ΟΓΕ - Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - ΣΕΠΕ: «Ρ.Ιμβριώτη», «Σεφέρης», «Σωκράτης», «Πλουµπίδης», Π. Φαλήρου, Χαϊδαρίου - Για την ημέρα της Γυναίκας

28/02/2019 - 17:02

Οµοσπανδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών /τριών Εκπαιδευτικών

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.:
«ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», «Νίκος Πλουµπίδης», «Π. Φαλήρου», Χαϊδαρίου

Δε συµβιβαζόµαστε µε την εργασιακή βαρβαρότητα  

Παλεύουµε για τη ζωή που µας αξίζει

Συµµετέχουµε µαζικά και µαχητικά στον εορτασµό της Παγκόσµιας Ηµέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη και στη συγκέντρωση της ΟΓΕ στην Αθήνα. (Πλατεία Κοραή, 6 µ.µ.)

Προχωράµε σε µαζική παράσταση διαµαρτυρίας και συνάντηση µε την Υπουργό Εργασίας την Πέµπτη 28 Μάρτη στις 2µ.µ.

Η ΟΓΕ & η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-τριών και Ωροµισθίων
Εκπαιδευτικών
απευθύνεται σε σένα:

Την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό, που αγωνιάς κάθε χρόνο αν και πού θα εργαστείς, που βρίσκεσαι σε αδιέξοδο γιατί δεν ξέρεις πώς θα αντιµετωπίσεις τα υπέρογκα έξοδα, που αναβάλεις διαρκώς την απόφαση να γίνεις µητέρα, γιατί ξέρεις ότι θα αναγκαστείς να αποχωριστείς τα παιδιά σου, που αναγκάζεσαι να επιλέξεις το δρόµο της παραίτησης ή της άδειας άνευ αποδοχών, όταν θα έχεις δύσκολη εγκυµοσύνη και θα χρειαστεί να πάρεις αναρρωτική άδεια.

Την εκπαιδευτικό (µόνιµη ή αναπληρώτρια), που πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις του προγεννητικού ελέγχου, τα έξοδα του τοκετού, να εξασφαλίσεις δωρεάν  προληπτικές εξετάσεις µε βάση τις σύγχρονες ανάγκες σου,

Τη νέα µητέρα, που βλέπεις ότι τα παιδιά σου πρέπει να αποχωριστούν τις δασκάλες και τις καθηγήτριές τους πριν καν προλάβουν να τις γνωρίσουν, που βλέπεις ότι αυτές που αγκαλιάζουν τα παιδιά µας, οι αναπληρώτριες νηπιαγωγοί, δασκάλες, καθηγήτριες και τα οδηγούν στον όµορφο δρόµο της γνώσης, πολλές φορές δεν µπορούν να αγκαλιάσουν δικά τους παιδιά!

Τη φοιτήτρια, που είσαι αναγκασµένη να βγεις σ’ ένα “δια βίου” κυνήγι πτυχίων και πιστοποιητικών, να χρυσοπληρώνεις µεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες, αφού πλέον και “µε το νόµο” το πτυχίο σου είναι αποσυνδεδεµένο από το διορισµό.

Συναδέλφισσα

Σήµερα, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήµης µας δίνουν τη δυνατότητα να έχουµε όλες και όλοι µόνιµη και σταθερή εργασία µε βάση το αντικείµενο σπουδών, µε µισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες µας, µε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα. Υπάρχει δυνατότητα να δουλεύουµε λιγότερες ώρες και να έχουµε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που θα τον αξιοποιούµε δηµιουργικά, ενώ ταυτόχρονα να µπορούµε να συµµετέχουµε και στην κοινωνική δράση. Αυτή η πρόοδος µπορεί να εξασφαλίσει ολόπλευρη προστασία της µητρότητας από το κράτος. Η απόφαση για τη δηµιουργία οικογένειας να µην εξαρτάται από οικονοµικούς παράγοντες, αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού. 

Όλα αυτά σκοντάφτουν πάνω στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, που κοµµατιάζουν τη ζωή της γυναίκας, φέρνοντας σε αντιπαράθεση το δικαίωµά της στην εργασία µε την κοινωνική ανάγκη προστασίας της µητρότητας, της οικογένειας. Στέλνουν τη µητρότητα στο απόσπασµα, γιατί τη θεωρούν κόστος για το κράτος και την εργοδοσία.

Γι’ αυτό, η χαραυγή του 2019 βρίσκει τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να βιώνουν απίστευτες κι απάνθρωπες πολλές φορές δυσκολίες, λόγω της χρόνιας αδιοριστίας, της εναλλαγής µεταξύ ανεργίας και ελαστικής εργασίας, καθώς και της συνεχούς περιπλάνησης από πόλη σε πόλη και από σχολείο σε σχολείο. Δεν µπορούν να ανταπεξέλθουν οικονοµικά στις συνθήκες, που ζουν µε την αβεβαιότητα για το αν, πότε, πού και για πόσο θα εργαστούν την επόµενη χρονιά, χωρίς να έχουν σίγουρο κι αυτό ακόµα το επίδοµα ανεργίας.

Στη χαραυγή του 2019 οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν το δικαίωµα να κάνουν οικογένεια και να γίνουν µητέρες. Δεν έχουν µόνο να αντιµετωπίσουν την αλλαγή του τόπου διαβίωσης κάθε χρόνο και για χρόνια και να καλύψουν το νοίκι και τα έξοδά τους µε τον πενιχρό µισθό τους, έχουν ταυτόχρονα να αντιµετωπίσουν όλες τις διακρίσεις που βιώνουν σε περίπτωση που µείνουν έγκυοι.

Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συµβασιούχων στην εκπαίδευση δεν αναγνωρίζει το δικαίωµα της προστασίας της µητρότητας σε περίπτωση επαπειλούµενης εγκυµοσύνης, καθώς το καθεστώς των αδειών των αναπληρωτών είναι απαράδεκτο. Η άδεια που δικαιούνται είναι όλη κι όλη 7 ηµέρες! Η αναρρωτική άδεια είναι 15 µέρες κι αυτές µε την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν τουλάχιστον 10 µέρες µετά την πρόσληψη! Ακόµα, κινδυνεύουν µε απόλυση, αν χρειαστεί να παρατείνουν την αναρρωτική άδεια. Οι άδειες µητρότητας για τις αναπληρώτριες είναι 2 µήνες πριν τον τοκετό και 2¼ του µήνα µετά τον τοκετό.

Οι πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ανάγκασαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να θεσµοθετήσει άδεια ανατροφής για τις αναπληρώτριες 3,5 µηνών. Η νοµοθετική αυτή ρύθµιση έχει τόσο κοντά ποδάρια, που για να επωφεληθεί µία αναπληρώτρια θα πρέπει να προγραµµατίσει τη γέννα της µέχρι τον Γενάρη!!!

Αυτή είναι η βαρβαρότητα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούµενων κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που µας οδηγούν να «επιλέγουµε» ανάµεσα στη µητρότητα και την εργασία! Έχουν βάλει την υπογραφή τους στο αντεργατικό νοµικό οπλοστάσιο, που τσακίζει τα δικαιώµατα των εργαζοµένων γυναικών, όπως των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγµή, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, δεν έχουν γίνει µόνιµοι διορισµοί στη δηµόσια εκπαίδευση, ενώ στην Ειδική Αγωγή δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες!

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 Αρνούµαστε  να υποταχθούµε στη βαρβαρότητα
της εκµετάλλευσης και καταπίεσης!

 Δε διαπραγµατευόµαστε  τη ζωή και τα δικαιώµατά µας!

Έχουµε τη δύναµη να διεκδικήσουµε όλα αυτά που µας ανήκουν
και µας στερούν Ευρωπαϊκή Ένωση - κυβερνήσεις!

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-τριών και Ωροµισθίων Εκπαιδευτικών µαζί µε Σωµατεία στην εκπαίδευση και η Οµοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουµε τις δυνάµεις µας και διεκδικούµε να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους τους συµβασιούχους εκπαιδευτικούς µόρφωση, δουλειά και ζωή µε δικαιώµατα, ολόπλευρη προστασία της µητρότητας από το κράτος.

Έτσι τιµάµε αγωνιστικά την 8η Μάρτη 2019,
την Παγκόσµια Ηµέρα της Γυναίκας!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ & ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:

Μόνιµη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους! Εδώ και τώρα µονιµοποίηση των πάνω από 30.000 χιλιάδων αναπληρωτών, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των δηµόσιων σχολείων! Καµιά απόλυση συµβασιούχου εκπαιδευτικού!

Εξίσωση των δικαιωµάτων των αναπληρωτών µε εκείνα των µονίµων εκπαιδευτικών! Να εξασφαλιστούν άµεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες άδειες µητρότητας µε εκείνες των µονίµων (εγκυµοσύνης, λοχείας, ανατροφής) αλλά και οι αναγκαίες όποτε αρρωστήσουν αναρρωτικές άδειες. Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούµενη άδεια µε αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη σ’ όλη τη διάρκεια της εγκυµοσύνης της.

Μέτρα στήριξης των αναπληρωτών-τριών και των οικογενειών τους. Επίδοµα στέγασης, δωρεάν µετακινήσεις, δικαίωµα συνυπηρέτησης στα ζευγάρια των εκπαιδευτικών.

Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δηµόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστηµα Υγείας-Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καµιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρµάκων.

Επίδοµα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε γέννα, ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισµό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούµενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.

Αποκλειστικά δηµόσιες, δωρεάν και αναβαθµισµένες δοµές προσχολικής αγωγής. Να γίνονται δεκτά στους δηµοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθµούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τροφεία και άλλη οικονοµική επιβάρυνση των γονιών.

Ίδια δικαιώµατα στον Σύλλογο Διδασκόντων και στη λειτουργία του σχολείου, ίδια συνδικαλιστικά δικαιώµατα για µόνιµους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Συµµετέχουµε µαζικά και µαχητικά
στον εορτασµό της Παγκόσµιας Ηµέρας της Γυναίκας
στις 8 Μάρτη και στη συγκέντρωση της ΟΓΕ στην Αθήνα.

(Πλατεία Κοραή, 6 µ.µ.)

Προχωράµε σε µαζική παράσταση διαµαρτυρίας
και συνάντηση µε την Υπουργό Εργασίας
την Πέµπτη 28 Μάρτη στις 2µ.µ.

Μάρτης 2019

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα