Σ.Ε.Π.Ε. Ικαρίας - Φούρνων: Για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

14/11/2017 - 15:07

Οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε νησιωτικές περιοχές έχουμε μαζί με τα βάρη που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τη φυσιογνωμία της εργασίας μας στη νησιωτική Ελλάδα και αφορούν τις μεγάλες αποστάσεις, τις δυσκολίες μετακίνησης ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσης. Για τους αναπληρωτές συναδέλφους δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την ολιγόμηνη υπηρέτηση σε κάποιο ακριτικό νησί.

Με την έναρξη του 2018 η κυβέρνηση «ξεπαγώνει» τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αυξήσει το ήδη υψηλό κόστος διαβίωσης στα νησιά (καύσιμα, εμπορεύματα, υπηρεσίες)  από την μία μέρα στην άλλη. Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά, το οποίο καθιερώθηκε πριν από πολλά χρόνια μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες και πιέσεις των νησιωτών, δεν ήταν  χάρισμα. Ήταν ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα   για μια σειρά αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η «νησιωτικότητα» όπως: το επιπλέον κόστος διαβίωσης από το συνεχώς αυξητικό κόστος των θαλάσσιων - αεροπορικών μεταφορών, οι μεγάλες ελλείψεις στον δημόσιο τομέα της υγείας εξαιτίας των συνεχών περικοπών στην χρηματοδότησή του καθώς και άλλων ιδιαιτεροτήτων.

Αυτό το βαθιά αντιλαϊκό μέτρο θα επιφέρει βαρύ χτύπημα στο εισόδημα μας το οποίο έχει ήδη λεηλατηθεί με βαριά φορολογία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιορισμό και κόψιμο κοινωνικών δαπανών και δικαιωμάτων. Ας αναλογιστούμε ότι ως συνέπεια των 3 μνημονίων οι μισθοί των εκπαιδευτικών ήδη περικόπηκαν κατά 6!!!

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ικαρίας- Φούρνων ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου (ΕΚΣ) και μαζί με άλλα σωματεία του νησιού θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Τρίτης 14 Νοεμβρίου στις 19:00 στην πλατεία Ευδήλου, στηρίζοντας την απόφαση Εργατικών Κέντρων των νησιών του Αιγαίου να κινητοποιηθούν την ίδια μέρα παλεύοντας και διεκδικώντας:

 

  • Να μη καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να διευρυνθεί ο μειωμένος Φ.Π.Α. για όλα τα νησιά της χώρας.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών για το λαό.
  • Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Ταυτόχρονα καλούμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους στην Ικαρία να στηρίξουν την κινητοποίηση στις 14/11 στις 19:00 στον Εύδηλο, τα σωματεία και τους συλλόγους σε όλα τα νησιά να προβούν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις.   

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα