ΣΕΠΕ "Γ. Σεφέρης": Για την 28η Οκτωβρίου 1940

27/10/2018 - 00:43

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γιορτάζουμε την πιο ηρωική στιγμή τούτου του λαού που αντιστάθηκε στο θηρίο του Φασισμού την περίοδο της παντοδυναμίας του στην Ευρώπη.   Είναι μια ιστορική περίοδος που τα σχολικά βιβλία διαστρεβλώνουν, αφήνοντας τη νέα γενιά στο σκοτάδι της αμάθειας και της μοιρολατρίας. Αυτά τα σχολικά ιστορικά βιβλία έχουν βραβευτεί από την Ε.Ε., που επίσημα πια ταυτίζει την λαϊκή πάλη με την τρομοκρατία και τον φασισμό! 

Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και κυρίως της μεγαλύτερης και μαζικότερης οργάνωσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων.

Άλλωστε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, απότοκος του οποίου ήταν και ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ήταν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης της δεκαετίας του 1930 και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που αυτή τροφοδότησε μεταξύ των τότε μεγάλων καπιταλιστικών κρατών, κυρίως ανάμεσα στις ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία και Γερμανία - Ιαπωνία - Ιταλία, για το ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των αγορών του κόσμου, που από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο με τα όπλα.

Η άνοδος  του Ναζισμού και του Φασισμού ήταν πολιτική επιλογή του καπιταλισμού όταν οι κονοβουλευτικές διαδικασίες  δεν του εξασφάλιζαν την  απόλυτη κυριαρχία του απέναντι στον ταξικό του αντίπαλο, την εργατική τάξη που η συνεχιζόμενη για χρόνια καταπιέση της  και η οικονομική της εξαθλίωση εγκυμονούσε τον κίνδυνο της  εξέγερσής της.

Ο Χίτλερ δεν ήταν ένας παρανοϊκός… ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών (Krupp Thiessen group, Stadard Oil, Ford, General Motors,  Chrysler Kodak  κ.α.) σε εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης, που η πίτα έπρεπε να ξανακοπεί και το μόνο μέσο για να γίνει αυτό ήταν ο πόλεμος.

Ταυτόχρονα, στόχος και των δυο ιμπεριαλιστικών μπλοκ ήταν η καταστροφή του πρώτου εργατικού σοσιαλιστικού κράτους, της Σοβιετικής Ένωσης, που αποτελούσε φάρο για όλους τους λαούς και πρωτοστάτησε στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών καταθέτοντας τεράστιο φόρο αίματος.

Γιατί τον Φασισμό τον νίκησαν ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ένωσης, οι λαοί της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γιουγκοσλαβίας κ.λ.π., με το αίμα των εκατομμύριων νεκρών τους.

Την Εθνική Αντίσταση στην πατρίδα μας την έκαναν οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι, «οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες» όπως λέει και ο ποιητής,  με οδηγό τους το ΕΑΜ. Όμως, ενώ η πλειοψηφία του λαού  πολεμούσε τους φασίστες  κατακτητές,  κάποιοι άλλοι φορούσαν την κουκούλα του καταδότη, τη στολή του γερμανοτσολιά  ή στοίβαζαν λίρες από γερμανικά συμβόλαια και τη μαύρη αγορά, άλλοι πάλι κυβέρνηση, τραπεζιτες και βιομήχανοι επέλεξαν την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής. Οι Φασίστες δε φορούσαν μόνο τη στολή του Γ’ Ράιχ, φορούσαν τη στολή της ΕΟΝ του Μεταξά και μιλούσαν τη δική μας γλώσσα.

Είναι προφανές ότι το δίδαγμα που μπορεί να βγει από την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης είναι  ότι οι λαοί είναι η μόνη Υπερδύναμη, αυτή που μπορεί να ροκανίσει την παντοκρατορία και των σημερινών κρατούντων, αρκεί να πιστέψουν στη δύναμή τους. 

Αυτός ο αγώνας απέδειξε ότι ο κάθε φορά αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αμετάβλητος και ότι οι λαοί μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές της ιστορικής εξέλιξης. Αυτό το δίδαγμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σήμερα, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικαλείται τον αρνητικό συσχετισμό, για να καλλιεργήσει τις μειωμένες απαιτήσεις και το συμβιβασμό. Αυτός ο "ρεαλισμός", ντυμένος με δήθεν αριστερό περιτύλιγμα, καθηλώνει δυνάμεις που σήμερα πρέπει να δράσουν σε σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αν αυτή η λογική επικρατούσε τα χρόνια της κατοχής, δεν θα υπήρχε η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Το στοιχείο της "εθνικής ενότητας", που με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά "εθνικούς στόχους" της αστικής τάξης, που είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Η Ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε "εθνική ενότητα". Γιατί τέτοια ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική κοινωνία, είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου.

Και τότε, από τη μια μεριά υπήρχε η πλειοψηφία του λαού, που αγωνίστηκε μέσα  από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, και έδωσε σε αυτόν τον αγώνα τα καλύτερα παιδιά του, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος.

Από την άλλη, υπήρχε η αστική τάξη, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τόσο αυτές που ανοιχτά συνεργάστηκαν με τον κατακτητή όσο και αυτές που διέφυγαν στο εξωτερικό. Όσες παρέμειναν καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια. Οι λιγοστές αστικές δυνάμεις που οργάνωσαν "αντιστασιακές ομάδες", με την καθοδήγηση των Βρετανών, είχαν τα μάτια τους στραμμένα κυρίως στις μεταπολεμικές εξελίξεις, για να σταθεροποιηθεί η κλονισμένη αστική εξουσία.

Υπήρχαν οι δωσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες, οι Χίτες και οι μαυραγορίτες, τους οποίους εξυμνεί με κάθε ευκαιρία η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Η Ιστορία μας διδάσκει πως με τον φασισμό  δεν ξεμπερδεύεις τόσο εύκολα, γιατί πατώντας  πάνω  στην  ανεμελιά σου  δίπλα σου θα φτάσει  κάποια  μέρα  αν  χάσεις  τα ταξικά γυαλιά σου……. Γιατί ο φασίστας δεν είναι από άλλον πλανήτη, είναι  δίπλα μας και είναι αποτέλεσμα μιας βαθιά άδικης κοινωνίας, βυθισμένης στην μοιρολατρία, τον φόβο, με απαξιωμένους τους συλλογικούς δρόμους δράσης και –όπως έχει ιστορικά αποδειχτεί- με πακτωλό διαθέσιμων χρημάτων από τα μεγάλα αφεντικά για εξαγορά και δράση.

Απαιτείται λοιπόν σταθερή πάλη για να ανατραπούν οι αιτίες που γεννούν το Φασισμό. Απαιτείται μαζικά ο λαός να παλέψει ενάντια στη μήτρα που γεννά τη φτώχεια, την πείνα, τη δημιουργία στρατιών ξεριζωμένων, την υπονόμευση και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος και τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης με την εξίσωση κομμουνισμού-φασισμού,  ενάντια  στα τσιράκια της, αλλά και σε όλους όσους  της κάνουν πλάτες ή δείχνουν ανοχή. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να οργανώσουν τη δράση τους, να πάρουν τα μέτρα τους. Απομονώνουμε τα  τσιράκια της Χρυσής Αυγής. Οργανώνουμε συζητήσεις, εκδρομές σε ιστορικούς τόπους και πολύμορφες εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, θέατρο) σε μόνιμη και σταθερή βάση  όλη την σχολική χρονιά, με πρώτο μας μέλημα να καταλάβουν οι μαθητές, τα παιδιά μας ότι οι χρυασαυγίτες δεν είναι μάγκες … είναι απόγονοι των ναζιστών.

Σήμερα "εθνικός στόχος" της αστικής τάξης είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι η συμμετοχή σε όλα τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο όνομα της "γεωστρατηγικής αναβάθμισης" της χώρας, που εμπλέκει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα αστικά κόμματα στήριξαν τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί η κυβέρνηση, όταν δίνει το 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ), κάθε χρόνο, για τα ΝΑΤΟικά σχέδια, τη στιγμή που ο λαός υποφέρει. Όταν στέλνει ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων σε ΝΑΤΟικές αποστολές και ασκήσεις. Όταν πρωταγωνιστεί να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως τελευταία με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η επέκταση της βάσης στη Σούδα, η μεταφορά drones στη Λάρισα, η δημιουργία βάσης αμερικανικών ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, ο σχεδιασμός για μεταφορά "ειδικών όπλων", δηλαδή πυρηνικών στον Άραξο, είναι μέτρα που ήδη υλοποιούνται από την κυβέρνηση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων  που στηρίζουν την ευρωνατοϊκή πολιτική. Παίζουν όμως με τη φωτιά, την ώρα που οξύνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στα Βαλκάνια και επιδεινώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

-Να σημάνει ξεσηκωμός από τον λαό και τη νεολαία. Αυτή η πολιτική δεν είναι προς το συμφέρον του λαού και της νεολαίας. Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δεν είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.

-Να καταδικαστεί μαζικά η πολιτική που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδιασμών. Να σταματήσει κάθε συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα, ο λαός μας χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για τις δικές του ανάγκες. Για να μη βρεθεί "κάτω από τη σημαία" των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο, να συγκροτήσει τη δική του  κοινωνική συμμαχία, για να γίνει αφέντης του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε μια κοινωνία, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κρίσεις και πολέμους.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΠΟΥ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΦΑΡΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΛΑΜΨΗ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ                                            ΝΤΙΑΝΑ ΛΙΑΚΟΥ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα