ΣΕΠΕ "Ν.Πλουμπίδης": Για το δικαίωμα στη μητρότητα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

15/12/2018 - 13:14

Για το δικαίωμα στη μητρότητα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Το τέλος του 2018 βρίσκει τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να βιώνουν απίστευτες δυσκολίες, λόγω της χρόνιας αδιοριστίας, της συνεχούς περιπλάνησης από πόλη σε πόλη, από σχολείο σε σχολείο, με διαλυμένες συνεχώς τις οικογένειές τους, να μη μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σ’ αυτές τις συνθήκες και με την αβεβαιότητα για το πότε, πού και για πόσο θα εργαστούν, χωρίς σίγουρο κι αυτό ακόμα το επίδομα ανεργίας καθώς και με τον συνεχή φόβο της ανεργίας! Δεν πάει άλλο! Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για 17 χρόνια στην Ειδική Αγωγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ένας/μια απόφοιτος των Πανεπιστημίων Ειδικής Αγωγής Βόλου και Μακεδονίας δεν έχει διοριστεί ακόμα. Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη για κάποιες ειδικότητες!

Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων στην εκπαίδευση δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, καθώς το καθεστώς των αδειών των αναπληρωτών είναι απαράδεκτο. Η άδεια που δικαιούνται είναι όλη κι όλη 7 ημέρες. Η αναρρωτική 15 μέρες κι αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν τουλάχιστον 10 μέρες μετά την πρόσληψη. Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση μετά το δεκαπενθήμερο. Οι άδειες μητρότητας για τις αναπληρώτριες είναι 2 μήνες πριν τον τοκετό και 2 ¼ του μήνα μετά τον τοκετό. Τι θα κάνει η αναπληρώτρια που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Να νιώθει ενοχές για το φυσικό δικαίωμα της μητρότητας; Στην ουσία είναι καταδικασμένη να παραιτηθεί από το δικαίωμά στην εργασία, που κάθε νέα μητέρα έχει ανάγκη στη σημερινή εποχή.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις αναπληρωτριών συναδελφισσών, πέρυσι στην Κοζάνη και φέτος στην Κύμη, που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή άδεια άνευ αποδοχών, καθώς αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την εγκυμοσύνη τους. Είναι επίσης σίγουρο ότι πολλές περιπτώσεις μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ χιλιάδες συναδέλφισσες αναβάλουν συνεχώς τη δυνατότητά τους να κάνουν παιδιά! Η αναλγησία και η ξεδιαντροπιά και της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως παλιότερα των Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, οδηγούν τις συναδέλφισσες και σ’ αυτή τη βαρβαρότητα, να «επιλέγουν» το παιδί της ή την εργασία της!

Σήμερα, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα να συμμετέχουμε, όλες και όλοι, στην κοινωνική δραστηριότητα. Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας να μην εξαρτάται από τους οικονομικούς περιορισμούς, από το πότε η συναδέλφισσα εκπαιδευτικός θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού.

Σ’ αυτούς τους στόχους μπορούμε να φτάσουμε, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε κάθε κυβέρνησή του, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Οι όποιες μικρές και μεγάλες κατακτήσεις που έχουμε πετύχει με την οργανωμένη πάλη, οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, με τη μαζική συμμετοχή μονίμων και αναπληρωτών συναδέλφων στις συγκεντρώσεις (2/3/2018, 16/3/2018, 30/3/2018, 5/10/2018…) στο Υπουργείο Παιδείας και αλλού, και στις άλλες πόλεις όλης της χώρας, δείχνουν ότι ο μαζικός ταξικός αγώνας είναι μονόδρομος.

Μπροστά στις εξελίξεις αυτές και οι αναπληρώτριες/ες συνάδελφοι, πρέπει να σηκώσουν το ανάστημά τους, να αναμετρηθούν με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια, που τους βάζει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, την οποία υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και όλα τα κόμματα, που προσκυνούν ΕΕ, ΟΟΣΑ και διαγκωνίζονται για να πάρουν τα εύσημα του ΣΕΒ για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής του για τα συμφέροντά του. Να οργανωθούν στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ Εκπαιδευτικών και στις ΕΛΜΕ και να παλέψουμε όλοι μαζί οι συνάδελφοι για τη ζωή που αξίζει στις/στους νέους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση των πάνω από 25.000 χιλιάδων αναπληρωτών, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες! Καμιά απόλυση συμβασιούχου συναδέλφου.
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων εκπαιδευτικών! Να εξασφαλιστούν άμεσα στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς οι ίδιες με των μονίμων άδειες μητρότητας (εγκυμοσύνης, λοχείας, ανατροφής και αναρρωτικές). Ειδικότερα να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη άδεια με αποδοχές σε κάθε αναπληρώτρια που το έχει ανάγκη μέχρι να ολοκληρώνει την εγκυμοσύνη της.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/12 ΣΤΙΣ 13.00

ΤΟ Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα