Α.Σ.Ε. στην ΕΛΜΕ Εύβοιας: Δυναμική κινητοποίηση και υποχώρηση του ΔΙΔΕ για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών

13/12/2018 - 19:27

Έπειτα από τη δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 12/12 στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εύβοιας, ο Διευθυντής κ. Κυριτσόπουλος «μαζεύτηκε», δίνοντας τελικά την άδεια για να γίνουν οι αρχαιρεσίες της ΕΛΜΕ, όπως πάντα εξυπηρετώντας και τις 3 περιοχές της νότιας, βόρειας και κεντρικής Εύβοιας.

Για την κατάληξη αυτή ήταν καθοριστική η συμβολή της ΑΣΕ που στηρίζει το ΠΑΜΕ, μετά την πίεση που άσκησε στο ΔΣ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ώστε να αποφασίσει να παρέμβει στην πράξη και να σταματήσει τα σχέδια της διοίκησης για παρεμπόδιση των εκλογών και κατ’ επέκταση της συνδικαλιστικής δράσης. Τις ημέρες αυτές συζητήσαμε για τις εξελίξεις με τους συναδελφους στα σχολεία, ενημερώσαμε την ΟΛΜΕ, απαιτήσαμε από το ΝΤ ΑΔΕΔΥ να πάρει θέση, ζητήσαμε στήριξη από τα εργατικά σωματεία της περιοχής και ζητήσαμε να κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή, όπως και έγινε σήμερα.

Ταυτόχρονα, η στάση της ΔΑΚΕ απέναντι στη στάση του ΔΙΔΕ ήταν ας αφήσουμε τις εκλογές για τον Ιούνη, διευκολύνοντας και τη διοίκηση. Επίσης, η παράταξη ΣΕΡΑ τί στάση θα κρατούσε;  Η ΣΕΡΑ εκπροσωπείται στο ΔΣ από τον αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας! Προσπαθεί να επιτευγχθούν οι στόχοι της Διεύθυνσης από τη θέση του συνδικαλιστή!

Την ώρα που έπρεπε λοιπόν το ΔΣ να ασκήσει πίεση, η πλειοψηφία- Καθηγητές Εν Δράσει, ναι μεν αποδέχτηκαν τη γραπτή καταγγελία που συντάξαμε και καταθέσαμε, ναι μεν συμφώνησαν να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μέχρι να δοθεί άδεια για τις αρχαιρεσίες από τον ΔΔΕ, όμως, την ίδια στιγμή υπονόμευσαν την ίδια την παράσταση διαμαρτυρίας επειδή μια μέρα νωρίτερα είχαν ήδη δημοσιεύσει ότι οι εκλογές αναβάλλονται ώσπου να δοθεί άδεια! Με ευθύνη όλων των άλλων παρατάξεων, το ΔΣ χθες πήγε στην κινητοποίηση χωρίς πρόταση, παρά την πρότασή μας να ορίσουμε από πριν τρεις ημερομηνίες 18, 19, 20/12 για τις εκλογές για την ερχόμενη εβδομάδα. Με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά την άδεια και να μην έχουν οριστεί πότε θα διεξαχθούν!!! Από Γενάρη λένε!!!

Ζητάμε ξανά από το ΔΣ να πάρει σήμερα απόφαση να γίνουν οι αρχαιρεσίες την επόμενη εβδομάδα 18, 19, 20 Δεκέμβρη. Οι αιτιάσεις που ακούσαμε περί μικρής προεκλογικής περιόδου είναι έωλες γιατί οι συνάδελφοι έχουν πείρα και μπορούν να κρίνουν ποιούς θα στηρίξουν. Οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν ποιά δύναμη πρωτοστατεί υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μας και πρέπει να αποτελούν κριτήριο ψήφου. Σας καλούμε να στηρίξετε τους συναδελφους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να ενισχύσετε με την ψήφο σας την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών -ΑΣΕ.

 

Η καταγγελία της Α.Σ.Ε. για το ζήτημα

Καταγγέλλουμε την άρνηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Κυριτσόπουλου να παραχωρήσει άδεια για να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στη Νότια Εύβοια. Ο ΔΔΕ προσπαθεί συνειδητά να υψώσει εμπόδια στη συμμετοχή των καθηγητών στην άσκηση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι προσπαθούν στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζεται στη μεταμνημονιακή εκδοχή της, ο ΔΔΕ επιχειρεί να ορθώσει εμπόδια στη συμμετοχή των εκαπαιδευτικών στο σωματείο. Λέει ουσιαστικά  στους καθηγητές στους Δήμους Αλιβερίου, Κύμης και Καρύστου να βάλουν δεκάδες ευρώ από την τσέπη τους για να φθάσουν μέχρι τη Χαλκίδα για να παρακολουθήσουν τη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ ή να ψηφίσουν χωρίς να ενημερωθούν για το τι έκανε το σωματείο τους τη χρονιά που πέρασε.

Η στάση του ΔΔΕ αποτελεί φυσικό επακόλουθο του δρόμου που ακολουθεί, δηλαδή της εξυπηρέτησης της κυβερνητικής πολιτικής για μείωση των δαπανών στην παιδεία, προκειμένου να επιτευχθούν τα ματωμένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Για το σκοπό αυτό, μετακίνησαν μαθητές από το ένα σχολείο στο άλλο, τους ανάγκασαν να αλλάξουν κατεύθυνση για να εξαφανίσουν υπεράριθμα τμήματα, απέκρυψαν κενά και ανάγκασαν συναδέλφους που έπαιρναν απόσπαση για Εύβοια από άλλες περιοχές να επιστρέψουν στη περιοχή τους, δημιούργησαν σε πολλά σχολεία τμήματα με 28 έως και 30 μαθητές κατά παράβαση ακόμη και αυτού της αντιεκπαιδευτικής διάταξης που προβλέπει 27 μαθητές σε ένα τμήμα, κατ’ ανώτατο όριο.

Η στάση του ΔΔΕ κ. Κυριτσόπουλου ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες κυβέρνησης να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή και δράση εκπαιδευτικών και εργαζομένων άλλων κλάδων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί. Έφτασε ένα βήμα παραπέρα ουσιαστικά αμφισβητώντας ότι το σωματείο εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς. Με τα μέτρα που παίρνει επιχειρεί να βάλει και άλλα εμπόδια στη συμμετοχή των συναδέλφων στην ΕΛΜΕ, με στόχο να την απαξιώσει πλήρως.

Την εξυπηρέτηση της κυβερνητικής γραμμής εκφράζουν οι επιπλήξεις σε μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ επειδή πήγαν να παρέμβουν σε επίσκεψη κλιμακίου του ΟΟΣΑ. Αυτή τη γραμμή εξέφρασε και στην τελευταία ενημέρωση του σωματείου στη διαμαρτυρία στις 30/11 για την τρέχουσα κατάσταση των σχολείων του νομού στοιχιζόμενος στη γραμμή της υπεράσπισης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Απαράδεκτη είναι η στάση άλλων παρατάξεων στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Συναντήσαμε απόλυτη ταύτιση των δυνάμεων ΣΕΡΑ (ΣΥΡΙΖΑ) -ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ σε ΕΛΜΕ και ΝΤ ΑΔΕΔΥ γιατί καλύπτουν τη συγκεκριμένη μεθόδευση. Όχι μόνο δεν παίρνουν θέση ενάντια στα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, αλλά βγάζουν και την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση παίζοντας το ρόλο της. Ο κ. Καπενεκάς εκλεγμένος της ΣΕΡΑ στο ΔΣ, εκτελεί ταυτόχρονα και χρέη αναπληρωτή ΔΔΕ. Από τη θέση του συνδικαλιστή υπερασπίζεται τη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης! Η ΔΑΚΕ δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να συνεχιστεί η διεκδίκηση της άδειας! Να το αφήσουμε για το καλοκαίρι μαζί με αυτές του συνεδρίου ΟΛΜΕ! Η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) που πλειοψηφεί στο ΝΤ Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ, έπειτα από πρόταση των ταξικών δυνάμεων της ΔΑΣ να στηρίξει τη δράση της ΕΛΜΕ ενάντια στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης- ΔΔΕ, το αρνήθηκε.

Η τακτική της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας δεν οφείλεται στον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του κ. Κυριτσόπουλου, όπως επικαλούνται οι Καθηγητές εν Δράσει. Στην ουσία αφήνουν στο απυρόβλητο τη μεθοδευμένη προσπάθεια της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για να μπουν εμπόδια στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, οργάνωση και διεκδίκηση. Δίνουν άλλοθι στη στάση των δυνάμεών τους (ΣΕΡΑ-ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) μέσα στο κίνημα.

Συνάδελφοι, οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουμε στην ΑΣΕ-το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, αγωνιζόμαστε ώστε η ΕΛΜΕ να αποτελέσει το αποκούμπι των καθηγητών που αγωνίζονται για μια καλύτερη παιδεία και για ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής των κυβερνήσεων.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ακόμη πιο αποφασιστική ενίσχυση της ΑΣΕ και η περιθωριοποίηση των δυνάμεων που κηρύσσουν τον συμβιβασμό. Αυτό που χρειάζεται είναι η ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στις δράσεις του σωματείου. Να συντονίζεται και να αναπτύσσει κοινή δράση με τα εργατικά συνδικάτα, τις ενώσεις γονέων, τα μαθητικά συμβούλια, γιατί το ζήτημα της παιδείας είναι ζήτημα όλου του λαού και όχι μόνο των εκπαιδευτικών. Καλέσαμε τα ταξικά σωματεία της Χαλκίδας και ανταποκρίθηκαν με παρουσία στη διαμαρτυρία στον ΔΔΕ και ανακοίνωση-καταγγελία στη στάση της Διεύθυνσης και στήριξης του σωματείου μας.

Θα συνεχίσουμε την πίεση στον ΔΔΕ και το υπουργείο, για να πετύχουμε αυτό που μέχρι χτες ήταν κεκτημένο και δεδομένο, να ψηφίσουμε ανεμπόδιστα και να εκλέξουμε μαζικά ένα ΔΣ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οργάνωσης του αγώνα μας για:

  • Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, για αυξήσεις στους μισθούς μας και το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
  • Ίσα εργασιακά δικαιώματα μόνιμοι και συμβασιούχοι-αναπληρωτές συνάδελφοι.
  • Ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και ενιαίο 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά. Όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να είναι στη δομή που έχουν ανάγκη.
  • Να μη δίνεται ούτε 1€ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν την παρεμπόδιση, να μην ανεχτούν τη φίμωση και εμπόδια. Να δυναμώσουν με τη συμμετοχή στο σωματείο, την οργάνωση της δράσης για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, απομονώνοντας όσους βάζουν εμπόδιο μέσα στο σωματείο, αλλάζοντας το συσχετισμό με στήριξη ΑΣΕ στις εκλογές για ΔΣ.

Η παρεμπόδιση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης δε θα περάσει!

Απαιτούμε να δωθεί 1μέρα άδεια για κάθε περιοχή για τη διεξαγωγή των Συνελεύσεων και των αρχαιρεσιών, όπως γίνεται χρόνια τώρα.

Απαιτούμε να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της δράσης συνδικαλιστικού κινήματος.

Για το σκοπό αυτό προτείνουμε παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη στις 2 η ώρα στη ΔΔΕ.

Χαλκίδα 9/12/18

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα