ΑΣΕ στον ΣΕΠΕ "Κ.Σωτηρίου": Για την κατάργηση του άρθρου 103 του συντάγματος

12/02/2019 - 14:09

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ΑΣΕ έθεσε στο ΔΣ του συλλόγου K. Σωτηρίου, το θέμα της πρότασης που έχει υιοθετηθεί από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους και ομοσπονδίες του δημοσίου και αφορά την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο δημόσιο.

Η παράταξη των Ενωμένων Εκπαιδευτικών ψήφισε θετικά αλλά για ακόμα μια φορά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Ανεξάρτητη Κίνηση (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).  Απέρριψαν την πρωτόβουλη δράση των σωματείων στηρίζοντας για μια ακόμη φορά την άρνησή τους σε προσχηματικά επιχειρήματα του τύπου ότι «η κινητοποίηση αυτή δεν αντιστρατεύεται την ελαστική εργασία στο σύνολό της» ή ότι «αφορά τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και δε θέτει ζήτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων» ή -το ακόμα πιο απίθανο- «είναι πρόταση του ΚΚΕ για να ενισχυθεί επομένως δεν τη στηρίζουμε ή ότι είναι αντιδραστική(!) πρόταση. Ούτε η κυβέρνηση δε θα τα έλεγε καλύτερα….

Είναι αντιδραστικό να ζητάει το κίνημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων; Γιατί αυτό ζητάμε. Το άρθρο 103 ορίζει ότι «Απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση συμβασιούχων ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου». Η πρόταση που κατατίθεται στη βουλή ζητά να « κατοχυρωθεί διά του Συντάγματος και να επιβληθεί υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

Τη στιγμή που τόσοι αναπληρωτές βγήκαν στους δρόμους, σε 3 απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία, η παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ αντί να συμμετέχει σε μια κινητοποίηση που γίνεται στο πλαίσιο αυτής της μάχης, τη σαμποτάρει σπέρνει την ηττοπάθεια και την αδράνεια. Ρίχνει πολύ λάσπη απέναντι σε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση με αποφάσεις πάνω από 120 σωματείων, από την εκπαίδευση, από τους δήμους, από την υγεία, από την περιφέρεια, από υπουργεία. Για ένα ζήτημα που κατέβασε  στους δρόμους όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες συμβασιούχους με ένα πάνδημο αίτημα να σταματήσει το αίσχος της ελαστικής εργασίας, να αποκτήσουν όλοι αυτοί οι χιλιάδες εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυτή η επιχειρηματολογία ενάντια σε ένα τέτοιο συλλαλητήριο ποιον εξυπηρετεί άραγε;

Και μάλιστα μιλά ακόμα και για κοινοβουλευτικές αυταπάτες μια παράταξη που συστηματικά τις καλλιέργησε όταν αγωνίστηκε να φέρει την κυβέρνηση της αριστεράς και τη στήριξε στην «περήφανη διαπραγμάτευση». Προκειμένου να τορπιλίσει αυτή την κινητοποίηση, αναμασά την βολική για το σύστημα καραμέλα της κομματικοποίησης, για το ΚΚΕ που θα ενισχυθεί κτλ. Καταγγέλλουν σαν κομματικό, έναν αγώνα που μας αφορά όλους, μόνιμους και συμβασιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι αγώνας κοινός. Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που προωθούν από κοινού κυβερνήσεις και ΕΕ.

Κάνουν κριτική για αποκλιμάκωση του αγώνα επειδή το συλλαλητήριο είναι απογευματινό και όχι απεργιακό όταν οι ίδιοι προτείνουν συλλαλητήριο ημέρα Σάββατο!! Είναι αυτή περισσότερο κινηματική και αγωνιστική πρόταση; Ή μήπως  ήταν κινηματική κλιμάκωση η στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που την πρόταση για απεργία στις 8 Νοέμβρη την καταψήφισαν και την χαρακτήρισαν "κομματική"; Την προσπάθεια για κοινό απεργιακό αγώνα στις 14 Νοέμβρη την χαρακτήρισαν ως "κωλοτούμπα του ΠΑΜΕ". Στην πράξη δεν στήριξαν, αλλά πολέμησαν κάθε προσπάθεια για ενιαία απεργιακή απάντηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Συνάδελφοι, ο αγώνας για τη ζωή μας, για εργασία με σύγχρονα δικαιώματα θα δυναμώνει όσο παλεύουμε για ένα κίνημα μαζικό που θα συνενώνει δυνάμεις, εργαζόμενους  από κάθε κλάδο. Για ένα κίνημα που δεν θα εγκλωβίζεται από δυνάμεις που βάζουν τρικλοποδιές, που σπέρνουν απογοήτευση και σύγχυση στην κοινή μάχη των εργαζομένων.

Όλοι  στην κινητοποίηση σήμερα Τρίτη 12 Φλεβάρη, στην πλατεία

Κλαυθμώνος, στις 6μμ!

Διεκδικούμε μαχητικά και αγωνιστικά την κατάργηση του άρθρου 103!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων!

Συνεχίζουμε…

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα