Κοινό ψήφισμα πρωτοβάθμιων σωματείων για την απεργία της 19 Μάρτη 2019 και τη μάχη για σύναψη ΣΣΕ

18/03/2019 - 15:47

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 19 ΜΑΡΤΗ 2019 ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΨΗ ΣΣΕ

Συνυπογράφουν τα σωματεία:

  1. Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «ο Βύρων»
  2. ΣΕΦΙΕ Θεσσαλονίκης
  3. ΣΙΕΛ Θεσσαλίας
  4. ΣΙΕΛ Αιτωλοακαρνανίας
  5. ΣΙΕΛ Θράκης
  6. Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη»
  7. Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης
  8. Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Χανίων
  9. Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Ιωαννίνων «Ρόζα Ιμβριώτη»

Μπροστά στην απεργία της 19 Μάρτη, απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους συναδέλφους στον χώρο της  ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ως πρωτοβάθμια σωματεία έχουμε κάνει μία σειρά κινήσεων στην κατεύθυνση της υπογραφής ΣΣΕ, αρχής γενομένης από τον χώρο των ΦΜΕ, ΚΞΓ και ΚΜ. Ήδη, από τον περασμένο Απρίλη, οι δυνάμεις του «Βύρωνα» πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες συνελεύσεις με αυτό το θέμα, κινητοποιήθηκαν μέσα στους χώρους δουλειάς, άνοιξαν πλατιά το θέμα στους συναδέλφους. Σε συντονισμό με υπόλοιπα σωματεία ανά την Ελλάδα κατάρτισαν σχέδιο ΣΣΕ και, μετά από πίεση που άσκησαν, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδίας (ΟΙΕΛΕ) και της εργοδοτικής πλευράς (ΟΕΦΕ για τα ΦΜΕ και PALSO, EUROPALSO, ΟΜΗΡΟΣ για τα ΚΞΓ).

Τι έχει συμβεί όλο το προηγούμενο διάστημα;

Στις  δύο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με εκπροσώπους της ΟΕΦΕ, αλλά και τις Ομοσπονδίες των Ξενόγλωσσων, η εργοδοτική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται την παραμικρή αύξηση του ωρομισθίου κάνοντας μάλιστα λόγο για «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες  να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με το ήδη υπάρχον ωρομίσθιο»! Δε μας λένε όμως για την αύξηση των κερδών τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου τα πετσοκομμένα ωρομίσθια ήταν ο γενικός κανόνας. Δεν ήταν τότε που χέρι-χέρι με την κυβερνητική πολιτική προωθούσαν τον κοινωνικό εταιρισμό, καλώντας μας να βάλουμε πλάτη για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις τους ανοιχτές; Πότε μοιράστηκαν τα κέρδη τους με εμάς;

Χτυπώντας μας την πλάτη «συναδελφικά», κόπτονται δήθεν για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων τους, την πάταξη της μαύρης εργασίας, δε μιλούν όμως για την πληθώρα καταγγελιών για αδήλωτες-απλήρωτες ώρες και επιδόματα.  Απροκάλυπτα, η ΟΕΦΕ με προτάσεις που έκανε πάνω σε θεσμικά ζητήματα (γενικοί όροι πέραν του ωρομισθίου) έδειξε τις πραγματικές της διαθέσεις όσον αφορά δικαιώματα και κατακτήσεις του κλάδου που ισχύουν χρόνια τώρα (κάνοντας λόγο για την θεσμοθέτηση απλήρωτων ωρών επιτηρήσεων, συμμετοχή σε σεμινάρια και υποχρεώσεις πέραν του ωραρίου κ.λπ.). Επιπλέον, ενώ μας προσλαμβάνουν ως καθηγητές, δεν αναγνωρίζουν την επιστημονική επάρκεια των συναδέλφων (η οποία θα πρέπει-όπως είπαν να είναι διαρκώς υπό κρίση), αρνούμενοι να δώσουν επίδομα πτυχίου!

Είναι χαρακτηριστική η αντιπαράθεση που αναπαράχθηκε κατά την συμφιλιωτική τριμερή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας τον περασμένο μήνα, μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς (PALSO, EUROPALSO, ΟΜΗΡΟΣ) και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου. Οι μεν πρώτοι ενίσταντο γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το νόμο Φίλη «διπλασίασε χωρίς διαβουλεύσεις» το ωρομίσθιο και έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις τους «οριακά βιώσιμες». Οι δε εκπρόσωποι του Υπουργείου προέβαλαν το δήθεν προοδευτικό επιχείρημα του καθορισμού του βασικού μισθού στα 586€ (!) και την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση στα εργασιακά.

Αναπαρήγαγαν δηλαδή, μπροστά στα μάτια των εργαζομένων, το γνωστό δίπολο «πρόοδος-συντήρηση» με προκλητικό τρόπο. Ούτε λόγος για τις μεγάλες ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξυπηρετώντας τους μεγάλους ομίλους και την κερδοφορία τους, διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντεργατικό πλαίσιο της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δίνει το δικαίωμα στην εργοδοτική πλευρά να προσφεύγει μονομερώς στη διαιτησία! Μιλάνε για αύξηση του κατώτατου μισθού, κρύβουν όμως την ταυτόχρονη μείωση του αφορολόγητου για τους χαμηλόμισθους. Δίνουν στο ένα χέρι και παίρνουν από το άλλο! Διακηρύττουν σε όλους τους τόνους την «φιλεργατική πολιτική» τους, αποσιωπώντας τη μνημονιακή «φάκα», το δικαίωμα δηλαδή της εκάστοτε κυβέρνησης να αποφασίζει με νόμο για τον κατώτερο μισθό, με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων και την «παραγωγικότητα της εργασίας».

Από την άλλη, η εργοδοτική πλευρά (ΟΕΦΕ), η οποία προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις δήθεν «καλοπροαίρετα», είναι η ίδια που έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ (εκδικάζεται στις 19/3), προκειμένου να «γκρεμίσει» το πλήρες ωράριο των 21 ωρών και να ισχύσει το 40ωρο. Αυτό σημαίνει πως επιδιώκει τα ωρομίσθια να διαμορφωθούν στα 4 ευρώ! Κοντά σε αυτούς τρίβουν τα χέρια τους οι εργοδότες των ΚΞΓ, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα «βολέψει» και αυτούς!

Οι εργαζόμενοι στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Μελέτης, βιώνουμε καθημερινά την καταστρατήγηση κάθε εργασιακού μας δικαιώματος. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους: μαύρη-απλήρωτη εργασία, μείωση μισθών και ωρομισθίων, μη καταβολή δώρων και δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Η εργοδοτική ασυδοσία δίνει και παίρνει, ενώ η πλειονότητα των συναδέλφων δουλεύει κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, σε συνθήκες γαλέρας και φόβου.

Η εργοδοσία πρωτοστατεί συντεταγμένα στην καταπάτηση κάθε δικαιώματός μας, αξιοποιώντας κάθε πτυχή των αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο και η μη υπογραφή νέας, έχουν διαμορφώσει τη δεδομένη για όλους κατάσταση των ατομικών διαπραγματεύσεων με τους φροντιστηριούχους, μια συνθήκη που εξ’ αντικειμένου θέτει τους συναδέλφους σε μειονεκτική θέση απέναντι στην εργοδοσία.

Στο κομμάτι αυτό του κλάδου, ενώ εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ΣΣΕ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μακριά από συλλογικές διαπραγματεύσεις, μέσω νόμου τον Αύγουστο του 2016, θέσπισε εκ νέου το πλαίσιο. Έτσι, καθορίστηκε ως πλήρης απασχόληση στα ΦΜΕ και ΚΞΓ οι 21 ώρες εβδομαδιαίως, πράγμα που επάγει – βάσει της γενικής ΣΣΕ των 650€- κατώτατο ωρομίσθιο της τάξης των 7,43€. Επιπλέον, ενσωματώθηκαν διατάξεις δανεισμένες κατευθείαν από άρθρα παλαιότερων συμβάσεων του κλάδου, όπως αργίες και εργάσιμος χρόνος. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση προσπάθησε να εμφανίσει ένα φιλεργατικό προσωπείο σύγκρουσης με τους θεσμούς και τα «μη υγιή» κομμάτια της εργοδοσίας του κλάδου. Στην ουσία έβαλε φρένο στην κινηματική διεκδίκηση και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες παραπέμπει στις καλένδες. Ταυτόχρονα, ευθυγραμμίζεται με ένα άλλο κομμάτι των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου, το οποίο από καιρό απαιτούσε ωρομίσθια της τάξης των 5 και 6 ευρώ.

 Όσο αφορά τα Κέντρα Μελέτης, το Υπουργείο Παιδείας εσκεμμένα αφήνει ακαθόριστο το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης. Εκεί, οι συμβάσεις είναι συνήθως στο πλαίσιο που ισχύει για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, καθώς δεν αναγράφεται καν η ειδικότητα του εκπαιδευτικού.

Η πάλη για τη σύμβαση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα διεκδίκησης του κλάδου. Περιλαμβάνει το σύνολο των όρων κάτω από τους οποίους εργαζόμαστε και όχι μόνο το μισθολογικό. Εμείς, οι εργαζόμενοι στα ΦΜΕ, τα ΚΞΓ και τα  ΚΜ έχουμε τη δύναμη μέσω της συλλογικής δράσης να ανατρέψουμε τις άθλιες συνθήκες που «ζούμε στο πετσί» μας καθημερινά. Η λογική πάνω στην οποία οφείλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση είναι αυτή της ανάκτησης των απωλειών. Ζητήματα όπως:

  • ευθυγράμμιση των εργαζομένων στα Κέντρα Μελέτης με του εργαζόμενους στα ΦΜΕ και ΚΞΓ,
  • κατώτατο ωρομίσθιο το οποίο να προκύπτει από το αίτημα για 751 ευρώ κατώτερο μισθό,
  • αναγνώριση επιδόματος πτυχίου,
  • επαναφορά τριετιών (προσαύξηση λόγω παλαιότητας),

αποτελούν πάγιες διεκδικήσεις του Σωματείου.

Ως εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καλούμε κάθε συνάδελφο να δώσει αγωνιστικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση το πρωί της 19 Μάρτη. Η οργάνωση της απεργίας στις 19/3 πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους τους εργαζομένους του κλάδου. Είναι δική μας υπόθεση να χαράξουμε τη γραμμή διεκδίκησης, με στόχο την ανάκτηση των απωλειών και την κάλυψη των αναγκών μας.

Όλοι στη μάχη της απεργίας στον κλάδο των ΦΜΕ και ΚΞΓ στις 19 Μάρτη.

Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων ανά την Ελλάδα.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα