ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη": Η κατάσταση με το 1ο Ειδικό Δημ.Σχ. και Νηπιαγωγείο δεν πάει άλλο!

18/09/2018 - 15:59

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ 1ου 12ΘΕΣΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 1ου ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ 2018 ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΛΕΠΑΠ, ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ! ΦΕΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΏΝ, ΕΕΠ και ΕΒΠ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ, ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ, ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ, ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΙ ΕΚΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων,

Κύριοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής,

Κύριε Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α Δ/νσης Αθήνας,

Κύριοι του Υπουργείου Παιδείας και της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής,

Κύριοι Σχολικοί Σύμβουλοι Ειδικής Αγωγής,

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και βαριές αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση…) και τους συναδέλφους του 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, που στεγάζεται εδώ και 50 χρόνια στην ΕΛΕΠΑΠ (Κόνωνος 16, Παγκράτι), κλεισμένους σε έναν διάδρομο του ιδρύματος! Χωρίς γραφεία εκπαιδευτικών, όπου γίνονται σημαντικές εργασίες, όπως συνεργασίες με γονείς, συνεδριάσεις αξιολόγησης μαθητών κλπ! Χωρίς γραφείο διευθυντή, ο οποίος «στεγάστηκε» σε ένα δωματιάκι 1Χ1 για να υφίσταται διεύθυνση, δεύτερο άτομο στο γραφειάκι αυτό δύσκολα μπαίνει! Χωρίς βοηθητικούς χώρους, όπου πρέπει να μπει μεγάλος όγκος υλικών, που αντικειμενικά χρειάζεται το σχολείο! Χωρίς τις αναγκαίες τουαλέτες, 30 εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ θα εξυπηρετούνται στις ελάχιστες τουαλέτες των παιδιών, υγειονομική βόμβα δηλαδή! Και χωρίς προαύλιο! Το δε 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο στεγάστηκε σε δύο αίθουσες μέσα στο κτήριο, ως την επόμενη φορά που θα της ζητήσει κι αυτές η εταιρεία! Παράλληλα η εταιρεία προχώρησε στην αλλαγή εισόδου πρόσβασης στα σχολεία, καθώς πήρε και τον χώρο της παλιάς εισόδου, δημιουργώντας νέα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και όχι μόνο! Η επιβίβαση και αποβίβαση των παιδιών γίνεται στη μέση του δρόμου, ενώ χθες η ΕΛΕΠΑΠ ζήτησε να σταθμεύουν τα λεωφορεία ακόμα πιο μακριά, για να μην παρακωλύονται - λέει - γονείς και παιδιά που έρχονται στο ίδρυμα μόνο για θεραπείες, γιατί προφανώς εκεί υπάρχει άμεσο όφελος!

Κι όλα αυτά γιατί η εταιρεία ΕΛΕΠΑΠ αποφάσισε να «επεκταθεί», δημιουργώντας νέα πτέρυγα μέσα και πάνω από τους χώρους που στέγαζαν τις συγκεκριμένες ανάγκες! Το ίδιο κάνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, είναι χαρακτηριστικό ότι έχει πάρει αρκετές αίθουσες διδασκαλίας, το γυμναστήριο και τώρα τους προαναφερόμενους χώρους, με την ανοχή όλων εσάς των υπευθύνων βέβαια, με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των «γονιών και των παιδιών», όπως συχνά ισχυρίζονται οι εκπρόσωποί της, λες και το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό δεν «εξυπηρετεί» γονείς και παιδιά! Φαίνεται όμως ότι, ό,τι δεν αποδίδει «όφελος», δεν προκρίνεται από την εταιρεία και φυσικά έχει την ανοχή σας, που ως αρμόδιοι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα, είτε για το πέρασμα αυτού του συγκροτήματος στο Υπ. Παιδείας (από πού ακούστηκε να «φιλοξενούνται» το 2018 δημόσια σχολεία σε ιδιωτική εταιρεία!) είτε για τη μεταστέγαση των σχολείων σε δημόσιο κτήριο!

Το ότι η επεκτατικότητα της εταιρείας ακουμπάει στην ανοχή των αρμοδίων αποδείχτηκε περίτρανα στη σύσκεψη που έγινε πριν κλείσουν τα σχολεία, τον Ιούνη του 2018, όπου προσκλήθηκαν από την εταιρεία και παραβρέθηκαν ο Δ/ντής ΠΕ Α Διεύθυνσης Αθήνας, 3 εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και οι Διευθύνσεις των σχολείων και φυσικά επέβαλε την παρουσία του και ο Σύλλογός μας, αφού δεν είχε εσκεμμένα προσκληθεί. Εκεί, o Δήμος Αθηναίων και ο Δ/ντής Εκπαίδευσης χτύπησαν προσοχή στο αίτημα της εταιρείας να πάρει τους προαναφερόμενους χώρους και μόνο ο Σύλλογός μας διαφώνησε στηριζόμενος στις ανάγκες του σχολείου και των μαθητών του, όπως αυτές περιγράφηκαν επιτόπου και από τον Διευθυντή του 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού αλλά και την Προϊσταμένη του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου!

Πού είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης, κύριοι;

Με την ανοχή σας, κύριοι της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αθηναίων και της Α Διεύθυνσης καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, η εταιρεία κατακαλόκαιρα πήρε τους χώρους κι έτσι ερχόμενοι στις 3/9 μαθητές και συνάδελφοι βρέθηκαν κλεισμένοι κυριολεκτικά «σαν τα ποντίκια» μέσα σε έναν διάδρομο του κτηρίου, όπου πρέπει να γίνουν όλα: μαθήματα, συνεργασία με τους γονείς και αξιολόγηση των παιδιών (αλήθεια πού;). Οι χώροι είναι τόσο στενοί, ώστε πολλές φορές δε γυρίζουν τα αμαξίδια! Οι συνάδελφοι δεν έχουν πού να «ακουμπήσουν» στα διαλείμματα και πού να εργαστούν στα κενά τους και φυσικά ούτε λόγος για στιγμές ανάσας και ξεκούρασης! Τα δε παιδιά δεν έχουν ούτε εκατοστό να βγουν στην αυλή για να πάρουν λίγο αέρα, αφού ο μόνος προαύλειος πλέον χώρος που διατίθεται είναι κέντρο διερχομένων (από κει περνάνε όλοι: μαθητές, γονείς, υπάλληλοι της ΕΛΕΠΑΠ, εκπαιδευτικοί, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό, επισκέπτες κλπ, δηλαδή πάνω από 50 άνθρωποι ημερησίως) και χώρος στάθμευσης (αμαξιδίων και όχι μόνο)!

Πολλές αίθουσες, όπου εργάζονται οι εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ, είναι τόσο μικρές που δε μπορούν να γυρίσουν τα αμαξίδια, πόσο μάλλον να πραγματωθεί η εκπαιδευτική και θεραπευτική διαδικασία! Πολλές φορές στην ίδια αίθουσα γίνονται παράλληλες λειτουργίες σε χώρο ελάχιστο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους τους εμπλεκόμενους και φυσικά για τα παιδιά που χρειάζονται ηρεμία και σταθερό περιβάλλον, αφού μιλάμε για παιδιά με βαριές αναπηρίες, όλα καθηλωμένα σε αμαξίδια (εγκεφαλική παράλυση…).

Στις συνθήκες αυτές όχι μόνο δεν υπάρχει σωστή εκπαιδευτική διαδικασία αλλά δεν μπορεί να εξασφαλιστεί στοιχειώδης υγιεινή και ασφάλεια για παιδιά και εργαζόμενους! Είναι ανατριχιαστικό ακόμα και να σκεφτεί κανείς τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας! Πώς θα διαφύγουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που στριμώχνονται σε τόσο λίγο χώρο; Προειδοποιούμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος σε μια τέτοια περίπτωση! Εδώ δε μιλάμε για ποιότητα διαβίωσης, εδώ μιλάμε για κίνδυνο για τη ζωή παιδιών και εργαζομένων! Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε! Πάρτε μέτρα τώρα!

Δεν πάει άλλο! Αποτελεί ντροπή η κατάσταση που επικρατεί στη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού, για τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, τον Δ/ντή Εκπαίδευσης Α Αθήνας, το Υπ. Παιδείας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που μιλάει για κανονικότητα! Αυτή είναι η κανονικότητά τους, να συρρικνώνουν τα ειδικά σχολεία, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες παιδιά είναι έξω από κάθε δομή δημόσιας ειδικής αγωγής και να παραχωρούν τον χώρο στους ιδιώτες για να «εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των γονιών και των παιδιών», όπως λένε ότι κάνουν, με το αζημίωτο φυσικά!

Κυρίες και κύριοι,

Έχετε ευθύνη απέναντι στα παιδιά, στους γονείς τους, στους σκληρά εργαζόμενος στο χώρο της Ειδικής Αγωγής συναδέλφους εκπαιδευτικούς, το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους στον χώρο, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες (μόνο που αυτές στα συγκεκριμένα σχολεία είναι πλέον απάνθρωπες!), να δώσετε λύση στο πρόβλημα της στέγασης του 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που τώρα στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ (Κόνωνος, Παγκράτι)!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεση συνάντηση του Συλλόγου μας, μαζί με την Ένωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος Αθήνας, με τον Δήμο Αθηναίων και με παρουσία του Δ/ντή ΠΕ Α Αθήνας για τη στέγαση των σχολείων.
  • Να αποτελέσει η στέγαση του 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού και του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου, που στεγάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ, θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων άμεσα, όπου ζητάμε να προσκληθούμε ως φορέας, ώστε να πάρουν θέση δημόσια η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων, οι Δημοτικές Παρατάξεις και κυρίως να υπάρξει εισήγηση-πρόταση της Δημοτικής Αρχής για μεταστέγαση των σχολείων σε δημόσιο κτήριο και φυσικά απόφαση γι’ αυτό με όλα τα αναγκαία μέτρα για την υλοποίησή της!
  • Απαιτούμε σε κάθε περίπτωση από τον Δήμο Αθηναίων να δρομολογήσει τη στέγαση των σχολείων σε δημόσιο κτήριο άμεσα!
  • Ζητάμε από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης να σταματήσει να παίρνει το μέρος της ΕΛΕΠΑΠ και να εισηγηθεί τη μεταστέγαση των σχολείων σε δημόσιο κτήριο!
  • Ζητάμε από το Υπ. Παιδείας να πάρει θέση και να χρηματοδοτήσει τη μεταστέγαση των σχολείων.
  • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες,  καθένα δε να φοιτά στη δομή που έχει ανάγκη, με το κατάλληλο μόνιμο προσωπικό και σε σύγχρονες κτηριακές υποδομές.
  • Ζητάμε να μονιμοποιηθούν εδώ και τώρα οι πάνω από 25.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και όλο το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων. Και στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, όπου, ενώ οι μαθητές χρειάζονται σταθερό περιβάλλον, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν ελαστικά εργαζόμενοι για σχεδόν 20 χρόνια, απαιτούμε να καλυφθούν εδώ και τώρα με μόνιμους διορισμούς όλες οι ανάγκες!

Σας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το επόμενο διάστημα, αν δε δρομολογήσετε τη μεταστέγαση των σχολείων, θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας!

Υ.Γ.: Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας υιοθετεί και το κείμενο του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου 12θέσιου Ειδικού Δημοτικού που στεγάζεται στην ΕΛΕΠΑΠ, όπου οι συνάδελφοι περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες που επικρατούν πλέον στο σχολείο!

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                          Η Γ. Γραμματέας

Κοπριτέλης Απόστολος                            Γλαβίνα Σουζάνα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα