ΣΕΠΕ "Έλλη Αλεξίου": Δελτίο τύπου από τη συνάντηση με τον αντιδήμαρχο παιδείας για την υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

17/07/2019 - 22:32

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου,  με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Θεοδωράκο , προκειμένου να ενημερωθούμε για τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία του Περιστερίου από τη νέα σχολική χρονιά 2019-20.

Από πλευράς του Συλλόγου τονίστηκε ότι η Δίχρονη  Προσχολική Αγωγή φαίνεται για άλλη μια φορά να εφαρμόζεται με όρους υποβάθμισης καθώς με τη λήξη των εγγραφών έγιναν υποχρεωτικές μετακινήσεις υπεράριθμων μαθητών  σε όμορα νηπιαγωγεία, πολλά τμήματα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με 25 μαθητές  και σε δύο περιπτώσεις Νηπιαγωγείων  ( 44 Νηπ. & 10-21 Νηπ.) απαιτούνται δύο (2) επιπλέον αίθουσες για την λειτουργία τους, με βάση τον συνολικό αριθμό μαθητών που θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Αντί όμως ο Δήμος να φροντίσει να κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να εξασφαλίσει με παιδαγωγικές όρους τις αίθουσες που απαιτούνται (αφού  είχε άπλετο χρόνο για να λύσει το πρόβλημα), από όσο φάνηκε από τη συζήτηση που ακολούθησε με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, περίμενε το σωματείο των εκπαιδευτικών για να αναζητηθούν από κοινού!!! με τη διοίκηση του Δήμου οι επιπλέον αίθουσες (…λες και συνδιοικούμε με τη δημοτική αρχή)!!!. Αποτέλεσμα της εσκεμμένης αδράνειας του Δήμου Περιστερίου είναι η λειτουργία των επιπλέον τμημάτων να βρίσκεται στον αέρα.

Στη συνάντηση με το σωματείο των εκπαιδευτικών, ο Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι στην περιοχή  για ενοικίαση» ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης των  μικρών μαθητών τονίζοντας ότι «ο Δήμος είναι υπεύθυνος μόνο για τη συντήρηση των υπαρχόντων χώρων και όχι  για το πού θα πάνε τα παιδιά»!!!!

Πρόσθεσε ότι έχει κάνει αίτημα για δύο Προκάτ αίθουσες αλλά για το τι θα γίνει τελικά, την ευθύνη την έχουν οι Κτιριακές Υποδομές και το Υπουργείο Παιδείας.!!

Στο ερώτημα του Συλλόγου μας  για το αν ο Δήμος  έχει πρόγραμμα ίδρυσης και κατασκευής νέων σύγχρονων Νηπιαγωγείων δεσμεύοντας για αυτό χώρους, απέφυγε να απαντήσει. Όταν ρωτήθηκε για το αν έχει ζητήσει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων, απάντησε ότι θα στείλει σχετικό έγγραφο….αν και συνήθως δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα!!!

Το Δ.Σ ξεκαθάρισε ότι λύση δεν είναι τα Προκάτ που θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των σχολείων και την εκπαιδευτική διαδικασία  και  διαμαρτυρήθηκε  για τη στάση της Διοίκησης του Δήμου που αρνείται τις ευθύνες της και στην ουσία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ουσιαστική υλοποίηση της Δίχρονης στα Νηπιαγωγεία του Περιστερίου .

Συνάδελφοι,

Όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και υποχρηματοδότησης αλλά και των ηθελημένων «παραλήψεων» του ν. 4521/2018 της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία σε βάθος τριετίας και χωρίς …δημοσία δαπάνη και που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο στηρίζουν, από διαφορετικές αφετηρίες,  τις επιλογές της ΕΕ-ΟΟΣΑ για επιλογή σχολείου, για κουπόνια στην εκπαίδευση και για ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της προσχολικής αγωγής .

Δεν θα επιτρέψουμε η στάση της δημοτικής αρχής να ενισχύσει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, που «φλερτάρει ισχυρά»  (όπως φάνηκε από την συνάντηση της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας με τη ΔΟΕ) με την αναστολή της υποχρεωτικότητας στους δήμους που διαπιστώνονται «προβλήματα» στέγασης…

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση απαιτούμε αποφασιστικά  την εφαρμογή της Δίχρονης  Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο Περιστερίου με την ταυτόχρονη λήψη των απαραίτητων μέτρων και δημιουργία υποδομών ώστε να είναι παιδαγωγικά ορθή.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς θα εντείνουμε την πάλη μας  ώστε οι όποιες απαραίτητες ενέργειες να ολοκληρωθούν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

ΤΟ Δ.Σ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα