ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Νέα εμπόδια για τους μαθητές των εσπερινών σχολείων

14/11/2018 - 17:01

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι ΕΛΜΕ:

Α΄ Θεσσαλονίκης

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ - ΚΙ καταγγέλλει τα νέα εμπόδια που βάζει το υπουργείο της παιδείας στην φοίτηση των μαθητών των εσπερινών Λυκείων.

Με τον πρόσφατο νόμο 4547/2018 τα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ έγιναν τριετούς φοίτησης. Με βάση το  Φ251/157547/Α5/21-9-2018 έγγραφο του ΥΠΕΘ, στους μαθητές από την Α΄ Ημερήσιου ΓΕΛ που μετεγγράφονται για να φοιτήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά στη Β΄ Εσπερινού ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές διατάξεις των εσπερινών. Πιο συγκεκριμένα οι παραπάνω μαθητές ενώ θα έχουν καλύψει πλήρως την ύλη φοιτώντας στην Α΄ Ημερήσιου ΓΕΛ και στην συνέχεια στις υπόλοιπες δύο τάξεις του Εσπερινού ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, δεν δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επειδή ουσιαστικά δεν φοίτησαν και τα τρία έτη στα Εσπερινά Λύκεια.

  • ΥΠΕΘ μέσα στο καλοκαίρι ( Υ.Α.139101/ΓΔ4 ΦΕΚ 3674/28-08-2018), που έθετε απαράδεκτα εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια-Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) απαιτώντας  να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Και όλα αυτά γνωρίζοντας την ζούγκλα της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας στους τόπους δουλειάς.

To Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ θεωρεί ότι και τα δύο αυτά νομοθετήματακαι εκτός των άλλων, καταρρίπτουν εκωφαντικά όλα τα περί αναβάθμισης της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης, από το ΥΠΕΘ και τα παπαγαλάκια της Κυβέρνησης. Αποδεικνύεται πόσο ακόμη πιο ταξική γίνεται η εκπαίδευση για τα παιδιά της εργατικής τάξης στις συνθήκες «κανονικότητας» όταν αυτή αφορά μόνο την διαμόρφωση των αιματηρών πλεονασμάτων.

Ιδιαίτερα φέτος «χάθηκαν» παιδιά-μαθητές από το σύστημα , «χάθηκαν» τμήματα, «κοκκίνισαν» τμήματα, καταργήθηκαν ειδικότητες και τομείς στα ΕΠΑΛ. Φαίνεται καθαρά η στόχευση του υπουργείου να «μαζέψει» την «πίτα» της επαγγελματικής εκπαίδευσης συνολικότερα για να μπορεί να παρεμβαίνει καλύτερα το κεφάλαιο στον τομέα αυτό. Καλούμε την Κυβέρνηση και το ΥΠΕΘ εδώ και τώρα:

  • Να ανακαλέσει την απαράδεκτη οδηγία  και να εξασφαλίσει την δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μετεγγραφόμενων μαθητών από την Α' Ημερησίου ΓΕΛ στα Εσπερινά ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για την τρέχουσα χρονιά (μεταβατικό στάδιο).

  • Να μην αποκλειστεί στις εγγραφές μαθητών κανένας που δουλεύει και δεν έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί στο Εσπερινό σχολείο, με βάση τις διατάξεις που προαναφέρθηκαν.

  • να μπορεί κάθε νέος να έχει πρόσβαση στην ειδικότητα που επιλέγει στο ΕΠΑΛ της περιοχής του.

  • Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων και ειδικοτήτων που περικόπηκαν

  • Καμία συγχώνευση σχολικών μονάδων      

Η απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική να δοθεί στους δρόμους του αγώνα.

Όλοι την Δευτέρα 29 Οκτώβρη στο μαθητικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι μπροστά στην Περιφέρεια

Όλοι στην πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 14 Νοέμβρη

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα