ΣΕΠΕ Λήμνου "Αργ. Μοσχίδης": Καταγγελία για τις αποσπάσεις και τις τοποθετήσεις συναδέλφων από το ΠΥΣΠΕ

31/07/2018 - 16:36

Σε βάρος των συναδέλφων η συνολική διαδικασία αποσπάσεων τοποθετήσεων - αντιεκπαιδευτική και αντισυναδελφική η στάση της διορισμένης πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ Λέσβου

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη διαδικασία των αποσπάσεων – τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών που επιβάλλεται από το Υπουργείο Παιδείας μέσω των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ),

  Αυτές τις μέρες τοποθετούνται εν μέσω καλοκαιριού οι συνάδελφοι που αποσπάστηκαν από άλλα ΠΥΣΠΕ, ενώ εκκρεμεί  δεύτερη φάση αποσπάσεων στο τέλος του Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι αφενός θα γίνουν ανακατατάξεις στα λειτουργικά κενά των σχολείων αφού έχουν τοποθετηθεί οι αποσπασμένοι συνάδελφοι της πρώτης φάσης και αφετέρου ότι αδικούνται οι συνάδελφοι που θα πάρουν απόσπαση σε δεύτερη φάση, αφού θα τοποθετηθούν στα εναπομείναντα λειτουργικά κενά και επομένως με άνισους όρους σε σχέση με τους συναδέλφους τους της πρώτης φάσης.

  Γίνονται τοποθετήσεις εκπαιδευτικών μέσα στον Ιούλιο,

  • Χωρίς να έχουν γίνει αναθέσεις μαθημάτων από τους Συλλόγους Διδασκόντων!
  • Χωρίς να ξέρει κανείς αν είναι λειτουργικά υπεράριθμος ή όχι. Το ΠΥΣΠΕ θα κάνει τοποθετήσεις μέσα στον Ιούλιο, αλλά οι Σύλλογοι Διδασκόντων θα διαπιστώσουν λειτουργικές υπεραριθμίες και πλεονάσματα ... τον Σεπτέμβριο (βλέπε εγκύκλιο)! Το απόλυτο αλαλούμ και η απόλυτη αδιαφάνεια!
  • Χωρίς να ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των κενών μια σειρά άδειες εκπαιδευτικών, όπως οι άδειες ανατροφής που κατά κανόνα ξεκινούν την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Χωρίς να έχουν καταλήξει ούτε τα τμήματα! Κι' αυτό γιατί η εγκύκλιος ζητά να γίνουν τοποθετήσεις με βάση τα τμήματα του Ιουνίου, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές μαθητών  (προβλέπονται εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών και τον Σεπτέμβριο).

  Παράλληλα, καταγγέλλουμε τη διορισμένη πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Λέσβου, (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ), γιατί αναγκάζει τρεις αποσπασμένους συναδέλφους δασκάλους που εργάστηκαν σε σχολεία της Λήμνου την προηγούμενη σχολική χρονιά και ζητούν τοποθέτηση και πάλι σε σχολεία της Λήμνου, να μετακινηθούν στη Λέσβο επειδή περισσεύουν.

 Η απόφαση αυτή πάρθηκε, αφού απορρίφθηκε ξανά και χωρίς δεύτερη σκέψη η πρόταση του αιρετού του εκλεγμένου με την ΑΣΕ, για χωρισμό τμημάτων στα σχολεία της Μύρινας σύμφωνα με τη θέση του Κλάδου για μέχρι 15 μαθητές ανά δάσκαλο στις Α΄ και Β΄ τάξεις και 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού, καθώς και να μην υποβαθμιστούν σχολεία στα χωριά του νησιού, σύμφωνα με τα αιτήματα του Συλλόγου μας και των Συλλόγων Γονέων των σχολείων. Παράλληλα, με την πρόταση αυτή δημιουργούνται νέα λειτουργικά κενά και λύνεται το πρόβλημα της μετακίνησης των συναδέλφων στη Λέσβο.

  Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό ότι οι τρεις της διορισμένης πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ έχουν επιλέξει την πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής που εξυπηρετεί τις επιταγές του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ και βρίσκονται απέναντι από τα συμφέροντα των συναδέλφων τους και από τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και μάλιστα σ’ ένα ακριτικό νησί με δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Γιατί είναι πραγματικά υποβάθμιση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας όταν  αντιμετωπίζονται τα παιδιά μόνο ως αριθμοί και όταν επιμένουν να υποβαθμίζουν σχολεία όπου ο δάσκαλος πρέπει να διδάσκει σε τρεις ή τέσσερις τάξεις ταυτόχρονα. Τέτοιες συνθήκες γυρίζουν την εκπαίδευση πολλά χρόνια πίσω.

  Δεν ξεχνούμε ότι κάποιοι συνδικαλιστές της σημερινής κυβερνητικής παράταξης της ΕΡΑ «είχαν βγει στα κάγκελα» με ανακοινώσεις της παράταξής τους, όταν με την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποβαθμιζόταν σε 2θέσια τα Σχολεία του Θάνους και του Κάσπακα και τώρα, ως διορισμένα μέλη του ΠΥΣΠΕ Λέσβου, κάνουν τα ίδια με τους προκατόχους τους.

Με βάση τα παραπάνω,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Από τη Διεύθυνση ΠΕ Λέσβου και το Υπουργείο Παιδείας :

  • Να μείνουν ανοιχτά τα τμήματα και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξης τους, μέχρι και την οριστικοποίηση όλων των εγγραφών των μαθητών.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
  • Τμήματα με έως 15 μαθητές για τα Νηπιαγωγεία και τις Α΄ και Β΄ τάξεις του Δημοτικού και έως 20 μαθητές για τις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού.
  • Όχι στην αυθαίρετη μετακίνηση μαθητών μακριά από το κοντινό τους σχολείο, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση τμημάτων και ωρών σε εκπαιδευτικούς. 
  • Να τηρηθεί η διαδικασία τοποθετήσεων που να διασφαλίζει πλήρη διαφάνεια και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Από τη διορισμένη πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Λέσβου :

  • Χωρισμό των Β΄ και Δ΄ τάξεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας σε 3 τμήματα.
  • Χωρισμό της Α΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας σε 3 τμήματα και της Β΄ τάξης σε 2 τμήματα.
  • Να μην υποβαθμιστεί το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά και να λειτουργήσει ως 6θέσιο.
  • Να λειτουργήσουν ως 3θέσια τα Δημοτικά Σχολεία Θάνους και Κάσπακα.
  • Να λειτουργήσει ως 2θέσιο το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ευστρατίου.

Με την εφαρμογή της παραπάνω πρότασης που αναβαθμίζει τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, θα προκύψουν 8 νέα λειτουργικά κενά.

Το ΔΣ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα