Α.Σ.Ε. Ιωαννίνων: Για τα μαθητικά συλλαλητήρια στις 30 Οκτώβρη

07/11/2017 - 19:08

Για τα μαθητικά συλλαλητήρια στις 30 Οκτώβρη . Όλοι τώρα πιο αποφασιστικά στο δρόμο του αγώνα για Μόρφωση – Δουλειά – Ζωή με δικαιώματα!!

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ιωαννίνων, χαιρετίζει τους μαθητές - γονείς - εκπαιδευτικούς που βγήκαν στο δρόμο στις 30 του Οκτώβρη, σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και στην πόλη των Ιωαννίνων διεκδικώντας λύση στα  μεγάλα προβλήματα της Εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε τους μαθητές που αψηφώντας τη τρομοκρατία και τις απειλές μέσα κι έξω από τα σχολεία, απέδειξαν ότι μόνο στο δρόμο του αγώνα μπορεί να βρεθεί λύση στα χρόνια προβλήματα των σχολείων. Για μια ακόμη φορά οι ίδιοι, θεσμικοί και μη φορείς, έδειξαν πόσο τους ενοχλούν οι μαθητές που διεκδικούν, που σηκώνουν κεφάλι απέναντι στις πολιτικές που ευθύνονται για τη διαχρονική υποβάθμιση της εκπαίδευσης, που διεκδικούν σχολεία με όλους τους εκπαιδευτικούς, λεφτά για την παιδεία, ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει. Έδειξαν πόσο πολύ τους ενοχλεί το γεγονός ότι πάντα  δίπλα στους μαθητικούς αγώνες βρίσκονται ως συμπαραστάτες, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και «ξέθαψαν» ακόμα μια φορά τα γνωστά από το παρελθόν (κοντινό και μακρινό) επιχειρήματα  περί "καθοδήγησης" και "υποκίνησης" των μαθητών. Τόση …εκτίμηση έχουν στη νέα γενιά που δεν δέχεται με σκυμμένο κεφάλι την  «κανονικότητα» του Υπουργείου Παιδείας, που δεν ανέχεται τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και τα πολυπληθή τμήματα, που δεν συμβιβάζεται με το κλείσιμο εκατοντάδων τμημάτων ΕΠΑ.Λ. και κατευθύνσεων ΓΕ.Λ., την  κατάργηση της ενισχυτικής και της Π.Δ.Σ., με τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο…

Άλλωστε ήταν  ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας που αυτοαποκαλύφτηκε μέσα από τη Βουλή, τη μέρα των κινητοποιήσεων, όταν  υποστήριξε πως οι κινητοποιήσεις δεν έχουν αιτήματα και συγκεκριμένους στόχους, κατηγορώντας του γονείς πως υποκινούν τους μαθητές να χάνουν ώρες. Η -αποδειγμένα- μεθοδευόμενη τρομοκρατία του  Υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ , που δεν έχει τίποτα να  ζηλέψει από αυτή προηγούμενων κυβερνήσεων, βρήκε έκφραση σε αρκετά σχολεία της πόλης των Ιωαννίνων και εκφράστηκε με πιέσεις από Διευθυντές, και αστυνομική παρουσία  έξω από σχολεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

  • Στο 8 Λύκειο γονέας κάλεσε την ασφάλεια για να πάρει  τα στοιχεία από την Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων και φοιτητές  που ήταν  στο πεζοδρόμιο έξω από το σχολείο.
  • Στο 10ο Γυμνάσιο ο Δ/ντης, ο οποίος είναι γνωστός για τη στάση του απέναντι στις μαθητικές  κινητοποιήσεις, όταν του ζητήθηκε από τον αντιπρόσωπο της Ένωσης Γονέων να σεβαστεί τις αγωνιστικές αποφάσεις των μαθητών, είπε ότι «κουμάντο στο σχολείο μου!!! κάνω εγώ», δείχνοντας ξεκάθαρα ποια είναι η «αριστερή» εκδοχή του σχολείου που σχεδιάζει η κυβέρνηση του κ.Γαβρόγλου και το νέο μοντέλο εκπαιδευτικού-παιδαγωγού.

Τα παραπάνω είναι μόνο λίγα χαρακτηριστικά παραδείγματα και δεν αποτελούν εξαίρεση. Άλλωστε η αστυνομοκρατία στα σχολεία παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις, με την καθημερινή παρουσία αστυνομικών (φυσικά όχι αυτόβουλης) έξω από σχολεία, που, με περίσσιο ζήλο και σχεδόν πάντα  «αγκαζέ» με διευθυντές, επιχειρούν να «εκδιώξουν πάραυτα» οποιονδήποτε κρατάει στα χέρια του πολιτικοσυνδικαλιστικό φυλλάδιο ή συζητάει με μαθητές. Αυτή είναι η περίφημη «πάταξη της ανομίας» που ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ και λοιποί έχουν με περίσσιο ζήλο βαλθεί να υπερασπιστούν.

Σοβαρές ευθύνες για τα προαναφερόμενα φαινόμενα φέρει και η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η οποία ανέχεται και ενίοτε σιγοντάρει παρόμοιες συμπεριφορές μελών της, χωρίς να καταδικάζει την αστυνομοκρατία και τον αυταρχισμό στα σχολεία. Έτσι ενώ γνώριζε ότι στις 30 του Οκτώβρη υπάρχει μαθητική πανελλαδική κινητοποίηση, δεν μπήκε στον κόπο να προκηρύξει ούτε μια στάση εργασίας, όπως έκαναν δεκάδες ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνουν την μαθητική κινητοποίηση. Την ίδια άλλωστε στάση κράτησε στην κινητοποίηση της 24ης του Οκτώβρη (Αναπτυξιακό Συνέδριο), όπου δεν συζήτησε καν την οργάνωση κινητοποίησης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η πορεία των μαθητών κατέληξε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Οι μαθητές κατέθεσαν στην Περ.Διευθύντρια το πλαίσιο των αιτημάτων τους:

  • Για τα ΕΠΑΛ που δεν έχουν αίθουσες διδασκαλίας, και οι μαθητές πληρώνουν  τα υλικά της ειδικότητας όπως ποδιές, υλικά αισθητικής κ.ά.
  • Για τα τμήματα των ΕΠΑΛ που καταργήθηκαν ή δεν λειτουργούν αν δεν συμπληρώσουν τους 12 μαθητές, για τα βιβλία ακόμα που έρχονται.
  • Για το θέμα των μεταφορών των μαθητών και ειδικά των  ΕΠΑΛ  όπου μαθητής έρχεται από 30χμ μακριά με το λεωφορείο της γραμμής χάνοντας τις πρώτες ώρες μαθήματος. Για μαθητές του λεκανοπεδίου που χρειάζεται να πάρουν και δύο συγκοινωνίες για να φτάσουν στο σχολείο, για μαθητές της Ανατολής που αφού αναγκάστηκαν να πάνε σε σχολείο μακριά από το σπίτι τους, πληρώνουν τώρα ολόκληρο εισιτήριο γιατί η απόσταση σχολείο-σπίτι είναι λίγο κάτω από 4,5 χλμ ...

Σε αυτά τα ζητήματα η κ.Διευθύντρια, είτε δεν  πήρε καμία θέση, είτε τα παρέπεμψε σε Δήμο-Περιφέρεια, είτε απλώς υπεραμύνθηκε της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, όπως στο ζήτημα του Νομοσχεδίου για τις Πανελλαδικές και του περιεχομένου της μόρφωσης στο Λύκειο.

Όσο για το ζήτημα της σχεδόν ανύπαρκτης μέχρι σήμερα ενισχυτικής διδασκαλίας, αρκέστηκε να πει ότι θα δημιουργηθούν  τμήματα στην «είσοδο, την έξοδο  και στο κέντρο της πόλης», χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το πώς θα μεταφέρονται εκεί οι μαθητές.

Με τις μαχητικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν δόθηκε μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση που συνεχίζει όπως και οι προηγούμενες να χτυπάει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή των νέων παιδιών. Η συκοφάντηση των μαθητικών αγώνων και του μαθητικού κινήματος, τα ψέματα και οι απειλές, όπως φάνηκε και σε άλλες εποχές, δεν μπορούν να βάλουν φρένο στους αγώνες που ξεσπούν και δυναμώνουν.

Η θέση των  μάχιμων-συνειδητών εκπαιδευτικών που αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως παιδαγωγοί και όχι ως παιδονόμοι, είναι στο πλευρό των μαθητών.  Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και κάθε γονέας που νοιάζεται πραγματικά για τη μόρφωση του παιδιού του. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ  να μην αφήσουμε να  περάσει το δόγμα «νόμος και τάξη» που προωθούν κυβέρνηση και ΝΔ με στόχο την εφαρμογή όλο και περισσότερων  αντιλαϊκών μέτρων για να στηριχτεί η ανάκαμψη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών   (βλ. ΜΑΤ ενάντια  στις διεκδικήσεις εργαζομένων στα Γιάννενα, μαθητοδικεία,  προσπάθεια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου κλπ).

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά απέναντι στην νέα αντιλαϊκή επιδρομή που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να «κλείσει» την 3η αξιολόγηση. Κλιμακώνουμε την πάλη μας με  το ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, στις 11 του Νοέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ενάντια στα νέα μέτρα, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, κατάργηση απεργίας κλπ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα