Τοποθέτηση του ΣΕΠΕ "Ρόζα Ιμβριώτη" στη διαβούλευση του Δήμου Βύρωνα για το διδακτήριο των 4ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βύρωνα

11/06/2018 - 21:32

Τοποθέτηση του Συλλόγου μας στη διαβούλευση του Δήμου Βύρωνα για το διδακτήριο των 4ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βύρωνα στις 6/6/2018

Κυρίες και κύριοι, φίλοι γονείς, συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

το ότι σήμερα συζητάμε για το πώς θα φτιαχτεί ένα σύγχρονο διδακτήριο για να στεγάσει το 4ο Δημοτικό και το 4ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα είναι αποτέλεσμα ενός μακρόχρονου αγώνα του Συλλόγου μας από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, που χάρη στη φετινή παρέμβαση του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, του Συλλόγου Γονέων του του 4ου Δημοτικού, της Ένωσης Γονέων Βύρωνα και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, πήρε νέες διαστάσεις. Ο αγώνας γονιών και εκπαιδευτικών ανάγκασε τη Δημοτική Αρχή, που στην αρχή έλεγε μπείτε μέσα στο σημερινό κτήριο, που είχε χαρακτηριστεί από την πολεοδομία ως ακατάλληλο και επικίνδυνο και ότι δεν υπάρχουν χρήματα, να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει προς την οριστική λύση του προβλήματος.

Θέλουμε καταρχήν να θέσουμε δύο ζητήματα που έχουν τη δική τους σημασία.

Πρώτον, διαμαρτυρόμαστε που η Δημοτική Αρχή δεν κάλεσε επίσημα στη Διαβούλευση άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι ο Σύλλογό μας, που εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς της ΠΕ του Βύρωνα. Και δεν είναι η πρώτη φορά, που έπρεπε μόνοι μας να «επιβάλουμε» την παρουσία μας!

Κύριε Δήμαρχε, που υπήρξατε και πρόεδρος της Ζ ΕΛΜΕ, της αδελφής συνδικαλιστικής οργάνωσης των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας, και κύριοι της Δημοτικής Αρχής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και μόνο αυτός εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής μας και φυσικά και τους συναδέλφους μας του 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου! Κι αυτό μην το ξεχάσετε ξανά, εσκεμμένα λέμε εμείς φυσικά.

Δεύτερον, δράττουμε την ευκαιρία και δηλώνουμε δημόσια και για πολλοστή φορά ότι ανησυχούμε που, ενώ η μεταστέγαση ολόκληρου του 4ου Δημοτικού πρέπει να γίνει την 1η Σεπτέμβρη 2018 και σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να ξεκινήσει η νέα χρονιά με το σχολείο χωρισμένο στα 3, όμως ως σήμερα υπάρχει σημαντική καθυστέρηση. Ταυτόχρονα δε νοείται να μην εξασφαλιστεί έγκαιρα επίσης και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη κατασκευής του σύγχρονου διδακτηρίου η μεταστέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου. Ζητάμε η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η νέα χρονιά ομαλά, αρκετά έχουν ταλαιπωρηθεί τα ίδια τα παιδιά, οι συνάδελφοι και οι γονείς. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση αυτή έχει η σημερινή Δημοτική Αρχή, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά ότι και η προηγούμενη για χρόνια δεν προχώρησε στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των σχολικών κτηρίων.

Κυρίες και κύριοι, φίλοι γονείς, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας με συνολική πρότασή του προς την τότε Δημοτική Αρχή και τον ΟΣΚ είχε τοποθετηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 για την κτηριακή κατάσταση των σχολείων του Βύρωνα και η πρόταση αυτή είχε γίνει αποδεκτή από τον ΟΣΚ σε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων με κάλεσμα του Συλλόγου μας.

Ό,τι έχει γίνει πράξη από τις προτάσεις μας έγινε χάρη στους συνεχείς αγώνες του Συλλόγου μας, όπως π.χ. το χτίσιμο του 7ου  Δημοτικού. Δεν προχώρησαν όμως πολλές από τις προτάσεις μας γιατί και η τότε και η σημερινή Δημοτική Αρχή, αν και κατά καιρούς παραδέχτηκαν σε συναντήσεις ότι έχουμε δίκιο, δεν ήταν διατεθειμένες να διεκδικήσουν από τις κυβερνήσεις τους!

Μέσα στην πρότασή μας αυτή λέγαμε – και φυσικά λέμε και τώρα - ότι έπρεπε να γκρεμιστεί το κτήριο των 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου και να χτιστεί ένα νέο σύγχρονο διδακτήριο στον χώρο αυτό. Η πρότασή μας τότε δεν είχε να κάνει με κάποια στατική ή άλλη μελέτη, άλλωστε εμείς μηχανικοί δεν είμαστε, δάσκαλοι είμαστε. Αν και βλέπαμε συνεχείς αποκολλήσεις και υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα σε ένα κτήριο της δεκαετίας του 1920-30, δε γνωρίζαμε για επικινδυνότητα και ακαταλληλότητα.

Η πρότασή μας είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι το υπάρχον διδακτήριο ήταν και φυσικά είναι πίσω και από τις πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας ενός δημόσιου δημοτικού και νηπιαγωγείου του 21ου αιώνα! Για όποιον έχει επισκεφθεί το κτήριο και γνωρίζει λίγο από εκπαιδευτική διαδικασία καταλαβαίνει ότι αυτό το κτήριο με τις ελάχιστες αίθουσες και χωρίς άλλους απαραίτητους χώρους δε μπορεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας σύγχρονου δημοτικού σχολείου, πόσο μάλλον και Νηπιαγωγείου με τις ιδιαίτερες δικές του ανάγκες!

Ένα σύγχρονο διδακτήριο πρέπει να έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά και χώρους, πέρα από τα στατικά συστατικά του, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και την υγιεινή και πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Τα βασικά κτηριακά χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου διδακτηρίου είναι:

Μεγάλες φωτεινές αίθουσες για τα μαθήματα που γίνονται στη βασική αίθουσα διδασκαλίας, εργαστήρια φυσικών επιστημών, αίθουσα μουσικής, ξένων γλωσσών, πληροφορικής, εικαστικών και θεατρικής αγωγής, τμήμα ή τμήματα ένταξης, τάξη υποδοχής για παιδιά που έρχονται στη χώρα μας από άλλες χώρες, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία και χώρο χαλάρωσης για τα παιδιά που μένουν στο ολοήμερο, αίθουσα εκδηλώσεων και βεστιάριο, γραφείο εκπαιδευτικών, γραφείο διεύθυνσης σχολείου, χώρο ή χώρους για το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και φυσικά ικανοποιητικό αριθμό τουαλετών. Ταυτόχρονα, σε όλα αυτά, πρέπει να έχουν πρόσβαση και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες!

Το σημερινό διδακτήριο των 4ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Βύρωνα έχει απλά μερικές αίθουσες διδασκαλίας, μία «τρύπα» για γραφείο δασκάλων, ένα μικρό γραφείο διευθυντή και ελάχιστες τουαλέτες. Και δεν ξεχνάμε ότι ο δεύτερος όροφος είναι πρόσθετος!

Φυσικά, κάποιοι συμπολίτες μας ακούγοντας το τι πρέπει να διαθέτει κτηριακά ένα σύγχρονο διδακτήριο είναι σίγουρο ότι θα αναρωτηθούν δύο πράγματα:

Πρώτον, όλα αυτά τα έχουν τα άλλα σχολεία του Βύρωνα ή και άλλων δήμων; Δυστυχώς όχι! Όμως δεν έχουν και το χάλι του συγκεκριμένου κτηρίου! Και φυσικά ο βαθμός κάλυψης των αναγκών αυτών έχει να κάνει και με την ηλικία του κτηρίου. Πολύ καλύτερη είναι π.χ. η κάλυψη αυτών των αναγκών στα 7ο και 10ο Δημοτικά Βύρωνα, που είναι πιο σύγχρονα διδακτήρια από παλιότερα σχολεία.

Δεύτερο, ίσως πάλι κάποιοι συμπολίτες μας, χτυπημένοι όπως είμαστε όλοι μας από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της καπιταλιστικής κρίσης, αναρωτηθούν: είναι δυνατόν σήμερα να ζητάνε οι εκπαιδευτικοί όλες αυτές τις προδιαγραφές;

Εμείς λέμε ναι, το 2018, με τις μεγάλες επιστημονικές, τεχνολογικές και τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν αλλά και τον τεράστιο παραγόμενο πλούτο, εκπαιδευτικοί και γονείς, πρέπει και θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Άλλωστε αυτά τα διδακτικά επιστημονικά αντικείμενα, που χρειάζονται τους αντίστοιχους χώρους, διδάσκονται στο σημερινό σχολείο, άρα η έλλειψη κτηριακής και άλλης υλικοτεχνικής υποδομής χαμηλώνει το επίπεδο της αντίστοιχης εκπαιδευτικής διαδικασίας, κάτι τέτοιο βγαίνει και από έρευνες.

Η ίδια η ζωή και η πείρα από τους λαϊκούς αγώνες έχουν δείξει ότι δεν πρέπει να κατεβάζουμε τον πήχη των απαιτήσεων, γιατί όσο το κάνουμε εμείς τόσο τον πάνε παρακάτω οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα που υπηρετούν! Γι’ αυτούς πάντα έχουν και δίνουν απλόχερα, για τη μόρφωση των παιδιών μας ποτέ δε θα βρουν, όσο εμείς δεν τα παίρνουμε με τον αγώνα μας!

Ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς, ως εργαζόμενοι που παράγουμε και φτιάχνουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας, απαιτούμε το αυτονόητο: ένα ασφαλές, σύγχρονο διδακτήριο για τα παιδιά μας! Η απαίτηση αυτή είναι αντίστοιχη με τις σύγχρονες ανάγκες μας και τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας. Κι από αυτό που έχει να κάνει με την ασφάλεια, την υγιεινή και τη μόρφωση των παιδιών μας και όσων εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Επειδή αυτές τις μέρες διαβάσαμε και κάποια δημοσιεύματα ομάδων, συλλογικοτήτων κλπ, για την ιστορικότητα του κτηρίου ή και για αλλαγή χρήσης του, αφού αναπαλαιωθεί, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Πρώτον, ούτε να το σκεφτούν ότι θα επιτρέψουμε να αποχαρακτηριστεί ο χώρος αυτός από σχολείο και θα δοθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση! Ήταν και θα παραμείνει σχολείο. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος στην περιοχή για σχολείο, άρα τα παιδιά της περιοχής πρέπει και θα φοιτούν στο σχολείο της γειτονιάς τους, δε δεχόμαστε να μεταφέρονται «εσαεί» ούτε φυσικά να διασκορπιστούν σε άλλα σχολεία, δηλαδή να καταργηθεί το 4ο Δημοτικό ή και το Νηπιαγωγείο, γιατί αυτό θα σημάνει παραπέρα υποβάθμιση της βασικής εκπαίδευσης στον Βύρωνα.

Δεύτερον, η ιστορία ενός λαού και ενός τόπου σίγουρα πρέπει να διαφυλάσσεται και να τιμάται, όμως καμία τιμή δεν είναι μεγαλύτερη από το να μορφώνονται τα παιδιά, δηλαδή το μέλλον αυτού του τόπου, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής τους. [Διαφορετικά η όποια «διατήρηση» κτηρίων και άλλων στοιχείων αποκτά στείρο μουσειακό χαρακτήρα και δε μας βρίσκει σύμφωνους. Άλλωστε η επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη επιτρέπει σήμερα να μεταφερθούν στο νέο κτήριο τα όποια ιστορικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά έχει το παλιό.]

Κυρίες και κύριοι, φίλοι γονείς και αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σήμερα από δω θα φύγουμε με την πεποίθηση ότι τα παιδιά των 4ου Δημοτικού και 4ου Νηπιαγωγείου Βύρωνα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ένα νέο ασφαλές και σύγχρονο διδακτήριο. Θυμίζουμε ότι, και με συνεχή παρέμβαση του Συλλόγου μας, το 7ο Δημοτικό ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια! Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προωθηθούν γοργά και οι διαδικασίες μεταστέγασης όλου του 4ου Δημοτικού αλλά και του 4ου Νηπιαγωγείου, καθώς και κατασκευή του σύγχρονου διδακτηρίου για να συνεχιστεί πλέον με καλύτερες προϋποθέσεις η εκπαιδευτική διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι,

Θα είμαστε σε επιφυλακή και παρόντες, μαζί με τους γονείς των μαθητών μας και με όλους μαζικούς φορείς του Βύρωνα, σε κάθε αγώνα που θα χρειαστεί για να γίνει πράξη αυτό!

Καλούμε τέλος τη Δημοτική Αρχή να σκύψει πάνω στις προτάσεις μας και να διεκδικήσει χρηματοδότηση για βελτίωση των παλιών και χτίσιμο και άλλων νέων σχολικών κτηρίων, για να καλυφθούν με σύγχρονο τρόπο οι κτηριακές εκπαιδευτικές ανάγκες του Δήμου Βύρωνα. Μην ξεχνάτε ότι ως Δημοτική Αρχή πρέπει να εξασφαλίσετε άμεσα και την κτηριακή υποδομή για την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία της πόλης μας.

Ο Σύλλογός μας «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» και εμείς οι εκπαιδευτικοί ΠΕ του Βύρωνα έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας, στους γονιούς τους και σε όλο τον λαό να αγωνιστούμε για τη μόρφωσή τους! Κι αυτό θα κάνουμε!

Την τοποθέτηση του Συλλόγου μας στη Διαβούλευση

 έκανε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.

Μανώλης Πετρίδης

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                Η Γ. Γραμματέας

Κοπριτέλης Απόστολος                                                                Γλαβίνα Σουζάνα

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα