Ξενάγηση στο «Μπλοκ 15» στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου

04/05/2018 - 14:37

Με μια όμορφη και σεμνή εκδήλωση ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Χαϊδαρίου τίμησε τους κρατούμενους που πέρασαν από το κολαστήριο του Χαϊδαρίου. Οι συνάδελφοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του στρατοπέδου και μάθανε για τους κρατούμενους, την καθημερινότητά τους, τις κακουχίες και τα βασανιστήρια.

Παρατίθεται ο χαιρετισμός της Προέδρου του Συλλόγου Χαϊδαρίου:

Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή επίσκεψη του Συλλόγου μας. Στο πλαίσιο του εορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς πήραμε την πρωτοβουλία να επισκεφτεί ο Σύλλογός μας το χώρο του Μπλοκ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου. Ο χώρος αυτός είναι στενά συνδεδεμένος με τους σκληρούς αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης της χώρας μας για τα δίκαια του λαού μας. Από εδώ ξεκίνησαν την Πρωτομαγιά του 1944 οι 200 κομμουνιστές την πορεία τους προς την αθανασία. Εδώ έστησαν χορό το προηγούμενο βράδυ οι μελλοθάνατοι. Αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα στον τοίχο της Καισαριανής με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι και σίγουροι ότι η θυσία τους δεν πάει χαμένη, ότι είναι το χρέος τους προς τους αγώνες του λαού τους για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Οι 200 που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή ήταν στην πλειοψηφία τους κρατούμενοι της Ακροναυπλίας κατά την περίοδο 1936-1940 που παραδόθηκαν από το μεταξικό καθεστώς στους κατακτητές, στη συνέχιση δηλαδή της αστικής εξουσίας. Πρωτοπόροι εργάτες και διανοούμενοι, που είχαν δώσει ήδη μάχες στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης στα χρόνια που πέρασαν. Μεταλλεργάτες, καπνεργάτες, χτίστες, μάγειροι, σερβιτόροι, υπάλληλοι, βάδισαν στο θάνατο δίπλα στους δικηγόρους, τους δασκάλους, τους φοιτητές, τους επιστήμονες, τους μουσικούς. Πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων, στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Ν. Σουκατζίδης. Πρόεδρος των Ταχυδρομικών ο Δ. Κωνσταντινίδης. Γραμματέας των Μηχανουργών ο Σ. Σαββόπουλος. Γραμματέας των Τσαγκαράδων ο Ζ. Βεκίδης. Πρόεδρος του Σωματείου Σερβιτόρων και γραμματέας της Ομοσπονδίας Επισιτισμού ο Δ. Πολύδωρος και τόσοι άλλοι. Γι’ αυτό επιλέχθηκαν αυτοί να εκτελεστούν την ημέρα που η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο γιορτάζει την Πρωτομαγιά.

Τιμάμε τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του '44, τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του '36 στη Θεσσαλονίκη, όλους όσους έδωσαν και τη ζωή τους για το δίκιο της τάξης τους. Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Η κυβέρνηση, υπηρετεί τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει. Ταυτόχρονα προωθεί τα συμφέροντά τους και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές νατοϊκές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας”.

Η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις νατοϊκές επεμβάσεις, με τη μετατροπή όλης της Ελλάδας από τον Έβρο ως την Κρήτη σε ορμητήριο των αμερικανατοϊκών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής.

Σε αυτές τις συνθήκες η εργατική τάξη της χώρας μας, η παγκόσμια εργατική τάξη τιμά την 1η του Μάη σηκώνοντας τείχος αντίστασης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

« Ο θάνατός μας δεν θα πρέπει να σας λυπήσει, αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ για την πάλη που διεξάγεται. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα.» , έγραφε ένα απ’ τα ριγμένα στο δρόμο μικρά σημειώματα των 200 της Πρωτομαγιάς.

Και ο Γιάννης Ρίτσος εμπνεύστηκε : Εμείς , μερτικό δε ζητήσαμε ….Τίποτα …Μόνον θυμηθείτε το : αν η ελευθερία
δεν βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας ,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα . Γεια σας .

Η μεγαλύτερη τιμή λοιπόν, στους αγώνες, στις θυσίες των αλύγιστων που έπεσαν στην ανειρήνευτη πάλη των τάξεων για δικαιώματα, για κοινωνική απελευθέρωση, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο,, είναι η συνέχιση του ταξικού αγώνα, στον ίδιο χαραγμένο δρόμο για την τελική νίκη των λαών.

Γι’ αυτό αύριο όλες και όλοι στην κόκκινη Πρωτομαγιά του ταξικού κινήματος στην Πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί.


 


 

Βασική Κατηγορία: 

Sepe_xaidari

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα