ΣΕΠΕ "Ν. Πλουμπίδης"

Νέα κινητοποίηση στις 26/6 στο δημαρχείο Δραπετσώνας ενάντια στα καζάνια του θανάτου

24/06/2020 - 23:38
Ένωση Συλλόγων Γονέων Περάματος: Για την κινητοποίηση ενάντια στα Καζάνια

ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ!

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ!

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 19.00 ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΩΝ ΠΙΠΑΣΜΑΤΩΝ (ΚΡΑΚΑΡΗ)

«Χαιρετίζουμε, τις μεγάλες κινητοποιήσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, του Περάματος και της Πειραϊκής που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιούνη, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και που στην κυριολεξία κύκλωσαν όλο τον Πειραιά. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα κινητοποιήθηκαν ενάντια στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων όπως της COSCO, της Oil One και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεργοδοτών που υποβαθμίζουν τις γειτονιές μας, καταστρέφουν το περιβάλλον, αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Διεκδικήσαμε σε όλο τον Πειραιά ελευθέρους χώρους και χώρους πρασίνου, υποδομές για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία. Διεκδικήσαμε ο χώρος των Λιπασμάτων να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο λαό και τη νεολαία του Δήμου μας, χωρίς αποζημιώσεις.

Κλιμακώσαμε τις ενέργειές μας με τη μεγάλη κινητοποίηση των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του Πειραιά στις 11 Ιούνη, στην πλατεία Κοραή. Η μεγάλη μας διαδήλωση πέρασε από τα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και κατέληξε στα γραφεία του ΟΛΠ-COSCO. Ακούστηκαν δυνατά τα αιτήματα μας για κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς, την προστασία των ανέργων, την εναντίωσή μας στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, το master plan της COSCO, την επιχειρηματική δράση της Oil One κ.ά.

Αυτές οι κινητοποιήσεις ήταν η συνέχεια του αγώνα που δίνουν οι μαζικοί φορείς του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, εδώ και πολλά χρόνια, που οι επικίνδυνες ουσίες απειλούν τις ζωές των παιδιών μας και τις δικές μας, που η έντονη δυσοσμία έκανε αφόρητη την κατάσταση στις γειτονιές μας. Είναι τόσο έντονη, που κυριολεκτικά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας, που το 2ο Δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας "πνίγηκε" κυριολεκτικά από τη μπόχα και αναγκάστηκε να κλείσει ενώ παλιότερα είχαμε μέχρι και λιποθυμικά επεισόδια μαθητών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η κατάσταση στην περιοχή μας γίνεται ανυπόφορη από τη δυσοσμία, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ''Δημόκριτου'' για την ποιότητα του αέρα στην πόλη μας, αποδεικνύεται ότι υπάρχουν θειούχες πτητικές ενώσεις που προέρχονται από επεξεργασία ή καύση πετρελαιοειδών. Επίσης καταγράφονται και τιμές βενζολίου που κάποιες μέρες ξεπερνούν τη μέση οριακή τιμή για την προστασία της υγείας μας! Έχουν επιβεβαιωθεί πλέον και τυπικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία! Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που παρήγγειλε η Cosco για τον ΟΛΠ, έχει ωραιοποιήσεις, αντιφάσεις αλλά ακόμα και αυτή αναγκάζεται να γράψει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, πως είναι πιθανός ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ).

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι οι λαϊκές ανάγκες και η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι ασυμβίβαστα, δεν συναντιούνται πουθενά.

Δεν εμπιστευόμαστε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα και τώρα εμφανίζονται ως σωτήρες. 

Για να δυναμώσει ο αγώνας μας πρέπει να στοχεύσει ενάντια στις πολιτικές που αφήνουν όλα αυτά τα χρόνια τα καζάνια του θανάτου μέσα στην καρδιά της πόλης μας υποβαθμίζοντας τις ζωές μας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μας, για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι μεγάλες οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αδειοδοτήσει βιομηχανική δραστηριότητα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας. Την άδεια στην Oil One την έδωσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε παράταση άλλα 20 χρόνια ζωής στα καζάνια με το άρθρο 70 του πολυνομοσχεδίου του μεσοπρόθεσμου αδειοδοτώντας μάλιστα και την εγκατάσταση χιλιάδων κυβικών μαζούτ. Ο ένας παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από τον άλλο ρημάζοντας τη ζωή του λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και σχέδια που βρίσκονται σε συζήτηση για το χώρο των Λιπασμάτων, είναι σχέδια που υπηρετούν την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα τεράστιες είναι οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής ΝΔ (Πατούλης - Αντωνάκου) και της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου).

Οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ για τα σχέδια σταδιακής απομάκρυνσης των καζανιών αλλά και η στάση της συνολικά σπέρνουν τον εφησυχασμό. Δεν απαντάνε στα σύγχρονα δικαιώματά μας που ρημάζονται για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η τροπολογία που κατέθεσε μεταφράζεται σε ακόμα δύο χρόνια λειτουργίας των καζανιών, νομιμοποιεί ουσιαστικά την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Δε δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη σε τέτοιους χειρισμούς! Ο αγώνας για να φύγουν τώρα τα καζάνια του θανάτου και να αποδοθεί όλος ο χώρος των Λιπασμάτων στο λαό, είναι στα χέρια μας. Μαζικοποιούμε τον αγώνα, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, συντονίζουμε τη δράση μας, δεν περιμένουμε ούτε λεπτό.

Απαιτούμε:

  • Να φύγουν τώρα τα καζάνια του θανάτου από τις γειτονιές μας. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους μακριά από κατοικημένες περιοχές, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
  • Να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρ. στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.
  • Αξιοποίηση του συνόλου της έκτασης για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε αναψυχή, πολιτισμό, άθληση, Υγειά. Καμία δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, καμία ανταποδοτική λειτουργία άμεση ή έμμεση. Αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Άμεσα μέτρα, στην πράξη και όχι στα χαρτιά, για την περίπτωση Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ). Ενημέρωση των κατοίκων για σχέδιο έκτακτης κατάστασης, σχέδιο που αφορά Πυροσβεστική και Αστυνομία, διαθεσιμότητα υποδομών σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, εναλλακτικός δρόμος διαφυγής κ.λπ.
  • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Να εξασφαλιστούν τώρα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

ΤΟ Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα