Επικαιρότητα

Πανελλαδική Γραμματεία: Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου

Μη κάνεις πίσω από τη ζωή που έχεις ανάγκη!

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια,

Αυτές τις μέρες με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου θα ακούσεις για τους εθνικούς στόχους, ότι η Ελλάδα περνά δυσκολίες, για την ανάπτυξη, που ουσιαστικά είναι ανάπτυξη για τους λίγους,  ότι χρειάζεται σταθερότητα, ότι οι αγώνες και οι απεργίες βλάπτουν τον τόπο. Θεωρούν δηλαδή εθνικό καθήκον οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά της ανεργίας, των 200-300 ευρώ, της διαρκούς ανασφάλειας να κάτσει στα αυγά της, για να αυξηθούν τα κέρδη μια χούφτα ανθρώπων που καρπώνονται το πλούτο, που παράγουν με το μόχθο τους εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σου πούμε γι’ αυτά που δεν σου λένε τα σχολικά βιβλία γιατί δεν θέλουν να ξέρεις τι είναι η επανάσταση, για να βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα για το σήμερα και τη ζωή σου.

Θα ρωτήσεις λοιπόν: Μα δεν ήμασταν όλοι μαζί εναντίον των Τούρκων; Σου απαντάμε: ΌΧΙ.

  • Για παράδειγμα, είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας. Τη σημαία στην Πάτρα την ύψωσε ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας.

Οι πρόκριτοι καταπολέμησαν λυσσαλέα κάθε ιδέα για διανομή της εθνικής γης στους φτωχούς αγρότες. Για να ανατρέψουν το Δημ. Μπαλή και τους χωρικούς, που είχαν λύσει δυναμικά το πρόβλημα των εθνικών κτημάτων και των τσιφλικιών, δε δίσταζαν οι πρόκριτοι να ζητάνε τη βοήθεια του Καπουδάν πασά.
Οι προεστοί της Υδρας, σκότωσαν με 70 μισθοφόρους το Λαϊκό ηγέτη και πρωτεργάτη του ξεσηκωμού στην Ύδρα Αντώνη Οικονόμου, ενώ αυτός κατευθυνόταν στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Για το πρόγραμμα "Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"

ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ»ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΣΑΠΙΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.!

Ένα νέο πρόγραμμα ευρωπροπαγάνδας ξεκινάει από φέτος στα σχολεία, και συγκεκριμένα στα Λύκεια, με στόχο τις συνειδήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το περιεχόμενο του προγράμματος αυτού είναι επικίνδυνο και αντιδραστικό. Για παράδειγμα λέει: «Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα πρέπει να αναπτύξουν δράσεις και πρωτοβουλίες διαλόγου για ευρωπαϊκά θέματα, όπως για παράδειγμα "9η Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης" (...) ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα κ.ά.».

Πέρα από τους ύμνους στην ΕΕ για την 9η Μάη, που συνειδητά τη διαστρεβλώνουν, για να σβήσουν από τις συνειδήσεις το μήνυμα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών που γιορτάζεται εκείνη τη μέρα, η ιδεολογική ομπρέλα του «σεβασμού στη διαφορετικότητας» είναι, στο πνεύμα του κοσμοπολιτισμού, το στοιχείο που συμβάλλει στην απόκρυψη της ταξικής διαίρεσης της κοινωνίας, που αποτελεί την πραγματική αιτία διαχωρισμού των ανθρώπων, αλλά και τη βάση για την ενότητα των καταπιεσμένων στρωμάτων.

Γενικότερα αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι κύριος στόχος του προγράμματος «είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής - κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές - μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (...) και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για ποιο δημοκρατικό γίγνεσθαι και για ποιες αξίες της ΕΕ μιλάνε;

Αποτελεί πρόκληση για τους δασκάλους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού της Ε.Ε. και των σάπιων αξιών που πρεσβεύει, στα μάτια των μαθητών.

Θέματα Παιδείας: Αφιέρωμα στη μεγάλη επανάσταση του 1821

 Οι μορφωτικές πρωτοβουλίες του περιοδικού Θέματα Παιδείας για το μήνα Μάρτη είναι αφιερωμένες στη μεγάλη επανάσταση του 1821.

Όπως πάντα, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν. 

Την Κυριακή 26 Μάρτη, 10 π.μ. προγραμματίζει ξενάγηση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζεται στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής (πλατεία Κολοκοτρώνη) με θέμα τη νεότερη ιστορία του λαού μας από την περίοδο της λατινοκρατίας και τουρκοκρατίας, την επανάσταση του 1821, τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι την έξωση του Όθωνα. Ξεναγός: η Νατάσα Αβραμίδου, εκπαιδευτικός, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων. Ραντεβού: 10 το πρωί μπροστά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη (στην οδό Σταδίου). Δηλώσεις συμμετοχής στην ξενάγηση: 210-8213430 


Την Τετάρτη 29 Μάρτη στις 6μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: Οι εμφύλιοι της επανάστασης του 1821” από το συνεργάτη του περιοδικού Μιχάλη Παπαδόπουλο, ιστορικό- εκπαιδευτικό, Διδάκτορα της Διδακτικής της Ιστορίας στην έδρα του περιοδικού Τροίας 36 - 1ο όροφο νεοκλασικού (δίπλα στον κινηματογράφο Ίλιον)

Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών: Εβδομάδα δράσης ενάντια στην αδιοριστία!

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι:

ΣΕΠΕ: "Θουκιδίδης", "Γ. Σεφέρης", "Ο Σωκράτης", "Ρόζα Ιμβριώτη", "Αθηνά"

ΕΛΜΕ: Πειραιά, Γ' Αθήνας, Γ΄ Δυτικήε Αττικής, ΣΤ΄ Αθήνας

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

 

29/3 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

                                                                                                   ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΡΙΣΤΙΑ 3-7 ΑΠΡΙΛΗ!!

                                                                                              ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!

 

Στις 23 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της μέρας Πανελλαδικής Δράσης, εκατοντάδες συνάδελφοι μόνιμοι και αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα, μετά το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών-Ωρομισθίων, πολλών ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, διαδήλωσαν και έστειλαν το μήνυμα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν δεχόμαστε να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, ότι ο αγώνας αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα ενώνει όλους τους εκπαιδευτικούς συναντιέται με τις αγωνίες, τις ανάγκες, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Να πάρουν πίσω ΤΩΡΑ την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων!

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι:

ΕΛΜΕ: Γ' Αθήνας

Μαζί με τους μαθητές μας συνεχίζουμε τον αγώνα πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά! Διαδηλώνουμε την Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 12.00 στο Υπουργείο Παιδείας!

Να πάρουν πίσω ΤΩΡΑ την κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων!

Χιλιάδες μαθητές το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους, μαζί με καθηγητές και γονείς για να διεκδικήσουν τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη, στις 13 Φλεβάρη, στις 6 Μάρτη, οι κινητοποιήσεις των μαθητών του Πειραιά στις 7 και τις 10 Μάρτη, έδειξαν ότι η νέα γενιά δεν συμβιβάζεται και παλεύει για τα δικαιώματά της στις σπουδές!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας που έχουν αποφασίσει δεκάδες σχολεία στην Αττική (Τετάρτη 22 Μάρτη, στις 12.00 στο Υπουργείο Παιδείας), γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και καθηγητές, προέρχονται από την ίδια πολιτική, κοινός είναι λοιπόν και ο αγώνας!

Κοινή γλώσσα για τις ανάγκες του κεφαλαίου και στην Παιδεία

Τη δημοσίευση της ειδικής αναφοράς του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) για την Παιδεία που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, την ακολούθησε ένα δημοσίευμα της «Αυγής» την περασμένη Κυριακή, όπου διαρρέονται στοιχεία από την προκαταρκτική μελέτη του ΟΟΣΑ για τη σημερινή εικόνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία θα παρουσιαστεί επισήμως το επόμενο διάστημα, όπως λέγεται, και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται έως το τέλος του 2017. Θυμίζουμε ότι η εκπόνηση αυτής της μελέτης του ΟΟΣΑ, με βάση την οποία θα δρομολογηθούν αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, ήταν μια από τις δεσμεύσεις που είχε υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, μέσα στο 3ο μνημόνιο.

Κάλεσμα συμμετοχής στη δράση της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.: «ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ»

Αποφάσεις συμμετοχής στην πρωτοβουλία έχουν πάρει και οι:

ΣΕΠΕ: "Ρόζα Ιμβριώτη", "Αργύριος Μοσχίδης", "Έλλη Αλεξίου"

ΕΛΜΕ: Α΄ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Προς τα Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ & ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Εκπαιδευτικούς

Καθώς τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας και καθημερινά χιλιάδες παιδιά του πολέμου, εγκλωβίζονται στη χώρα μας, λόγω των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησης, ως εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να «μιλήσουμε» στους μαθητές μας!

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΣΥΛΛΟΓΩΝ και των ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Διδασκόντων και όλους τους εκπαιδευτικούς να λάβουν μέρος στη δράση της Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. με θέμα "ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ" (βλ. eedye.gr).

Μέσα από τη δράση αυτή, να καλέσουμε τους μαθητές μας «να σκεφτούν τους άλλους» με την τέχνη τους, με τον αυθορμητισμό και τη ζωντάνια τους!

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.), που διανύει ήδη το 61ο έτος ζωής και δράσης, απευθύνεται σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και κυρίως τους μαθητές και μας καλεί συλλογικά αλλά και τον καθένα ξεχωριστά "ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ", πρόσφυγες αλλά κι ανθρώπους της διπλανής πόρτας!

Η δράση αυτή είναι συνέχεια των δύο προηγούμενων που διοργάνωσε η Ε.Ε.Δ.Υ.Ε., για τις αιτίες των πολέμων και της προσφυγιάς: «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» το 2015 και «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας» το 2016. Σ' αυτές, με ευαισθησία οι μαθητές αποτύπωσαν στα έργα τους (ζωγραφική, κείμενα, κολλάζ, βίντεο κλπ.) το όνειρο για μια ζωή ειρηνική, χωρίς πολέμους, φτώχεια και επεμβάσεις.

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Να μην περάσει η τρομοκρατία στους εργαζόμενους.

Ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει και οι:

ΣΕΠΕ: "Ρόζα Ιμβριώτη"

ΕΛΜΕ: Πειραιά

Σέρνουν εκ νέου σε δίκη 35 στελέχη του ΠΑΜΕ:

Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Να μην περάσει η τρομοκρατία στους εργαζόμενους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει πως, στις 16 Μάρτη, η "ανεξάρτητη" δικαιοσύνη σέρνει εκ νέου σε δίκη τα 35 στελέχη του ΠΑΜΕ, προέδρους και μέλη ΔΣ δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα οποία μετά από συνεχείς αναβολές, τελικώς κρίθηκαν αθώα καθώς καταρρίφθηκαν στο σύνολό τους όλες οι σε βάρος τους κατηγορίες από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, γιατί προσπάθησαν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του.

Το κατασκευασμένο κατηγορητήριο που επανέρχεται αφορά την κινητοποίηση που διοργάνωσαν στις 30/1/2013 ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση ότι “το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχτηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις”.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Κείμενο υπογραφών των εκπαιδευτικών της Σαλαμίνας

ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
για τη μείωση του κόστους της καθημερινής μετακίνησης στα δρομολόγια της Σαλαμίνας

Οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμαστε σε νησιωτικές περιοχές έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μαζί με τα βάρη που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι από την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων και οδηγεί το βιοτικό επίπεδο όλων των εργαζομένων όλο και πιο χαμηλά, επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από τις μεγάλες αποστάσεις και το υψηλό κόστος μετακίνησης από και προς τα σχολεία που υπηρετούμε. 

Διεκδικούμε ουσιαστική στήριξη των συναδέλφων εκπαιδευτικών που μετακινούνται καθημερινά σε μακρινές περιοχές ή ζουν μακριά από τις εστίες τους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να θεσπίσει έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις σε καράβια και ΚΤΕΛ και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης για τη στέγαση και τη σίτιση των συναδέλφων που ζουν μακριά από τα σπίτια τους. 

Απαιτούμε επέκταση της μείωσης κατά 50% στην καθημερινή μετακίνηση των εκπαιδευτικών (με ΙΧ ή από Πειραιά) σε όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και στα ΚΤΕΛ της Σαλαμίνας.

Σ.Ε.Π.Ε "Γ. Σεφέρης": 73 χρόνια από το μπλόκο της Καλογρέζας!

Το «Μπλόκο της Καλογρέζας» είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση των Γερμανών ναζιστών και των ντόπιων φασιστών συνεργατών τους γιατί η Καλογρέζα κι η Νέα Ιωνία κατά τη διάρκεια της κατοχής ήταν από τις πιο μαχητικές εστίες της Εθνικής Αντίστασης . 

Η εργατούπολη των κλωστοϋφαντουργών και των ανθρακωρύχων, για τη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων της στις οργανώσεις του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (Ε.Α.Μ.), του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (Ε.Λ.Α.Σ) και της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.), αλλά και στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της κατοχής , μπαίνει στο στόχαστρο των καταχτητών μέσω της προδοτικής κυβέρνησης του δοσίλογου πρωθυπουργού Ιωάννου Ράλλη και του υπουργού Εσωτερικών και Ασφάλειας Αναστάσιου Ταβουλάρη φανατικόύ ναζιστή και όργανο της απόλυτης εμπιστοσύνης του διοικητή των Ες-Ες αντιστράτηγου Βάλτερ Σιμάνα και του συνταγματάρχη Βάλτερ Μπλούμε διοικητή της Μυστικής Αστυνομίας και της Υπηρεσία Ασφαλείας.

Σ.Ε.Π.Ε "Γ. Σεφέρης": Για τη σύσκεψη των Νηπιαγωγών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στο 8ο Νηπ/γείο Ηρακλείου με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία η προγραμματισμένη, από το Δ.Σ. του συλλόγου μας, σύσκεψη Νηπιαγωγών.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του Εναίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου (ΕΤΟΝ) , μετά την πρώτη εφαρμογή του κατά τη σχολική χρονιά 2016-17 καθώς αυτή οδεύει προς το τέλος της.

Αρκετές από τις συναδέλφισσες που παρευρέθηκαν, από τα Νηπ/γεία της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας, κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους και τις εκτιμήσεις τους για τη λειτουργία των σχολικών τους μονάδων στις νέες εκπαιδευτικές και εργασιακές συνθήκες.

Κοινή διαπίστωση όλων ανεξαιρέτως είναι ότι το νέο νηπιαγωγείο δεν «περπατάει». Ούτε στη θεωρία ούτε στην πράξη, με άμεσες επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα νηπίων-προνηπίων.

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών

Αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών

Αντιμετώπιση των προβλημάτων που γεννά η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ - κεφαλαίου

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στέκεται αλληλέγγυο στους αγώνες που αναπτύσσονται πανελλαδικά από φοιτητές - σπουδαστές. Στέκεται αλληλέγγυο στους σπουδαστές όλων των τμημάτων ΤΕΙ του Νομού και απαιτεί λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καταγγέλλει τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται σε ΑΕΙ – ΤΕΙ, με χτύπημα στο μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών – σπουδαστών που προέρχονται από την εργατική τάξη. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την υλοποίηση της στρατηγικής κεφαλαίου - ΕΕ στην ανώτατη εκπαίδευση, στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες.

Η κυβέρνηση προχωρά, αξιοποιώντας το πόρισμα από το διάλογο για την Παιδεία, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ:

ΕΛΜΕ - ΚΙ: Οι αναπληρωτές στο δρόμο του αγώνα, για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ και η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών, που έχει συγκροτηθεί με απόφαση της ΓΣ στο πλαίσιο του σωματείου, προχώρησαν σε σύσκεψη αναπληρωτών. Στόχος ήταν η συζήτηση γύρω από την γενική κατεύθυνση της πάλης, τα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες δράσης. Στη συζήτηση παραβρέθηκαν αναπληρωτές της ειδικής και γενικής αγωγής.

Το αίτημα για μαζικούς – μόνιμους διορισμούς επιβεβαιώθηκε σαν βάση της συσπείρωσης, σε μια περίοδο που ο κλάδος ζει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολικής, με νέα μέτρα σε βάρος του (όπως και εναντίον όλου του λαού πχ ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, μείωση ελάχιστου αφορολόγητου κλπ), μέτρα που ταυτόχρονα υπονομεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις διακρίσεις, σε βάρος των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών, σε σχέση με τις άδειες. Έγινε ενημέρωση πως υπάρχει πανελλαδική κινητοποίηση με επίκεντρο τις άδειες τις 29 Μάρτη. Αποτιμήθηκε θετικά η μέχρι τώρα δράση για μια σειρά προβλήματα πχ οδοιπορικά, έκπτωση στις μετακινήσεις. Οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν πως έγινε επαφή με την Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Πρωτοβάθμιας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κοινή δράση για όλα τα παραπάνω και αναμένεται η απάντηση.

Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λέσβου: Χορηγίες μπουφάν από αυτούς που φέρνουν για το Λαό μας εργασιακή βαρυχειμωνιά!

Με έγγραφό του στις 14/3 ο Δήμος Λέσβου ( Γραφείο Αντιδημάρχου Εθελοντικών Οργανώσεων Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη) στα πλαίσια της «καλής συνεργασίας» του, όπως αναφέρει, με το ίδρυμα Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, απευθύνεται στις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης για την προσφορά μπουφάν εκ μέρους του ιδρύματος, σε μαθητές που «χρήζουν βοήθειας».

Είναι ξεκάθαρο ότι η «φιλεύσπλαχνη» αυτή συνεργασία προσπαθεί να στοχεύσει στην αέναη κι απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων κι όχι στην προστασία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών από το ψύχος.

Τις αντιδράσεις, την οργάνωση και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στην ταξική πάλη φοβούνται , τρέμουν και παίρνουν τα μέτρα τους να την προλάβουν. Παρεμβαίνουν στις νεανικές συνειδήσεις για να τις χειραγωγήσουν, να μην αποκτήσουν ταξικά χαρακτηριστικά και προσανατολισμό. Το εκκολαπτόμενο αυριανό εργατικό δυναμικό νανουρίζουν γλυκά στην αγκαλιά των μεγαλοεπιχειρηματιών , αφού προϋπόθεση για την κερδοφορία τους είναι τα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Οι κάλπικες αποπροσανατολιστικές «αγαθοεργίες» που σερβίρουν στο λαό κατά καιρούς για λογαριασμό της αστικής τάξης , κυβέρνηση – αντιπολίτευση –το σύνολο των αστικών κομμάτων, αλλά και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου είναι επικίνδυνες και προκλητικές.

Σ.Ε.Π.Ε. Ικαρίας - Φούρνων: Καταγγελία για τη διακοπή μεταφοράς μαθητών.

 Ως συνέπεια του κλεισίματος σχολικών μονάδων και της απουσίας κρατικού φορέα που να διασφαλίζει την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά μαθητών, το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών από και προς το σχολείο δεν έχει σταματήσει να απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς στην Ικαρία, καθώς κάθε τόσο θέτει εμπόδια στην εκπαίδευση των παιδιών μας. 

Βρίσκουμε απαράδεκτη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Καραβοστάμου και στο Ειδικό Δημοτικό Ικαρίας με τη διακοπή της μεταφοράς μαθητών. Η μεταφορά των παιδιών δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιβαρύνει οικονομικά τους γονείς ούτε να αφήνεται στο έλεος των ιδιωτών. Η πρόσβαση στη μόρφωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών και για αυτό το λόγο συντασσόμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων γονιών και απαιτούμε:

Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να δοθεί άμεσα μόνιμη λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών μας.

  • Να χαρακτηρισθούν οι εν λόγω γραμμές μεταφοράς δυσπρόσιτες, να επιδοτηθούν.

  • Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση. 

Δράση της Δ' τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος
Με το Δέντρο της Αγάπης, με υπέροχες προσεγγίσεις των στίχων του ποιήματος   και εκπληκτικές ζωγραφιές ανταποκρίθηκαν οι μαθητές της Δ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ με τίτλο "Να σκέφτεσαι τους άλλους". Τα παιδιά κατάλαβαν πως "ο Άλλος" μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που έχασε τη δουλειά του, ο άστεγος, ο πρόσφυγας που τη χώρα του ρήμαξε ο πόλεμος, ο συμμαθητής τους που αντιμετωπίζει κάποια αναπηρία κτλ. Κατάλαβαν πώς οι πόλεμοι, η φτώχεια, η αδικία προκαλούνται από τους ισχυρούς της γης με στόχο το κέρδος.  Απεικόνισαν το κερί ως την ελπίδα που φέγγει  και το σκοτάδι ως την αδικία που κυριαρχεί αλλά πρέπει να εξαλειφθεί. Έννοιες όπως ειρήνη, αλληλεγγύη, αγάπη, αγώνας κυριάρχησαν στις προσεγγίσεις τους και στις ζωγραφιές τους...

Σ.Ε.Π.Ε "Γ. Σεφέρης": 196 χρόνια από την Επανάσταση του 1821!

196 χρόνια από την  επανάσταση του 1821 το μήνυμα, ότι όταν ένας λαός είναι αποφασισμένος  να επιβάλει το δίκιο του μπορεί να νικήσει αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι, είναι πάντα επίκαιρο. Ο λαός δημιούργησε την επανάσταση του 1821, όταν απέρριψε τη μοιρολατρία και εμπιστεύτηκε τη δύναμή του. 

Η επανάσταση του 1821 διδάσκει πάνω απ' όλα ότι οι λαϊκές επαναστάσεις αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου και εξέλιξης, κινούν την ιστορία εμπρός ανατρέποντας τις ιστορικά ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις και τα καταπιεστικά τους κοινωνικά συστήματα .

Το 1821 οι δυνάστες του λαού ήταν η Οθωμανική αυτοκρατορία, οι φεουδάρχες, Έλληνες και Τούρκοι, η Ιερή Συμμαχία.  Όμως στο προσκήνιο της ιστορίας βρισκόταν η ανερχόμενη αστική τάξη, η οποία ηγήθηκε του αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό φεουδαρχικό ζυγό για τη διαμόρφωση του δικού της κράτους, ξεσηκώνοντας τη φτωχολογιά και τις καταπιεζόμενες από τη φεουδαρχία λαϊκές μάζες. Η επανάσταση του 1821 επομένως ήταν εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή και αστική στο πολιτικό και οικονομικό της περιεχόμενο.

Η επανάσταση διέψευσε όσους τρομοκρατούσαν το λαό, με εκβιασμούς, ότι ο ξεσηκωμός του θα είναι μάταιος και θα τον οδηγήσει στην καταστροφή  θεωρώντας μονόδρομο την υποταγή στις απαιτήσεις του Σουλτάνου και της Ιερής Συμμαχίας.

Σήμερα οι δυνάστες του λαού είναι το κεφάλαιο, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και η εξουσία τους, οι διεθνείς τους συμμαχίες και οι ιμπεριαλιστικοί τους οργανισμοί, οι σύγχρονες "Ιερές Συμμαχίες":  ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΔΝΤ – ΟΟΣΑ – ΕΚΤ...   Σήμερα λοιπόν η αστική τάξη έχει γίνει πια αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Ο υποσιτισμός είναι συνώνυμο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ακόμα περιστατικό υποσιτισμού μαθήτριας σε Λύκειο της Πάτρας. Όπως καταγγέλλεται, η συγκεκριμένη μαθήτρια, που προέρχεται από οικογένεια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λιποθύμησε την ώρα του σχολείου μπροστά στα μάτια των καθηγητών της, αφού είχε 3 ημέρες να φάει. Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό αφού ανάλογα φαινόμενα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Για χιλιάδες οικογένειες με ανέργους, πολύτεκνους και διαζευγμένους γονείς, κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τη διασφάλιση των απαραίτητων για την επιβίωση των παιδιών τους.

Η αιτία για τα φαινόμενα αυτά:

Είναι η αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά, που φορτώνει κάθε μέρα νέα μέτρα στην πλάτη του λαού. Σαν αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σαν αυτά που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, για να στηριχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Είναι η άλλη όψη της σαπίλας ενός συστήματος όπου ελάχιστοι ζουν μέσα στη χλιδή, ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρι. Την ίδια ώρα, "αυτοί που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα" για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

ΕΛΜΕ Πειραιά: Για το Πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Ένα νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. ξεκινάει από φέτος στα σχολεία, και συγκεκριμένα στα Λύκεια, με στόχο τις συνειδήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Γενικότερα αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι κύριος στόχος του προγράμματος «είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών και ιδιαίτερα της πολιτικής - κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μέσω της καλύτερης γνώσης και κατανόησης από τους μαθητές - μελλοντικούς νέους πολίτες, της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (...) και τις δυνατότητες για ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το "δημοκρατικό γίγνεσθαι" όμως της Ε.Ε. το ζούμε από "πρώτο χέρι" οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας:

Δράση του Δ2 Δ.Σ. ΝΙΚΑΙΑΣ στο κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Με αφορμή την 21η Μαρτίου Ημέρα κατά του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας στα πλαίσια του καλέσματος της ΕΕΔΥΕ για συμμετοχή στη δράση "να σκέφτεσαι τους άλλους" το Δ2 του 15ου Δ.Σχ. Νίκαιας, σχολείου που λειτουργεί ως ΔΥΕΠ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και οι μαθητές άφησαν τη φαντασία τους να μεγαλουργήσει μετατρέποντας τους στίχους του ποιήματος σε εικόνα-  ζωγραφιά. Τα μηνύματα αλληλεγγύης, ισότητας, ελευθερίας, ειρήνης των παιδιών είναι έκδηλα. 

Syndicate content