

•           Να ανοίξουν  όλα τα τμήματα, ώστε να μπορεί να γραφτούν εκατοντάδες μαθητές που αγωνιούν για το μέλλον τους. Η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εξαντλήσει κάθε περιθώριο και να δώσει όλες τις αναγκαίες παρατάσεις στις εγγραφές εργαζόμενων μαθητών που ακόμη λόγο της θερινής σεζόν δουλεύουν και δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν ακόμη στο Εσπερινό σχολείο.

•           Οι συνάδελφοι, οι μαθητές και οι γονείς να συνεχίσουν την αγωνιστική δράση, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας μαθητής από το αντικείμενο που επιθυμεί, να μην κλείσει κανένα ολιγομελές!

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα