ΑΣΕ στην ΕΛΜΕ Σάμου: Για τη ΓΣ της ΕΛΜΕ και τη Γενική Απεργία στις 30/5

31/05/2018 - 15:37

Για τη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ στις 24 Μαΐου και τη Γενική Απεργία στις 30 Μαΐου

Για την τελευταία Γ.Σ. προς ανάδειξη αντιπροσώπων για τη συνδιάσκεψη του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ και ενόψει της πανελλαδικής απεργίας στις 30 Μάη, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Είναι πάγια η τακτική της ΔΑΚΕ να μη παίρνει θέση, να μην εκφράζεται στις Γ.Σ. Το ίδιο συμβαίνει και στα Δ.Σ. όπου δεν κατεβάζει σχεδόν ποτέ καμία πρόταση και έχει συχνές απουσίες. Φροντίζει και αρκείται στις κινήσεις που θα τις διασφαλίσουν τις ψήφους, χωρίς να έχει ουσιαστική παρουσία σχεδόν πουθενά. Θέλει να έχει δυνάμεις μέσα στο σωματείο ώστε να βάλει το λιθαράκι της για την κυβερνητική εναλλαγή και επιδιώκει να έχει περίοπτη θέση μέσα σε αυτό, όταν και αν η Ν.Δ. θα βρεθεί στην εξουσία.

Στην ίδια περίπου κατεύθυνση,  αλλά για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, η παράταξη των ΣΥΝΕΚ, παλεύει πανελλαδικά αλλά και στη Σάμο να βγάλει λάδι την κυβερνητική πολιτική και να μποϊκοτάρει ή να αποθαρρύνει κάθε ταξική προσπάθεια.  Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ δεν εκφράστηκε στη Γ.Σ. και δεν πήρε θέση για την απεργία, όπως και η ΔΑΚΕ. Έχει οργανωμένες απουσίες από τα Δ.Σ., φροντίζει η συμμετοχή στα δρώμενα του σωματείου να διασφαλίζει την οριακή παραμονή της στο Συμβούλιο, εδώ και 3-4 χρόνια.

Είδαμε τις παρατάξεις των ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ να τηρούν εκκωφαντική σιωπή. Οι Γενικές  Συνελεύσεις του κλάδου είναι και πρέπει να παραμείνουν γόνιμοι χώροι για προβληματισμό, συζήτηση, ζύμωση, πάλη και δράση του σωματείου. Δεν πρέπει να μετατραπούν σε χώρους απάθειας, αδιαφορίας. Οι δυνάμεις που εκφράζονται στο ΔΣ, οφείλουν να παίρνουν θέση στα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και το σύνολο των εργαζομένων και πριν απ’ όλα, πρέπει να είναι παρόντες σε συνεδριάσεις και αγώνες. Είναι απαράδεκτο οι παρατάξεις αυτές, για να εξυπηρετήσουν τα κόμματα που υπηρετούν, είτε να σιωπούν, είτε σπανίως να δίνουν το παρόν στους αγώνες, ενώ δεχόμαστε τη σκληρή επίθεση όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Στην ίδια Γενική Συνέλευση ακούσαμε τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ και βασικό στέλεχος  της Δημοκρατικής Συσπείρωσης να δηλώνει πως δεν θα απεργήσει, κίνηση που προφανώς απορρέει από την συμμόρφωση με τις κομματικές καταβολές του. Είναι επικίνδυνο και αντεργατικό να μην απεργεί η κεφαλή του σωματείου σε Γενική Απεργία, επικαλούμενος μία ανίσχυρη πρόφαση. Μας δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν σε μία απεργία την οποία δεν βάζουν στην σωστή κατεύθυνση διεκδίκησης. ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ, ΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ! Το επιχείρημα της παράταξης τους, ότι αυτό που κάνουν οι ομοσπονδίες είναι κάτι πρωτόγνωρο, μπάζει από παντού. Όλη η παράταξη βρίσκεται σε σύγχυση για το ζήτημα λες και έχει να λύσει τον γόρδιο δεσμό.

Είναι περισσότερο από γνωστό και αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου ότι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων βάζουν πλάτες για να περνάει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης. Είναι ψεύτικη και παραπλανητική η δήθεν «συμμαχία» τους. Έχουν «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζόμενων. Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων, της Κυβέρνησης και των κομμάτων των μονοπωλίων.

Γυρίζουμε την πλάτη στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων. Είναι ψεύτικη και παραπλανητική η δήθεν «συμμαχία» τους. Υπερασπίζονται τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων, της κυβέρνησης και των κομμάτων των μονοπωλίων.

Οι ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σχεδόν πάντα ήταν σε σύμπλευση με κυβέρνηση και αφεντικά. Οι πλειοψηφίες που έχουν επικρατήσει στο εσωτερικό τους, λειτουργούν αντίθετα προς το συμφέρον των εργαζομένων. Εμείς οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να εκτοπίσουμε τις πλειοψηφίες τους και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την απεργία προς την σωστή και ταξική κατεύθυνση, εκφράζοντας τα δίκαια και πραγματικά αιτήματα που αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και όχι να απέχουμε από την απεργία.

Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 30 Μαΐου στις 10 π.μ. στο Εργατικό κέντρο

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα