ΑΣΕ στην Ε' ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής και Νότιας Αθήνας: ΔΤ για τη συνάντηση με τον Δ/ντή Εκπαίδευσης

13/07/2018 - 15:49

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 5/7 στην ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΔΣ των ΕΛΜΕ του αντίστοιχου ΠΥΣΔΕ με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης. Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των τοποθετήσεων με διαδικασίες fast-track μέσα στο καλοκαίρι, με τα σχολεία κλειστά και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα ζητήσαμε:

  • Όχι στα 25, 27, 28άρια τμήματα. 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Να συνυπολογιστεί ο αριθμός των Φ.Α. Να εγκριθούν όλα τα τμήματα που χαρακτηρίζονται “ολιγομελή”.
  • Να μείνουν ανοιχτά τα τμήματα και να δοθεί η δυνατότητα ανάπτυξής τους μέχρι και την οριστικοποίηση όλων των εγγραφών. Κάθε μαθητής έχει το δικαίωμα να φοιτήσει στο γειτονικό του σχολείο, παρακολουθώντας την ομάδα προσανατολισμού, το μάθημα επιλογής και την ειδικότητα (ΕΠΑΛ) που επιθυμεί. Όχι αυθαίρετες μετακινήσεις μαθητών, προκειμένου να εξοικονομηθούν τμήματα και ώρες εκπαιδευτικών.
  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να προχωρήσουν σε αναθέσεις μαθημάτων κανονικά το Σεπτέμβρη, ώστε αυτές να γίνουν με παιδαγωγικά κριτήρια, με τα πραγματικά δεδομένα (κενά κτλ) και όχι να εκβιάζονται να γίνουν συμμέτοχοι σ' αυτό που επιχειρείται (29 Ιούνη).
  • Οι τοποθετήσεις να γίνουν ανά κατηγορία (υπεράριθμοι, διάθεση ΠΥΣΔΕ, αποσπασμένοι, συμπλήρωση ωραρίου) τον Σεπτέμβρη που θα είναι γνωστά τα πραγματικά δεδομένα (κενά-πλεονάσματα), ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
  • Όλες οι προσλήψεις αναπληρωτών σε μία φάση, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όχι στις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης επί της ουσίας υλοποιεί τους στόχους της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

  • Στόχος του είναι τα 27άρια τμήματα και όπου αυτό δεν «επιτυγχάνεται», δεν οφείλεται στη φροντίδα να μη στοιβάζονται οι μαθητές όπως συνέβαινε και πριν από αρκετές δεκαετίες, αλλά σε… αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας.
  • Μελετώνται μετακινήσεις μαθητών σε σχολεία της ίδιας περιοχής (με συγκεκριμένα παραδείγματα).
  • Εγγραφές – μετεγγραφές μαθητών τον Σεπτέμβρη θα γίνουν κατά βάση στα υπάρχοντα τμήματα. Καμία δέσμευση δεν υπήρξε ότι θα αποφευχθούν 28άρια ή 29άρια Τμήματα ή μετακινήσεις μαθητών.
  • Οι πρώτες τοποθετήσεις θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι.
  • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών δεν θα γίνουν σε μία φάση.

Επίσης ενημέρωσε για διάφορα ζητήματα, ανάμεσα στα άλλα και για την άμεση (Σεπτέμβρη) εφαρμογή του Ν.4547 για τις δομές “υποστήριξης” της εκπαίδευσης.

Από τα παραπάνω, καθώς και από το σύνολο των νέων διατάξεων αλλά και των εγκυκλίων που εκδόθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση και τα όργανά της στη διοίκηση της εκπαίδευσης ετοιμάζονται για ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και επίτευξης «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων στις πλάτες του λαού, οδεύουμε σε μια ακόμα σχολική χρονιά αδιοριστίας και ελαστικοποίησης εργασιακών σχέσεων (και) στην εκπαίδευση. Κι όλα αυτά στο όνομα της ανάκαμψης των… κερδών του κεφαλαίου. Αυτό θα είναι το έδαφος στο οποίο θα επιχειρηθεί η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση (αξιολόγηση, νέες δομές, νέο λύκειο, μαθητεία), δηλαδή των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έναντι των ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ.

Διεκδικούμε

  • 20 μαθητές στα Τμήματα Γενικής Παιδείας, 15 στα Τμήματα Προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
  • Όχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις των μαθητών. Να μην κλείσει κανένα Τμήμα Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού, Τομέα, Ειδικότητας σε κανένα σχολείο.
  • Μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών.
  • Κατάργηση του αντιδραστικού μνημονιακού Ν. 4547/2018.
  • Όχι στην αντιδραστική - αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση.

Δεν εμπιστευόμαστε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κυβερνητισμού και του κοινωνικού εταιρισμού που στηρίζουν εδώ και χρόνια την στρατηγική της ματωμένης ανάπτυξης και ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν μαζικούς αγώνες που θα πάνε κόντρα, θα ανοίγουν το δρόμο για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Δύναμη των συναδέλφων είναι η οργάνωση στα πρωτοβάθμια σωματεία, είναι η συσπείρωση με το ταξικό κίνημα, είναι η αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών για να έχουμε ένα κίνημα που θα παλεύει πραγματικά για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ιούλης 2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα