ΣΕΠΕ "Πλουμπίδης": Κυβερνητική τροπολογία για πρώτη κατοικία - Ακόμα μεγαλύτερη θηλιά για τον λαό

19/04/2019 - 14:57

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΗΛΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΜΠΑΡΑΖ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ-ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η κυβερνητική τροπολογία, που φτιάχτηκε μετά από παρέμβαση των «θεσμών», από κοινού με τη ΝΔ, αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη διάλυση της όποιας προστασίας είχε απομείνει στην Α' κατοικία. Αποδεικνύεται δηλαδή για ακόμη μια φορά πόσο ψεύτικο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή Ελλάδα που είναι ελεύθερη από δεσμεύσεις προς τα έξω. 

Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν, οι οποίες μάλιστα λειτουργούν σωρευτικά (πρέπει να ισχύουν όλες μαζί), όχι μόνο αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους ακάλυπτους, αλλά συνιστούν και έναν αμείλικτο εκβιασμό για όσους θα καταφέρουν να υπαχθούν τελικά στη ρύθμιση, υπό την συνεχή απειλή ενός πλειστηριασμού. Συγκεκριμένα:

  • Το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο της «προστασίας» συμπιέζεται στα 12.500 ευρώ (σήμερα 13.906 ευρώ) και για το ζευγάρι έως 21.000 ευρώ (από 23.659), με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714. Για παράδειγμα, στην περίπτωση δύο εργαζόμενων συζύγων, οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό σε περίπτωση που οι μισθοί ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 750 ευρώ, ακόμα κι αν συντρέχουν όλες οι άλλες προϋποθέσεις.
  • Η διάρκεια της ρύθμισης έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/2019, δηλαδή για διάστημα μόλις 9 μηνών.
  • Στη νέα ρύθμιση - λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2018. Αυτά που θα «κοκκινίσουν» στη συνέχεια θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που συνδέεται με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, θωρακίζοντας τις τράπεζες από μια νέα φουρνιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
  • Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες του «αιτούντος προστασία», της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν θα ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό αθροίζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (κινητές αξίες, εξαγοράσιμα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής κ.ά.).
  • Το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις δεν θα ξεπερνά τις 130.000 ευρώ και 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά.
  • Η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και τις 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στη συνέχεια.
  • Η 25ετης αποπληρωμή του δανείου θα γίνεται έντοκα, με επιτόκιο 2%. Δηλαδή, το σπίτι θα έχει πληρωθεί 2 και 3 φορές, αλλά πάλι θα χρωστάει.

Επιπλέον, σε περίπτωση "αθέτησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής" η τράπεζα θα μπορεί να προβαίνει άμεσα σε πλειστηριασμό, χωρίς τη διαμεσολάβηση δικαστηρίων!

Η ρύθμιση αποσκοπεί, όχι στην σωτηρία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αλλά στην σωτηρία των τραπεζών, στην εξυγίανση των "κόκκινων δανείων" που βρίσκονται στα  χαρτοφυλάκιά τους. Εκεί θα πάει τελικά και η κρατική επιδότηση που προβλέπεται στη ρύθμιση.

Στόχος κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων είναι να θωρακιστούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, είτε «ρουφώντας» και το τελευταίο ευρώ από αυτούς που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, είτε πουλώντας τα δάνεια στα διάφορα «κοράκια», είτε βγάζοντας τα σπίτια σε πλειστηριασμούς, προς όφελος των μετόχων τους και μεγάλων ομίλων real estate.

Την ίδια στιγμή η ρύθμιση αυτή αναμένεται να γενικευτεί και για άλλες οφειλές, όπως χρέη σε ΟΤΑ, ΔΕΗ κ.α., μέσω και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργήσει.

Μόνο μέσα στο 2018 πραγματοποιήθηκαν "αναγκαστικά μέτρα είσπραξης" (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών) για 880.824 οφειλέτες! Κατά μέσο όρο 2.936 κάθε εργάσιμη μέρα (έκθεση απολογισμού ΑΑΔΕ για το 2018)! Έχουν προγραμματιστεί δε 100.000 πλειστηριασμοί για τα επόμενα 3 χρόνια!

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της Α' κατοικίας κάνουν σκόνη και θρύψαλα το μεταμνημονιακό παραμύθι της κυβέρνησης.

Η οργάνωση της πάλης για την προστασία της λαϊκής περιουσίας (κατοικία πρώτη-στο χωριό, καταθέσεις κ.α.) είναι σήμερα στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Δεν θα επιτρέψουμε το ξεσπίτωμα συναδέλφων μας, άλλων εργαζομένων. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

Το ΔΣ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα