Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Subscribe to Νέα από το Π.Α.ΜΕ feed
Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.
Updated: 53 min 30 sec ago

Ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας για τις βρωμιές της ΠΑΣΚΕ, σε δήθεν αρχαιρεσίες των καθαριστριών του νοσοκομείου

Thu, 19/10/2017 - 22:51

 

Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

 Το Σάββατο 14/10/2017 διαδραματίστηκε στην αίθουσα Συνελεύσεων του ΕΥΚ      Ν. Καβάλας ακόμη ένα επεισόδιο εξαπάτησης εργαζομένων, με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο της ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος) Καραγεωργόπουλο Δημήτρη και συνεργάτη του τον Πρόεδρο του ΕΥΚ Μακρογιάννη Ευθύμη που ανήκουν και οι δυο τους στην παράταξη της ΠΑΣΚΕ και ξέρουν πολύ καλά τον ρόλο αυτό.

 Με πρόσχημα την πρόσκληση για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους συμβασιούχους στην καθαριότητα και την εστίαση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας στην αίθουσα του ΕΥΚ, τους εγκλώβισαν σε μια φιέστα με σκοπό να αποφασίσουν μετά από πιέσεις και ψέματα να γραφτούν σε ένα Πανελλαδικό Σωματείο όπως το είπαν, με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Η ΕΝΩΣΗ». Ένα σωματείο με αποκλειστικό στόχο τα κουκιά. Τέτοιος είναι ο πραγματικός και μόνος καημός τους για τις ανάγκες των εργαζόμενων. Βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το σοβαρό πρόβλημα που έχουν οι εργαζόμενοι, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία μετά από 10 – 15 χρόνια δουλειάς, με καταληκτική ημερομηνία τον Ιούλη του 2018. Φυσικά για να πετύχουν το σκοπό τους χρησιμοποίησαν τους «δικούς τους ανθρώπους», που φρόντισαν να παρασύρουν τους εργαζόμενους σε αυτή την καλοστημένη παγίδα.

 Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας πέρα από τις διαπιστώσεις της πραγματικότητας και τις όποιες ψευτοεπαναστατικές του κορώνες , δεν μπόρεσε να κρύψει το τι πραγματικά κυριαρχεί στην λογική του «εργοδοτικού συνδικαλισμού» που και ο ίδιος πιστά υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια, από όποια συνδικαλιστική θέση κι αν έχει βρεθεί. Καμιά κουβέντα φυσικά για το που αποσκοπούν οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα. Όσο και να το προσπαθούν, δεν μπορούν να κρύψουν πως είναι οι σταθεροί άνθρωποι των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζόμενων, οι φίλοι των αφεντικών και της ανταγωνιστικότητας, έχοντας τέτοια έργα και μέρες που έχουν πλήξει τη ζωή της εργατικής οικογένειας. Να επισημάνουμε τη στάση του στην πρόταση για ΚΟΙΝΣΕΠ που τους προτείνει η κυβέρνηση. Με δυο λόγια είπε ότι ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές τις μορφές εργασιακών σχέσεων. Ότι θα μπορούσαν να πετύχουν τέτοιου είδους «πειράματα» σε 5-10 χρόνια και στην Ελλάδα, αρκεί να τα δοκιμάσουμε πρώτα πιλοτικά σε ένα δύο νοσοκομεία. Τελικά είναι μεγάλη τέχνη να εξαπατάς και να εγκλωβίζεις τους εργαζόμενους, όπως και να τους εκφοβίζεις λέγοντάς τους χίλια δυο ψέματα για το αν μπορούν ή πρέπει να οργανωθούν στο Σωματείο  του Νοσοκομείου ή να ιδρύσουν δικό τους με απώτερο σκοπό να τους κλείσεις στο δικό σου «μαντρί». Τέτοιος είναι ο πραγματικός καημός του για τις ανάγκες των εργαζόμενων.

 Έτσι κι αλλιώς είναι «γνωστή» η δράση του. Στήνει Σωματεία και εμφανίζει παραρτήματα σε όλη τη χώρα μέσω site. Καλεί και προτείνει σε εργαζόμενους να αποδεχθούν μειώσεις μισθών για να μη χάσουν τη θέση εργασίας τους. Με ανύπαρκτη δράση μέσα στους χώρους δουλειάς δίνει ως μοναδική διέξοδο τη νομική οδό για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει.

Καμία εμπιστοσύνη συνάδελφοι. Είναι η πιο έμπιστη και καθαρή φωνή των εργοδοτών. Αυτά είναι τα έργα του εργοδοτικού συνδικαλισμού, η γραμμή που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν συνεχώς και χωρίς τέλος εκπτώσεις, μπροστά στις αξιώσεις και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι γραμμή ήττας!

Όσο για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε η καλοστημένη παγίδα που είχαν στήσει. Με πιέσεις για να αποφασίσουν εκείνη την ώρα για το αν θέλουν να γραφτούν στο Σωματείο που τους πρότεινε και να φτιάξουν παράρτημα και χωρίς να είναι ενήμερη η πλειοψηφία των εργαζομένων, εντελώς ξαφνικά τους παρουσίασαν δικαστικό αντιπρόσωπο και «έτοιμη» διορισμένη εφορευτική επιτροπή,  έτοιμο εκλογικό κατάλογο που είχε εγγεγραμμένους- φυσικά εν αγνοία των περισσοτέρων – σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων. Άρχισαν να τους παρουσιάζουν αιτήσεις εγγραφής εκείνη την ώρα και τους καλούσαν να γραφτούν και να συμμετέχουν στις «εκλογές» του Σωματείου που είχαν ήδη ξεκινήσει, με έτοιμα από τα πριν ψηφοδέλτια. Όταν μάλιστα αρκετοί από αυτούς προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για να μη συνεχιστεί αυτή η κοροϊδία, κυνικά τους απάντησαν ότι πρέπει να αποχωρήσουν από το χώρο για να συνεχιστούν «ομαλά» οι εκλογές. Ότι αν δεν θέλουν δε χρειάζεται να ψηφίσουν, ενώ λίγη ώρα πριν, μιλούσαν και τους καλούσαν για ενωτικό μαζικό ανυποχώρητο αγώνα.

Επίσης κοντά στο τέλος διαδικασίας αποκάλυψε ότι είναι και ο ίδιος υποψήφιος, πράγμα που εντελώς τυχαία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ξεχάσει να αναφέρει, όπως επίσης ότι είναι και ο νυν Πρόεδρος του εν λόγω Σωματείου.

 Αρκετά ερωτηματικά επίσης χρήζουν απάντησης για τη στάση της εφορευτικής επιτροπής και της Δικαστικού Αντιπροσώπου Μήτρου Μαρία μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας αρνήθηκαν να δώσουν ψ/δ όταν τους ζητήθηκαν από εργαζόμενους που τους είχαν γραμμένους στον εκλογικό κατάλογο, για να διαπιστώσουν αν είναι ερήμην τους γραμμένα και τα δικά τους ονόματα μέσα,  όπως και το σκεπτικό της απόρριψης της ένστασης που κατέθεσαν λίγο αργότερα.

 Καλούμε τις παρατάξεις της ΟΙΥΕ να πάρουν θέση και να καταδικάσουν αυτή την προσπάθεια χειραγώγησης. Καλούμε τους εργαζόμενους να τους γυρίσουν την πλάτη. Να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές της οργάνωσης του αγώνα και όχι κομπάρσοι των φαρσοκωμωδιών που στήνουν πίσω από την πλάτη τους. Να πάρουν την ευθύνη της οργάνωσης στα χέρια τους. Να παλέψουν για τα δικαιώματα τους, για τη ζωή τους, απομονώνοντας τις φωνές της εργοδοσίας στις γραμμές μας, βάζοντας σε πρώτο πλάνο αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες.

  

• Πρόσληψη από το ΓΝΚ και απορρόφηση όλων των εργαζόμενων με σταθερή σχέση εργασίας, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα-Σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους.
• Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Κανένας εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του.
• Να φύγουν τα συνεργεία-εργολαβικές εταιρίες από κάθε δημόσιο κτίριο και υπηρεσία
• Ένταξη όλων των εργαζόμενων στην καθαριότητα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
• Να ληφθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων με δικαιώματα για όλους.

Η παράσταση Θεσσαλικός Κύκλος στις 20/10 στις 9μ.μ. στην Έκθεση "Άνθρωπος - Χρώμα - Σίδερο"

Thu, 19/10/2017 - 20:14

Τη μουσικοθεατρική παράσταση Θεσσαλικός Κύκλος παρουσιάζουν η ορχήστρα, χορωδία και θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 20/10/2017 στην έκθεση με τίτλο "Άνθρωπος- Χρώμα -Σίδερο" στις 9.00μμ στο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ, Κωνσταντινουπόλεως 51, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ. 

 Η διοργάνωση της έκθεσης έχει γίνει από: Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Φοιτητικός Σύλλογος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τη Λαϊκή Επιτροπή Δραπετσώνας –Κερατσινίου.

 Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους - με κύριο θέμα τον πόλεμο και τη μετανάστευση - 240 καλλιτέχνες (γλύπτες, ζωγράφοι, φωτογράφοι, χαράκτες). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 22/10

 Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ψήφισμα Συμπαράστασης του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εταιρία Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. προς τους εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ

Thu, 19/10/2017 - 16:20

Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) στον αγώνα τους ενάντια στις προωθούμενες απολύσεις και τη διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης).

Μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ από το ΕΛΙΝΥΑΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται απροκάλυπτη συμπόρευση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με την αρχική πρόταση του ΣΕΒ για κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση οδηγούν σε υπονόμευση των δυνατοτήτων παραγωγής επιστημονικού έργου που αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Όλα αυτά προωθούνται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η επικινδυνότητα στους χώρους δουλειάς, που εκφράζεται με αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που θερίζουν.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του Ινστιτούτου, η υποβάθμιση των υποδομών του και η μεθόδευση συρρίκνωσής ή κλεισίματός του, είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, είναι που οδηγεί το ΕΛΙΝΥΑΕ σε ανεπαρκή χρηματοδότηση και τη συσχετίζει με την κρατική πολιτική «στάσης πληρωμών» για να εμφανίζει, εκτός των άλλων, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Ο αγώνας των εργαζόμενων του ΕΛΙΝΥΑΕ μπορεί να δεθεί ακόμα περισσότερο με τον αγώνα του ταξικού εργατικού κινήματος για την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας για την προοπτική της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, με μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία – κυβέρνηση – ΕΕ-ΔΝΤ.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει την ευθύνη να λάβει άμεσα μέτρα για να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων, για τη διατήρηση και αύξηση του επιστημονικού του δυναμικού, για την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ απ΄το ΛΑΕΚ και το κράτος, τη διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου, την αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και των σχετικών υποδομών με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση.

Καλούμε τα συνδικάτα του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους εργαζομένους του ινστιτούτου και να συντονίσουμε τον αγώνα ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις και κλείσιμο των παραρτημάτων.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου καταγγέλλει την απίστευτη κοροϊδία , τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Thu, 19/10/2017 - 16:06

Η Διοίκηση του Συνδικάτου μας καταγγέλλει την απίστευτη κοροϊδία , τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, από την Κυβέρνηση και τον αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας , ως προς την καταβολή του περιβόητου επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας .

Πάμπολλες φορές ο αναπληρωτής Υπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα λύσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και συνεχώς αποδεικνύεται ότι κερδίζει χρόνο κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους . Μετά μάλιστα και από αυτό που όλοι είδαμε από τις τηλεοράσεις , τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να μας αποκαλεί πελάτες και να εξαγγέλλει εξοπλιστικά προγράμματα , στην καμπούρα του ελληνικού λαού , όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί οδεύουν προς παραπέρα συρρίκνωση ή και κλείσιμο , σχεδόν όλες οι Πολεμικές Βιομηχανίες (ΕΛΒΟ , ΕΑΣ κ.λ.π.)

Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ και του Κλάδου συνολικότερα πρέπει να σταθούν αγωνιστικά απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης , που αφαιρεί από τους μισθούς και τις συντάξεις , που προσθέτει φόρους , που μας γονατίζουν συνολικά όλους και όλα αυτά για να τονωθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Το Συνδικάτο μας καλεί τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ να μην δείξουν άλλη ανοχή στον αποδεδειγμένο εμπαιγμό τους , να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια τους και μαζί με το ταξικό κίνημα να διεκδικήσουν και άμεση καταβολή και με αναδρομικότητα του ανθυγιεινού επιδόματος , υπογραφή Επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις στους μισθούς . Να απαιτήσουμε να σταματήσουν τα Νατοϊκά Εξοπλιστικά , να σταματήσουν οι εισαγωγές πολεμικού υλικού , να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού και της άμυνας της χώρας οι Πολεμικές Βιομηχανίες , παράγοντας και άλλα προϊόντα που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του λαού μας .

Τέλος απαιτούμε από την Διοίκηση των ΕΑΣ την άμεση καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος στους εργαζόμενους , όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί ότι θα το καταβάλλει σε κάθε περίπτωση .

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας : Κλιμακώνουμε τον αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα

Thu, 19/10/2017 - 16:01

Συνάδελφοι,

Οι παρεμβάσεις μας για την ανάπτυξη κινητοποιήσεων με στόχο την υπογραφή συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στα εργοτάξια του κλάδου είναι σε εξέλιξη.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στο εργοτάξιο της κατασκευής των γραφείων της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΓΓΕΜΑΡ, στην Καλλιθέα στις 17/10, όπως και 24ωρη απεργία στο εργοτάξιο της ανακαίνισης του Αστέρα Βουλιαγμένης στις 18/10.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν μια πρώτη μορφή πίεσης απέναντι στην εργοδοσία, στην όλη μας προσπάθεια να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο απέναντι στη λεηλασία του εισοδήματός μας από το βάθεμα της εκμετάλλευσης, από τους φόρους και την ακρίβεια, που επέβαλλαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες, με στόχο να υπηρετήσουν τις διαχρονικές απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις. Ειπώθηκαν γνώμες, έγινε συζήτηση για την πορεία αυτού του αγώνα. Επιβεβαιώθηκε πως με τη συζήτηση και την πάλη ξεπερνιούνται αντιλήψεις και λογικές του τύπου «δεν γίνεται τίποτα». Ο αγώνας μας έχει δρόμο μπροστά του, με δυσκολίες και μπρος-πίσω, όμως για εμάς είναι μονόδρομος. Επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε κάθε σπίθα αντίστασης, κάθε διάθεση για πάλη.

Συνεχίζουμε μαζικά και δυναμικά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και γενικεύοντας στα μεγάλα εργοτάξια του κλάδου. Διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα και γενικότερα τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

 

 Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

 

Ανακοίνωση της Γραμματείας Εμπορίου-Υπηρεσιών για την ασυδοσία των εργολαβων στην καθαριότητα και σε άλλους κλάδους

Thu, 19/10/2017 - 15:57

 

Oι εργολαβίες των συνεργείων στην καθαριότητα ανθίζουν! Η ασυδοσία τους δεν έχει όριο.Η Γραμματεία εμπορίου-Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εταιρεία MAGIC FRESH FACILITY LTD που ενώ πριν πέντε χρόνια απέλυσε 7 εργαζόμενες καθαρίστριες, όλες σε μια νύχτα διότι διεκδίκησαν να πληρώνονται με βάση τις συμβάσεις και στην ώρα τους και να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα τους στη μητρότητα, ως σήμερα παραμένουν απλήρωτες.

 Οι εργαζόμενες καθάριζαν τότε τα ΙΚΕΑ Ιωαννίνων μέσω της παραπάνω εργοδότριάς τους. Απολύθηκαν ενώ τους οφείλονταν διαφορές δεδουλευμένων δώρα, άδειες και επιδόματα. Ενώ έχουν δικαιωθεί σε όλα τα δικαστήρια ποινικά και αστικά, πρωτόδικα και στο εφετείο η επιχείρηση αρνείται να πληρώσει σε 7 άνεργες γυναίκες το συνολικό «αστρονομικό» ποσό των 23.000 ευρώ και τις πηγαίνει στον Άρειο Πάγο. 

 Πρόκειται για εταιρία που επί χρόνια καθάριζε τα ΙΚΕΑ και καθαρίζει τα MEDIA MARKT, INTERSPORT καθώς και πολλά κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες ενώ στις προηγούμενα έργα της βρισκόταν μέχρι και η Βουλή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια δίνει απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους και εμφανίζει ετήσιους τζίρους πάνω από 2 εκ ευρώ.

 Η επιχείρηση που έχοντας ως πάγια τακτική να ασφαλίζει και να πληρώνει 4ωρο ή 6ωρο εργαζόμενους που δούλευαν με πλήρη απασχόληση αλλά και Σάββατα, επιδιώκει μέσω των δικαστηρίων και του έμμεσου χρονικού και οικονομικού στραγγαλισμού να εξαντλήσει την υπομονή και την αντοχή των παραπάνω εργαζόμενων.

 Την ίδια στιγμή η εταιρεία MyServicesHUMAN RESOURCES AE στην Αθήνα, πέρα από τις πλέον γνωστές πρακτικές που επιβάλει στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζόμενων στην καθαριότητα, ανοίγει τα φτερά της σε νέους χώρους. Ήδη οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο, αγωνίζονται και απεργούν, διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, την κατάργηση του ωρομίσθιου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

 Οι παραπάνω επιχειρήσεις όπως και οι άλλες που λειτουργούν σε αυτά τα πλαίσια κατοχυρώνονται πλέον υπό τον τίτλους των εταιρειών παροχής ανθρώπινου δυναμικού, λειτουργώντας ως «κράτος εν κράτει» σε αρκετούς κλάδους, εισχωρώντας πέρα από την καθαριότητα, στον επισιτισμό και τον τουρισμό, το εμπόριο, σε βιομηχανικούς κλάδους.

 Καλούμε τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο, να σπάσουν το φόβο. Να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, με το ΠΑΜΕ. Όσο μας βλέπουν φοβισμένους και μόνους τόσο θα διατηρούν την κυριαρχία τους, θα δυναμώνουν την εκμετάλλευση. Μόνο η συλλογική πάλη, ο ταξικός αγώνας και η αφοβία μπορεί να τους σταματήσει!

 

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε συγκέντρωση για τον ΕΔΟΕΑΠ και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των πρακτορείων.

Wed, 18/10/2017 - 23:00

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου των ΜΜΕ, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι μας εργαζόμενοι και άνεργοι των Πρακτορείων Τύπου που διεκδικούν να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο, υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα, υπογραφή νέας ΣΣΕ κ.ά.

Είναι γνωστό ότι οι εργοδότες των Πρακτορείων-παλιοί και νέοι-, είναι ταυτόχρονα εκδότες και καναλάρχες, έχουν στην ιδιοκτησία τους πιεστήρια, καθώς και μιά σειρά άλλους κερδοφόρους ομίλους επιχειρήσεων.

Τα αντεργατικά μέτρα που επιχειρεί να επιβάλλει η εργοδοσία στα Πρακτορεία, έχουν ήδη εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις στον κλάδο μας, ενώ και άλλα παρόμοια πρόκειται να τα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Είναι διέξοδος για την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου ο εργασιακός μεσαίωνας που θέλουν να επιβάλουν.

Οι νέοι επενδυτές στον κλάδο μας, αυτοί που ήρθαν συστημένοι σαν Μεσσίες, τώρα μοιράζουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μειώσεις μισθών και άλλους εξευτελιστικούς όρους.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της έχει δημιουργήσει συνθήκες ενίσχυσης των κερδών των αφεντικών δίνοντας απλόχερα επιδοτήσεις για επενδύσεις, επιδοτήσεις ανακύκλωσης της ανεργίας, τσακίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, αφήνει τους εργαζόμενους έρμαια της εργοδοσίας χωρίς καμιά προστασία απέναντι στις μαζικές απολύσεις και τη γενικευμένη πολύμηνη απληρωσιά.

Γιά άλλη μιά φορά τσακίζει τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα μας, αφού σε συνέργεια με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό επιχειρεί να μετατρέψει τον ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, με ανταποδοτικές υπηρεσίες, αφήνοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία της εργοδοσίας που δεν πληρώνει νόμιμα εισφορές, ικανοποιώντας της την απαίτηση της μείωσης του λεγόμενου «μή μισθολογικού κόστους» των επιχειρήσεων ΜΜΕ, όταν αυτές οι εργοδοτικές εισφορές αποτελούν μέρος του κουτσουρεμένου μισθού μας, είναι δικά μας λεφτά.

Επιχειρεί να περιορίσει την αντίδραση του εργατικού και λαϊκού κινήματος παρεμβαίνοντας στις διαδικασίες του και θέτοντας περιορισμούς μέχρι και στο δικαίωμα της απεργίας, με νόμο που κυοφορείται.

Οι εργαζόμενοι, έχουμε κοινά συμφέροντα που δεν ταυτίζονται με αυτά των εργοδοτών. Αυτό αποδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν το ξεχνάμε, ιδιαίτερα τώρα που οι προσπάθειες στην κατεύθυνση του «διαίρει και βασίλευε», θα ενταθούν.

Το παράδειγμα των πρακτορείων επιβεβαιώνει ότι εργοδότες που κατά τα άλλα είναι ανταγωνιστές, τα βρίσκουν μια χαρά όταν πρόκειται για το κοινό συμφέρον της τάξης τους ενάντια στους εργαζόμενους.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Οι δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ στην ΕΣΗΕΑ πρότειναν στις χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή 20/10 με βασικό αίτημα την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΔΟΕΑΠ στα πλαίσια της αναγκαιότητας κλιμάκωσης της πάλης μας, αλλά και της ενδυνάμωσής της με την κοινή δράση με τους εργαζόμενους των πρακτορείων που απεργούν την ίδια μέρα, αλλά και έκφρασης αλληλεγγύης.

Ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός δε συμφώνησε, αναμένοντας κυβερνητική λύση μετά από για πολλοστή φορά αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις. Γι' αυτό καλούμε για άλλη μια φορά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι εργαζόμενοι του κλάδου από τα κάτω με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και αποφάσεις για συλλαλητήρια, απεργίες, κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία, διεκδικώντας από την κυβέρνηση εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ, καλώντας τις διοικήσεις των Ενώσεων να αποφασίσουν κινητοποιήσεις εδώ και τώρα και όχι συνδιαλλαγές με ανέξοδες υποσχέσεις που βάζουν ταφόπλακα στον ΕΔΟΕΑΠ και στην Ασφάλιση.

Την ίδια ώρα γίνεται φανερό πως η εργοδοσία έχει βάλει στόχο να σπάσει την ενότητα των εργαζόμενων, τη συσπείρωσή τους στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συλλογικών τους συμφερόντων, την εναντίωση τους στις προσπάθειες για παραπέρα εξαθλίωση της ζωής τους. Εχουμε πείρα και από τον κλάδο μας.

Γι'ατό λέμε:Σε αυτό τον αγώνα που κάνουν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία δεν πρέπει και δεν θα μείνουν μόνοι τους και αβοήθητοι.

Στην ενότητα Κυβέρνησης - Κεφαλαίου, εμείς απαντάμε με την ενότητα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, στην αλληλεγγύη και κοινή δράση με εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τις συναφείς με τον κλάδο μας όπως τώρα τα πρακτορεία, στην ταξική ενότητα της Εργατικής Τάξης συνολικά.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε συγκέντρωση για τον ΕΔΟΕΑΠ και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των πρακτορείων.

ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΠΕΜΠΤΗ 19/10, ώρα 18:30.

Την Παρασκευή 20/10 καμμιά εφημερίδα και κανένα περιοδικό δεν θα διακινηθεί!!! Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου απεργούν, μαζί τους περιφρουρούμε και συμβάλλουμε στην επιτυχία της απεργίας.

Καλούμε την Παρακευή 20 Οκτώβρη στις 08:00 στην πύλη της «Ευρώπης» στη συγκέντρωση των εργαζομένων στα πρακτορεία.

 

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων για το Κλείσιμο Ιδρύματος Σκαραμαγκά

Wed, 18/10/2017 - 22:56

Σταματήστε το έγκλημα!

Η κυβέρνηση με τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής έκλεισαν σήμερα το Ίδρυμα Σκαραμαγκά. Σήμερα το πρωί, 18 Οκτώβρη μετέφεραν με γκανγκστερικό τρόπο και με τη συνοδεία Αστυνομίας, σε άλλα ιδρύματα τους βαριά ανάπηρους του Ιδρύματος, παρά τη σαφή αντίθεση των οικογενειών τους και του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος. Τεράστιες οι ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, της ΕΣΑΜΕΑ και της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ γιατί όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά και ο εκπρόσωπός τους στη διοίκηση του οργανισμού, κύριος Λιβαίος, γενικός γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ και πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, παρά την αποφασιστική αντίθεση των γονιών ψήφισε υπέρ. Η απόλυτη ξευτίλα! Οι επιχορηγήσεις τους να είναι καλά και ας καεί ο κόσμος όλος.

Ακόμα, τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που κατά τα άλλα είναι λαλίστατοι με δελτία τύπου καθημερινά που απλά παραθέτουν τα προβλήματα των νοσοκομείων, χωρίς όμως, να μιλάνε για τις αιτίες και τους υπεύθυνους, για το κλείσιμο του Σκαραμαγκά όμως, τηρούν σιγή ασυρμάτου. Στέλεχός της, μάλιστα ο γνωστός κύριος Μπάζος, πρωτοστατεί για στο κλείσιμο. Είναι, βλέπετε οι μνημονιακές επιταγές και για τους μεν και για τους δε που βαράν προσοχή, αλλά οι κακές γλώσσες λένε και κάτι άλλο. Ό χώρος του Ιδρύματος Σκαραμαγκά που κλείνει είναι φιλέτο για τα μεγάλα συμφέροντα, που θέλουν να επενδύσουν…(!!) στην περιοχή.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους αγωνιστές ανάπηρους και γονείς και κηδεμόνες σε ετοιμότητα για να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση όπως ξέρει το αγωνιστικό, αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τις αγωνιστικές ριζοσπαστικές οργανώσεις.. Άλλωστε, κι εχθές ήταν στην κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εργασίας, και σήμερα βρέθηκαν στην πύλη του Ιδρύματος μαζί με την αγωνιστική δημοτική αρχή του Δήμου Χαϊδαρίου που στηρίζει τον αγώνα. που ήταν σήμερα έξω από τις πύλες του Σκαραμαγκά. Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν το βάζουμε κάτω. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, στους χιλιάδες βαριά ανάπηρους που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες του χώρου, στις οικογένειες των βαριά αναπήρων που εξαθλιώνονται γιατί δεν υπάρχουν οι ανάλογες κρατικές δομές για τη στήριξη των ανθρώπων τους.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί το έγκλημα εμφανιζόμενη ότι θέλει να προστατέψει τους περιθαλπόμενους πηγαίνοντας τους σε καλύτερο χώρο. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Αφού το χώρο με την υποχρηματοδότηση, με το πάγωμα των προσλήψεων αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση τον είχαν υποβαθμίσει. Λες και δεν μπορούσαν, αν ενδιαφέρονταν για την ποιότητα περίθαλψης των βαριά αναπήρων να δώσουν τις ανάλογες πιστώσεις και να κάνουν τις αναγκαίες προσλήψεις για να αναβαθμιστεί το Ίδρυμα Σκαραμαγκά και να μπορέσει να φιλοξενήσει και άλλους βαριά αναπήρους, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Η επιλογή τους για το κλείσιμο του ιδρύματος Σκαραμαγκά όπως και για το άλλο που έκλεισε στο Χαϊδάρι, υπογραμμίζει τη συνέπειά τους στη μνημονιακή επιταγή και στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για μείωση κατά 50% των δαπανών για την Πρόνοια, κλείσιμο ιδρυμάτων, συρρίκνωση υπηρεσιών, για να φορτωθεί το κόστος στην ίδια την οικογένεια και να ανοίξει ο χώρος στην επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο αυτόν τομέα. Μνημονιακή επιταγή που έχει ψηφιστεί από 222 βουλευτές το 2015 κι έχει μεταφερθεί αυτούσια στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη και τρίτη αξιολόγηση.

Με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους, τους χρόνιους πάσχοντες, τους γονείς και κηδεμόνες σε έκτακτη πλατιά σύσκεψη της γραμματείας, αύριο Πέμπτη, 19 Οκτώβρη, στις 18:00, στα γραφεία μας, για να καθορίσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου συγκρότησε επιτροπή για οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών

Wed, 18/10/2017 - 19:43

Γινόμαστε μάρτυρες της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στα φτωχά νοικοκυριά που δεν μπορούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο χαράτσωμα και την κατακόρυφη αύξηση των φορολογικών βαρών, στις απολύσεις και στα λουκέτα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να «κοκκινίσουν» τα δάνειά τους. Τόσα χρόνια δουλειάς και αγώνα για να μπορέσουν να αγοράσουν ένα σπίτι χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και τώρα οι τράπεζες και τα αρπαχτικά απειλούν να τους το κατασχέσουν.

Η επίθεση της κυβέρνησης και των αρπαχτικών θα κλιμακωθεί. Οι κατασχέσεις χρημάτων για χρέη θα διευρυνθούν. Επιπλέον οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν και στην πρώτη κατοικία, θα γίνονται τρείς φορές την εβδομάδα (αντί μίας που ίσχυε μέχρι τώρα) και θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικούς ομίλους να εκχωρούν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες- κοράκια προκειμένου να προχωρούν άμεσα σε εκποίηση περιουσιών μαζί με τους τραπεζίτες! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει ένα βήμα παραπάνω. Διαλύει ουσιαστικά την όποια παρεχόμενη προστασία υπήρχε στην πρώτη κατοικία. Κάνει παζάρια με τους τραπεζίτες για να καταργήσει τελείως ή να ρίξει σε πολύ χαμηλό επίπεδο τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι στα λόγια θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία προκαλούν

Μιλάει:

 • Αυτός που αρνείται να φέρει νόμο στη Βουλή για την προστασία της α΄ κατοικίας.

 • Αυτός που αρνείται να ψηφίσει νόμο για να τιμωρούνται αυστηρά όσοι εργοδότες αφήνουν απλήρωτους τους εργάτες.

 • Αυτός που έχει στηρίξει με χέρια και πόδια τη μεγαλοεργοδοσία, που ετοιμάζεται να φέρει νόμο για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Τολμάει να λέει ότι ο αγώνας κατά των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών εξυπηρετεί συμφέροντα. Σ΄ αυτό το άθλιο σημείο έφτασε, να αντιγράφει τα επιχειρήματα της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, να υλοποιεί τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των ξένων funds, που επιχειρούν να βάλουν στο χέρι σαν τα κοράκια τη λαϊκή κατοικία.

Όσο και να προσπαθούν να φέρουν την κατάσταση στα μέτρα τους, η ίδια η πολιτική τους, τους ξεσκεπάζει.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ - ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΑΘΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ. ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΠΛΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ. ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

 

 

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑΑπό τη Διοίκηση

Ανακοίνωση της ΔΑΣ για τα αποτελέσματα στον εργοδοτικό μηχανισμό

Wed, 18/10/2017 - 19:39

Για τα αποτελέσματα στο σωματείο των εργοδοτών των σουπερ μάρκετ

Η ΔΑΣ χαιρετίζει τους εκατοντάδες εργαζόμενους που αντιστάθηκαν στις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς ώστε να πάρουν μέρος χωρίς τη θέλησή τους, σε κατ’ όνομα αρχαιρεσίες του σωματείου-μηχανισμού των supermarket. Συνολικά 1188 εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στους ανθρώπους των αφεντικών από τους οποίους 325 έκαναν ένα βήμα παραπέρα και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, αψηφώντας την τρομοκρατία! Απλώνουμε το χέρι στους συναδέλφους που ενώ είδαν και κατανόησαν τι γινόταν, δε μπόρεσαν να πάνε κόντρα στο τρομοκρατικό κύμα των διευθυντών.

Η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και οι έντονες πιέσεις που υπήρξαν πριν τις «εκλογές» σε εκατοντάδες εργαζόμενους από τα διευθυντικά στελέχη προκειμένου να τους «πείσουν» να συμμετάσχουν στις «αρχαιρεσίες», προκάλεσε δεκάδες καταγγελίες συναδέλφων που έφτασαν στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στο ΠΑΜΕ. Η συμμετοχή μας σε αυτόν τον μηχανισμό ήταν αυτή που αποκάλυψε με στοιχεία, αποδείξεις και δημοσιότητα, τις διαδικασίες ανύπαρκτων γενικών συνελεύσεων, συλλογικών διαδικασιών, την ωμή εργοδοτική παρέμβαση.

Οι ίδιοι οι εργοδότες διεξάγουν τις αρχαιρεσίες με κινητοποίηση των διευθυντών των καταστημάτων, των προϊσταμένων, των υπεύθυνων ασφαλείας, των υπεύθυνων ανθρώπινου δυναμικού και άλλων “golden boys”.Οι διευθυντές είναι οι υποψήφιοι στο συγκεκριμένο “σωματείο”!

Οι διευθυντές εκλέγονται σε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που δεν γνωρίζει κανείς, σε ένα δήθεν σωματείο το οποίο δεν έχει δράση, δεν έχει εμφάνιση στα καταστήματα σε αγώνες και κινητοποιήσεις, γραφεία και ιστοσελίδα. Όμως αυτός ο μηχανισμός εμφανίζεται να εκπροσωπεί πάνω από 10.000 μέλη! Είναι χωρίς προσχήματα εργοδοτικοί συνδικαλιστές.

Οι διευθυντές εκλέγονται αντιπρόσωποι στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ψηφίζουν δίπλα στους βιομηχανικούς εργάτες, τους οικοδόμους, τους μεταλλεργάτες, τους εργαζόμενους που εργάζονται με κάθε είδους ευέλικτη μορφή εργασίας, τους κακοπληρωμένους. Αυτός ο μηχανισμός διαμορφώνει τους συσχετισμούς μέχρι την ΓΣΕΕ! Αποτελούν την βασική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα!

Σε αυτές τις αρχαιρεσίες, αποκαλύφθηκαν πολλά. Κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, δικηγόροι, συνδικαλιστικές ηγεσίες καθορίζουν από κοινού τους συσχετισμούς. Ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης που δίνει το δικαίωμα σε δικηγόρους να έχουν το ρόλο δικαστικού αντιπροσώπου, έβγαλε στην επιφάνεια πως υπάρχει χρησιμοποίηση και αξιοποίηση τους από εργοδότες ώστε να στήνονται αρχαιρεσίες εκτεταμένης νοθείας.

 Έξω οι εργοδότες απο τα συνδικάτα! Σωματεία εργατών όχι των εργοδοτών!

 

Όλο αυτό το διάστημα δεκάδες σωματεία κατήγγειλαν ανοιχτά την εργοδοτική παρέμβαση. Ανάμεσα σε αυτά η πλειοψηφία των Δ.Σ. όλων των Εργατικών κέντρων της Αττικής και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας που ανήκει αυτό το «σωματείο». Καταδικάστηκε στη συνείδηση κάθε τίμιου συνδικαλιστή.

 Με αυτόν τον μηχανισμο δεν εχουμε τελειωσει! Άλλωστε ακολουθούν αρχαιρεσίες σε επιχειρησιακά σωματεία που λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο κα ακολουθούν τις ίδιες πρακτικές. Ανεξαρτήτως τι θα γίνει στη συνέχεα, θα δώσουμε τη μάχη για τη μη νομιμοποιηση των εργοδοτικών αντιπροσώπων, στα συνεδρια σε ΕΚΑ-ΟΙΥΕ και στη ΓΣΕΕ.

 Συνάδελφε, συναδέλφισσα στα supermarket

Σε καλούμε να παλέψουμε μαζί για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την οργάνωση μας, για τις διεκδικήσεις μας. Στον κλάδο του εμπορίου κάναμε μια καλή αρχή. Η μάχη της αποκάλυψης του μηχανισμού της εργοδοσίας είναι πολύ σημαντική για τη συνέχεια.

Τους δείξαμε ότι στους χώρους μας αλλά και σε κάθε κλάδο, υπάρχουν δυνάμεις ικανές και αποφασισμένες να μπουν μπροστά. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε.

Αυτός ο μηχανισμός δεν έχει καμία σχέση με συλλογική, αγωνιστική πάλη, δεν είναι σωματείο!

Εμείς αγωνιζόμαστε για σωματεία που οργανώνουν μαζικές συλλογικές διαδικασίες όπου οι εργαζόμενοι λένε τη γνώμη τους, συμμετέχουν στις αποφάσεις, επιλέγουν τις μορφές πάλης, βρίσκουν τρόπους για την άμεση ζωντανή και ενεργή συμμετοχή των μελών του ώστε να κατανοούν από την ίδια τους την πείρα στην ταξική πάλη τις αιτίες των προβλημάτων στη ζωή τους, να αναγνωρίζουν τον πραγματικό αντίπαλο.

Να νιώθουν ότι είναι μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας για την υπεράσπιση της ζωής τους, την άνοδο των αγώνων και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, ότι βάζουν και το δικό τους λιθαράκι και δεν αναθέτουν σε κάποιους άλλους να βρουν εργολαβικά τη λύση, πόσο περισσότερο όταν αυτοί είναι ο διευθυντικός μηχανισμός των supermarket.

Γι’ αυτό εμείς είμαστε με όσους τα βγάζουν πέρα δύσκολα, εργάζονται 4ωρα και ευέλικτα ή σχολάνε ακανόνιστα και μετά τη λήξη του ωραρίου τους, δουλεύουν συνεχώς κάτω από δύσκολες συνθήκες και εντατικοποίηση, δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη στο ταμείο του καταστήματος, που βρίσκονται στα ψυγεία, στις αποθήκες, που γεμίζουν χωρίς ανάσα τα ράφια, που ζουν με το άγχος της ανανέωσης της σύμβασής σου ή της δοκιμαστικής περιόδου, που αντιμετωπίζουν καθημερινά την εργοδοτική τρομοκρατία, τις απειλές των προϊσταμένων.

Την ανατροπή δεν θα την κάνουν αυτοί που έχουν λυμένα τα προβλήματά τους, θα την κάνουν οι φτωχοί οι καταπιεσμένοι αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και τους τον κλέβουν.

Κανένας δεν είναι μόνος του, στις πιέσεις και τις απειλές των διευθυντών στην εργοδοτική τρομοκρατία!

 Η ενημέρωση και η ανακοίνωση της ΔΑΣ, θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά να φτάσει σε όλα τα καταστήματα, να συζητηθεί με κάθε συνάδελφο. Για να βάλουμε εμπρός για μια νέα αρχή, στην οργάνωση μας, στις διεκδικήσεις μας μέσα στους εργασιακούς μας χώρους. Για να δυναμώσει η πάλη, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρέπεια.

Δελτίο Τύπου για το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας

Wed, 18/10/2017 - 16:30

 

Μετά τη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ στις 17 Οκτώβρη διαμορφώνεται απροκάλυπτη συμπόρευση της πλειοψηφίας της Διοίκησης με τις προτάσεις του ΣΕΒ σχετικά με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ της πρότασης για κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων του ΕΛΙΝΥΑΕ και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση οδηγούν σε υπονόμευση των δυνατοτήτων παραγωγής επιστημονικού έργου που αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ φαίνεται επίσης διατεθειμένη να παραχωρήσει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στο ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς. Η μοναδική παράταξη που διαφώνησε με τις παραπάνω προτάσεις ήταν η ΔΑΣ.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛΙΝΥΑΕ καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν για τις ευθύνες των ιδρυτικών φορέων και των διοικήσεων τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική διαχείριση και το έργο του ινστιτούτου.

Η μεθόδευση αυτή είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η μεθόδευση συρρίκνωσης και απαξίωσης του επιστημονικού έργου του ΕΛΙΝΥΑΕ προωθείται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η επικινδυνότητα στους χώρους δουλειάς, που εκφράζεται με αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που θερίζουν. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα των περιφερειών, τα ταξικά σωματεία και τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων σε συντονισμό για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Απαιτούμε:

 • Καμία απόλυση εργαζομένων, διατήρηση του επιστημονικού δυναμικού του EΛΙΝΥΑΕ.

 • Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ απ΄το ΛΑΕΚ και το κράτος.

 • Διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου.

 • Αναβάθμιση της ερευνητικής δραστηριότητας και των σχετικών υποδομών με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση.

 • Καμία παραχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ στο ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

 

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Αργολίδας : Εκδήλωση με θέμα για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Wed, 18/10/2017 - 16:22

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η δραματική κατάσταση στους χώρους δουλειάς, που είναι συνάρτηση της μη εφαρμογής ακόμα και αυτής της φιλοεργοδοτικής νομοθεσίας, της υπολειτουργίας των Επιθεωρήσεων Εργασίας, της μη χρηματοδότησης της έρευνας για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ) έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος να πεθαίνει από εργατικό ατύχημα και χιλιάδες να σακατεύονται κάθε χρόνο. Μια κατάσταση που είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής που συνθλίβει κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων.

 

Ο στόχος της αύξησης του ποσοστού κέρδους είναι η αιτία για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων (ΥΑΕ), τις μειώσεις προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας που αυξάνουν την επικινδυνότητα. Το αστικό κράτος θωρακίζει την καπιταλιστική κερδοφορία με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ψευδεπίγραφων ελέγχων της εργοδοτικής ευθύνης για την ΥΑΕ, την υποβάθμιση του προσανατολισμού της αναγκαίας επιστημονικής έρευνας, τη διατήρηση σκόπιμων ελλείψεων στο νομοθετικό πλαίσιο, την απουσία δημόσιων υποδομών εκτίμησης και πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου. Το κεφάλαιο, που είναι ο μεγάλος ένοχος για την επαγγελματική νοσηρότητα, παραμένει στο απυρόβλητο και δεν έχει ασφαλιστική επιβάρυνση. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο εργαζόμενος είναι αυτός που πληρώνει για τον επαγγελματικό κίνδυνο, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών, της φορολογίας, της πληρωμής μη καλυπτόμενων από το σύστημα Υγείας ιατρικών πράξεων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματα μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η «ανταγωνιστικότητα» που επιζητούν, δεν είναι κοινός μας σκοπός αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Αυτές είναι οι συνέπειες των αντεργατικών νόμων που έχουν περάσει οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας στην επίθεση εναντίον μας. Δουλειά χωρίς δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας, σακατεμένοι εργάτες ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα.

Η υπόθεση κυριολεκτικά της ζωής μας περνά μέσα από τα δικά μας χέρια. Κανείς δεν χάρισε στην τάξη μας όλες τις προηγούμενες κατακτήσεις που μας πήραν. Είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους η οργάνωση στο Συνδικάτο και η διεκδίκηση αιτημάτων όπως:

 

 • Την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των κατάλληλων συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις γυναίκες εργαζόμενες.

 • Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας με επιστημονικό-τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή. Συστηματικούς ελέγχους για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και όχι οι επιθεωρητές να τρέχουν πίσω από τα εργατικά ατυχήματα αντί να συμβάλουν στην πρόληψή τους.

 • Nα μην κλείσει κανένα περιφερειακό παράρτημα και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ)

 

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Άργος, με ομιλήτρια την Παναγιώτα Πανούση, υπεύθυνη του παραρτήματος Πελοποννήσου του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφαλείας της Εργασίας.

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών Ηρακλείου : Οργάνωση και αγώνας για να μπει ένα τέλος στις συνθήκες γαλέρας στην επίχειρηση ΣΑΒΟΪΔΑΚΗ

Wed, 18/10/2017 - 16:15

Εργαζόμενε, εργαζόμενη στην επιχείρηση Σαβοϊδάκη. Απευθυνόμαστε σε σένα :

 • που αναγκάζεσαι να δουλεύεις με μισθούς πείνας, με χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, τις Κυριακές, τις γιορτές, ξημερώματα και μεσάνυχτα την ίδια ώρα που δεν έχεις να πάρεις ψωμί για το σπίτι σου

 • που δεν έχεις το δικαίωμα να αρρωστήσεις εσύ ή το παιδί σου γιατί δεν έχεις ούτε άδεια ούτε λεφτά να πάς στο γιατρό

 • που πρέπει να καλοσυντηρείς τα μηχανήματα της επιχείρησης την ώρα που η μέση και τα πόδια σου είναι διαλυμένα

 • που συνειδητοποιείς ότι δεν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις για πολλά χρόνια ακόμα στην πίεση αυτής της δουλειάς, όμως ξέρεις ότι αλλού δεν είναι καλύτερα.

 • που ακούς τη διεύθυνση ότι για να πληρωθείς τα δύο μηνιάτικα πρέπει να πάνε καλά οι δουλειές της επιχείρησηςστα ξενοδοχεία.

Πρώτοι εσείς, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι που βγάζετε την παραγωγή, ξέρετεοι τζίροι που κάνει η εταιρία φτάνουν και περισσεύουν για να πληρωθείτε, για να προσληφθεί επαρκής αριθμός προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι βάρδιες και να βγαίνουν τα ρεπό.

Μην περιμένεις κάποιος άλλος να λυπηθεί εσένα και την οικογένειά σου. Η κατάσταση θα παραμένει έτσι και θα γίνεται χειρότερη όσο εσύ δεν κάνεις κάτι γι’ αυτό. Η παραίτηση δεν είναι λύση στις συνθήκες που ζούμε. Η εκμετάλλευση υπάρχει σε όλο τον κλάδο των τροφίμων και στους άλλους κλάδους αφού οι εργοδότες είχαν και στην περίοδο της ανάπτυξης αλλά ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης ένα τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο, προίκα από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, για να μας ξεζουμίζουν με δουλειά από ήλιο σε ήλιο για ένα ξεροκόμματο, την ίδια ώρα που αυτοί βγάζουν ένα σκασμό λεφτά.

Όχημα για το τσάκισμα των μισθών αποτέλεσε η Ένωση Προσώπων, ένα εργαλείο της εργοδοσίας, που επιβλήθηκε στους εργαζόμενους το 2011 με την απόσπαση των υπογραφών μας με το πιστόλι στον κρόταφο.

Από τότε η εταιρία καταπατά ακόμα και αυτήν την ήδη πετσοκομμένη εργατική νομοθεσία. Μόνο στα καταστήματα, με τις 2 δεδομένες υπερωρίες την ημέρα, τη δουλειά τις αργίες και τις Κυριακές, τις νυχτερινές ώρες, η επιχείρηση κλέβει από τον κάθε εργαζόμενο τουλάχιστον 200 ευρώ το μήνααπό αυτά που δικαιούται νόμιμα. Αντίστοιχη εκμετάλλευση υπάρχει και στο εργοστάσιο.

Εδώ δεν χωράει άλλος συμβιβασμός και αναμονή. Να δοθεί απάντηση τώρα. Η δύναμή σου βρίσκεται στον διπλανό σου, στους εργαζόμενους της επιχείρησης που προβληματίζονται το ίδιο όπως και εσύ, σε εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου που βιώνουν την ίδια εκμετάλλευση και μπορούν να σε καταλάβουν. Η δύναμη σου βρίσκεται στο σωματείο σου.Πλέον έχουμε το αποκούμπι μας, δεν είμαστε μόνοι μας, αδύναμοι απέναντι στην εργοδοσία.

Τι θα αλλάξει αν οργανωθείς στο σωματείο ;

Σίγουρα τίποτα δεν θα αλλάξει αν υπομένεις στωικά τη εργοδοσία! Έχεις την πείρα να καταλάβεις ότι με το να μη αντιδράει κανείς δεν διασφαλίζεται ούτε το μεροκάματό ούτε η δουλειά.

Αν κάτι μπορεί να αλλάξει μπορεί να γίνει μόνο αν αξιοποιήσεις την δική σου δύναμη. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε χρέος να οργανώσουμε την απάντησή μας, να βάλουμε φρένο γιατί κανένα αφεντικό από μόνο του δεν σταμάτησε να μειώνει τους μισθούς και να αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες. Αντίθετα είναι πολλά τα παραδείγματα που οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους κατάφεραν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, τις υπερωρίες τους, να πάρουν τα ένσημά τους, ακόμα και να πάρουν πίσω απολύσεις.

Το σωματείο μας έχει δώσει δείγματα γραφής που μπορείς να διακρίνεις. Έξω από την πύλη του εργοστασίου και στα καταστήματα έδωσε το προηγούμενο διάστημα τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων. Έχει ξεκαθαρίσει με την στάση του ότι είναι με το δίκιο του εργάτη και ότι δεν έχει τίποτα κοινό με μία σειρά ξεπουλημένα εργοδοτικά σωματεία και την πλειοψηφία του ΕΚΗ.

Σε καλούμε λοιπόν να εμπιστευτείς το σωματείο σου, την δύναμή σου και την δύναμη των συναδέλφων σου. Να γραφτείς στο σωματείο σου ενισχύοντας έτσι την οργανωμένη απάντηση που πρέπει να πάρει η εργοδοσία από όλους μας.

Σήμερα μαζί με το σωματείονα απαιτήσεις από την εργοδοσία:

 • Άμεση πληρωμή των χρωστούμενων μισθών. Πληρωμή του μισθού στο τέλος κάθε μήνα. Αυξήσεις στους μισθούς πείνας. ΟΧΙ στην Ένωση Προσώπων

 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Κανένας μισθολογικός διαχωρισμός λόγω ηλικίας.

 • Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Άμεση πληρωμή όλων των υπερωριών. 5μερο-8ωρο-40ωρο

 • Έγκαιρη καταβολή των αδειών. Να πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι τις χρωστούμενες άδειες τους από παρελθόντα έτη.

 • Να μπει ένα τέλος στην τρομοκρατία, στην εργοδοτική αυθαιρεσία, στην εντατικοποίηση της δουλειάς.

 • Άμεση πρόσληψη προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες.

 • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Ευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικάτων Ενάντια Στον Ιμπεριαλισμό, Τους Πλέμους Και Επεμβάσεις Των ΕΕ Και ΝΑΤΟ, 19-20 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες

Tue, 17/10/2017 - 19:50

Στις 19-20 Οκτώβρη, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί Ευρωπαϊκή Συνάντηση Συνδικάτων με θέμα «Οι Εργαζόμενοι Όλων Των Χωρών Ενάντια Στον Ιμπεριαλισμό, Τους Πολέμους Και Επεμβάσεις Των ΕΕ Και ΝΑΤΟ-Αλληλεγγύη στους Λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης και της Κούβας». Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια και επόμενο βήμα της Αντιιμπεριαλιστικής Συνάντησης που είχε φιλοξενήσει το ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο.

 

 Για Το Εργοδοτικό Έγκλημα Σε Διυλιστήρια Της Τουρκίας

Tue, 17/10/2017 - 19:48

 

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Διυλιστήρια TURPAS, στη Σμύρνη της Τουρκίας που οδήγησαν στο θάνατο 4 εργάτες.

Στις 11 Οκτώβρη, στην πρώην δημόσια εταιρία TURPAS, έγινε έκρηξη σε μια από τις δεξαμενές με αποτέλεσμα τον θάνατο 4 εργαζομένων και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη 2. Το νέο αυτό εργοδοτικό έγκλημα έρχεται ως συνέχεια πολλών ακόμη στην ίδια εταιρία. Συγκεκριμένα στις 7 Δεκεμβρίου 2009, δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη του διυλιστηρίου που προκλήθηκε από την παγίδευση αερίων. Στις 13 Οκτωβρίου 2014, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του όταν δούλευε στον εναλλακτή θερμότητας. Το 2015, ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του ελέγχοντας τους ανεμιστήρες ψύξης κατά τη νυχτερινή βάρδια στο διυλιστήριο İzmir Tüpraş. Στις 15 Μαΐου 2017, 3 ακόμη εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά τον έλεγχο του προϊόντος στην επεξεργασία χημικών ουσιών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων της Τουρκίας είχαν εδώ και καιρό καταγγείλει τις συνθήκες εντατικοποίησης που είχαν επιβληθεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ως «προσκλητήριο θανάτου», που οδηγούν σε δολοφονίες εργατών. Ενώ, οι 4 εργάτες που έχασαν την ζωή τους στις 11 Οκτώβρη, εργαζόντουσαν ως εργολαβικοί.

Και στην Ελλάδα βιώνουμε το φονικό κυνήγι του κέρδους. Πάνω από 20 είναι οι νεκροί-δολοφονημένοι εργαζόμενοι τους τελευταίους 6 μήνες. Αυτό μάλιστα, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση της Ελλάδας μιλά για επιστροφή στην «κανονικότητα» και «δίκαιη ανάπτυξη».

Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, τα κέρδη και η «ανάπτυξη» των αφεντικών, στηρίζονται στην εκμετάλλευση, μέχρι θανάτου, των εργατών.

Όχι Άλλο Αίμα Εργατών Για Τα Κέρδη Του Κεφαλαίου!

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στις οικογένειες, τους συναδέλφους και τα Συνδικάτα των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους στο διυλιστήριο TURPAS.

Εκφράζουμε την ταξική μας Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Τουρκίας, στα συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των εργατών της Τουρκίας.

Απαιτούμε την άμεση τιμωρία των υπευθύνων

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών πραγματοποιεί το 9ο Τακτικό Συνέδριο της στις 21 και 22 Οκτώβρη.

Tue, 17/10/2017 - 19:46

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας πραγματοποιεί το 9ο Τακτικό Συνέδριο της στις 21 και 22 Οκτώβρη. Ο απολογισμός δράσης της οργάνωσης μας, η μεταφορά πείρας και προβληματισμού από τα πρωτοβάθμια σωματεία και του χώρους δουλειάς του κλάδου, η αντιμετώπιση αδυναμιών, η συζήτηση και οι αποφάσεις θα δώσουν νέα ώθηση στην οργάνωση της πάλης μας.

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς του κλάδου μας βάζει μπροστά σε αυξημένα καθήκοντα.

Προχωράμε μπροστά με πίστη στο δίκιο και τη δύναμη της τάξης μας για να υπερασπίσουμε τη ζωή μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε ανάγκη από μια ανάπτυξη που θα ανακάμψουν τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας, μια ανάπτυξη που πατάει πάνω στους τσακισμένους μισθούς και μεροκάματα, στον άθλιο διαχωρισμό για τους νέους εργαζόμενους, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που γενικεύονται, την εντατικοποίηση, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, την απληρωσιά...

Ο κατάλογος δεν έχει τέλος ούτε τα παραμύθια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για «δίκαιη ανάπτυξη» σε συνέχεια της κατάργησης των μνημονίων, της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και των συντάξεων, την κατάργηση της φοροληστείας και τόσων άλλων κάλπικων υποσχέσεων για λύση από τα πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις που υπηρετούν την ανάπτυξη και τα κέρδη των βιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο ΣΕΒ, οι εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Απαιτούν την παγίωση όλου του αντεργατικού πλαισίου για να μη διασαλευτεί η ανάπτυξη για τα κέρδη τους, μεγαλύτερη ευελιξία για να έχουν λυμένα τα χέρια τους, μείωση των εργοδοτικών εισφορών και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος προκειμένου να επιβάλλουν άκρα του τάφου σιωπή στους τόπους δουλειάς.

ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ – ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ-ΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΖΩΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΛΑΒΙΑ

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ έχουν γραμμή υποταγής στα συμφέροντα των βιομηχάνων, ευθυγραμμίζονται με την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, η στάση τους καθορίζεται από τις θέσεις της εργοδοσίας υπονομεύοντας κάθε διεκδίκηση. Υπονομεύουν ανοιχτά ακόμα και οργανωτικά την Κλαδική Οργάνωση, την Ομοσπονδία του κλάδου επιδιώκοντας ουσιαστικά να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στους μαντρότοιχους του κάθε εργοστασίου για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας, να μην συγκεντρώνονται οι δυνάμεις σε επίπεδο κλάδου όπου διαμορφώνεται και ο συσχετισμός για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση, για κάθε συλλογική πάλη και αγωνιστική διεκδίκηση.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας αν στοιχηθούμε πίσω από τα αναπτυξιακά τους σχέδια, τη μια ή την άλλη ρύθμιση που καταθέτουν βιομήχανοι και τραπεζίτες όπως στα Κλωστήρια Κιλκίς, την Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία, το Φειδά κ.α. κερδίζοντας χρόνο για να γεμίζουν τα σεντούκια τους έως την τελευταία στιγμή.

Έχουμε την πείρα ώστε να μην εγκλωβιζόμαστε στους αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, στα φούμαρα ότι δήθεν κόπτονται για να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι. Να δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο όταν εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Εργοστάσια στον κλάδο και αλλού κλείνανε και την περίοδο της ανάπτυξης αφού κριτήριο σε οποιαδήποτε περίοδο για το εάν θα ανοίξει η θα κλείσει μια επιχείρηση είναι το κέρδος του βιομήχανου.

Οι εργαζόμενοι έχουμε ανάγκη από εργατικό κίνημα που παλεύει για τα δικά μας συμφέροντα σε σύγκρουση με την εκάστοτε κυβέρνηση, τη μεγαλοεργοδοσία και την ΕΕ. Κάθε άλλη επιλογή δοκιμάστηκε και στην ανάπτυξη και στην κρίση, οδήγησε στον αφοπλισμό των εργαζομένων και σε τεράστιες απώλειες.

Ένας είναι ο δρόμος που παραμένει ανοιχτός για εμάς, να δυναμώσουμε τα σωματεία μας, την ενότητα μας με την οργάνωση των ανοργάνωτων και των νέων εργατών του κλάδου, να πυκνώσουν οι γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αντεπίθεση μας.

Να δυναμώσουμε την διεκδίκηση μας στον κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και περιοχή, για ΕΓΣΣΕ με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ και υπογραφή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, των μνημονίων. Να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τη συλλογική πάλη, τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, το δικαίωμα στην απεργία. Δεν θα μας πάρουν τα όπλα του αγώνα για δουλειά με δικαιώματα. Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε.Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ανακοίνωση Γραμματείας ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ σχετικά με υδρονομείς προς απόλυση, ελαστικές σχέσεις και Ιδιωτικοποίηση

Tue, 17/10/2017 - 19:36

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η κυβερνητική πολιτική επιστρατεύει ξανά το κάλπικο αφήγημα της “εξόδου από τα μνημόνια”, της "δίκαιης ανάπτυξης", για "δόλωμα" στη "φάκα" εγκλωβισμού του λαού στους στόχους του κεφαλαίου. Επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση προκειμένου να μαζευτεί και να διοχετευθεί χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο για τη συνέχιση και την αύξηση της κερδοφορίας του.

Τη "δίκαιη ανάπτυξη" τη βιώνουν καθημερινά οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ που εργάζονται ως ’’ενοικιαζόμενοι’’, ως ’’εργολαβικοί’’ εργαζόμενοι, καθαρίστριες με ατομικές συμβάσεις με το καθεστώς της περίφημης αλληλέγγυας οικονομίας (ΚΟΙΝΣΕΠ), με οχτάμηνες συμβάσεις που αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους απολύουν για να μη κατοχυρώσουν δικαιώματα και προσλαμβάνουν άλλους στη θέση τους.

Και βέβαια "Δίκαιη ανάπτυξη" είναι η ανασφάλεια που βιώνουν οι 23 υδρονομείς που αν και θα έπρεπε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου (μιας και έληξε εδώ και μήνες η δοκιμαστική τους περίοδος) και να ενταχθούν στον κανονισμό προσωπικού και στις ΣΣΕ εντούτοις η εργοδοσία με διάφορα νομικά τερτίπια σχεδιάζει να τους απολύσει ομαδικά ανοίγοντας έτσι και το χορό των ομαδικών απολύσεων και στην ΕΥΔΑΠ.

Ενεργώντας άμεσα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ζητήσαμε τη διεξαγωγή έκτακτου ΔΣ στο Σύλλογο Προσωπικού όπου βάλαμε πρόταση που πέρασε ομόφωνα για:

 • Έκτακτη ΓΣ με θέματα α) την υπόθεση των 23 Υδρονομέων β) την περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και τις συνέπειες της.

 • Κινητοποίηση διαμαρτυρίας του σωματείου στο υπουργείο

 • Με την οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει τους συναδέλφους υδρονομείς 3ωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στα γραφεία της διοίκησης και κλιμάκωση αν χρειαστεί.

Και έπεται συνέχεια στην «ανάπτυξη τους». Από τη στιγμή που το νερό στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα οι εργαζόμενοι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον "πλούτο" των ευέλικτων μορφών εργασίας, της περαιτέρω εντατικοποίησης, της απόλυσης στο σύνολο τους (ανεξάρτητα της εργασιακής τους σχέσης). Τις συνέπειες θα νοιώσουν «στο πετσί τους» και τα λαϊκά στρώματα που θα δουν τους λογαριασμούς του νερού να «φουσκώνουν» (μέσω και του περιβαλλοντικού τέλους, την ποιότητα του νερού να χειροτερεύει (μιας και η διατήρηση της είναι κόστος) και τις διακοπές του νερού για μικροποσά να ξεπερνούν ακόμα και τη σημερινή αισχρή και άθλια πρακτική.

Στο «μπουκέτο» των ευέλικτων σχέσεων έρχεται να προστεθεί η πρόθεση της εργοδοσίας να μετατρέψει τους ήδη εκμεταλλευόμενους εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους σε «συνεταίρους» αξιοποιώντας κι εδώ το καθεστώς των ΚΟΙΝΣΕΠ που αποτελούν ένα μηχανισμό κατάργησης ΣΣΕ και κάθε εργατικού δικαιώματος που έχει κατακτηθεί μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες, με μισθούς πείνας, ανασφάλιστης εργασίας, χωρίς ετήσιες άδειες ανάπαυσης, ασθένειας, ρεπό, εγκυμοσύνης, τέκνων, χωρίς δώρα, δίχως αναγνώριση πτυχίου, προϋπηρεσίας κλπ.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις καθώς και ότι μέσα στο κατακαλόκαιρο η διοίκηση (μέσω του Γ. Διευθυντή και της Προϊσταμένης ανθρωπίνου δυναμικού που έγιναν οι λαγοί της πολιτικής της) κοινοποίησε σειρά εγγράφων στην ΟΜΕ, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, καθώς και στις διευθύνσεις βάζοντας μπρος τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν στη λειτουργία των συνδικάτων, κοινοποιώντας την απόφαση της να εφαρμόσει την τροποποίηση του ν. 1264 για την λήψη των συνδικαλιστικών αδειών (ουσιαστικά καταργώντας τες) και κάνοντας αναφορά και στα άλλα άρθρα του ν.4472/17 που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις αρ.17 (γιατί άραγε;) , διευρύνει τους λόγους απόλυσης συνδικαλιστών αρ.18 (προφανώς τους «ενοχλητικούς») και βάζει εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία εισάγοντας το άρθρο 656ΑΚ. Προετοιμάζοντας έτσι και το έδαφος για την πλήρη υιοθέτηση των αντιδραστικών αλλαγών που θα φέρει ο νέος συν/κος νόμος στην κατάργηση απεργιών, στην ανάπτυξη των αγώνων και τις εργατικές διεκδικήσεις. Να σημάνει συναγερμός σε όλα τα συνδικάτα. Κάθε τίμιος συνδικαλιστής να μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ευθύνες φέρνουν για όλη αυτή την κατάσταση οι εργοδοτικοί και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές σε παλιά και νέα σχήματα ή ψεκασμένοι με «αριστερόσκονη», που τηρούν στάση αναμονής ή ανακόπτουν αγωνιστικές διαθέσεις, δεν προειδοποιούν και δεν οργανώνουν τους εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν τη λυσσαλέα επίθεση της εργοδοσίας, του κεφαλαίου και της ΕΕ, αντίθετα τους αδρανοποιούν ενόσω η επίθεση κλιμακώνεται τάζοντας τους χρήματα που θα πάρουν δήθεν κάνοντας δίκες για δώρα, τριετίες, κερδίζοντας έτσι χρόνο σε όφελος των σχεδιασμών των αφεντικών τους.

Εργαζόμενε στην ΕΥΔΑΠ με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση, σε καλούμε να συσπειρωθείς με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Να γυρίσεις την πλάτη σε όσους σε θέλουν όμηρο στην εργασιακή ανασφάλεια, σε όσους «σου κλέψαν το ψωμί απ’ το τραπέζι» υπογράφοντας περικοπές που υπέγραψαν με πόδια και με χέρια και σε ΣΣΕ και τώρα σου λένε να πάρεις πίσω το δίκιο σου με δίκες. Σε όσους αρνούνται να σε κάνουν μέλος στα σωματεία, που είναι αρκετά για να χειραγωγούν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές τους εργαζόμενους μα είναι ανύπαρκτα για να διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Και είναι «αόρατα» για όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Την μετατροπή των συμβάσεων των νέων υδρονομέων σε αορίστου χρόνου ενταγμένους στον κανονισμό. Να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα ΔΣ των σωματείων και να ζητήσουν μέσα από ΓΣ την οριστική λύση.

 • Καμία απόλυση στην ΕΥΔΑΠ ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.

 • Την άμεση πρόσληψη όλων των εργολαβικών και ενοικιαζόμενων εργαζόμενων σε τακτικές θέσεις εργασίας χωρίς «συνεταιριστικά» κόλπα και τερτίπια. Έξω οι εργολάβοι, μέσα οι εργαζόμενοι σ’αυτούς.

 • Όλοι οι εργαζόμενοι ενταγμένοι στον κανονισμό προσωπικού και τις ΣΣΕ με τα ίδια ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Δε χωρά απογοήτευση. Απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν. Ετοιμαζόμαστε για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ.

Δίνουμε μαζικό παρών στη ΓΣ του Συλλόγου Προσωπικού την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Περισσού.

 

 

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου Σε Νίκη Εκτυπωτική, Νίκη Εκδοτική και Βιβλιοσυνεργατική.

Tue, 17/10/2017 - 19:33

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σε Νίκη Εκτυπωτική, Νίκη Εκδοτική και Βιβλιοσυνεργατική.

Στις τρείς εταιρίες που πρακτικά ανήκουν στον ίδιο εργοδότη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Μετά από καταγγελίες συναδέλφων το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, έκανε παρέμβαση στον ΕΦΚΑ και ενημερώθηκε πως στις συγκεκριμένες εταιρίες υπάρχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε το ένα έτος. Αυτό έχει σα συνέπεια αφενός να υπάρχει κίνδυνος για την διασφάλιση των ενσήμων και αφετέρου αν δε δοθεί άμεσα λύση, από το νέο έτος να μην μπορούνε οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να ανανεώσουν τα βιβλιάριο υγεία.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις στη Διοίκηση του εργοστασίου για το συγκεκριμένο ζήτημα και τις καθησυχαστικές δεσμεύσεις ότι υπάρχει ρύθμιση, το πρόβλημα παραμένει.

Η εργοδοσία των συγκεκριμένων εταιριών, όπως και συνολικά οι βιομήχανοι του κλάδου, μπορεί και παρανομεί ανενόχλητη από το κράτος και τους μηχανισμούς του, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δίνει τα πάντα για τους εργοδότες παραβιάζονται στοιχειώδεις υποχρεώσεις στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Αυτή άλλωστε είναι η ανάπτυξη που θέλουν να μας παρουσιάσουν ως θετική εξέλιξη για το λαό. Οι επιχειρήσεις να μεγαλώνουν, να φέρνουν καινούριες μηχανές, να αναλαμβάνουν νέες δουλειές με περισσότερα κέρδη, αλλά για το προσωπικό η ζωή να γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι μισθοί βρίσκονται ήδη κάτω από την κλαδική ΣΣΕ και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της φτώχειας με 3 ευρώ την ώρα. Οι νέες εργασιακές σχέσεις που έχουν νομιμοποιήσει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φέρανε στους χώρους δουλειάς την ενοικιαζόμενη εργασία για να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της παραγωγής με τον πιο φτηνό τρόπο για την εργοδοσία.

Καλούμε τους συναδέλφους να μην δείξουν άλλη ανοχή.Να απαιτήσουν το αυτονόητο! Την άμεση καταβολή όλων των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων μέχρι και σήμερα. Πόσο μάλιστα που ένα μέρος από αυτές είναι η παρακράτηση που γίνεται από το μισθό των εργαζομένων και μέχρι τώρα φαίνεται να μην αποδίδεται στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Σε περίπτωση που δε δοθεί λύση το αμέσως επόμενο διάστημα, το Συνδικάτο βρίσκεται στη διάθεση των εργαζομένων για να αξιοποιήσουνε κάθε νόμιμο μέσον και κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης.

Αγωνιστικά η Διοίκηση

Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου : Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των Πρακτορείων Τύπου!

Tue, 17/10/2017 - 19:11

Όλοι στη συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας την Πέμπτη 19/10/17 στις 18:30.

Όλοι στις απεργιακές φρουρές από την Παρασκευή 9:00π.μ. έως και το Σάββατο 9:00π.μ..

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες 17/10/17

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοι που εργάζονται στα Πρακτορεία Τύπου. Είναι άλλωστε γεγονός ότι οι εργοδότες των Πρακτορείων, είναι ταυτόχρονα εκδότες και έχουν στην ιδιοκτησία τους εργοστάσια του τύπου. Τα μέτρα που πάνε να περάσουν στα Πρακτορεία, αλλού έχουν προηγηθεί στον κλάδο και αλλού πρόκειται να τα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα. Είναι μία δοκιμή για το κεφάλαιο στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν.

Το παράδειγμα των πρακτορείων, επιβεβαιώνει ότι εργοδότες που κατά τα άλλα είναι ανταγωνιστές, τα βρίσκουν μια χαρά όταν πρόκειται για το κοινό συμφέρον της τάξης τους. Έτσι μαζί με την ανακοίνωση για την πτώχευση της ¨Ευρώπης¨, προχώρησε η εντατικοποίηση και οι νέες εργασιακές σχέσεις στο πρακτορείο που έχει μεταφερθεί όλη η δουλειά. Στην ¨Αργος¨ ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς που μετακινήθηκε από το σταμάτημα της ¨Ευρώπης¨, γίνεται από εργολάβους με μισθούς και δικαιώματα πολύ κάτω από τη ΣΣΕ, ενώ ταυτόχρονα έχει εντατικοποιηθεί η δουλειά σε όλο το προσωπικό ώστε με λιγότερα χέρια να βγαίνει το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτά τα μέτρα έχουν στόχο την αύξηση της κερδοφορίας, την τρομοκράτηση και τη διάσπαση των εργαζομένων.

Είναι φανερό πως η εργοδοσία έχει βάλει στόχο να σπάσει την ενότητα των εργατών, τη συσπείρωσή τους σε ταξική κατεύθυνση, την αδιαλλαξία τους στις προτάσεις για εξαθλίωση της ζωής τους. Σε αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία δε θα μείνουν μόνοι τους και αβοήθητοι.

Ο αγώνας των συναδέλφων στα Πρακτορεία Τύπου,

είναι αγώνας όλου του κλάδου και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.

Στην ενότητα Κυβέρνησης – Κεφαλαίου,

εμείς απαντάμε με την ενότητα του κλάδου και της Εργατικής Τάξης συνολικά.

 

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου δεν πρόκειται να μείνουμε στα λόγια, ούτε σε μορφές «πάλης» που είναι ανέξοδες και εξυπηρετούν την εργοδοσία, όπως συχνά κάνει ο εργοδοτικός- κυβερνητικός συνδικαλισμός του κλάδου. Παίρνουμε μέτρα που θα ασκήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση. Στέλνουμε μήνυμα στους εργοδότες του κλάδου, ότι τα σχέδιά τους δεν πρόκειται να περάσουν ανεμπόδιστα με τη συναίνεσή μας.

1)Καλούμε όσους συναδέλφους δεν εργάζονται την Πέμπτη 19/10/17 στις 6:30 το απόγευμα, να βρίσκονται στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας που με κάθε τρόπο στηρίζει την εργοδοσία.

2)Στηρίζουμε έμπρακτα την απεργία των συναδέλφων στα Πρακτορεία. Εμποδίζουμε την εργοδοσία να μετατρέψει τα τυπογραφεία σε χώρους διεκπεραίωσης εφημερίδων όπως έχει κάνει στο παρελθόν. Από το πρωί της Παρασκευής 9:00 έως και το πρωί του Σαββάτου 9:00 να διαταχθούμε στις απεργιακές φρουρές έξω από κάθε χώρο που μπορεί να γίνει διακίνηση του τύπου.

3)Καλούμε τους συναδέλφους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους της ¨Ευρώπης¨ δίνοντας οικονομική και υλική βοήθεια για να αντέξουν στον αγώνα τους. Δεν θα επιτρέψουμε να λυγίσει κανένας μπροστά στις δυσκολίες του αγώνα. Στον κλάδο του τύπου έχουμε δεχτεί στο παρελθόν την αλληλεγγύη και γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι.

 

Αγωνιστικά η Διοίκηση

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής καλεί τους χιλιάδες συναδέλφους, να περιφρουρήσουν τον αγώνα και το Συνδικάτο, να καταδικάσουν, απομονώνοντας τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής

Tue, 17/10/2017 - 19:03

Συνάδελφοι,

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ υλοποιεί όλα τα αντεργατικά μέτρα , τα δικά της αλλά και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων, την ώρα που ετοιμάζεται για το νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα μας με πρόσχημα την τρίτη αξιολόγηση... Την στιγμή ακριβώς που σχεδιάζεται η επίθεση στα Συνδικάτα μας και στο δικαίωμά μας στην απεργία, στο δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις οικογένειές μας...

Την ώρα που κορυφώνεται ο ενωμένος και αποφασιστικός αγώνας, στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από εννιά χρόνια, που η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη την βαθιά καπιταλιστική κρίση, έχει μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε κάτεργα...

... Η εργοδοσία επιστρατεύει ότι πιο βρώμικο και αντεργατικό διαθέτει. Αυτή την περιπλανώμενη, θλιβερή ομάδα των 10 – 15 νοικιασμένων φουσκωτών του δουλεμπορικού, της συμμορίας της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι την Παρασκευή 13/10 σε επίσκεψη τους σε χώρο εργασίας, που το Συνδικάτο προηγουμένως είχε κάνει παρέμβαση για την Σύμβαση, επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν συναδέλφους ώστε να μην διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή να πληρωθούν κανονικά. Αυτός είναι ο ρόλος τους, το ξέρουμε καλά, να είναι τα μαντρόσκυλα των αφεντικών και να αντιπαλεύουν κάθε τι που αμφισβητεί τα συμφέροντα των εργοδοτών.

ΛΑΘΟΣ ΠΟΡΤΑ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΟΜΩΣ

Προειδοποιούμε όχι μόνο τον συγκεκριμένο εργολάβο αλλά συνολικά την εργοδοσία, ότι ο κλάδος είναι συσπειρωμένος και αποφασισμένος όσο ποτέ άλλοτε, να περιφρουρήσει τις κατακτήσεις του και να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές.

Προειδοποιούμε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανενός είδους απειλές και τρομοκρατία, αλλά θα κόψουμε από την ρίζα όποιο χέρι επιχειρήσει να σηκωθεί σε οποιονδήποτε συνάδελφο.

Καλούμε τους χιλιάδες συναδέλφους, να περιφρουρήσουν τον αγώνα μας, και το Συνδικάτο μας, να καταδικάσουν, απομονώνοντας τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να βγουν από τις τρύπες τους, εξαπολύοντας άνανδρες επιθέσεις σε μεροκαματιάρηδες, μετανάστες και Έλληνες, σε Ασπρόπυργο – Μενίδι αλλά και στους αφισοκολλητές ναυτεργάτες της ΠΕΝΕΝ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους όλου του Κλάδου σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, για άμεση απάντηση, είτε σε ξεχωριστή επιχείρηση είτε συνολικά στον Κλάδο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Pages