Λαϊκή Συσπείρωση Χίου: Για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

03/03/2018 - 08:28

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: ΤΟ «ΔΟΥΛΕΜΑ», ΟΙ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Μεγάλος πόνος έπιασε την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και λοιπούς πρόθυμους) την εργοδοτική πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (ΔΑΚΕ και πρώην ΠΑΣΚ του Μπαλασόπουλου), αλλά και την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προσχολική αγωγή και συγκεκριμένα την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Στο ίδιο μήκος κύματος με τους παραπάνω κινείται και η δημοτική αρχή της Χίου ως φερέφωνο της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ και των πολιτικών που αυτή εκφράζει.

Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά.

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Το αίτημα του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος είναι: Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια σε όλα τα νηπιαγωγεία της χώρας. Έτσι εκφράζεται από την ΑΣΓΜΕ, Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ελλάδας, από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, από δεκάδες σωματεία και συλλόγους. Στις 8 Μάη 2007 σε κοινή συνέντευξη τύπου από τον τότε πρόεδρο της ΠΟΕ -ΟΤΑ Μπαλασόπουλο, που τώρα τα γυρίζει, και τον πρόεδρο της ΔΟΕ Μπράτη στην παράγραφο 2 αναφέρεται: «Οι δυο Ομοσπονδίες, επίσης, συμφώνησαν στο αίτημα της καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρονών, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΠΘ»

  1. Εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς το «δούλεμα», οι παλινωδίες, και οι κωλοτούμπες συνδικαλιστικών ηγεσιών, των κομμάτων τους και της κυβέρνησης, που ανάλογα με το πού απευθύνονται, αλλάζουν θέσεις προωθώντας τον συντεχνιασμό και το «διαίρει και βασίλευε».

Η κυβέρνηση και κυρίως οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί της πανηγυρίζουν υποστηρίζοντας ότι θεσμοθετείται επιτέλους η δίχρονη προσχολική αγωγή.

Για να δούμε όμως τι νομοθετεί η κυβέρνηση:

Στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στο άρθρο 33 εντάσσεται η θεσμοθέτηση της έναρξης της καθιέρωσης της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Στην αιτιολογική έκθεση και στην παράγραφο 3 του άρθρου 33 αναφέρεται ότι ξεκινάει η σταδιακή εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Νηπιαγωγεία. Η ένταξη γεωγραφικά των δήμων στη διαδικασία θα γίνεται μετά από γνώμη του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, εισήγηση του αντίστοιχου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο τελικός ορισμός των Δήμων που θα υλοποιείται η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή θα γίνεται με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπ. Παιδείας και Οικονομικών.

Στην ουσία, όπως αναφέρουν, τα προνήπια θα εντάσσονται στα νηπιαγωγεία εφόσον εκτιμηθούν δυο βασικές προϋποθέσεις:

Α) Η ύπαρξη εκπαιδευτικών, που με βάση τη δημοσιονομική πολιτική τους δεν υπάρχουν.

Β) Η ύπαρξη υλικοτεχνικών προϋποθέσεων. Αν δηλαδή υπάρχουν αίθουσες να στεγάσουν τα παιδιά.

Όλοι όμως ξέρουμε ότι η υλικοτεχνική υποδομή στα νηπιαγωγεία είναι από μέτρια μέχρι άθλια κατάσταση. Όχι μόνο δεν υπάρχουν αίθουσες, αλλά και πολλές από αυτές που υπάρχουν είναι ακατάλληλες κυβέρνηση χωρίς να θεσμοθετεί την υποχρεωτική Π.Α., αφού βάζει όρους και προϋποθέσεις ,χωρίς να προβλέπει ούτε ένα ευρώ για την υλοποίηση, θα πετάξει το μπαλάκι στους Δήμους που είναι έτοιμοι να το πιάσουν και να συνεχίσουν την πολιτική της, μετακυλώντας οι συστημικές δημοτικές αρχές τα κόστη στις πλάτες των δημοτών τους. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

  1. Η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη στην θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Με την συντριπτική πλειοψηφία των δήμαρχων να ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ οργανώνουν απεργίες κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα προνήπια να εντάσσονται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο στόχος τους να μην χάσουν την πελατεία.

Γιατί πελάτες θεωρούν τους εργαζομένους με τις συμβάσεις μέσω ΕΣΠΑ. Πολιτικούς ομήρους τους θέλουν, αυτός είναι ο λόγος που δεν προτάσσουν στις διεκδικήσεις τους την μόνιμη και σταθερή εργασία.

Πελάτες και τα παιδιά, πεδίο επιχειρηματικής δράσης μέσω των τροφείων .

Να γεμίσουν τα ταμεία των δήμων με την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν αρχίσει να διεκδικούν το πέρασμα της αρμοδιότητας των νηπιαγωγείων στους Δήμους!!! Αυτά ο Πατούλης και οι δήμαρχοι της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, μαζί και ο δημοτική Αρχή Χίου τα αφήνουν απέξω. Τροφεία, 8μηνίτες μέχρι και διμηνίτες συμβασιούχοι για να λειτουργούν οι Σταθμοί, παιδιά που μένουν απέξω και άλλα, που περιμένουν το «βάουτσερ» του ΕΣΠΑ για όσο υπάρχει, όταν δε σταματήσει πλήρωνε για να έχεις!

  1. Από κοντά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και «Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) είναι αντίθετες με την δίχρονη προσχολική αγωγή, κινητοποιούν τους συμβασιούχους εργαζόμενους, προωθούν τον συντεχνιασμό ,εντάσσουν την πολιτική τους όχι στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών αλλά στο πώς θα εξασφαλίσουν εκλογική πελατεία, αφού οι «πνιγμένοι» συμβασιούχοι από τα μαλλιά τους πιάνονται για να ξαναπροσληφθούν, οι δε μόνιμοι απειλούνται ψευδώς, ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Υπάρχει όμως και ο τραγέλαφος που έχουμε ζήσει ως αντιπρόσωποι στη συνέλευση της ΔΟΕ εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Η Δ.Ο.Ε. όπως έχει αναφερθεί , είναι υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Αυτό υποστηρίζουν η ΔΑΚΕ,  η ΔΗΣΥ ( πρώην ΠΑΣΚ) και η ΑΕΚΚΕ (Ανεξάρτητοι)  που έχουν την πλειοψηφία.

Όταν αντικειμενικά τέθηκε το ζήτημα που αφορά την στάση της ΚΕΔΕ, όλοι την καταδίκασαν.

Όταν όμως αναφέραμε ότι οι μισοί και πλέον σύνεδροι των συγκεκριμένων παρατάξεων είναι δημοτικοί σύμβουλοι ή υποψήφιοι με δημοτικές αρχές που είναι αντίθετες με το δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών, και αν θα τις καταγγείλουν, άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα. Πολλοί δε εξ αυτών στα συνέδρια της ΚΕΔΕ ψηφίζουν άλλα από αυτά που ψηφίζουν στη ΔΟΕ!!!!!
Όταν ρωτήσαμε: Στην ΑΔΕΔΥ που θα είστε μαζί με τους ομοϊδεάτες σας στην ΠΟΕ –ΟΤΑ, που είναι αντίθετοι με τα αίτημα τα μας, τι θα κάνετε; Τότε ήταν τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Γι’ αυτό μιλάμε για «δούλεμα», παλινωδίες, κωλοτούμπες!!!! Γι αυτό μιλάμε ότι εργαζόμενοι στους δήμους, γονείς και εκπαιδευτικοί, πρέπει να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα και να μην τσιμπάνε στις θεωρίες αυτών που χρόνια τώρα τους ξεζουμίζουν και που πάει πολύ να τους πουλάνε προστασία.

Αντίθετα η Λαϊκή Συσπείρωση πανελλαδικά και στο δήμο της Χίου, οι 5 εκλεγμένοι της Δήμαρχοι αγωνίζονται για αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία για όλους. Εδώ και τώρα Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή. Προνήπια και νήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά. Όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους (νηπιαγωγούς και βρεφονηπιοκόμους, βοηθητικό προσωπικό).

Τα ίδια λέμε στην ΚΕΔΕ, στη ΔΟΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, παντού. Γιατί εμείς ακούμε βερεσέ την ελευθερία των χορτασμένων, που μιλάνε για ελευθερία στην επιλογή των γονέων, που είναι η ζούγκλα του διαχωρισμού των λίγων παιδιών σε προνομιούχα και των πολλών σε παρίες .

Εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά, προτάσσουμε τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών και το δικαίωμα για μόνιμη σταθερή δουλειά των εργαζομένων. Για μας η φοίτηση των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία έτσι όπως το ορίσαμε, δεν είναι εμπόρευμα, αλλά βασικό δικαίωμα που είναι υποχρεωμένο το κράτος να το παρέχει σε όλους.

Σ’ αυτή τη γραμμή πάλης αγωνιζόμαστε σ’ αυτή τη γραμμή πρέπει να στοιχηθεί ο λαός μας και οι Χιώτες γονείς , εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι.

ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα