Σ.Ε.Π.Ε. ΛΗΜΝΟΥ: Ελλείψεις στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι

11/09/2018 - 16:15

Θέμα : Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά και τις ελλείψεις στα σχολεία

Λίγο πριν χτυπήσει το «πρώτο κουδούνι», η κυβέρνηση, ανακοίνωσε την πρόσληψη χιλιάδων συμβασιούχων – αναπληρωτών για να καλύψει ένα μέρος των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα σχολεία. Είναι οι ίδιοι εκπαιδευτικοί που πριν από λίγους μήνες απολύθηκαν από την κυβέρνηση.

Ακόμα και αυτή τη στιγμή πανελλαδικά στη δευτεροβάθμια δεν έχει καλυφθεί σχεδόν το 50% των κενών, στην πρωτοβάθμια πάνω από το 20% και στην Ειδική Αγωγή το 35%.

Και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λήμνο το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει με ελλείψεις. Λείπει δάσκαλος από το Δημοτικό Σχολείο Μούδρου, καθώς και ώρες δασκάλου από το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά, γεγονός που καθιστά μεταξύ άλλων προβληματική και τη λειτουργία των Ολοήμερων Τμημάτων τους. Δεν λειτουργούν το Τμήμα Ένταξης στο Δημοτικό Σχολείο Κοντιά, η Τάξη Υποδοχής αλλοδαπών μαθητών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας. Λείπουν 2 δάσκαλοι και μία νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης από τα Δημοτικά Σχολεία 3ο Μύρινας και Κοντοπουλίου και από το Νηπιαγωγείο Θάνους για παιδιά που έχουν διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ, ενώ και πέρσι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας με σχετική διάγνωση δεν είχαν ποτέ μέχρι το τέλος της χρονιάς δάσκαλο Παράλληλης Στήριξης. Λείπουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, όπως Εικαστικών από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας, καθώς και ώρες διδασκαλίας εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, Εικαστικών, Πληροφορικής, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Θεατρικής Αγωγής, από τα Δημοτικά Σχολεία 1ο Μύρινας, 3ο Μύρινας, Νέας Κούταλης, Μούδρου, Κοντιά, Κοντοπουλίου και Αγίου Δημητρίου. Από το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας λείπει Φυσικοθεραπευτής για τα παιδιά που τον έχουν ανάγκη. Λείπει Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό από το Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Επιπλέον οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι υποβαθμίσεις σχολείων καλά κρατούν. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας δεν έχει χωριστεί η Β΄ τάξη με 27 μαθητές. Υποβιβάστηκε το Δημοτικό Σχολείο Κοντιά από εξαθέσιο σε πενταθέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ευστρατίου από διθέσιο σε μονοθέσιο, ενώ εξακολουθεί η υποβάθμιση των Δημοτικών σχολείων Κάσπακα και Θάνους από τριθέσια σε διθέσια.

Ο μεγάλος αριθμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών φέρνει στην επιφάνεια, για άλλη μια χρονιά, τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς αυτούς τους αναπληρωτές τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση προκλητικά πανηγυρίζει, μιλά για «κανονικότητα» και προσπαθεί να εξαπατήσει τους εργαζόμενους.

Είναι πρόκληση, όταν πάνω από 30 χιλιάδες συνάδελφοι έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την εκπαίδευση να έχουν γίνει μόνο 100 μόνιμοι διορισμοί την τελευταία 3ετία. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες ΝΔ –ΠΑΣΟΚ τήρησαν μέχρι κεραίας τους μνημονιακούς νόμους για πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση και μετά έχουν το θράσος να μιλάνε και για τέλος των μνημονίων.

Δεν μπορεί να περηφανεύεται η κυβέρνηση όταν η δήθεν κανονικότητα στηρίζεται στις διαλυμένες ζωές χιλιάδων συμβασιούχων που είναι υποχρεωμένοι μέσα σε 2 ημέρες να παρουσιαστούν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, όταν χωρίς καμία οικονομική στήριξη φορτώνονται τα τεράστια έξοδα μετακίνησης, όταν δεν μπορούν να βρουν ούτε σπίτι ειδικά στις τουριστικές περιοχές, όταν στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως π.χ. οι μωρομάνες να είναι μαζί με τα παιδιά τους.

Ούτε είναι κανονικότητα να γίνονται επισκευές και ελαιοχρωματισμός, (εν μέρει σε ορισμένα σχολεία), ακόμα και την ημέρα του αγιασμού, τη στιγμή που είχαν επισημανθεί από τους διευθυντές και προϊσταμένους των σχολείων αλλά και από το Σύλλογό μας οι επισκευαστικές ανάγκες των σχολείων από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας δεν θα κάνει Αγιασμό, (το σχολείο είναι εργοτάξιο) λόγω των αναγκαίων επισκευών που θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και όχι στις 5/9 και δεν πρόκειται να λειτουργήσει παρά μόνο σε 2 περίπου εβδομάδες, εάν όλα πάνε καλά!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ελλείψεις σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία της Λήμνου όπως τα αναφέραμε παραπάνω.

  • Να χωριστεί με διορισμό επιπλέον δασκάλου η Β΄ τάξη του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας με 27 μαθητές.

  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Κοντιά και Αγίου Ευστρατίου. Να λειτουργήσουν ως εξαθέσιο και διθέσιο αντίστοιχα με διορισμό επιπλέον δασκάλων. Να λειτουργήσουν ξανά ως τριθέσια τα Δημοτικά Σχολεία Θάνους και Κάσπακα, επίσης με διορισμό επιπλέον δασκάλων.

  • Επίσπευση και αποπεράτωση όλων των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων όπως αυτές έχουν δοθεί στη Δημοτική Αρχή.

  • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών (να δοθεί επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση)!

  • Να διευκολυνθούν οι έγκυες συναδέλφισσες, οι μωρομάνες, οι οικογένειες, οι συνάδελφοι με προβλήματα υγείας. Να εξισωθούν εδώ και τώρα τα δικαιώματα με αυτά των μονίμων!

  • Να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα κενά για τις τοποθετήσεις των συναδέλφων!

Κάλυψη των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!

Ο  Πρόεδρος                                                                                                                       Η Γραμματέας

Μαδυτινός Κωνσταντίνος                                                                                                Καταιβενίδου    Γεσθημανή

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα