ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Για τις κτιριακές υποδομές

24/04/2018 - 20:28

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής συνάντηση μεταξύ της ΕΛΜΕΚΙ και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, και αντιπροσωπείας της Δημοτικής Αρχής, αποτελούμενη από την Αντιδήμαρχο κ. Γαρμπή Σοφία την κ. Μαρκέτου Νομική σύμβουλο και την κ. Νικολαϊδου Γενική Γραμματέα του Δήμου Κεφαλονιάς. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των φορέων από την Δημοτική αρχή σχετικά με την πορεία δρομολόγησης των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου να γίνει η πολυθρύλητη και επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια (μετά τους σεισμούς του 2014), αίτηση κατασκευής νέων σχολείων προς τις Κτηριακές Υποδομές ( ΚΤ.ΥΠ ).

Η συγκεκριμένη συνάντηση αποτελούσε δέσμευση του κ. Δημάρχου προς τους φορείς του Λαϊκού κινήματος, (ΕΛΜΕΚΙ, ΕΚΚΙ, Ένωση Γονέων, Μαθητικά συμβούλια κλπ) στην δυναμική παράσταση που έκαναν σε αυτόν πριν το Πάσχα, προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση στην χρόνια και προκλητική διελκυστίνδα ευθυνών μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για την εγκληματική κατάσταση στην σχολική στέγη στο Νομό Κεφαλονιάς που συντηρείται με ευθύνη τους τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του 2014.

Στην παραπάνω συνάντηση από την πλευρά της κ. Αντιδημάρχου και των άλλων υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου τέθηκαν ως ενημέρωση προς τους φορείς τα παρακάτω:

  1. « .. Η Δημοτική Αρχή μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ των επισκευών των τσακισμένων σχολείων στο νομό έβαλε στην συζήτηση το θέμα της σχολικής στέγης στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι …αφού οι σχολικές μονάδες είναι γερασμένες και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα…»

  2. «…Οι υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις και να επισκευαστούν, σε σχέση με την δυναμικότητά τους, δεν καλύπτουν την σημερινή στέγαση των μαθητών (π.χ. παλαιές εγκαταστάσεις 2ου και 3ου Γυμνασίου , ΓΕΛ Ληξουρίου) και φυσικά αυτό δεν συσχετίζεται με την ανάγκη και την διαδικασία που έχει αρχίσει να επισκευαστούν αφού μπορούν να στεγάσουν άλλους χώρους…»

  3. « …Αναζητώντας στέγη για το 2ο και 3ο Γυμνάσιο του Αργοστολίου ο χώρος στο πάρκο «Νάπιερ» που στεγάζεται σήμερα το 3ο Γυμνάσιο του Αργοστολίου (3.9 στρέμματα), έχει πολλά αβαντάζ και είναι έτοιμος να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος αφού πολεοδομικά χωροταξικά και ιδιοκτησιακά είναι καθαρός….»

  4. «…Για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πρέπει να κάνει σχετικό αίτημα η Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτεί η σχετική νομοθεσία, στην συνέχεια να συσταθεί η αρμόδια επιτροπή καταλληλότητας, (αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΚΤΥΠ της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, της ΔΟΥ, της Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ενός Δημοτικού Συμβούλου) που θα γνωμοδοτήσει για την καταλληλότητα του χώρου. Στην συνέχεια οι ΚΤΥΠ μετά την έγκριση του Υπουργού κάνει την μελέτη και μετά αναζητείται η χρηματοδότηση….»

  5. «…Ο παραπάνω χώρος (στο πάρκο «Νάπιερ») προσφέρεται για την κατασκευή ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος που μπορεί να στεγάσει το 2ο Γυμνάσιο που είναι το πιο μεγάλο σε μαθητικό πληθυσμό …»

  6. « …Ο χώρος του Ξενία που στεγάζεται σε ένα μέρος του το 2ο Γυμνάσιο έχει πρόβλημα ιδιοκτησιακό …πρέπει να διεκδικηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και σε κάθε περίπτωση θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης των νηπιαγωγείων που σήμερα υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και που αυτός ακόμη ο χώρος δεν επαρκεί….»

  7. « …Για το ΓΕΛ Ληξουρίου αφού γίνουν οι ίδιες διαδικασίες (αίτημα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , σύσταση επιτροπής καταλληλότητας κλπ) καταρτίζεται τοπικό ρυμοτομικό,… γίνεται εισήγηση Δήμου και ΚΤΥΠ για την οριοθέτηση και… αφού βγει το ΦΕΚ του ρυμοτομικού, ακολουθεί η ένταξη στο κτηριακό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και η μελέτη …που θα αναζητήσει χρηματοδότηση ..» !!!!

  8. «….Για όλα τα παραπάνω ζητήθηκε η συνδρομή από την κ. Βουλευτή που δεσμεύτηκε να βοηθήσει την παραπάνω προσπάθεια…»

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ με βάση τις παραπάνω θέσεις της Δ. Αρχής τονίζει τα παρακάτω.

  1. Το γεγονός ότι επιτέλους δρομολογούνται έστω και αυτές οι πρώτες τυπικές υπηρεσιακές, αλλά καθ΄ όλα απαραίτητες, διαδικασίες προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων που είναι αναγκαία στο νομό Κεφαλονιάς αποδεικνύει την καταλυτική επίδραση που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα ο αγώνας του λαϊκού κινήματος στην Κεφαλονιά που επέβαλε στην τοπική διοίκηση Δήμο και Περιφέρεια να επιδείξουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη σπουδή για την σχολική στέγη. Για το αν το ενδιαφέρον τους αυτό είναι προεκλογικό η προσχηματικό θα επαληθευτεί πολύ άμεσα.

  2. Η παραδοχή της Δ. Αρχής ότι μόλις τώρα αρχίζει να ασχολείται με την σχολική στέγη για την πόλη του Αργοστολίου και Ληξουρίου αποδεικνύει όσα κατά καιρούς η ΕΛΜΕΚΙ και οι άλλοι φορείς του κινήματος έχουν καταγγείλει για την διαχρονική απαξία που έχουν επιδείξει όλα τα τελευταία χρόνια Δήμος – Περιφέρεια- Κυβέρνηση για το σοβαρό αυτό θέμα που σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια και την ζωή χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επίσης έχει τις δικές της διαχρονικές ευθύνες αφού ποτέ δεν έκανε χρήση της αρμοδιότητάς της να αιτηθεί στοιχειοθετημένα και παρά του ότι υπάρχουν τα αιτήματα και οι ανάγκες νέες σχολικές υποδομές.

  3. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να μην έχουν και να μην ενδιαφέρονται ακόμη και μετά τους σεισμούς που τσάκισαν την πλειοψηφία των σχολικών υποδομών στο νομό για ένα συνολικό σχέδιο για την σχολική στέγη, φανερώνει ότι μια ακόμη λαϊκή ανάγκη την θυσιάζουν στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που η πολιτική τους προωθεί με κάθε μέσο περικόπτοντας τις δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την σχολική στέγη κλπ.. Στα πλαίσια αυτά δεν απάντησε η Δ. Αρχή σχετικά με το χώρο που θα στεγαστεί το 3ο Γυμνάσιο, αφού όπως προαναφέρθηκε στο χώρο που στεγάζεται σήμερα προγραμματίζει να κατασκευαστεί νέο σχολικό συγκρότημα για να στεγάσει το 2ο Γυμνάσιο. Δεν απάντησε επίσης στην συνολική πρόταση της ΕΛΜΕΚΙ. για την κατασκευή πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων στο νομό δηλαδή ΓΕΛ Ληξουρίου, 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας, Γυμνάσιο –Λύκειο Μεσοβουνίων παραπέμποντας στις «Ελληνικές Καλένδες» τα δύο τελευταία που οι εγκαταστάσεις τους είναι ελλιπείς παρωχημένες και ανεπαρκείς και σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνες.

  4. Ως λαϊκό κίνημα δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο εσχάτως επιδεικνυόμενο (ενδεχομένως και προεκλογικό ) ενδιαφέρον της Δ. Αρχής – Περιφέρειας και Κυβέρνησης που εκφράζεται μέσα από τις «ενέργειες» της κ. Βουλευτού αφού 4 χρόνια τώρα έχουνε επιδείξει συντονισμένα εγκληματική αδιαφορία. Για το λόγο αυτό θα παρακολουθούμε κάθε βήμα στην εξέλιξη των διαδικασιών έως ότου δρομολογηθούν όλα τα έργα που απαιτούνται σύμφωνα με την πρότασή μας γιατί η ασφαλής επαρκής και σύγχρονη σχολική στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε όλους τους φορείς του κινήματος σε επαγρύπνηση και συντονισμένο αγώνα για να μην περάσει για άλλη μια φορά η κοροϊδία και μετάθεση ευθυνών. Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια και την ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών με κανένα ρεαλισμό που στο όνομά του Κυβέρνηση –ΕΕ και κεφάλαιο επιδιώκουν να τσακίσουν κάθε σύγχρονη λαϊκή ανάγκη. Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΕΛΜΕΚΙ θα πραγματοποιήσει νέα σύσκεψη φορέων σχετικά με το θέμα και θα δώσει την απαραίτητη συνέχεια με κάθε τρόπο.

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα