Α.Σ.Ε Δράμας: Για την καταστρατήγηση του ωραρίου

17/11/2017 - 14:01

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ                                                                 

Καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις διευθυντών σχολείων που πατώντας σε άρθρα της υπουργικής απόφασης  Φ. 353.1/324/ 105657/Δ1/02 (ΦΕΚ 1340/16-10-02) (καθηκοντολόγιο), προχωρούν αυθαίρετα στην ανάθεση «απασχόλησης» σε συναδέλφους καταστρατηγώντας το διδακτικό τους ωράριο. Με πρόφαση την «ασφάλεια» των μαθητών σε ώρες που απουσιάζει ο διδάσκων εκπαιδευτικός, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση συνεδρίασης του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου όπως προβλέπεται από το ν. 1566/85 είτε αναθέτουν παράνομα διδακτικό έργο πέρα από το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο χαρακτηρίζοντάς το «απασχόληση» είτε αποσπούν εκβιαστικά τη συναίνεση στην «απασχόληση» κατηγοριοποιώντας τους συναδέλφους σε ευσυνείδητους - υπεύθυνους - υπάκουους και ανυπάκουους – αδιάφορους.

Με δεδομένο ότι καμία Υ.Α. δεν υπερτερεί των νόμων παραθέτουμε το σχετικό άρθρο του ν. 1566/85.

Ο ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί «παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, στις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα». (ν. 1566/85 άρ.13. παρ.8 και άρ.14, παρ.20).

Σύμφωνα με τα παραπάνω, επισημαίνουμε ότι:

  1. δεν είναι υποχρεωτική η παραμονή οποιουδήποτε εκπαιδευτικού ως τη λήξη του εργασιακού ωραρίου εφόσον έχει ολοκληρώσει τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί από το Σ.Δ.
  2.  μόνο ο Σ.Δ. ορίζεται από τον παραπάνω νόμο αρμόδιο αποφασιστικό όργανο να αναθέτει διδακτικό, εξωδιδακτικό και διοικητικό έργο. 

Οποιαδήποτε προσπάθεια από διευθυντές να αγνοήσουν αποφάσεις του Σ.Δ., υποβαθμίζοντας το ρόλο του κρίνεται εκτός από παράνομη και αντισυναδελφική.

Καλούμε τους Σ.Δ. να περιφρουρήσουν το διδακτικό ωράριο των συναδέλφων και να μην επιτρέψουν την καταστρατήγησή του. Ακόμη και στην περίπτωση που γίνει ανάθεση υπερωριακής απασχόλησης από τον Δ/ντη Εκπ/σης, μετά από εισήγηση του ΠΥΣΔΕ, όπως προβλέπεται, με υπερωριακή αποζημίωση, καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να καλύπτουν τους συναδέλφους  που αρνούνται και δηλώνουν στάση εργασίας για τις ώρες της υπερωρίας, χωρίς καμιά περικοπή, αφού πρόκειται ακριβώς για υπερωριακή απασχόληση.

Τέλος, επειδή ως εκπαιδευτικοί πραγματικά νοιαζόμαστε για την ασφάλεια των μαθητών μας σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε άμεσα να προσληφθούν με μόνιμη σχέση εργασίας σχολικοί φύλακες.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 να είμαστε σε ετοιμότητα απέναντι στην πολιτική και τους σχεδιασμούς της σημερινής συγκυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνθλίβει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα διαμορφώνοντας μια μίζερη πραγματικότητα στο σχολείο. Να έχουμε κατά νου ότι σε αυτά τα μέτρα που είναι αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών επιλογών βάζουν πλάτη τα στελέχη της εκπαίδευσης σε κάθε επίπεδο.

Καταγγέλλουμε τη στάση της ΕΛΜΕ Δράμας, που μολονότι εδώ και μισό μήνα είχε ενημερωθεί από συναδέλφισσα για την αυθαίρετη εντολή διευθυντή,  άφησε να εξελίσσεται μια κατάσταση χωρίς να παρεμβαίνει άμεσα και αποφασιστικά.

Ηγεσίες των σωματίων που δε στέκονται δίπλα στο συνάδελφο και δε βγαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  μας μέσα στο σχολείο αλλά και στη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου και όλων των εργαζόμενων ευθύνονται για την απαξίωση της συλλογικής δράσης και του οργανωμένου αγώνα στα μάτια των συναδέλφων. Τέτοιες ηγεσίες πρέπει να καταδικάζονται στη συνείδηση κάθε συναδέλφου.

Συνάδελφοι, είναι στο χέρι μας να ζωντανέψουμε τα σωματεία.

Μόνο οργανωμένα και συλλογικά μπορούμε να ελπίζουμε στη λύση των προβλημάτων μας.

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα