Α.Σ.Ε. Εύβοιας: Για τη στάση των άλλων δυνάμεων

03/11/2017 - 17:20

Η 3η αξιολόγηση, με την ψήφιση 100+ προαπαιτούμενων, η κατάθεση ενός ακόμα προϋπολογισμού, οι περικοπές επιδομάτων (οικογενειακών, πρόνοιας κ.α.), ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα των πλειστηριασμών που υπερψήφισαν και συμφώνησαν με το 3ο Μνημόνιο μαζί ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και λοιποί, θα σημάνει ακόμα πιο σκληρή επίθεση στη ζωή μας.

Είναι ψέμα το επιχείρημα που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, ότι τα δύσκολα πέρασαν, είναι πίσω. Μόνο η πάλη των εργαζομένων μπορεί να βάλει φρένο, να αντιστρέψει την κατάσταση.

Κανείς δεν πρέπει να πιστέψει τα παραμύθια της “δίκαιης ανάπτυξης”. Η ανάπτυξή τους, οι στόχοι της ανταγωνιστικότητας, η κερδοφορία, η επιχειρηματικότητα, που όλοι μαζί στηρίζουν, προϋποθέτει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο σε ισχύ και νέα αντιλαϊκά μέτρα για πολλά χρόνια ακόμα! 

Οι αλλαγές στο δημόσιο, έρχονται να υπηρετήσουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, την παράδοση ολόκληρων τομέων κι υπηρεσιών στους ιδιώτες. Η «αξιολόγηση» έρχεται να εξυπηρετήσει αυτούς τους στόχους!

Οι στόχοι της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών δεν είναι η αναβάθμιση του σχολείου και η βελτίωση της εκπαίδευσης, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, αλλά να προωθηθούν πιο γρήγορα  οι περικοπές και η «εξοικονόμηση» δαπανών, οι αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ (βλ. νέο Λύκειο, αυτονομία-κατηγοριοποίηση σχολείου κ.ά.).

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέο συνδικαλιστικό νόμο όπου θα  βάζει νέα εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και στην ανάπτυξη των αγώνων (ηλεκτρονικό φακέλωμα των εργαζομένων και της συνδικαλιστικής δράσης, αξεπέραστα εμπόδια για τη λήψη απόφασης για απεργία κ.ά.). Η απαράδεκτη στάση του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Κυριτσόπουλου, που επιχείρησε να επιπλήξει τους καθηγητές που βρέθηκαν απέναντι στην επίσκεψη κλιμακίου του ΟΟΣΑ στην Εύβοια, εξυπηρετεί την παραπάνω στόχευση, αποτελεί προεόρτιο αυτών που θα ακολουθήσουν. Άλλωστε όπως παραδέχτηκε ο ίδιος δημόσια, οι επιπλήξεις ήταν «εντολή από άνωθεν». Η Α.Σ.Ε. πρωτοστάτησε ώστε η συγκεκριμένη ενέργεια να βρει μαζική καταδίκη από δεκάδες ΕΛΜΕ, από την ΟΛΜΕ και άλλα σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Η άτακτη υποχώρηση της Διεύθυνσης (επίσης εντολή «από άνωθεν»), ήταν αποτέλεσμα αυτής της πίεσης που ασκήθηκε από τις δεκάδες καταδίκες σωματείων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα. Όπως και τώρα έτσι και στο παρελθόν, η Α.Σ.Ε. έχει καταδικάσει την προσπάθεια ποινικοποίησης του οργανωμένου αγώνα και την στοχοποίηση συνδικαλιστών.

Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιηθεί αυτή η υποχώρηση της Διεύθυνσης για να γνωρίσει πλατύτερη αποδοχή αυτή η καταγγελία, το προεδρείο της ΕΛΜΕ προτίμησε να επιτεθεί στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, εκτοξεύοντας άθλιες προβοκάτσιες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, καταλόγισαν δημόσια στον εκπρόσωπο της Α.Σ.Ε. ότι έχει «κολεγιές» με την Διεύθυνση και διαρρέει σε αυτήν πληροφορίες. Αν ψάχνουν για κάποιον που έχει «κολεγιές» με τη διεύθυνση ας απευθυνθούν στους εκπροσώπους της κυβερνητικής παράταξης στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ. Η επίθεση αυτή ενάντια στο ΠΑΜΕ δεν είναι τοπικό φαινόμενο αλλά γενικευμένο, το τελευταίο διάστημα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Δε μας εκπλήσσει ότι εδώ και καιρό, η παράταξη «Καθηγητές Εν Δράσει» με την ανοχή και των ΣΕΡΑ και ΔΑΚΕ, ακολουθεί τακτική προσωπικών επιθέσεων και ελέγχου στη Διεύθυνση για το κατά πόσο υλοποιούν το θεσμικό τους ρόλο. Έναν ρόλο που υλοποιείται με βάση τα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια. Σε τι ακριβώς ελέγχει τη Διεύθυνση, στο κατά πόσο υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική; Οι θεατρινισμοί των Καθηγητών Εν Δράσει εξυπηρετούν να κρυφτεί η ουσιαστική τους συμφωνία με την κυβερνητική πολιτική. Δε διαφωνούν με την αξιολόγηση, αλλά ζητούν να καταρτιστούν οι εκπαιδευτικοί πριν αξιολογηθούν. Δε συμφωνούν λένε με το «νέο Λύκειο», αλλά ελέγχουν την Διεύθυνση αν κάνει «δίκαιη» εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Έτσι, όχι απλά δε συμβάλλουν στο να αναδεικνύονται οι αιτίες των προβλημάτων αλλά αντίθετα να συσκοτίζονται, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την προπαγάνδα της κυβέρνησης. Μετατρέπουν την κόντρα των εργαζόμενων με το κράτος, σε κόντρα με πρόσωπα δήθεν ανίκανα να κάνουν τη δουλειά τους. Ενισχύουν την αντίληψη ότι τα προβλήματα είναι θέμα λειτουργίας των μηχανισμών και όχι αποτέλεσμα ταξικής πολιτικής. Επομένως, έχουν ευθύνες και για την εκφυλισμένη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΕΛΜΕ, για τις άμαζες γενικές συνελεύσεις και για την πολύ χαμηλή συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και απεργίες. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές.

Για όλα τα παραπάνω καλούμε σε γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Για να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα καλούμε να παρθεί απόφαση για ανοιχτή ημερομηνία απεργίας τη μέρα που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων. 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα