Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Subscribe to Νέα από το Π.Α.ΜΕ feed
Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.
Updated: 2 hours 44 min ago

ΠΑΜΕ Web Radio - 20 Μαρτίου 2018

1 hour 15 min ago

Ακούστε την εκπομπή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ακούστε την εκπομπή του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Για αποθήκευση κάντε δεξί κλικ στο σύνδεσμο και επιλέξτε "Αποθήκευση ως..."

Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής : 25 Απρίλη Πανελλαδική ημέρα δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Tue, 20/03/2018 - 20:49

Συνάδελφοι,

Ο κλάδος μας, ο κλάδος του μετάλλου, είναι από την φύση του ένας κλάδος που η εργασία διεξάγεται κάτω από σκληρές , επικίνδυνες και πολλές φόρες αντίξοες συνθήκες.

Είμαστε ανάμεσα στους κλάδους με τις περισσότερες επαγγελματικές ασθένειες, και τα περισσότερα ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Ο μεγάλος αυτός αριθμός ατυχημάτων όμως, δεν οφείλεται, όπως προσπαθεί να πείσει η εργοδοσία και οι άνθρωποί της στην Κυβέρνηση και τα Συνδικάτα, μόνο ή κυρίως, στη φύση της δουλειάς μας.

Η βασική αιτία αυτού του διαρκούς εγκλήματος σε βάρος των μεταλλεργατών είναι η αντιμετώπιση εκ μέρους της εργοδοσίας των μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σαν κόστος που μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Από το ίδιο μετερίζι και όλες οι Κυβερνήσεις μέχρι και την σημερινή, αντιμετωπίζουν το θέμα, σαν εμπόδιο στην δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα στην οποία είναι ταγμένες. Με αυτό το κριτήριο αρνούνται να πάρουν αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να είναι αποτελεσματικοί.

Είμαστε όμως και από τους κλάδους που χτύπησε η κρίση από την πρώτη στιγμή, οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία, στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια και στην εξαθλίωση. Είδαμε δεκάδες Επιχειρήσεις να μετακυλούν τις επιπτώσεις από την κρίση στις δικές μας πλάτες και για να σώσουν την ανταγωνιστικότητά τους να επιτίθενται στις κατακτήσεις μας, στα δικαιώματά μας, στο εισόδημά μας. Έτσι οι μεταλλεργάτες όπως άλλωστε και το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας μας, έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την φοροληστεία και την ακρίβεια από τα δημοσιονομικά μέτρα όλων των Κυβερνήσεων και την επίθεση στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.

Σήμερα ελάχιστοι χώροι πανελλαδικά καλύπτονται από ΣΣΕ, οι μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα είναι πολύ μεγάλες ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας και τα σκλαβοπάζαρα δίνουν και παίρνουν.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα πράγματα όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας έγιναν ακόμη χειρότερα. Η εργοδοσία αξιοποιεί την ανασφάλεια και την εξαθλίωση από την ανεργία και την απληρωσιά για να μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα. Μας λένε μάλιστα ξεδιάντροπα και προκλητικά ( αν αναλογιστεί μάλιστα κάνεις τα τεράστια κέρδη που βγάζουν από τον ιδρώτα μας ) ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής μας είναι ένα κόστος που δεν μπορούν να αναλάβουν.

Δυστυχώς όμως τέτοια επιχειρήματα καθώς και διάφορα ιδεολογήματα που βγάζουν λάδι εργοδοσία και Κυβέρνηση, αθωώνοντάς τους από το έγκλημα, αναμασούν και κάποιοι συνδικαλιστές που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα των εργαζομένων.

Πατώντας μάλιστα πάνω στην εξαθλίωση, την ανεργία, την απληρωσιά προσπαθούν να εξασφαλίσουν άκρα του τάφου σιωπή από πλευράς εργαζόμενων και κινήματος.

Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δεν πάει άλλο. Καθημερινά καινούργια περιστατικά έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε τα πιο σημαντικά των τελευταίων ημερών:

 • Δυο νεκροί μόνο το τελευταίο διάστημα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

 • Ένας νεκρός κατά την διάρκεια πυρκαγιάς που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο το σύνολο των εργαζομένων που ήταν εκείνη την στιγμή στο εργοστάσιο της  ΣΥΜΕΤΑΛ.

 • Σε επισκευαζόμενο πλοίο στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη στον Πειραιά έβαλαν δεκάδες εργαζόμενους να εκτελούν εργασίες άμεσα εκτεθειμένοι σε αποψίλωση αμιάντου χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Για μας δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την υγεία μας και ύψιστο δικαίωμα να γυρίζουμε πίσω στις οικογένειές μας ασφαλείς μετά την δουλειά.

Δεν είναι στην μοίρα μας να αρρωσταίνουμε, να σακατευόμαστε, να πεθαίνουμε στο μεροκάματο.... Οι αιτίες αυτής της κατάστασης έχουν όνομα και είναι το κυνήγι του κέρδους, που μπροστά σε αυτό η εργοδοσία δεν υπολογίζει τίποτα...

Στο χέρι μας είναι και στον αγώνα μας να επιβάλουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και απέναντι στις οικογένειές μας.

Το ΔΣ του Συνδικάτου μας συνεδρίασε την Πέμπτη 15/3/2018 με αποκλειστικό θέμα, το ζήτημα πρωτοβουλιών για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της μετατροπής των χώρων εργασίας του κλάδου, σε μεσαιωνικά κάτεργα και την κινητοποίηση μας σε κατεύθυνση απαίτησης από την εργοδοσία άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των μεταλλεργατών καθώς και απαίτησης από την Κυβέρνηση άμεσης αύξησης των ελέγχων.

Πήραμε απόφαση να κηρύξουμε την Τετάρτη 25 Απρίλη ως παν αττική ημέρα κορύφωσης της δράσης μας σε όλο τον κλάδο, για το σπουδαίο αυτό ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Απευθυνόμαστε σε σας, σε όλα τα Συνδικάτα του κλάδου του μετάλλου, επιχειρησιακά και κλαδικά, και σας καλούμε να συνεδριάσετε και να πάρετε ανάλογες αποφάσεις, να συμβάλετε κι εσείς ώστε να μετατρέψουμε την Τετάρτη 25/4/18 σε Πανελλαδική ημέρα δράσης για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την δράση με όποιο τρόπο και όποια μορφή κρίνετε ότι ταιριάζει στον χώρο δράσης σας ή σύμφωνα και με τις δυνατότητες που αντικειμενικά έχετε.

Να αξιοποιήσουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα μέχρι την Τετάρτη 25/4/18 με πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να υπάρξει συντονισμός στον κλάδο, να είναι η φωνή μας ενιαία και δυνατή, να ταράξουμε τα νερά, να φέρουμε στο προσκήνιο με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων σε κάθε χώρο δουλειάς και την καθιέρωση σε υψηλή προτεραιότητα σταθερά στη δράση μας το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

 

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΚοινή Ανακοίνωση - Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Άρτας και του Συνδικάτου Τορίφμων Ποτών για τις απολύσεις στην επιχείρηση φυτοτεχνική Ξυλογιάννη

Tue, 20/03/2018 - 20:41

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

 

Το συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Άρτας-Πρέβεζας καταγγέλλει τις απολύσεις στην επιχείρηση φυτοτεχνική Ξυλογιάννη. Η εργοδοσία μετά τις απολύσεις που έκανε το καλοκαίρι ξανά προχώρησε σε νέες, με σκοπό να "βγαίνει η δουλειά" με λιγότερο προσωπικό, ώστε να αυξάνονται κι άλλο τα κέρδη τις εργοδοσίας. Ουσιαστικά οι εργαζόμενοι γίνονται αναλώσιμοι αφού η εργοδοσία προσλαμβάνει και απολύει ανάλογα με τις ανάγκες τις επιχείρησης. Σαν να μην έφτανε αυτό οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν είναι άθλιες, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου για εργασίες βαριές και ανθυγιεινές. Μισθός-χαρτζιλίκι για δουλειά κάθε μέρα, και τις Κυριακές.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ,στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω απ’ άθλιες συνθήκες. Οι εργαζόμενοι εισπνέουν καρκινογόνα φυτοφάρμακα, δουλεύουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε συνθήκες υγρασίας έως και 98%, με ένα μόνο διάλειμμα 30΄. Ακόμη, αναγκάζονται να κουβαλούν μεγάλα βάρη, να ανεβοκατεβαίνουν στις καρότσες φόρτωσης χωρίς μέτρα ασφαλείας, να δουλεύουν μέσα στη λάσπη. Φτάνουν μέχρι στο σημείο να μετρούν πόσες φορές πήγε ο κάθε εργαζόμενος τουαλέτα και για πόση ώρα.

Η εκμετάλλευση των εργαζομένων όλο και εντείνεται για να μπορέσουν οι εργοδότες να ανταποκριθούν στις προθεσμίες παράδοσης των προϊόντων. Τον τελευταίο μήνα που οι ανάγκες της παραγωγής είναι μεγάλες οι εργαζόμενοι πάνε για δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα. Ωστόσο υπάρχουν διαστήματα που μπορεί να κάνουν 2 ή 3 μεροκάματα τη βδομάδα, 15 μεροκάματα το μήνα, με το επιχείρημα της συντήρησης των εγκαταστάσεων, της μειωμένης παραγωγής κλπ. Οι εργαζόμενοι είναι πραγματικά λάστιχο.

Στέλνουμε μήνυμα προς την εργοδοσία στην επιχείρηση φυτοτεχνική Ξυλογιάννη και κάθε εργοδότη του νομού ότι το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών και τα ταξικά σωματεία του νομού που αποτελούν στήριγμα του ΠΑΜΕ δε θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όποιον θέλει να κλείσει το στόμα των πρωτοπόρων εργατών και να επιβάλλει σιγήν ιχθύος στους χώρους δουλειάς. Θα μας βρει απέναντί του.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο του κλάδου να οργανωθείτε στο Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών και όλοι μαζί, με τον αγώνα μας, να βάλουμε φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία στις πολιτικές που μαυρίζουν τη ζωή μας.

Μπροστά μας έχουμε την Απεργία του κλάδου στις 29 Μάρτη για τις ΣΣΕ.Κάθε εργαζόμενος να μπει μπροστά και να ξεσηκώσει τους συναδέλφους εργαζόμενους για να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ. Οργανώνουμε τη δουλειά σε κάθε χώρο δουλειάς, συντονίζουμε την προσπάθεια αυτή με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών, ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και ενιαίο τρόπο να δοθεί η μάχη.
Προχωράμε αποφασιστικά να επιβάλλουμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοσία

Απαιτούμε:

 • Να παρθούν πίσω οι απολύσεις

 • Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα φυτώρια. Να παρέμβει άμεσα η επιθεώρηση εργασίας και να απαιτήσει την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

 • Να γίνονται συχνότερα διαλείμματα σε χώρους στεγασμένους και θερμαινόμενους.

 • Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων.

 • Άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου : Η Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου παρουσιάζει το έργο του Ερρίκου Ίψεν « Ένας εχθρός του λαού»

Tue, 20/03/2018 - 20:28

Συνάδελφοι – σες,

Η Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου παρουσιάζει το έργο του Ερρίκου Ίψεν « Ένας εχθρός του λαού» σε σκηνοθεσία Μαρίας – Λουΐζας Παπαδοπούλου.

Το Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου βρίσκεται αρωγός στον πολιτισμό, πόσο μάλλον όταν το περιεχόμενο δίνει τροφή για σκέψη – προβληματισμό – συζήτηση, όπως και στη συγκεκριμένη παράσταση.

Υπόθεση:

«Από σήμερα θα σας μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ελεύθερος άνθρωπος».

Με αυτά τα λόγια, ένας γιατρός, ένας έντιμος άνθρωπος, αποφασίζει να αποκαλύψει την απάτη που τροφοδοτεί μια πόλη. Ο ίδιος έρχεται αντιμέτωπος με την πολιτική ηγεσία και τη διαφθορά. Υπερασπίζεται την αλήθεια και μάχεται τα οικονομικά συμφέροντα.

Το θεατρικό αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν ξετυλίγει την ιστορία μιας αποκάλυψης για την οικολογία, την πολιτική και την κοινωνία.

Για την παράσταση «Ένας Εχθρός του Λαού» το Εργατ/κό Κέντρο καλεί τα σωματεία – μέλη του και θέλοντας να δώσουμε τη δυνατότητα, στους εργαζόμενους – μέλη των σωματείων, να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν να απευθυνθούν στο Ε.Κ.Ζ. καθημερινά (εκτός Σαβ/κου)από 18:30 -20:30 , στην οδό Ευγενίδου 5 ώστε να λάβουν έκπτωση για το εισιτήριο του θεάτρου. ( 5€ αντί 10€ )

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε με τη Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου στο τηλ: 2695061343 κάθε απόγευμα από 17:00 έως 22:00 μ.μ..

Το έργο θα παίζεται από 23 Μαρτίου έως και 1η Απριλίου, εκτός Δευτέρας και Τρίτης. Ώρα έναρξης: 21:15.

 

Από τη Διοίκηση

Για την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

Tue, 20/03/2018 - 18:09

 

Δεν είναι πρώτη φορά που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δια του προέδρου της και οι δυνάμεις που εκπροσωπεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα τάσσονται με χέρια και με πόδια πλάι στους εργοδότες, βάζοντας συνεχώς πλάτη στην απαίτηση του κεφαλαίου να μπει ταφόπλακα στους εργατικούς συνδικαλιστικούς διεκδικητικούς αγώνες. Βρίσκονται με όλες τους τις δυνάμεις σταθερά αταλάντευτα απέναντι στα πραγματικά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων. Αποτελούν το μακρύ χέρι της εργοδοσίας καλώντας τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας μαζί με τους εκμεταλλευτές τους.

 Για να μη μας πουν ότι τους συκοφαντούμε, παραθέτουμε ένα σημείο από την ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ: «Τις τελευταίες δεκαετίες κυριαρχεί η αυτονόητη υπεράσπιση του κοινωνικού διαλόγου. Αυτό θεωρείται και είναι μία μεγάλη κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των μεγάλων κοινωνικών ομάδων, εργοδότες - εργαζόμενοι, εκφράζουν τα συμφέροντά τους και προσπαθούν να βρουν κοινές λύσεις».

 Τώρα όμως προχωράνε σε ένα ποιοτικό βήμα θέλοντας να αναβαθμίσουν το ρόλο της ΓΣΕΕ ως όπλο θανάτου του εργατικού κινήματος. Έτσι στο ίδιο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απευθυνόμενος στην εργοδοσία στο σύνολο της, μίλησε χωρίς να κρατήσει ούτε τα τυπικά προσχήματα, σαν καθαρόαιμος εκπρόσωπος της εργοδοσίας και βάζοντας ρητορικά το ερώτημα: «Πότε μια καπιταλιστική οικονομία μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Όταν το κεφάλαιο και η εργασία μοιράζονται ίσα μερίδια διαπραγμάτευσης και υπερασπίζονται ελεύθερα τα συμφέροντα που εκπροσωπούν ή όταν υπάρχει ταξική πόλωση και σύγκρουση;».

 Αναγορεύεται λοιπόν προκλητικά ως εκπρόσωπος του συνδικάτου των εξολοθρευτών των ταξικών αγώνων μιλώντας ξεδιάντροπα για την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας στην εξυπηρέτηση της οποίας η εργοδοτική-κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι πιστός συνέταιρος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «βάζει τους λύκους στη στάνη με τα πρόβατα», κάνοντας ένα ποιοτικό αντιδραστικό βήμα υπεράσπισης της εργοδοσίας και των συμφερόντων της.

 Παράλληλα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δια του προέδρου της, πρόβαλε την ανάγκη ποιοτικής και θεσμικής αναβάθμισης του «κοινωνικού διαλόγου» γιατί ως τώρα έχει περιορισμένο ρόλο και δράση. «Η επιδιωκόμενη κοινωνική συναίνεση είπε, αφορούσε κυρίως ζητήματα όπως της ποιότητας των συνθηκών εργασίας, των αμοιβών και των επιδομάτων και της κοινωνικής ασφάλισης» που «δεν επηρέαζε το σύνολο της οικονομίας. Το πεδίο της οικονομικής δημοκρατίας ήταν περιορισμένο κυρίως στην αγορά εργασίας».

 Δεν τους απασχολεί η καπιταλιστική εκμεταλλευτική βαρβαρότητα, η καρμανιόλα των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά ο περιορισμός της «οικονομικής δημοκρατίας» μιλώντας για υποβάθμιση του ρόλου του εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού στην επεξεργασία και εφαρμογή αντεργατικής πολιτικής για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Κατηγορούν μάλιστα τις κυβερνήσεις που μαζί με τους εταίρους τους επέβαλαν τα μνημόνια όχι σαν αντεργατικούς μοχλούς μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, αλλά σαν «μία από τις πιο καταστροφικές ίσως συνέπειες των Μνημονίων με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες στην ποιότητα της δημοκρατίας μας» γιατί κατάργησαν τον «κοινωνικό διάλογο οι ελληνικές κυβερνήσεις».

 Αντί να νοιάζονται για τη συνεχώς επιδεινούμενη θέση των εργαζομένων προβάλλοντας γραμμή και τακτική αντιμετώπισής της κάνουν λόγο για «τα έλλειμμα πολιτικής δέσμευσης στην δημοκρατία». Οι εργαζόμενοι πεινούν, εξαθλιώνονται, ανακυκλώνονται στην ανεργία, οι συνταξιούχοι φυτοζωούν και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μετράει και αλλοιώνει τις λέξεις μην τυχόν και κακοφορμίσει τη σάπια δημοκρατία των εργοδοτών.

 Και στη βάση αυτή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προτείνει ως εκπρόσωπος της εργατικής αριστοκρατίας, την «αλλαγή του μοντέλου διαπραγμάτευσης ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά ο τριμερής κοινωνικός διάλογος με την μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο διαπραγμάτευσης όπου το αντικείμενο θα είναι όχι μόνο στοιχεία της αγοράς εργασίας, αλλά η ίδια η οικονομία στο σύνολό της».

 Είναι δε τόση η πρεμούρα τους να υπηρετηθεί το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα προσφέροντας τους εργαζόμενους ως «πρόβατα επί σφαγή» στην εργοδοσία, που προβάλλοντας τη «μεγάλη σημασία στην συνολική επίδοση της εθνικής οικονομίας», ταυτίζονται με τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλέμπορους, λέγοντας στην ίδια ομιλία πως η «διαχείριση της οικονομίας και η προστασία της δημοκρατίας δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κομμάτων και των θεσμών που ασκούν οικονομική πολιτική και σε άτυπες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που υπονομεύουν την δημοκρατική λειτουργία της χώρας».

 Και προτείνουν την «περαιτέρω «πολιτικοποίηση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων» που «είναι ίσως αναπόφευκτη για την προστασία της δημοκρατίας με αύξηση των πεδίων κοινωνικού διαλόγου με παρεμβάσεις στο εύρος του συνόλου της οικονομίας, είναι μονόδρομος για την χώρα μας, εφόσον θέλουμε να προστατεύσουμε την δημοκρατίας μας».

 Έτσι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ως υπερασπιστής της αστικής δημοκρατίας και του καπιταλισμού, απαιτεί θεσμικό ρόλο για τη ΓΣΕΕ στο αστικό πολιτικό σύστημα μέσω της θεσμοθέτησης της ένταξης του «κοινωνικού διαλόγου» ως θεσμού στο πολιτικό σύστημα, προβάλλοντας αυτή την απαίτηση ως μοχλό προστασίας της αστικής δημοκρατίας και ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας που δεν μπορεί να αφήνεται στα κόμματα.

 Θέλουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα ολοκληρωτικά ενσωματωμένο και οργανικά ενταγμένο στο σύστημα της εκμετάλλευσης, να συμβάλλει στην επεξεργασία και εφαρμογή πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης, απεμπόλησης των εργατικών δικαιωμάτων και αναγκών, για να αναπτύσσεται η καπιταλιστική οικονομία.

 Όταν η εργατική τάξη έχει τέτοιους φίλους τύφλα να ‘χουν οι εχθροί της. Όταν έχει τέτοιους συνδικαλιστές άντε να μετρήσει τους εχθρούς.

 Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εχθρός τους, εργοδοσία, κράτος, οι σύμμαχοί τους σε ΕΕ-ΝΑΤΟ, έχει ποδάρια μέσα στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Και αυτά πρέπει να κοπούν.

 Όσο είναι καιρός οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να εγκαταλείψουν τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και τους ηγέτες τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς στα συνδικάτα ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις που παλεύουν αδιάλλακτα και αταλάντευτα ενάντια σε εργοδοσία και κράτος για την κάλυψη των αναγκών των εργατικών οικογενειών. Που παλεύουν κόντρα σε θεούς και δαίμονες για να πάρει κεφάλι να γίνει πανίσχυρος ο ταξικός προσανατολισμός και το περιεχόμενο πάλης.

 Τώρα συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, οργάνωση στα συνδικάτα! Σ' αυτό το δρόμο καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή που μπούχτισε από τη μπόχα της σαπίλας των ανθρώπων των αφεντικών, παλιών και νέων, να συμβάλλει για να σηκωθεί το μπόι των εργατικών διεκδικήσεων στο ύψος των σημερινών και αυριανών αναγκών και απαιτήσεων των πραγματικών συμφερόντων της εργατικής τάξης.

 

Αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας σε Χημική Βιομηχανία και Σιδηροδρόμους

Tue, 20/03/2018 - 18:06

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στη Χημική Βιομηχανία και στους σιδηροδρόμους της Γαλλίας, στα μέλη και τους φίλους της ΠΣΟ, που προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 22/3 και τις επόμενες εβδομάδες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

 Η κυβέρνηση της Γαλλίας, με την ΕΕ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις και χτυπάει δικαιώματα και κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι κέρδισαν με αγώνες χρόνων. Οι καπιταλιστές έχουν πολύτιμο σύμμαχο μέσα στα συνδικάτα τις δυνάμεις της ΣΕΣ που καλλιεργούν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια, τη λογική της ταξικής συνεργασίας.

 Απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, που εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι της Ευρώπης έχουμε το όπλο της ταξικής πάλης, του διεθνισμού και της αλληλεγγύης.

 

Μήνυμα Αλληλεγγύης προς το ΠΑΜΕ απο το Ευρωπαικό Γραφείο της ΠΣΟ

Tue, 20/03/2018 - 18:03

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τις κινητοποιήσεις και τις συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος που καλεί το ΠΑΜΕ στην Ελλάδα στις 20 Μαρτίου με κύρια αιτήματα:

· Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποκατάσταση του βασικού μισθού στα €751, αύξηση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών.

· Άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

Υπό τις σημερινές συνθήκες, η ταξική αλληλεγγύη με τους αγώνες της εργατικής τάξης κατά των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται από την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο είναι σημαντικότερος από ποτέ.

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Ελλάδας και καλεί όλες τις ταξικές οργανώσεις να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ανακοίνωση Τροφίμων Ποτών Εύβοιας για την κατάσταση στην BAKEHELLAS

Tue, 20/03/2018 - 18:00

Συνάδελφοι,

είναι ανάγκη να αλλάξουμε εδώ και τώρα τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τους ρυθμούς που επικρατούν στην BAKEHELLAS. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να αντέξει. Στην παραγωγή δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα και ειδικά το καλοκαίρι λιώνεις από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ είναι πολύ μεγάλο το σοκ του οργανισμού όταν από τη ζέστη μπαίνουμε στα τούνελ ψύξης για να σπρώχνουμε καρότσια. Στην κατάψυξη πολλές φορές δουλεύουμε σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τους – 20°C για πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα. Πολλές φορές δουλεύουμε 7 ημέρες, 5 στην παραγωγή και τα Σαββ/ριακα κάνουμε τους φύλακες. Δεν μας πληρώνουν ρεπό, υπερωρίες, Σάββατα, Κυριακές και αργίες. Δεν δίνονται οι άδειες όπως πρέπει, υπάρχουν ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και στα ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας) και πολλά εργατικά ατυχήματα δεν δηλώνονται κα.

Δεν βγαίνει τίποτα με το να σιχτιρίζουμε, να βαρυγκωμάμε και στο τέλος να αλλάζουμε δουλειά γιατί μας έσπασαν τα νεύρα, είτε γιατί δεν αντέχουμε άλλο.

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Με τη δράση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας έχουμε αλλάξει παρόμοιες συνθήκες σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Ο βασικότερος παράγοντας για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η οργάνωση και η δράση των ίδιων των εργαζομένων. Ήδη έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα από τη στιγμή που συγκροτήσαμε ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ BAKEHELLAS που αποτελείτε από συναδέλφους που εργάζονται στο εργοστάσιο στη θέση Περιβόλι Μηλίου.

Συνάδελφοι,

για όλα αυτά τα προβλήματα έχουμε ζητήσει συνάντηση με τη Διεύθυνση και των δύο εργοστασίων και σας καλούμε να μας ενημερώσετε για ότι άλλο πρόβλημα υπάρχει.

Σας καλούμε να γραφτείτε όλοι στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ για να γίνει πιο δυνατή ο φωνή μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Πιθανά να σας πιέσουν για να μην γραφτείτε, όμως το δυνάμωμα του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας είναι ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει κάτι σε όφελός μας.

Σας καλούμε να σκεφτείτε πρώτα και κύρια ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας.ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Προσλήψεις σε όλα τα τμήματα για να μην δουλεύουμε 12ωρα όταν συνάδελφοι παίρνουν την κανονική άδεια.

 • Πληρωμή όλων των δεδουλευμένων και αναδρομικά.

 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και χορήγηση ΜΑΠ (μπότες, ασανσέρ, καπέλωμα παλετών, βαριές λαμαρίνες, καρότσια κα).

 • Χορήγηση εκκαθαριστικών σημειωμάτων μισθοδοσίας.

Παρεμβάσεις στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς Ιθάκης πραγματοποιεί στις 20 και 21 Μάρτη το Εργατικό Κέντρο για τα ζητήματα των υποδομών του νομού

Tue, 20/03/2018 - 16:30

 

To Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις εξής παρεμβάσεις στην αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς Ιθάκης (πρώην νομαρχία):

 

 

 • Την Τρίτη 20 Μάρτη στις 1 μ.μ. για τα ζητήματα των υποδομών του νομού συνολικά και ειδικότερα την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων (σχολεία-εργατικές κατοικίες-μουσείο-μνημεία-οδικό δίκτυο.

 • Την Τετάρτη 21 Μάρτη στις 11 π.μ. στο «διάλογο» που στήνει η περιφέρεια στις πλάτες των εργαζόμενων για την επέκταση του ωραρίου , κατόπιν αιτήματος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας καθώς η περιφέρεια με την κατάργηση της Κυριακής αργίας «λόγω σεζόν» έχει ανοίξει την όρεξη της εργοδοσίας που χάριν των κερδών της εξοντώνει τους εργαζόμενους για ένα κομμάτι ψωμί .

 Η εργατική τάξη των νησιών μας να τους δώσει την απάντηση που τους αξίζει.Κανείς εργαζόμενος να μην πιστέψει τις σειρήνες της «δίκαιης ανάπτυξης» που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα τσιράκια της στην τοπική διοίκηση.

 Δεν είναι ίδια τα συμφέροντα των εργαζόμενων με των αφεντικών. Ο διάλογός τους είναι μια απάτη! Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας για υγεία, ασφαλή σχολεία, εργατική κατοικία, υποδομές !ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης : Όλοι στο Συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Μάρτη

Tue, 20/03/2018 - 16:15

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα

Συλλογικές Συμβάσεις με Αυξήσεις στους μισθούς

Επαναχορήγηση 13ου & 14ου μισθού

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20/3/2018

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε να ενώσουμε τη φωνή μας με Σωματεία εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να συμμετάσχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο την Τρίτη 20/3, στις 6:30μ.μ. στην Ομόνοια, για αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με όρους εργασίας που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων, το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο, στην άδεια, στην απρόσκοπτη συνδικαλιστική δράση.

Το μέτωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τους στρατηγικούς της εταίρους (μεγάλες επιχειρήσεις, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ευρωπαϊκή ένωση κτλ), με μοιρασμένους ρόλους και σε αγαστή συνεργασία, ξηλώνουν μία προς μία τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία των μεγάλων ομίλων, ώστε να έρθει όπως διαλαλούν η καπιταλιστική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που θα είναι φυσικά ,για τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Τους εργαζόμενους τους εξυπηρετεί τελικά μια τέτοια ανάπτυξη?

Στον Ιδιωτικό Τομέαη κατάργηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η διατήρηση αυτών των νόμων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία διαδικασία συμπίεσης των μισθών, για την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της κρίσης. Τα τελευταία στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας καλύπτουν σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται στους μισθούς, που έχουν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται με μερική απασχόληση και με μισθούς που υπολογίζονται στα 349,53€, δηλαδή βρίσκονται κάτω από το απαράδεκτο και άθλιο ποσό του επιδόματος ανεργίας.

Στον Δημόσιο Τομέα από την άλλη, τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν περίπου το 35 % με 40 % του ετήσιου εισοδήματος τους κάπου 6 μισθούς :

Δύο μισθούς από την περικοπή 13ου και 14ου μισθού, 1 μισθός από το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης από την 1-7-2011, 1 μισθός από την περικοπή των επιδομάτων (εκτός οικογενειακού, θέσης και ειδικών συνθηκών), πάνω από 1 μισθό από την μείωση του αφορολόγητου,

Ένα (1) μισθό από τα νέα χαράτσια (1% υπέρ ΤΠΔΥ, 2% υπέρ Ταμείου Αλληλεγγύης, 1% έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα έως 20.000 και 2% για πάνω από 20.000).

Αυτά χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, ο ΕΝΦΙΑ και όλη η φοροληστεία, η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης κλπ. Aυτό που χρειάζεται να γίνει είναινα απαντήσουμε:

Να αντισταθούμε και στα παλιά και στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται.

Αγωνιζόμαστε λοιπόν, την Τρίτη 20 Μάρτη 2018 για:

 

 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.

 • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

 • Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη για τους συναδέλφους ΔΕ της αναγκαστικής τριετίας πλέον, της μισθολογικής ωρίμανσης, αντί των δύο ετών, που οδηγεί σε πολύ χαμηλότερους μισθούς στον εργασιακό βίο και τεράστια συνταξιοδοτική μείωση, δημιουργώντας ανισότητες και αυξάνοντας άδικα το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών.

 • Αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

 • Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

 

Χωρίς το μόχθο και τη δουλειά μας, καμία επιχείρηση, καμία Δημόσια Υπηρεσία δε μπορεί να λειτουργήσει. Εμείς είμαστε ο παραγωγός του πλούτου. Δεν θα ζήσουμε σαν σκλάβοι! Αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών μας, για μια ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών των μονοπωλίων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας κάνουν σκλάβους της μισθωτής υπερεργασίας στον 21Ο αιώνα!

Δίνουμε τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις που αποδεικνύουν, ότι πιστεύουν πραγματικά στον Αγώνα.

Δίνουμε τη μάχη μαζί με τα ταξικά Σωματεία, τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο την

Τρίτη 20 Μάρτη, 6.30μμ στην Ομόνοια

ΠΑΜΕ Web Radio - 19 Μαρτίου 2018

Tue, 20/03/2018 - 04:30

Ακούστε την εκπομπή του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού

Ακούστε την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά

Ακούστε την εκπομπή "Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά" με την Μαρία Καραπιπέρη

Για αποθήκευση κάντε δεξί κλικ στο σύνδεσμο και επιλέξτε "Αποθήκευση ως..."

Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων : Για το νέο ναυάγιο στο Αγαθονήσι

Mon, 19/03/2018 - 21:54

Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι δεν ανεβάζει απλά τον μακάβριο απολογισμό των πνιγμένων  προσφύγων, μεταναστών και των παιδιών τους, δεν αποτελεί μια ακόμα εικόνα στα κανάλια. Δεν μας γεμίζει απλά θλίψη και οργή. Μας επιφορτίζει με μεγαλύτερη ευθύνη για συνέχιση των αγώνων κατά της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Οι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες “φωνάζουν” ότι, δεν θα πάρει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων, δεν θα σταματήσει η Μεσόγειος να μετατρέπεται σε υγρό τάφο των κυνηγημένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική εκμετάλλευση, αν δεν δυναμώνει η οργανωμένη πάλη  κόντρα στα μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς τους, κόντρα στα αιματοβαμμένα σχέδια του ΝΑΤΟ, κόντρα στην Ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

 Οι συμφωνίες ΕΕ- Ελλάδας -Τουρκίας και οι μηχανισμοί φύλαξης συνόρων,  δεν μπορούν και δεν πρόκειται να σταματήσουν τα κύματα της προσφυγιάς και των θανάτων γιατί απλά δεν αφορούν τον τερματισμό του πολέμου, την κατάργηση των πολιτικών διώξεων και την εξάλειψη της  εκμετάλλευσης  των λαών.

Καλούμε τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο, να μετατρέψει την οργή σε οργανωμένο αγώνα κατά των αιτιών που  γεννούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση, για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

 

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών : Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Τρίτη 20 Μάρτη, 6.30μμ στην Ομόνοια

Mon, 19/03/2018 - 19:46

Συνάδελφοί,

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών είναι ανάμεσα στις 536 συνδικαλιστικών οργανώσεων που κατέθεσαν πρόταση νόμου για τις συλλογικές συμβάσεις στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση πέταξε στα αζήτητα.

 Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, κι απευθυνόμαστε εκ νέου σε όλα τα σωματεία του κλάδου και όχι μόνο, σε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουμε με τόλμη, το μεγάλο μέτωπο αγώνα για τη διεκδίκηση των απωλειών που είχαμε σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις και κυρίως της κατάργηση των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν ή καταργούν τις ΣΣΕ.

 Η επίθεση που συνεχίζουν να δέχονται τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι ανελέητη. Για την προστασία των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων οι μισθοί μας, τα επιδόματα μας, τα δικαιώματα μας βρίσκονται εδώ και χρόνια στο «κρεβάτι του Προκρούστη».

 Μάλιστα φροντίζουν να προασπίσουν την κατάσταση αυτή με κάθε τρόπο. Ο νόμος για την απεργία, ο νόμος – «ιδιώνυμο» - για τους πλειστηριασμούς, η συνεχής ποινικοποίηση και δίωξη των αγώνων των εργαζομένων είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που έχουν πάρει.

 Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε αποδέκτες διαφόρων ιδεολογημάτων που ήρθαν για να καλύψουν την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας. Θέσπιση ΕΓΣΣΕ στα 586 ευρώ, επέκταση ελαστικών μορφών εργασίας, διευθέτηση εργασίμου χρόνου, εργοδοτική τρομοκρατία, δουλεμπορικά και η απειλή της ανεργίας έχουν διαμορφώσει μια εργασιακή ζούγκλα που οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 Η «ανάπτυξη», που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, Κεφάλαιο, έχει ποτιστεί – και θα συνεχίσει - με το αίμα των παιδιών της εργατικής τάξης, που καταδικάζονται στην ανεργία, τη φθηνή εργασία και την δουλειά-λάστιχο! Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΙΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαντάζουν σαν ομιλίες του «Μαυρογιαλούρου» καθώς την ίδια στιγμή μιλάνε με τους «εταίρους» 81 επιπλέον μέτρα που θα πέσουν και πάλι στις δικές μας πλάτες. Επιδιώκουν να σπείρουν για ακόμα μια φορά αυταπάτες, φρούδες ελπίδες, ώστε να βάλουν εμπόδια στους αγώνες μας.

 Η κυβέρνηση μαζί με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) που όλα αυτά τα χρόνια είναι συνένοχες στις αντεργατικές επιλογές και υπηρετούν με χέρια και με πόδια τα συμφέροντα την εργοδοσία, βρίσκονται όλοι μαζί στην αγκαλιά των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

 Αγώνας για τους μισθούς μας, τα δικαιώματα μας!

 Οι ανάγκες της εργατικής τάξης σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάκαμψη κερδών. Ας σκεφτούμε ότι τα παραπάνω ήταν ακριβώς ο λόγος για όλη την αντεργατική λαίλαπα.

 Όσο κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, πολλά μπορούν να γίνουν, αν αποφασίσουμε να δείξουμε την πραγματική δύναμή μας. Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι η οργάνωση του αγώνα και όχι οι «κοινωνικοί διάλογοι» που στήνουν η κυβέρνηση και οι ενώσεις των εργοδοτών για να μας παγιδεύσουν και αυτοί να συνεχίζουν να κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος της τάξης μας. Δική μας ευθύνη είναι να δυναμώσουμε την κοινή δράση και τη συμμαχία με όλο τον εργαζόμενο λαό που στενάζει, στις πόλεις και τα χωριά, όπως κι εμείς, κάτω από τον ίδιο ζυγό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, των εφοπλιστών.

 Καμία υποχώρηση δεν βοήθησε. Κάθε υποχώρηση έκανε πιο επιθετική την εργοδοσία.

 

Έτσι φτάσαμε μέχρι εδώ! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο, όταν εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο. Για την εργατική τάξη δεν υπάρχει καμία ελπίδα ακόμη όταν έρθει η όποια ανάκαμψη κερδών, αν δεν οργανώσει τον αγώνα της.

 Ο αγώνας και η σκληρή σύγκρουση με την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων σε κλαδικό, τοπικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο, οι οποίες θα βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες και θα ανοίγουν το δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις, πρέπει να αποτελέσει σήμερα κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους.

 Αγωνιζόμαστε για:

 

 •                Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
 •                ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
 •                Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
 •                Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
 •                Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
 •                Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
 •                Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

 

 Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου : Όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Mon, 19/03/2018 - 19:42

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμβιβαστούμε με τη φτώχεια και τη χαμοζωή που μας επιφυλάσσουν η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας για ΣΣΕ με αυξήσεις, για την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που παρά τα όσα υποσχόταν είναι αυτή που διατήρησε τη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων που κατάργησαν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων. Επιλογή που είχε σαν στόχο τη συμπίεση των μισθών προκειμένου να προστατευθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και να μεταφερθούν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το1/3 των εργαζομένων απασχολούνται σε ευέλικτες μορφές εργασίας ενώ πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι με μερική απασχόληση έχουν μισθούς γύρω στα 350 ευρώ. Δηλαδή κάτω και από το άθλιο επίδομα ανεργίας!

Η ίδια εικόνα υπάρχει και στον κλάδο μας, στον τύπο και το χαρτί, όπου οι εργοδότες πατούν πάνω στην κατάργηση των ΣΣΕ και εκβιάζουν για να επιβάλλουν μειώσεις μισθών, κόψιμο επιδομάτων, για εκ περιτροπής εργασία. Οι όποιες νέες θέσεις εργασίας είναι με τον βασικό μισθό ή λίγο πάνω απ’ αυτόν ενώ όλο και πιο συχνά οι εργοδότες προσφεύγουν στα εργολαβικά γραφεία για πάμφθηνους εργάτες χωρίς δικαιώματα.

Χρειάζεται να οργανώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς τον αγώνα μας και να συγκρουστούμε με την μεγαλοεργοδοσία και το κράτος τους. Για να διεκδικήσουμε και να πάρουμε πίσω τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων και να ανοίξουμε τον δρόμο για ουσιαστικές κατακτήσεις. Για να μην υπάρχει εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Είναι αγώνας που δεν ξεκινά από το μηδέν αλλά πατάει στη δράση του προηγούμενου διαστήματος και την πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Βουλή. Να θυμόμαστε ότι έχουμε απέναντί μας πέρα από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που είναι συνένοχες στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε σαν σκλάβοι για να συνεχίσουν να αυγαταίνουν και άλλο τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων, για κατάργηση της εκμετάλλευσης.

 

Αγωνιζόμαστε για:

 

 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.

 • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.

 • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

 • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.

 • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

 • Επαναφορά των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα στο Δημόσιο με αυξήσεις στους μισθούς, κάλυψη των απωλειών, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.

 • Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑΓια την Αθήνα την Τρίτη 20 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια και προσυγκέντρωση του κλάδου στην Πλ. Κάνιγγος στις 6 μ.μ.ΑγωνιστικάΠανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών: Όχι στην Ποινικοποίηση των Εργατικών Αγώνων

Mon, 19/03/2018 - 19:34

 

Κάτω Τα Ξερά Σας από τους αγωνιστές

 

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καταστολή και τις Διώξεις εναντίον των Συνδικάτων και των Εργαζομένων που δεν σκύβουν το κεφάλι.

 Το νέο  επεισόδιο στον αντεργατικό πόλεμο και τις τωρινής Κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους ήρθε με την απόφαση των δικαστηρίων για ποινή φυλάκισης 7 μηνών στους 5 συναδέλφους χαλυβουργούς, από τους πρωτοπόρους στην ηρωική 9μηνη απεργία πριν από 6 χρόνια. 

 Με την συμβολή απεργοσπαστών και ανθρώπων της εργοδοσίας του βιομήχανου Μάνεση, εργαζόμενοι που αγωνιστήκαν για εννέα και πλέον μήνες, συρθήκαν στα δικαστήρια. Ακόμα μια απόδειξη ότι η δικαιοσύνη είναι «θεόστραβη» για τα εργατικά δικαιώματα, αλλά όταν  πρόκειται για τα συμφέροντα των βιομηχάνων δουλεύει «ρολόι»που στόχο έχει συνολικά το εργατικό κίνημα.

 Ο στόχος ξεκάθαρος. Να ενισχύεται συνεχώς  το κλίμα καταστολής και τρομοκρατίας που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείο σε όλους τους  χώρους δουλειάς. Να τρομοκρατήσουν, να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους για να συνεχίζουν να τσακίζουν  ανενόχλητοι ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματα μας.

 Εξάλλου η τακτική και στον κλάδο μας από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι ακριώς η ίδια, απολύσεις πρωτοπόρων μελών των σωματείων μας (KPMG),  παρεμποδίση με οποιαδήποτε τρόπο  την δραστηριότητα αυτών στα γραφεία τους (PWC, Deloitte), εκβοβισμοί και τρομοκρατία.

 Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων με προβοκατόρικες δηλώσεις και λάσπη ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, με τη κλιμακούμενη καταστολή και διώξεις εναντίον των εργαζομένων που αγωνίζονται, με συλλήψεις των εργαζομένων, με τους πλειστηριασμούς, με χημικά και ΜΑΤ σε κάθε κινητοποίηση.

 Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι το ταξικό εργατικό κίνημα δεν εκφοβίζεται δεν τρομοκρατείτε όσο και αν το προσπαθούν. Μπαίνουμε δυναμικά στην προμετωπίδα των αγώνων για τα δικαιώματα μας. θα μας βρίσκουν πάντα  μπροστά τους

 Καλούμε τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν για ακόμη μια φορά τη μαζική καταδίκη τους ενάντια στην ποινικοποίηση της οργάνωσης και της δράσης των εργαζομένων

 Όχι στην Ποινικοποίηση των Εργατικών Αγώνων

Η Τρομοκρατία Δε Θα Περάσει!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων : Όλοι στο Συλλαλητήριο την Τρίτη 20 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στην Ομόνοια

Mon, 19/03/2018 - 17:59

 

Συναδέλφισσες / οι

 Τα τελευταία χρόνια έχει καταργηθεί από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις η δυνατότητα διαπραγμάτευσης του κατώτερου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα εκτός των άλλων πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενοι να εργάζονται με μισθούς που υπολογίζονται το μήνα στα 349,53 ευρώ δηλαδή κάτω και από το απαράδεκτο επίδομα ανεργίας.

Το 1/3 των εργαζομένων της χώρας μας εργάζονται με τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας (ωρομίσθιοι, part time, μερικές μέρες ή ώρες την βδομάδα, μπλοκάκι κλπ) κανονική εργασιακή ζούγκλα.

Οι νέοι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι παλιοί τείνουν να την λησμονήσουν. Η υπογραφή ΣΣΕ σε κλαδικό, ομοιοεπαγγελματικό και επιχειρησιακό επίπεδο μπορούν να βελτιώσουν τη θέση των εργαζομένων, θα ανακτούν απώλειες, θα επιβάλλουν όρους καλύτερων συνθηκών εργασίας κλπ γι’ αυτό πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για :

- Μόνιμη σταθερή δουλειά με ΣΣΕ, 7ωρο-5ήμερο -35 ωρο

- Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και επαναφορά του κατώτερου μισθού και μεροκάματου στα 751 & στα 33,57 ευρώ αντίστοιχα.

- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Να υπάρχει καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ και να εφαρμοστεί η μετενέργεια.

- Επαναφορά στο Δημόσιο στους προ κρίσης μισθούς και του 13ου και 14ου.

- Απαγόρευση πλειστηριασμών για Εργατική – Λαική οικογένεια.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ

σας καλούμε να πάρετε μέρος στο Συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 20/3/2018 στις 6,30 μμ στην Ομόνοια.

 

 

Το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Αίτημα για έκτακτη Συνεδρίαση της ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Mon, 19/03/2018 - 17:17

Προς : τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ.Σ.Ε.Ε.

 

Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι το Προεδρείο της ΓΣΕΕ προχώρησε σε συμφωνία με τις εργοδοτικές ενώσεις και μάλιστα πραγματοποιώντας κρυφά συνάντηση μαζί τους.

Προχωρήσατε στη συμφωνία χωρίς να κρατήσετε ούτε καν τους τύπους. Δε συνεδρίασε κανένα όργανο που δείχνει τη βιασύνη σας να συνυπογράψετε την πολιτική εργοδοτικών οργανώσεων και κυβέρνησης. Γνωρίζετε επίσης ότι αυτό το διάστημα είναι σε εξέλιξη απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων, των τροφίμων, των ηθοποιών και μουσικών και κινητοποιήσεις άλλων κλάδων.

Tο κοινοποιημένο με εξώδικο προς τους εργοδότες πλαίσιο αιτημάτων καθώς και οι αποφάσεις του ΓΣ της ΓΣΕΕ είναι διαφορετικά από αυτά που συμφωνήσατε.

Οι αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου ήταν η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η επαναφορά με νόμο του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

Ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΓΣΕΕ αύριο 20 Μάρτη στις 10π.μ. με θέμα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη στάση του προεδρείου.

 

Δ.Α.Σ

Γραμματεία ΠΑΜΕ Ν. Ξάνθης : Για την εξαγορά της DONSKOY TABAK από την JAPAN TOBACCO

Mon, 19/03/2018 - 17:14

Η ανακοίνωση για την εξαγορά της εταιρίας συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη από την Ιαπωνική πολυεθνική, άρα και της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, έχει να κάνει και με τις ανακατατάξεις στο χώρο της καπνοβιομηχανίας, αλλά και με την αναζήτηση μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν την δυνατότητα, να μεταφέρουν κεφάλαια από τον έναν κλάδο στον άλλο, να πωλούν επιχειρήσεις, να κλείνουν εργοστάσια, να μεταφέρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους σε άλλες χώρες. Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά και στο Ν. Ξάνθης, από το κλείσιμο της DIANA, της ALUMIL, της ΚΑΠΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΗΛΙΔΗ, της VENUS κ.α.

Η επικείμενη μεταφορά της ΣΕΚΑΠ στην JAPAN TOBACCO και μάλιστα σε μια περίοδο που εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιβολή του προστίμου για λαθρεμπόριο το 2009 και να προδίκαζε δυσοίωνο το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, μπορεί να προβάλλεται από πολιτικούς κύκλους και ΜΜΕ του Νομού μας, σαν «μάνα» εξ ουρανού. Άλλωστε το 2013 κι όταν έγινε η αγορά της συνεταιριστικής τότε ΣΕΚΑΠ από την DONSKOY TABAK, o I. Σαββίδης προβαλλόταν ως μεσσίας, αλλά οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, βίωσαν στο πετσί τους, την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, με απολύσεις, εθελούσιες εξόδους, με χτύπημα στην ΣΣΕ, με εκ περιτροπής εργασία, που βρήκαν απάντηση από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ ακόμη εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Το Π.Α.ΜΕ. καλεί τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, να μην γίνουν απολύσεις, να μην χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα, αλλά να διευρυνθούν, με την υπογραφή ΣΣΕ, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

 

Γραμματεία Π.Α.ΜΕ. Ν. ΞΑΝΘΗΣ

 

Pages