Αλληλεγγύη στις σχολικές καθαρίστριες: Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά (μισθολογικά και ασφαλιστικά) δικαιώματα!

30/11/2018 - 17:18

Το ψήφισμα στηρίζουν οι ΣΕΠΕ "Ο Σωκράτης", "Γ. Σεφέρης", "Ν. Πλουμπίδης" ,  Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»

και η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας

Αλληλεγγύη στις σχολικές καθαρίστριες:
Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά (μισθολογικά και ασφαλιστικά) δικαιώματα,

να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να υπάρχει τακτική ανά μήνα καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Το Δ.Σ του συλλόγου θεωρεί πως πρέπει να γίνει υπόθεση των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) η αλληλεγγύη στις σχολικές καθαρίστριες και η κοινή δράση ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν. Οι καθαρίστριες, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αντιμετωπίζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της «εργολαβίας» ανά αίθουσα που καθαρίζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους (10μηνη ή τώρα διετή σύμβαση, αμοιβή συνήθως με 200 - 300 ευρώ, εξαίρεση από την ειδική ρύθμιση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, από επιδόματα – δώρα, απόλυση κάθε καλοκαίρι στη διάρκεια του οποίου δεν έχουν καν ασφάλιση κοκ.). Σε περίπτωση ασθένειας οφείλουν να βρουν αντικαταστάτη και να τον πληρώσουν από την τσέπη τους!!! Τρανό παράδειγμα της στάσης του κράτους είναι η αντιμετώπιση ως «εγκληματία», η καταδίκη και η φυλάκιση της καθαρίστριας στο Βόλο, στην οποία συμπαραστεκόμαστε αμέριστα. Ζητάμε την αναίρεση της άδικης απόφασης, την αθώωσή της και την επιστροφή στη δουλειά της.

Οι καθαρίστριες απολύθηκαν με τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2017 - 2018 τον Ιούνη και προσλήφθηκαν ξανά (πάντα μετά από αξιολόγηση) το Σεπτέμβρη για τη νέα χρονιά 2018 - 2019. Από την αρχή αυτής της σχολικής χρονιάς και μέχρι σήμερα παραμένουν απλήρωτες, με διάφορα προσκόμματα και δικαιολογίες.Έχουν, δηλαδή, πέντε μήνες γεμάτους να βάλουν έστω κι ένα ευρώ στην τσέπη τους, ενώ οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν»!!! Δεν έχουν ένα ευρώ να κάνουν γιορτές!!!

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία προεκλογικά είχε αναγάγει τις καθαρίστριες σε κεντρικό μοτίβο της καμπάνιας της, ποδοπάτησε το «γάντι», το σύμβολο του αγώνα τους. Με μια σειρά «ρετούς», που έχει το θράσος να διαφημίζει, δεν άγγιξε αλλά αντίθετα διατηρεί το κύριο: το καθεστώς ομηρίας και ελαστικής εργασίας. Η ΝΔ και οι λοιπές δυνάμεις του αστικού κόσμου, που «καυγαδίζουν» επί παντός επιστητού με την κυβέρνηση, δεν ψελλίζουν ούτε μία λέξη, αφού συμφωνούν με αυτή την πολιτική, την οποία «δαφνοστεφανώνουν» ΕΕ και ΟΟΣΑ. Η κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στη σχολική υγεία. Κι αυτό παράλληλα με το γεγονός ότι η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές των δήμων υποβαθμίζει τόσο τα μέσα προστασίας των καθαριστριών όσο και την ποσότητα και ποιότητα των απαραίτητων καθαριστικών που χρησιμοποιούνται στα σχολεία. Στην ίδια «ρότα» με την κυβέρνηση βρίσκονται και μια σειρά Δήμοι της χώρας, που καλύπτονται πίσω από τις κυβερνητικές δικαιολογίες, που δεν διεκδικούν την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, ούτε κάνουν τίποτε για να κάνουν γιορτές οι καθαρίστριες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος της Αθήνας, ο οποίος, την ώρα που οι καθαρίστριες παραμένουν απλήρωτες και τα σχολεία στενάζουν από τις περικοπές και τίθενται υπό καθεστώς «επιτροπείας», επιστρέφει στο κράτος από το κονδύλι των σχολικών επιτροπών 761.000 ευρώ, λες και δεν είχαν τι να τα κάνουν! Κι από πάνω, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, υποτίθεται, θα έρχονταν μέσα προστασίας για τις καθαρίστριες, τα οποία δεν έχουν φθάσει ποτέ στα σχολεία και δεν έχουν δοθεί ποτέ στις καθαρίστριες.

  • Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα την πρόσληψή τους με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας και πλήρη εργασιακά (μισθολογικά και ασφαλιστικά) δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Να μεριμνήσουν ΤΩΡΑ κυβέρνηση και τοπική διοίκηση ώστε να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να υπάρχει τακτική ανά μήνα καταβολή της μισθοδοσίας τους.
  • Να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τις σχολικές επιτροπές των δήμων, αναφορικά με τα μέσα υγιεινής και ασφάλειας και τα αναγκαία καθαριστικά υλικά (ποσοτικά και ποιοτικά), για τις καθαρίστριες και τα σχολεία.

Η διεκδίκηση των παραπάνω στόχων πρέπει να γίνει με κοινό μέτωπο εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών – καθαριστριών!!! Το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις στην εκπαίδευση αφορά αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κοκ.) - καθαρίστριες – φύλακες. Να προγραμματιστούν άμεσα κοινές παραστάσεις σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Δήμους, Υπουργεία. Κοινός αγώνας, κοινή υπόθεση η απόκρουση των κυβερνητικών απατών, κοινή η ανάγκη να έρθουν στο προσκήνιο αιτήματα με κριτήριο τις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες των πολλών κι όχι με κριτήριο τα κέρδη των λίγων!!!

Για το Δ.Σ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα