Α.Σ.Ε. στο ΣΕΠΕ Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος»: Τοποθέτηση στο Δ.Σ. του Συλλόγου

20/01/2018 - 09:38

Συνεχίζουμε! Δε σταματάμε εδώ!

Τώρα κλιμακώνουμε την πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι Αγωνιστικές Κινητοποιήσεις όλης της προηγούμενης εβδομάδας με κορύφωση την Απεργία και τα Συλλαλητήρια στις 12 Γενάρη των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των σωματείων, έδωσαν απάντηση στο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης των μέτρων που ψηφίστηκαν στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Έδειξαν ένα μέρος της δύναμης των εργαζομένων και αποτελούν τη βάση για συνέχεια και κλιμάκωση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία προσπερνώντας τη συνειδητή υπονόμευση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σ’ αυτή την προσπάθεια συμπορεύθηκαν 32 ΣΕΠΕ και 23 ΕΛΜΕ δίνοντας μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την μάχη ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στο χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, στους πλειστηριασμούς, στο πετσόκομμα των επιδομάτων ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, των τρίτεκνων και πολυτέκνων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα για την Παιδεία.

Αυτόν το δρόμο πρέπει να βαδίσουμε, αυτό το ρεύμα πρέπει να δυναμώσουμε, περισσότερα σωματεία να μπουν πιο αποφασιστικά στον αγώνα για να αντιπαλέψουν τα μέτρα – φωτιά για το λαό. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν, είναι καλή βάση για το πέρασμα στη λαϊκή αντεπίθεση, για την πορεία ανασύνταξης του κινήματος.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποδεικνύουν στην πράξη την κοινή τους κατεύθυνση, πάνω σε μέτρα που τσακίζουν την εργατική οικογένεια, βάζουν εμπόδια στην οργάνωση και τους λαϊκούς αγώνες. Τα στελέχη της ΝΔ δεν έχουν σταματήσει αυτές τις μέρες να δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τον αντιαπεργιακό νόμο. Κυβέρνηση και ΝΔ ψήφισαν μαζί τα άρθρα για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Έχουν κοινό αντιλαϊκό βηματισμό μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν ψηφίσει μνημόνια.

Πλάι στα κόμματα αυτά στέκονται επάξια οι άνθρωποι τους, στο συνδικαλιστικό κίνημα, το δεξί χέρι των αφεντικών και των κυβερνήσεων. ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ αλλά και αρκετές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις πάλεψαν ενάντια στις προτάσεις για απεργία, έκαναν τα αδύνατα-δυνατά, για να περάσει αναίμακτα και σε σιγή νεκροταφείου το πολυνομοσχέδιο.

Οι πλειοψηφίες σε ΟΛΜΕ – ΔΟΕ για άλλη μια φορά κινήθηκαν στην ίδια γραμμή πλεύσης με αυτές τις ηγεσίες. Ρίχνουν κροκοδείλια δάκρια για τα μέτρα που τσακίζουν τον κόσμο της εκπαίδευσης, αλλά στην ουσία στηρίζουν την πολιτική που από χίλιες πλευρές φέρνουν Μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς. Πορεύονται κάτω από τη σημαία της ΕΕ, στηρίζουν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, την αντιδραστική «αξιολόγηση» στο Δημόσιο. Έκαναν ότι μπορούσαν για να μη βγει έστω και μια καταγγελία ενάντια στα επικίνδυνα, αντιδραστικά σχέδια για τις «νέες δομές της εκπαίδευσης» κ.ά.

Είναι επόμενο στις κρίσιμες στιγμές να στηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της εκάστοτε συστημικής - αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Υπονόμευσαν ακόμα και στα πρωτοβάθμια σωματεία τη κοινή δράση όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καταψηφίζοντας την Απεργιακή κινητοποίηση στις 12 Γενάρη.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ και κάθε κυβέρνηση που έχουμε γνωρίσει, ενεργοποιεί τρία όπλα από το διαρκές οπλοστάσιο του πολιτικού προσωπικού της Αστικής Τάξης:

Πρώτα επιχειρούν να σε πείσουν πως τα κάθε λογής μέτρα παίρνονται για το καλό της οικονομίας και για την «Ανάπτυξη» χωρίς φυσικά να μιλούν προς όφελος ποιού… Όταν φυσικά δεν μπορούν να πείσουν, ενεργοποιούν παράλληλα το δεύτερο όπλο τους.

Το δεύτερο όπλο τους είναι ο έλεγχος των σωματείων μέσα από το κυβερνητικό συνδικαλισμό και τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχει να επικρατεί σιγή νεκροταφείου ή να παίρνει αποφάσεις κάτω από την πίεση των εργαζομένων, που όμως δεν διασφαλίζουν τη μαζικοποίηση του Αγώνα και τον σαμποτάρουν, βάζοντας εμπόδια στην ταξική ενότητα κάθε κλάδου, και έπειτα κουνάει το δάχτυλο του στους εργαζομένους και το ρίχνει στις διαθέσεις που αυτοί δεν έχουν…

Όταν αυτό το δεύτερο όπλο πλάι στο πρώτο δεν κάνει τόσο πετυχημένα τη δουλειά του και ξεφεύγουν από τον έλεγχό τους πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάδειξη των αιτιών και στην αντεπίθεση του κινήματος για άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις ή αιτήματα προοπτικής, τότε ενεργοποιεί παράλληλα το τρίτο της όπλο.

Το τρίτο της όπλο σε κάθε συνθήκες είναι να δυναμώνει την καταστολή και τον αυταρχισμό απέναντι σε εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις.

Μιλάμε μόνο με τα πιο πρόσφατα παραδείγματα: Οι εργαζόμενοι έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, του Καρυπίδη στα Γιάννενα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στις εστίες έξω από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και οι διαδηλωτές στα ειρηνοδικεία, πήραν προτεραιότητα και απέσπασαν πρώτοι και εφάπαξ το κοινωνικό μέρισμα σε διώξεις, συλλήψεις, βίαιη καταστολή και χημικά.

  Μάλιστα η Κυβέρνηση πλειοδότησε στην προσπάθεια καταστολής νομοθετώντας νέο ιδιώνυμο σε όποιους αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς. Αυτή η τροπολογία ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και οδηγεί σε φυλάκιση έως και 6 μήνες.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Σε αυτό το σημείο αξίζει συνάδελφοι να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας για τον ελιγμό της κυβέρνησης για τη μετάθεση της μέρας ψήφισης των μέτρων από την Παρασκευή σε Δευτέρα, αλλά για το δεύτερο όπλο, δηλαδή του κυβερνητικού Συνδικαλισμού και της Στάσης που κράτησε σε τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια όργανα στην πρόταση του ΠΑΜΕ για Απεργία τη μέρα ψήφισης των μέτρων.

Στη ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της στις 27/12 η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ, εκφράζοντας τον πιο ξεδιάντροπο εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, απέρριψε με μια φωνή την πρόταση αυτή, αλλά δεσμεύτηκαν ότι θα «εξαντληθούν» σε συναντήσεις και επιστολές προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Στην ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση της στις 20/12 την πρόταση της ΔΑΣ την απέρριψαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή», ενώ η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική του υπονομευτικού ρόλου των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλάτης που βάζουν για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Προκειμένου να συγκαλύψουν τον επιζήμιο ρόλο τους, τις δικές τους ευθύνες για τη στοίχιση εργαζομένων πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου, ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για απεργία γιατί «δεν υπάρχουν διαθέσεις» και γιατί «ο κόσμος συντηρητικοποιείται».

Ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει… «μια εναλλακτική πειστική πρόταση» ως απάντηση στην πολιτική που ασκείται και ότι… θα πρέπει να εξετάζεται πιο σοβαρά το ζήτημα της κήρυξης απεργιών! Οι ίδιες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να στραφούν κατά της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα πρέπει να εξετάσουν ξανά το ζήτημα αυτό!

Αντί για Απεργία στριμώχτηκαν και κήρυξαν 3ωρη Στάση Εργασίας.

Σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τη Δευτέρα 8/1 στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που πρότεινε η Αγωνιστική Συσπείρωση:

1ον 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 12/1 από κοινού με τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα.

2ονΆμεση κινητοποίηση με την κατάθεση των μέτρων την Τρίτη 9/1.

3ον Στήριξη και γενίκευση των κινητοποιήσεων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την Τετάρτη 10/1 και συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στα Ειρηνοδικεία την ίδια μέρα στις 3:30μ.μ.

4ον Κινητοποιήσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο ή και τη Δευτέρα αν τα μέτρα ψηφιστούν μετά την Παρασκευή.

5ον Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων μέσα στην εβδομάδα για την ενημέρωση των συναδέλφων και νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη εβδομάδα για την συνέχιση του αγώνα απέναντι στα μέτρα για την εκπαίδευση.

Τονίζοντας, ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, το οποίο αποτελεί κλιμάκωση της πάλης του προηγούμενου διαστήματος που είχε κορύφωση την απεργία στις 14/12, συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση του κλάδου, στην αναγκαία απάντηση στα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να τα ψηφίσει από κοινού με τη Ν.Δ. Ταυτόχρονα η απεργιακή απάντηση την Παρασκευή 12/1 βοηθά να εκφραστεί η αντίδραση των εργαζομένων ανεξάρτητα από τους πιθανούς κυβερνητικούς ελιγμούς π.χ. να ψηφίσει τα μέτρα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) καταψήφισε αυτή την πρόταση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απλά για Γενικές Συνελεύσεις το επόμενο διάστημα!! Τα επιχειρήματα ήταν ότι «η ΔΟΕ ακολουθεί το σχέδιο της ΑΔΕΔΥ», «ο κόσμος δεν συμμετέχει στις απεργίες και τις κινητοποιήσεις», «έρχονται μέτρα για τον κλάδο που είναι πιο σοβαρά και δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για απεργία».

Οι Παρεμβάσεις στη ΔΟΕ συμφώνησαν στην απεργία για τις 12/1 και πρότειναν επίσης κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς και Γενικές Συνελεύσεις. Όμως, δεν είχαν την ίδια στάση στην ΟΛΜΕ. Έτσι όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, στις 8/1 ψηφίζοντας επιλεκτικά υπονόμευσαν τον κοινό βηματισμό όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα:

Καταψήφισαν και την συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τρίτης, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου και την Απεργιακή κινητοποίηση της Παρασκευής 12/1 μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Έπειτα από τον Ελιγμό της κυβέρνησης και μετάθεσης της ημέρας ψήφισης η μοναδική απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση που μέχρι τότε είχε προκηρυχτεί, ήταν αυτή της Παρασκευής 12/1 η οποία ήταν η πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου τελικά.

Επειδή μας κατηγορούν μερικοί πως διασπάμε το κίνημα, η απόφαση αυτή για Απεργία πάρθηκε πριν τον ΕΛΙΓΜΟ της Κυβέρνησης από εκατοντάδες Σωματεία και δεκάδες Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες τη στιγμή που δεν καλύπτονταν από τη προδοτική στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και εδώ στην πόλη μας από την ίδια στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΗ, ώστε να καλυφθούν και να μεταφερθεί η ΑΠΕΡΓΙΑ χωρίς την ανάγκη νέου γύρου Γενικών Συνελεύσεων τους για τη μετάθεση της ημερομηνίας. Υπήρχε Απεργία και Απεργιακή Συγκέντρωση εδώ στην ίδια Πλατεία είτε το θέλουν είτε όχι και ενώ σε όλη την Ελλάδα 32 ΣΕΠΕ και 23 ΕΛΜΕ κήρυξαν Στάση Εργασίας και την Παρασκευή15/01 για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις και την Απεργία της Παρασκευής. Ώστε να εκφραστεί κοινό απεργιακό μέτωπο Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Να δοθεί μαζική, αποφασιστική απάντηση απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια.

Εδώ, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου και Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηρακλείου «Δ Θεοτοκόπουλος» με ευθύνη των παρατάξεων που πλειοψηφούν δεν προχώρησαν μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και μέρα Απεργίας βρισκόμασταν στα σχολεία μας…

Στον «Δ. Θεοτοκόπουλο» δεν ήθελαν να κηρύξουν Στάση Εργασίας ούτε καν να συγκαλέσουν συνεδρίαση του ΔΣ για συζητήσουμε αυτό το θέμα έπειτα από τις συνεχόμενες ενοχλήσεις μας και αιτήματα μας για συνεδρίαση του ΔΣ. Κύρια ευθύνη καταλογίζουμε στην πλειοψηφούσα δύναμη του Συλλόγου μας Ενωτική Κίνηση που δεν επιθυμούσε να συγκληθεί το ΔΣ τη στιγμή που μέλος της πλειοψηφούσας δύναμης είναι στην ΕΕ της ΑΔΕΥ και δεν έδειξε την ελάχιστη φροντίδα να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε το Σωματείο του να συνεδριάσει όχι μόνο επειδή ζητάγαμε συνεδρίαση για κήρυξη Στάσης αλλά και για να προετοιμάσει την κινητοποίηση της Δευτέρας.

Μέχρι, που φτάσαμε στο σημείο να ενημερωθούμε εκ των υστέρων, ακόμα και για τον τόπο συγκέντρωσης και την ώρα της κινητοποίησης χωρίς να οργανωθεί συζήτηση για αυτήν και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι μας.

Τις ίδιες ευθύνες καταλογίζουμε και στις υπόλοιπες δυνάμεις του ΔΣ για την ηθελημένη σιωπή τους και απραξία πλην των Παρεμβάσεων του Συλλόγου μας που συμφώνησε για Συνεδρίαση του ΔΣ και Στάση Εργασίας την Παρασκευή.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά τη στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνηση, ΕΕ, κεφαλαίου ότι όλες οι άλλες παρατάξεις λειτουργούν υπονομευτικά θέλοντας να αποκόψουν το κίνημα των εκπαιδευτικών από την κοινή δράση με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Για αυτό κάνουμε λόγο συνολικά πως το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – εργοδοσίας – κομμάτων που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και των δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ) έδειξε ξανά τα απειλητικά του δόντια στους εργαζόμενους. Αυτούς χρειάζεται οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν να τους στείλουν στο περιθώριο.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά τη στιγμή που χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των εργαζομένων απέναντι στην ενιαία επίθεση κυβέρνηση, ΕΕ, κεφαλαίου ότι αυτές οι ηγεσίες λειτουργούν υπονομευτικά θέλοντας να αποκόψουν το κίνημα των εκπαιδευτικών από την κοινή δράση με το υπόλοιπο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεμπερδεύουν με το φόβο και τις αυταπάτες!

Τώρα απαιτείται συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης!!

Να δυναμώσουμε τον αγώνα για να μη τσακίσουν τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Οι δυσμενείς ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και η προσπάθεια αύξησης του ωραρίου στην εκπαίδευση δεν θα περάσει. Με τους αγώνες μας, με τη συσπείρωση στα σωματεία μας υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι ανατροπές στο ωράριο δεν αφορούν απλά και μόνο το πόσες ώρες θα μένει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο, αλλά συνολικότερα αλλαγές που αφορούν τη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου.

Με το Πολυνομοσχέδιο, πλέον νόμου, συνάδελφοι, προχωρούν σε ουσιαστική κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών για τους εργαζόμενους (βλ. κατάργηση της έκπτωσης 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, η περικοπή του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50% κ.ά.). Προχωρούν τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως το τέλος του έτους, που θα αποτελέσει τον «προθάλαμο» για να περικοπεί το 2019 μέρος της «προσωπικής διαφοράς». Προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης βρίσκεται και το Συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία που υπόγραψε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο και περιλαμβάνει: Αύξηση ωραρίου, αποχαρακτηρισμό της ώρας σίτισης, συγχωνεύσεις σχολείων, αξιολόγηση, νέο τρόπο πρόσληψης (δηλ. κριτήρια απολύσεων). Για αυτό τους έχει πιάσει τρεμούρα και γυρνούν τα σχολεία της πόλης Επιτελείο του Υπουργείο με τις Διευθύνσεις εκπαίδευσης για να μας πείσουν για το αντίθετο…

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Μπαίνουμε μπροστά για να αποτρέψουμε το νέο γύρο μαζικών συγχωνεύσεων τμημάτων και σχολείων όχι μόνο των απομακρυσμένων περιοχών αλλά και των αστικών κέντρων που προετοιμάζει η κυβέρνηση με το νέο ασφυκτικό πλαίσιο κριτηρίων που ψήφισε στο πολυνομοσχέδιο (συστεγαζόμενα, αναμοριοδότηση κ.λ.π).

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προετοιμάζεται να καταθέσει το σχέδιο της για το «νέο Λύκειο» και τον τρόπο πρόσβασης, αλλά και την πρόταση της για τις «νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου» με βάση τους διακηρυγμένους σχεδιασμούς της Ε.Ε. και του Ο.Ο.ΣΑ.

Ετοιμάζουν ένα ακόμα πιο σκληρό, ταξικό και ανταγωνιστικό σχολείο. Στόχος τους να περικόψουν τα όποια στοιχεία γενικής παιδείας έχουν απομείνει, να μετατρέψουν το Λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κάτεργο, να εξειδικεύσουν τους μαθητές σε συγκεκριμένα αντικείμενα με στόχο καθαρά την επιλογή σχολής. Προσαρμόζουν το σχολείο στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, όπως ακριβώς έκαναν και με τις αλλαγές στα ΕΠΑΛ, που υπηρετούν τις εργασιακές σχέσεις του υποκατώτατου μισθού και της ανακύκλωσης της ανεργίας. Ταυτόχρονα προωθούνται σοβαρές περικοπές σε εκπαιδευτικούς, μέσω της μείωσης των γνωστικών αντικειμένων, ανοίγοντας έτσι ένα πελώριο κύκλο μετακινήσεων και κινητικότητας.

Με την πρότασή τους για «τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου», προωθούνται μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, κυρίως στο κρίσιμο κομμάτι της παιδαγωγικής ευθύνης και καθοδήγησης. Διαμορφώνεται το έδαφος για νέες, βαθύτερες, αντιδραστικές ανατροπές στο περιεχόμενο του σχολείου, στους στόχους της εκπαίδευσης, οι οποίοι θα πρέπει να ταυτίζονται όλο και περισσότερο με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, με τις λεγόμενες «δεξιότητες» σε βάρος της γενικής μόρφωσης και καλλιέργειας, της κριτικής σκέψης και της επιστημονικότητας. Ταυτόχρονα προωθούνται οι διαδικασίες αξιολόγησης στην εκπαίδευση.

Σημαίνουμε συναγερμό για να μην περάσει η πολιτική των περικοπών, των απολύσεων, της υποβάθμισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση να επιβάλουμε το δίκιο μας. Να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας. Μόνο οι οργανωμένοι, μαζικοί αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια, αυτό φοβούνται, μόνη δύναμη η οργάνωσή και η συμμετοχή μας.

Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, ξεπάγωμα των Μισθολογικών Κλιμακίων.

  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, από το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ.

  • Κατάργηση της Τροπολογίας που ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι εργατικών λαϊκών οικογενειών στα χέρια τραπεζίτη.

  • Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των σχολείων.

  • Σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το «νέο Λύκειο»

  • Κάτω τα χέρια από το ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δημιουργία σύγχρονων υποδομών.

  • ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων και τμημάτων. Εδώ και τώρα να γίνει πράξη το αίτημα για 15 μαθητές, το ανώτερο, σε Νηπιαγωγεία, Α΄ και Β’ Δημοτικού και για 20 μαθητές, το ανώτερο, σε όλες τις άλλες τάξεις.

  • Εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και συμβασιούχων - αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε 1€ από τη τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Παιδεία.

  • Λεφτά για τη μόρφωση των παιδιών όχι για το ΝΑΤΟ και τους πολεμικούς εξοπλισμούς


 

Κλιμακώνουμε την πάλη απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και αποφασίζουμε:

  • Προχωράμε σε έκδοση ενημερωτικού υλικού, ανακοινώσεων, πανό, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, σε ενημερώσεις γονέων και συνεντεύξεις τύπου, που θα ενημερώνουν για το περιεχόμενο των μέτρων.

  • Προχωράμε σε συσκέψεις των σωματείων μαζί με γονείς και μαθητές για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο.

  • Είμαστε σε ετοιμότητα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να απαντήσουμε μαχητικά με κινητοποίηση στο Υπουργείο Πλειστηριασμών (Οικονομικών) όταν θα ξεκινήσουν ξανά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέσα στο Φλεβάρη για να προστατεύσουμε τη λαϊκή κατοικία.

  •  Απαντάμε δυναμικά με κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, με Πανεκπαιδευτικά και προσπάθεια για Πανεργατικά Συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις με την εξαγγελία των αλλαγών για το νέο Λύκειο και τις δομές υποστήριξης.

  • Προχωράμε σε νέες Γενικές Συνελεύσεις, για την κλιμάκωση της πάλης μέσα στο Φλεβάρη, με καλή οργάνωση και προετοιμασία για τα επόμενα αγωνιστικά και απεργιακά βήματα.

  • Κάθε σωματείο να σχεδιάσει τη δράση του με καθημερινές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις κορυφώνοντας με νέο πανεργατικό απεργιακό βήμα το επόμενο διάστημα μαζί με Ομοσπονδίες, συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα του Ιδιωτικού Τομέα.


 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τετάρτη, 17 Γενάρη 2018


 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα