ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα για το 4ο Δημ. και Νηπιαγωγείο

16/05/2018 - 21:55

Δελτίο Τύπου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα για το 4ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 14/5 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα, όπου συζητήθηκε και η επείγουσα ερώτηση που είχε απευθύνει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας προς τον Δήμαρχο για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για τη μεταστέγαση 4ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου και την ανέγερση σύγχρονου διδακτηρίου στον χώρο. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. και συνάδελφοι του σχολείου. Το θέμα τέθηκε και ως έκτακτο στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει αποφάσεις. Στη συνεδρίαση έκαναν παρέμβαση ο Σύλλογος Γονέων του Σχολείου και η Ένωση Γονέων Βύρωνα. Συγκεκριμένα με βάση την ενημέρωση και απόφαση:

  • Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας αποφάσισε να παραχωρήσει το συγκρότημα αιθουσών επί της Κατεχάκη για 10 χρόνια (και όχι 15 όπως ήταν το αρχικό αίτημα) με χρησιδάνειο, δηλαδή με την υποχρέωση να επισκευαστούν με ευθύνη Δήμου και κράτους οι αίθουσες, να χρησιμοποιηθούν για 10 χρόνια και να επιστραφούν μετά το πέρας του συμφωνηθέντος χρόνου στην εκκλησία.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα την παραχώρηση.
  • Ο Δήμος Βύρωνα πρέπει να εξασφαλίσει τώρα τη χρηματοδότηση. Η Δημοτική Αρχή είπε ότι έχει συμφωνήσει στο αναγκαίο ποσό των 400.000 ευρώ η Περιφερειάρχης Αττικής.
  • Στη συνέχεια πρέπει να γίνει με επείγουσες διαδικασίες επιλογή και ανάθεση του έργου σε εργολάβο.
  • Ταυτόχρονα, ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού πρέπει να υποβάλει αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής για τη μεταφορά και συνοδεία των μαθητών όσο χρόνο χρειαστεί για να φτιαχτεί το σύγχρονο διδακτήριο στο χώρο του υπάρχοντος.
  • Αρχές Ιούνη (ειπώθηκε για 3/6) θα γίνει Ημερίδα-Διαβούλευση για το ποια από τις δύο λύσεις θα επιλεγεί, δηλαδή για το αν γκρεμιστεί το υπάρχον κτήριο του 4ου και θα χτιστεί καινούριο στον χώρο ή για το αν αναπαλαιωθεί το υπάρχον.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

ο αγώνας εκπαιδευτικών και γονιών ανάγκασε τη Δημοτική Αρχή Βύρωνα, που στην αρχή μας έλεγε ότι λεφτά δεν υπάρχουν και να ξαναμπούμε στο επικίνδυνο κτήριο (!), να δρομολογήσει μεταστέγαση και σύγχρονο διδακτήριο. Κι από αυτό δεν πάμε βήμα πίσω!

Παρά τις προαναφερόμενες όμως εξελίξεις, υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που θα είμαστε συνεχώς σε ετοιμότητα να δρομολογηθούν λύσεις προς όφελος των παιδιών, των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλων των εργαζομένων του Βύρωνα. Τα ζητήματα αυτά είναι:

  1. Οι αίθουσες στο κτήριο μεταστέγασης επαρκούν μόνο για το 4ο Δημοτικό. Το 4ο Νηπιαγωγείο είναι μετέωρο αυτή τη στιγμή! Και ναι μεν θα παραμείνει στο χώρο όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθούν μελέτες και γραφειοκρατικά, αλλά στη συνέχεια πρέπει να μεταστεγαστεί για να γίνει το νέο διδακτήριο. Η προτροπή του Δημάρχου «κάντε και σεις προτάσεις», επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες προς τα κάτω και δε θα το επιτρέψουμε! Η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει χώρο για το Νηπιαγωγείο και έγκαιρα!
  2. Είμαστε μόλις 3,5 μήνες πριν την 1η Σεπτέμβρη και το μόνο που έχουμε στα χέρια αυτή τη στιγμή είναι η παραχώρηση. Άρα, πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα όλα, ώστε να είναι έτοιμο το κτήριο για τη μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού από την 1η Σεπτέμβρη! Οι δηλώσεις του Δημάρχου στην αρχή «δε μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα (!!)» και μετά, σε επίμονη ερώτηση εκπροσώπου του Συλλόγου μας και άλλων για το αν προλαβαίνουμε, «εσείς λέτε ότι δεν προλαβαίνουμε, εγώ λέω ότι προλαβαίνουμε», δε μας καθησυχάζουν! Χρειάζεται επιτάχυνση για να μη μας βρει ο Σεπτέμβρης στον δρόμο!!
  3. Ταυτόχρονα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η ανέγερση του νέου διδακτηρίου (δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα γι’ αυτό!) και να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να επιστρέψει το 4ο δημοτικό στη βάση του. Η λειτουργία ενός σχολείου στη βάση του εξυπηρετεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονιούς! Άρα οποιαδήποτε σκέψη για πολύχρονη διαδικασία πρέπει να ξεχαστεί! Θέλουμε σύγχρονο διδακτήριο άμεσα κι όχι στο απώτερο μέλλον. Το κοινωνικό πρόβλημα, που έτσι κι αλλιώς έχει δημιουργηθεί με το σφράγισμα του υπάρχοντος κτηρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να δρομολογηθούν όλα με επείγουσες διαδικασίες!
  4. Τέλος, έχει ιδιαίτερη αξία η τοποθέτηση καθενός απέναντι σε ζητήματα Ειδικής Αγωγής! Σε πρόταση της Ένωσης Γονέων Βύρωνα να χρησιμοποιηθεί το κτήριο επί της Κατεχάκη, που θα επισκευαστεί για να μεταστεγαστεί σ’ αυτό το 4ο Δημοτικό, μετά για στέγαση του Ειδικού Δημοτικού Βύρωνα (που έχει δημιουργηθεί και μένει αστέγαστο στα χαρτιά για 10 σχεδόν χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες παραστάσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου μας τόσο στην προηγούμενη όσο και σε αυτή τη Δημοτική Αρχή) η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι η στέγαση του Ειδικού Σχολείου Βύρωνα δεν είναι ευθύνη μόνο του Βύρωνα αλλά όλων των παρακείμενων Δήμων! Αυτό μπορεί τυπικά να ισχύει, αλλά η μη ανάληψη ευθύνης από κανέναν Δήμο της περιοχής αφήνει αστέγαστο το δημιουργημένο στα χαρτιά ειδικό σχολείο και οδηγεί στο να μένουν παιδιά με ειδικές ανάγκες απέξω από δομές της δημόσιας ειδικής αγωγής, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει ότι επιβαρύνεται το Ειδικό Σχολείο Καισαριανής με παραπάνω παιδιά …και από τον Βύρωνα! Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη ευαισθησία από την πλευρά του Δημάρχου, γιατί η απάντησή του σημαίνει ότι, όχι απλά δε σκέφτεται (και αυτός, όπως και ο προηγούμενος) να στεγάσει επιτέλους το Ειδικό Σχολείο Βύρωνα, αλλά τα αφήνει να το αναλάβει κάποιος άλλος Δήμος! Το ίδιο σκέφτεται και ο άλλος Δήμος και το γαϊτανάκι αφήνει το σχολείο εκτός λειτουργίας! Χώροι στον Βύρωνα υπήρξαν πάντως και υπάρχουν, πολιτική βούληση δεν υπάρχει απ’ ότι φαίνεται! Κύριοι, μιλάμε για Ειδικό Σχολείο και παιδιά με ειδικές ανάγκες! Άλλωστε το κτήριο της εκκλησίας που θα στεγάσει το 4ο Δημοτικό θα επισκευαστεί με λεφτά του ελληνικού λαού, γιατί να μη χρησιμοποιηθεί και μετά την επιστροφή του 4ου στη βάση του και ως τη λήξη του χρησιδανείου;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι τίποτα δε μας χαρίστηκε. Με τον συνεχή αγώνα μας πετυχαίνουμε αυτά που δικαιούμαστε. Είμαστε σε ετοιμότητα για να προχωρήσει τόσο η μεταστέγαση του 4ου δημοτικού όσο και η ανέγερση του σύγχρονου σχολείου, που δικαιούνται τα παιδιά της περιοχής. Απαιτούμε λύση για τη μεταστέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            Η Γ. Γραμματέας

Κοπριτέλης Απόστολος                                                       Γλαβίνα Σουζάνα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα