Νομαρχιακό Τμήμα Κ-Ι της ΑΔΕΔΥ: Να στηριχθεί η λειτουργία της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης και να επιστρέψει στο φυσικό της χώρο!

11/04/2019 - 14:24

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα το κτίριο της Ιακωβάτειου Βιβλιοθήκης, ένα νεοκλασικό αριστούργημα του 19ου αιώνα, το οποίο παραμένει «χτυπημένο» από τους δίδυμους σεισμούς του 2014, χωρίς να έχει ληφθεί από τότε κανένα μέτρο. Το γεγονός ότι η Ιακωβάτειος αναγκαστικά μεταστεγάστηκε στο Μουσείο του Ληξουρίου δεν αναιρεί ούτε αυτή την ανάγκη ούτε την υποχρέωση της πολιτείας. Υπενθυμίζουμε ότι στο ιστορικό κτήριο πέρα από τους χιλιάδες τίτλους βιβλίων που φιλοξενούνταν (χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου αιώνα έως και σήμερα), λειτουργούσε και μουσείο με αντικείμενα της Κεφαλονιάς από την ίδια περίοδο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ρημάξει ούτε και ο προαύλιος χώρος της, ένας πλούσιος κήπος με αυλή, που διατίθεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ θεωρεί πως δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια απαξίωσης της εν λόγω βιβλιοθήκης, όπως και του μουσείου Αργοστολίου. Ούτε είναι τυχαίο πως άνοιξε η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση αυτών των χώρων, μέσω του υπερταμείου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας την πολιτική εκχώρησης των βιβλιοθηκών στο μεγάλο κεφάλαιο. Η πολιτική αυτή, είτε εκφράζεται με την άμεση ιδιωτικοποίηση (μέσω υπερταμείου ή αλλιώς) είτε με τη μορφή της λειτουργίας των βιβλιοθηκών ως αποκεντρωμένων ανταγωνιστικών μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είναι σε διαμετρική αντίθεση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και πολιτισμό. Η δημόσια βιβλιοθήκη επιδιώκεται να απαξιωθεί πλήρως ως πνευματικός και πολιτιστικός θεσμός του τόπου και λαϊκή περιουσία.

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καλεί το λαό και τη νεολαία των νησιών μας και ιδιαίτερα της Παλικής να καταστήσουν την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη στη νέα στέγη της – στο Μουσείο του Ληξουρίου – έναν πολυδύναμο χώρο, ζωντανό και δυναμικό, χρήσιμο στη μόρφωση και τον πολιτισμό, στην αναζήτηση και την έρευνα, στην ενημέρωση και την πληροφόρηση. Να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου και την επιστροφή της Ιακωβατείου στο φυσικό της χώρο, τη συνέχιση της λειτουργίας της, ως δημόσιου φορέα, που θα λειτουργεί με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα διαθέτει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά για το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και θα παρέχει σε όλους δωρεάν πρόσβαση.

Αργοστόλι 10/04/2019

Ο Πρόεδρος

Η Γραμματέας

Δημήτρης Μαντζουράτος

Σοφία Μισαηλίδου

 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα