ΑΣΕ στον ΣΕΠΕ "Ρ. Ιμβριώτη": Μια αναγκαία απάντηση στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του Συλλόγου μας σχετικά με τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

15/12/2018 - 13:58

Στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ»

Μια αναγκαία απάντηση στις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ του Συλλόγου μας σχετικά με τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή ή …όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Λίγες μέρες μετά τη μαζική Γ.Σ. του Συλλόγου μας και τις σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις της για όλα τα ζητήματα και για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή – που ήταν πρόταση της ΑΣΕ και ψηφίστηκε από όλους τους παραβρισκόμενους πλην των 2 εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – κυκλοφόρησε ανακοίνωση της παράταξης αυτής με την οποία κατηγορεί την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ), τον συνδυασμό που στηρίζει το ΠΑΜΕ, ότι δεν παλεύει για τη Δίχρονη! Αλήθεια, γιατί δεν έβγαζαν ανακοίνωση πριν τη Γ.Σ., αλλά την έβγαλαν μετά τη συγκεκριμένη ψηφοφορία; Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του!

Με την ίδια ανακοίνωση οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αφήνουν στο απυρόβλητο την αντιλαϊκή βαρβαρότητα της κυβέρνησης και δε λένε ούτε μια κουβέντα ακόμα και για την περικοπή από τον προϋπολογισμό των 140 εκατ., που θα πήγαιναν για υποδομές για τη Δίχρονη! Παράλειψη (να ήταν και η μόνη!) ή ένοχη σιωπή, πλάτη και αυτό στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που την έχουν στηρίξει με τα μπούνια;

Για να δούμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Η Γ.Σ. του Συλλόγου μας ψήφισε την πρόταση της ΑΣΕ η οποία, αφού πρώτα καταδικάζει για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για την ψήφιση του κολοβού άρθου 33, που καθιέρωσε την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης χωρίς χρηματοδότηση για υποδομές και χωρίς διορισμούς και αφού καταγγέλλει την περικοπή και αυτών των 140 εκατομ, από τον φετινό προϋπολογισμό, που ήταν υποτίθεται για κτηριακές υποδομές για εφαρμογή της Δίχρονης, λέει:

«Πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ότι υπάρχει σήμερα  η παιδαγωγική ανάγκη και η δυνατότητα να είναι όλα τα παιδιά ως 6 ετών σε δομές Προσχολικής Αγωγής, ενώ για τα προνήπια - νήπια 4-6 ετών η φοίτηση να είναι υποχρεωτική στα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε:

Να παρθούν τώρα όλα τα  μέτρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις (υποδομές, προσλήψεις Νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού), ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική τώρα με ευθύνη του Υπ. Παιδείας πανελλαδικά για όλα τα παιδιά, ώστε όλα τα νήπια–προνήπια να φοιτήσουν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία και στους Δήμους ευθύνης του Συλλόγου μας (Βύρωνα 15 τουλάχιστον αίθουσες – Καισαριανής 8 αίθουσες – Παγκρατίου δηλ Δήμο Αθήνας τουλάχιστον 100 αίθουσες )».

Ενώ παραπάνω η απόφαση της Γ.Σ. αναφερόμενη στους δημάρχους λέει: «που έχουν τη δική τους ευθύνη στο βαθμό που δεν έκαναν πρόταση και δε διεκδίκησαν υποδομή».

Στην ουσία η πρόταση της ΑΣΕ και απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου μας βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, αναδεικνύει τον κύριο υπεύθυνο, που είναι η κυβέρνηση, και καταλογίζει στους Δημάρχους τις δικές τους ευθύνες. Ταυτόχρονα βάζει επιτακτικά την ανάγκη εφαρμογής της Δίχρονης τώρα με ταυτόχρονη κατασκευή της υποδομής τώρα! Θυμίζουμε δε ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετές κινητοποιήσεις για την Προσχολική Αγωγή (π.χ. για τις ΥΑ Φίλη), στις οποίες πρωτοστάτησε η ΑΣΕ, ενώ οι άλλες δυνάμεις τις καταψηφίζανε! Από πού προκύπτει λοιπόν ότι η ΑΣΕ δεν παλεύει για τη Δίχρονη;

Για να δούμε όμως και τι έγινε στις τριμερείς της περιοχής μας: Για τον Δήμο Αθηναίων δεν έγινε καμία τριμερή και δεν υπάρχει καμία προοπτική για Δίχρονη, αφού λείπουν πάνω από 100 αίθουσες! Πέρυσι στην τριμερή για τον Δήμο Βύρωνα δεν κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή καμία συγκεκριμένη πρόταση για υποδομή, ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη στον Δήμο Βύρωνα, παρά μόνο δήλωσε ότι συμφωνεί με τη Δίχρονη (στα λόγια φυσικά), ενώ φέτος είπε ότι θα αναζητήσει αίθουσες σε Δημοτικά (;) ή προς ενοικίαση (;) ή λυόμενες που προωθεί το Υπ. Παιδείας (;), κι όλα αυτά θα, δηλ. ο κυβερνητικός Δήμαρχος αρκεί να μην ενοχλήσει την κυβέρνηση! Αυτά καταγγέλθηκαν από τον Σύλλογό μας και στη Γ.Σ! Για τον Δήμο Καισαριανής και πέρυσι δηλώθηκε η συμφωνία του με τη Δίχρονη (άρα ψέματα λένε οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ότι αρνήθηκε την εφαρμογή της Δίχρονης) και τον Ιούνη του 2018 αλλά και στη φετινή τριμερή κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση και ζήτησε χρηματοδότηση για κατασκευή 8 αιθουσών, ώστε να εφαρμοστεί η Δίχρονη στην Καισαριανή. Παρά την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Καισαριανής, που ήταν ο πρώτος και μόνος που έκανε τέτοια στην Α Διεύθυνση, αντί για 8 αίθουσες, που κάποιες θα αντικαθιστούσαν και 3 σημερινές προκάτ παλαιού τύπου, η κυβέρνηση του έδινε 3 αίθουσες πάλι προκάτ, που στην ουσία υποβάθμιζαν την υπάρχουσα υποδομή και δεν τις παρέλαβε! Ακόμα όμως και αν τις παραλάμβανε, πάλι δε θα μπορούσε να εφαρμοστεί η Δίχρονη μόνο με αυτές! Η κυβέρνηση δηλαδή δε χρηματοδότησε την ολοκληρωμένη πρόταση του Δήμου Καισαριανής για υποδομή που θα τον έβαζε στη Δίχρονη! Κατά τα άλλα λέει ότι θέλει να κάνει τη Δίχρονη Προσχολική!

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογός μας λοιπόν έκρινε και τις τρεις δημοτικές αρχές για τη στάση τους, τις προτάσεις τους (αν είχαν) και φυσικά τη διεκδίκησή τους! Από πού λοιπόν πηγάζει ο δήθεν δημαρχιακός συνδικαλισμός για τον οποίο μας κατηγορούν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ;

Το μόνο που δεν έκανε η ΑΣΕ και ο Σύλλογός μας είναι να «τα ρίχνει» στους Δημάρχους και να βγάζει λάδι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Αυτό το προνόμιο το αφήνουμε στην παράταξη των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ!

Οι συνάδελφοι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, εδώ και δύο χρόνια βγάζουν λάδι την κυβέρνηση και στο ζήτημα της Προσχολικής (και να ήταν το μόνο!) έχοντας μπει σε περίοδο διαρκών εκπτώσεων και στηρίζοντας την απαράδεκτη παιδαγωγικά θέση «δίχρονη χωρίς όρους και προϋποθέσεις»! Δηλαδή να γίνει η Δίχρονη με την υπάρχουσα υποδομή, άρα να γίνουν συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, 25άρια τμήματα, κλείσιμο χώρων στα παρακείμενα δημοτικά κλπ; Στην ουσία αθωώνουν την κυβέρνηση, την απαλλάσσουν από την υποχρέωσή της για υποδομές! Αυτό θα πει κυβερνητικός συνδικαλισμός! Και τα ρίχνουν στους δημάρχους (που όπως προαναφέραμε έχουν τις δικές τους ευθύνες), κάνουν δηλαδή ό,τι κάνει και η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της ΔΟΕ με την οποία και σε αυτό το θέμα ταυτίστηκαν!

Οι συνάδελφοι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στην ανάκατη ανακοίνωσή τους παραθέτουν αποσπάσματα από διάφορα κείμενα, π.χ. του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής (που συμπορεύεται με το ΠΑΜΕ), μεταφράζοντάς τα όπως θέλουν! Κι ενώ και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής λέει ό,τι λέμε και μεις, δηλαδή να γίνει τώρα υποδομή, ώστε όλα μα όλα τα παιδιά (έτσι εξηγείται το χωρίς όρους και προϋποθέσεις εκεί) να βρίσκουν θέση στις δομές προσχολικής ηλικίας, αυτοί προσπαθούν να πουν ό,τι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άλλα λένε στους εκπαιδευτικούς κι άλλα στους ΟΤΑ. Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια! Την ίδια στιγμή, δε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στους ΟΤΑ στήριξαν απεργία και συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΕ ενάντια στη Δίχρονη!

Η ανακοίνωση βέβαια φάσκει και αντιφάσκει, παραπαίει ανάμεσα στο αντιΠΑΜΕ μένος και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό! Παρακάτω λέει «και σε αυτό – δηλ στο να γίνει η αρχή της Δίχρονης – τα Σωματεία και το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να πρωτοστατήσουν και να μην αποδεχτούν τα προκάτ σχολεία (!!! Μα εμάς μας κατηγορούν που δεν θέλουμε τα προκάτ!), ….την εμπλοκή των δημάρχων (! Μα η κυβέρνηση και αυτοί μαζί με την κυβερνητική πλειοψηφία της ΔΟΕ έκαναν ρυθμιστές τους δημάρχους για τη Δίχρονη!)..» Οπορτουνισμός στη νιοστή! Και φυσικά καταλήγουν αυθαίρετα ότι το ΠΑΜΕ το 2006 στάθηκε εχθρικά απέναντι στην εφαρμογή της μονοετούς τότε Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής! Αιδώς αργείοι! Μιλάτε για την απεργία με την οποία κατακτήθηκε η μονοετής Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, στην οποία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απήργησαν από την πρώτη ως την τελευταία μέρα, όταν η παράταξή σας προωθούσε την εκ περιτροπής συμμετοχή σ’ αυτήν; Αφήστε καλύτερα, δε σας συμφέρει!

Συνάδελφοι, αν πραγματικά ενδιέφερε τους συναδέλφους των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ η Δίχρονη, δε θα ασχολούνταν με την ΑΣΕ και το ΠΑΜΕ αλλά με την κυβέρνηση, γιατί μόνο αυτή μπορεί να πάρει απόφαση για να εφαρμοστεί εδώ και τώρα η Δίχρονη παντού χωρίς να ρωτήσει κανέναν δήμαρχο! Αυτό όμως θέλει υποδομή και αυτή η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει, γι’ αυτό παίζει πινγκ πονγκ με τους Δημάρχους και, απ’ ότι φαίνεται, έχει καλούς διαιτητές, τόσο την πλειοψηφία της ΔΟΕ όσο και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ! Για άλλη μια φορά δυστυχώς οι συνάδελφοι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δεν απέφυγαν αυτό το ολίσθημα, να συμπορεύονται τόσο με την κυβέρνηση της «πρώτης φορά αριστερά» (που αποδείχτηκε ο καλύτερος ντήλερ του ΣΕΒ και των Αμερικάνων) όσο και με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό στη ΔΟΕ, πρώην και νυν, (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, ΕΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ), που λένε ακριβώς τα ίδια με την κυβέρνηση για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή!

Συνάδέλφισσες, συνάδελφοι,

ως ΑΣΕ, όπως κάναμε πάντα, με συνεχή και αταλάντευτο αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διεκδικούμε όλα τα προνήπια και νήπια να φοιτήσουν τώρα στα δημόσια νηπιαγωγεία, με τις ανάλογες υποδομές και διορισμούς! Κι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει τώρα, γιατί είναι παιδαγωγική ανάγκη και δυνατότητα της εποχής μας! Από το αίτημά μας αυτό ούτε βήμα πίσω! Σε όσους δε λασπολογούν τους λέμε «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»!

13/12/2018

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα