Τοποθέτηση της ΑΣΕ στη Γ.Σ. Προέδρων ΕΛΜΕ 20-10-2018 (audio)

22/10/2018 - 20:27

Συνάδελφοι

Από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, για τη νέα σχολική χρονιά, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία αλλά και στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, μια ολοκληρωμένη πρόταση για την οργάνωση της πάλης το διάστημα που διανύουμε.

Σε αντίθεση με τις δυνάμεις της πλειοψηφίας που αφού έκαναν ότι διαφωνούσαν σε όλες τις συνεδριάσεις του ΔΣ και που τελικά έβγαλαν ηλεκτρονικά αυτή την εισήγηση που βγάζει λάδι την ουσία τη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική, εμείς σε όλες τις συνεδριάσεις που συζητιόταν η περιβόητη εισήγηση της ΟΛΜΕ προς τις Γενικές Συνελεύσεις,  βάλαμε τα εξής σημεία:

  • Επισημάναμε την ανάγκη να στηριχθούν όλες οι κινητοποιήσεις των σωματείων, των γονιών και των μαθητών που βρίσκονται εκείνη τη περίοδο σε εξέλιξη (Λάρισα, Θες/νικη, Πύργος, Τρίπολη κ.α.), να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να μην κλείσει κανένα “ολιγομελές” τμήμα των ΕΠΑΛ, να ανοίξουν όλες οι ομάδες προσανατολισμού, να καλυφθούν άμεσα τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα σχολεία, να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική του Υπουργείου που για λόγους δημοσιονομικούς στριμώχνει σαν σαρδέλες τα παιδιά σε 27αρια και 28αρια τμήματα. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση δ/ντη σπουδών β/θμιας εκπαιδευσης σε συνάντηση με την ΟΛΜΕ, ότι και με 28 μαθητές το τμήμα δεν σπάει...
  • Καταθέσαμε πλαίσιο πάλης και πρόγραμμα δράσης με σκοπό να μην περάσει μια λογική αναμονής, μικρότερου κακού και κυβερνητικών αυταπατών που δίνει χρόνο στην κυβέρνηση για να εφαρμόζει τα κυβερνητικά μέτρα. Άμεσα να σηκωθεί ο κλάδος, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.
  • Προτείναμε να υπάρξει άμεσα απόφαση για την κινητοποίηση του κλάδου ενάντια στο νόμο για τις νέες δομές και την αξιολόγηση με “απεργία-αποχή”, να καταδικάσει ο κλάδος τα σχέδια για το νέο Λύκειο.
  • Για την πραγματοποίηση συσκέψεων με τις Ενώσεις Γονέων για τα ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων. Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, σε Δήμους, Περιφέρειες, Υπουργείο για τα ζητήματα αυτά!
  • Τονίσαμε την ανάγκη να γίνουν καλά προετοιμασμένες ΓΣ, ώστε ο κλάδος να συζητήσει διεξοδικά για όλα τα ζητήματα.
  • Προτείναμε να κλιμακωθεί ο αγώνας και να παρθεί απόφαση για γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε από κοινού οι εργαζόμενοι και με ενιαίο τρόπο να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.
  • Καλέσαμε την Ομοσπονδία να συμμετέχει στις 28/9 με κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, ημέρα Πανελλαδικής δράσης βάζοντας στο επίκεντρο όλα τα άμεσα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία. Να δώσουμε μια πρώτη απάντηση μαζί με τους μαθητές μας για να μην κλείσει κανένα ολιγομελές, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το Λύκειο και το νέο τρόπο πρόσβασης. Μια πρόταση που είχε αποφασισθεί από τουλάχιστόν 45 πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

Η συνολική πρόταση που καταθέσαμε καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ. και ιδιαίτερα από τις δυνάμεις εκείνες που υποτίθεται κάνουν “αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, παλεύουν έτσι ώστε το κίνημα να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις μας και προβάλλει τις διεκδικήσεις του κλάδου….”

Μάλιστα χαρακτηριστική της εχθρικής στάσης απέναντι στις κινητοποιήσεις των σωματείων ήταν η δήλωση της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ γα το συλλαλητήριο στις 28/9 ότι: «Με το ΠΑΜΕ κινητοποίηση δεν κάνουμε»! Λες και 45 πρωτοβάθμια σωματεία ανήκουν ή δεν ανήκουν σε κάποιο χώρο ή παράταξη δεν είναι σωματεία εκπαιδευτικών.

Όσο για τα σχέδια για το Λύκειο μετά κόπων και βασάνων και με πολύ απροθυμία της πλειοψηφίας βγήκε έστω και μια λιτή ανακοίνωση για τον αντιδραστικό χαρακτήρα των σχεδίων για το νέο Λύκειο, ενώ αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι το κάνατε για τα μάτια του κόσμου, καθώς ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ στην τοποθέτηση του προς τον Γαβρόγλου ξέχασε παντελώς αυτή την απόφαση, αλλά και στην εισήγηση όλως τυχαίως ξεχάστηκε.

Όμοια ήταν και είναι και η στάση σας στην πρόταση μας για κοινή πάλη των εργαζομένων, για κοινό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , εργοδοτών, ΕΕ. Όχι μόνο στην ΟΛΜΕ αλλά και παρακάτω στα σωματεία όπου “μετά παρρησίας” καταψηφίζετε κάθε πρόταση για αγωνιστική συστράτευση του κλάδου με τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τις 8 Νοέμβρη (και που μέχρι πρότινος, ήταν η μοναδική απεργιακή πρόταση).

ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ καταψηφίζετε ακόμα και την διευκόλυνση των συναδέλφων που θέλουν να στηρίξουν την απεργιακή δράση. Με φαιδρά επιχειρήματα περί “κομματικού συνδικαλισμού και των απεργιών που διασπούν την ενότητα κ.α.”. 

Οι ίδιες δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ μάλιστα επικαλούνταν την στάση της ΟΛΜΕ, έκαναν την Ομοσπονδία «λαγό» για να διασπάσει το μέτωπο του κοινού αγώνα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Ουσιαστικά οι δυνάμεις αυτές κάνουν ότι μπορούν για να μην κουνιέται φύλλο απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Σας καλούμε συνάδελφοι να αναρωτηθείτε αυτή η στάση, η διάσπαση της κοινής δράσης σε όλους τους κλάδους ποιον ουσιαστικά βοηθάει, ποιόν διευκολύνει αν όχι την εκάστοτε κυβέρνηση?

Η αλήθεια είναι ότι τον ορισμό του κυβερνητικού συνδικαλισμού τον έχετε απογειώσει. Αυτές οι δυνάμεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ – μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ μόλις χθες στο ΕΚΑ, στο μεγαλύτερο εργατικό κέντρο της χώρας, καταψήφισαν όχι μόνο την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη αλλά και την πρόταση για  απεργία στις 14 Νοέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους του Δημοσίου.

Στην ίδια ρότα και με τα ίδια επιχειρήματα κινείται η ηγεσία των «Παρεμβάσεων» σε μια σειρά σωματεία όχι μόνο τώρα αλλά και σε άλλες προσπάθειες συντονισμού και συμπόρευσης του κλάδου μαζί με τα ταξικά σωματεία. Να σας θυμίσω συνάδελφοι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που κλαίγεστε τώρα για τις 8 Νοέμβρη, δεν έχετε ψηφίσει καμιά συγκέντρωση που διοργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα. Σε δεκάδες σωματεία στην πρωτοβάθμια δεν ψηφίσατε για τις 8 Νοέμβρη και λέγατε ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει πάρει απόφαση. Στο ίδιο το ΕΚΑ οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στήριξαν την απεργία στις 14 Νοέμβρη, θέλετε να πάμε πιο πίσω φέτος 12 Γενάρη στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ενάντια στον απεργοκτόνο νόμο, αντίστοιχα στις 13 Σεπτέμβρη στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη ΔΕΘ. Αποκορύφωμα στις 30 Μάη που.... “χάσατε τη μπάλα” άλλοι που καλούσατε ανοιχτά σε γραμμή απεργοσπασίας και άλλοι που καλούσατε μέχρι και σε 3 διαφορετικές συγκεντρώσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ηγεσία, έχει αυτή τη στάση. Φαίνεται πως συντονισμός για την ηγεσία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ είναι οι άμαζες συναθροίσεις γνωστών συνδικαλιστικών στελεχών του χώρου. Τι στιγμή που υπάρχει δυναμική για κοινή συμπόρευση, κοινό απεργιακό βήμα δεκάδων σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δηλαδή Γενική Απεργία από τα κάτω η πρόταση σας για τις 1 Νοέμβρη 5-6 σωματείων τι μπορεί να είναι αν όχι  διάσπαση.

Η φρασεολογία περί “κομματικού συνδικαλισμού περί κομματικής επένδυσης” που αναπαράγετε σε μια σειρά χώρους είναι ίδια ακριβώς με τη γραμμή της εργοδοσίας απέναντι στα εργατικά σωματεία.

Είναι η επίθεση στην εργατική τάξη και το κίνημα της, όταν αυτό δεν κάνει σκόντο τις ανάγκες των εργαζομένων, δεν βάζει νερό στο κρασί του για να μην ενοχλεί τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ακριβώς ίδια επιχειρηματολογία έχει το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής θέλοντας να χτυπήσει την καθολική συμμετοχή στην απεργία στο λιμάνι του Πειραιά που έκανε λόγο για υποκίνηση από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και την ίδια στιγμή αναμασούσε τις θέσεις των εφοπλιστών, ότι οι μισθοί των ναυτεργατών πρέπει να πέσουν στα τάρταρα.

Πόσες φορές, όταν οι μαθητές διεκδικούσαν τα δικαιώματα τους, δεν ακούσαμε  τα ίδια στους χώρους τις εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο ιδεολόγημα είναι ξένο και εχθρικό για το κίνημα.

Τους καταλαβαίνουμε όμως, η ηγεσία των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ βρίσκεται σε βέρτιγκο. Αυτή η τακτική φανερώνει το στρατηγικό αδιέξοδο των δυνάμεων αυτών. Από την άνευ όρων στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να βγει κυβέρνηση πριν από λίγα χρόνια, αργότερα στην καλλιέργεια αυταπατών για τις δήθεν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που έπρεπε το κίνημα να υπερασπιστεί, ως την κριτική στήριξη του σήμερα για να μην έρθει τάχα η νεοφιλελεύθερη δεξιά ρίχνοντας νερό στον μύλο της διαμόρφωσης ενός νέου διπολισμού.

Η αλήθεια συνάδελφοι είναι μια και αδιαμφισβήτητη. Αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ, αν δεν έμπαιναν τα ταξικά σωματεία μπροστά κανείς δεν θα μιλούσε σήμερα για Γενική Απεργία κόντρα σε «θεούς και δαίμονες».

Και ο λόγος που στην πράξη συνάδελφοι της πλειοψηφίας που πολεμάτε την ενότητα των εργαζομένων είναι επειδή ακριβώς αποδέχεστε την  πολιτική, την στρατηγική κυβέρνησης ΕΕ-κεφαλαίου που γεννά τα διαρκή Μνημόνια για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για αυτό και καταφέρατε, συνάδελφοι της πλειοψηφίας, να κατεβάσετε μια εισήγηση, ένα πλαίσιο πάλης αποστεωμένο από κάθε σκεπτικό για το που πάνε τα πράγματα, τι πολιτικές ασκούνται, από ποιους, όπου απουσιάζει κάθε προσπάθεια οργάνωσης της πάλης….. πραγματικά το πλαίσιο που κατεβάσατε είναι “βούτηρο” στο ψωμί της κυβέρνησης.

Δεν μας ξενίζει η στάση σας. Εδώ πήγατε στους εκπροσώπους της ΕΕ για να γκρινιάξετε για την αδιοριστία σε αυτούς δηλαδή που έφεραν προσλήψεις με αναλογία 1 προς 10, το πάγωμα διορισμών, τον κόφτη των δαπανών στο μισθό του Δημοσίου, τα ματωμένα πλεονάσματα για πάντα, είναι αυτοί που ζητάνε να δουλεύουμε μέχρι το θάνατο.

Για την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολείων που βρίσκεται σε εξέλιξη με τον νόμο 4547/2018 ούτε λέξη. Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο κουβέντα. Ακόμα και για τους διορισμούς μετά την περίφημη συνάντηση των Ομοσπονδιών με τον Γαβρόγλου όπου έγινε ντεκόρ στα προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης, η στάση σας ήταν χαρακτηριστική. Σύστημα διορισμών πρότεινε το Υπουργείο έτοιμη η ΟΛΜΕ το κατέθεσε, 15 χιλιάδες εξήγγειλε το Υπουργείο - 15 χιλιάδες και η ΟΛΜΕ λες και τόσα χρόνια δεν προσλαμβάνονται και απολύονται 25χιλιάδες συνάδελφοι δεν υπάρχουν κενά ακόμα και σήμερα στα σχολεία.

Χρήσιμοι συνομιλητές και κλακαδόροι του Υπουργείου έχετε καταντήσει που παίζει το βρώμικο παιχνίδι της πολυδιάσπασης των συναδέλφων ανοίγοντας το σύστημα και τα κριτήρια διορισμών, «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα» και αποπροσανατολίζοντας από το κύριο αίτημα: οι 25 χιλιάδες συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας. Ενώ και η θέση για κριτήριο διορισμού για χρόνο λήψης πτυχίου αντικειμενικά ανοίγει το δρόμο στη λογική μιας νέας επετηρίδας, πρώτα αναπληρωτής και μετά μόνιμος, δημιουργεί αδράνεια στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα και μάχη για τους 25.000 μόνιμους διορισμούς. Όταν βάζεις σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση πτυχίο και προϋπηρεσία αντικειμενικά ανοίγεις τη συζήτηση για να αλλάξουν τα δυο σημεία που θεωρούμε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ο στόχος σας είναι συγκεκριμένος, έχουν σκοπό να μη συγκεντρωθούν δυνάμεις απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, Ε.Ε. Αυτό το έργο το έχετε ξαναπαίξει, το γνωρίζουμε, το ξέρουν οι συνάδελφοι. Άξιος κυβερνητικός συνδικαλισμός!

Συνάδελφοι

Η επόµενη µέρα, το τέλος των µνηµονίων και η λεγόµενη «κανονικότητα» στην εκπαίδευση για την οποία µιλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτε άλλο από την πιστή εφαρµογή των µνηµονικών µέτρων και περικοπών.

  • Είναι εδώ οι 700 µνηµονιακοί νόµοι, τα χαράτσια, ο ΕΝΦΙΑ, τα µατωµένα πλεονάσµατα έως το 2060, οι αντιασφαλιστικοί νόµοι, που οδηγούν την πλειοψηφία των συναδέλφων σε σύνταξη στα 67!
  • Έρχεται η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου που ουσιαστικά φτάνει και μέχρι την μείωση των 2/3 ενός μισθού το χρόνο!!
  • Παρά το αποπροσανατολιστικό σόου για την “μη εφαρμογή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στο Ασφαλιστικό”, οι 13 μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις ισχύουν στο 100% για παλιούς και νέους συνταξιούχους. Το ΕΦΑΠΑΞ για χιλιάδες συναδέλφους έχει κάνει ήδη φτερά.
  • Κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του αστικού κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών, χαρατσιών και φοροληστείας αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται με το νέο «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης. Τραπεζίτες και βιομήχανοι ζητάνε ξανά να πληρώσουμε τα σπασμένα τους!!
  • Είναι εδώ η δύσκολη καθηµερινότητα που ζούµε στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς. Οι περικοπές ωρών, το χτύπηµα του ολοήµερου, το κλείσιµο των ολιγοµελών τµηµάτων στα ΕΠΑΛ, οι ανατροπές στις εργασιακές µας σχέσεις. Οι σχεδόν µηδενικές µεταθέσεις, η συµπλήρωση ωραρίου σε 4-5 σχολεία, η παράλληλη σε 4-5 µαθητές!
  • Είναι εδώ οι απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, τα τσακισµένα εργασιακά δικαιώµατα των συµβασιούχων, το τεράστιο κόστος διαβίωσης. Η κυβερνητική απάτη µε εξαγγελίες για διορισµούς, που, όποτε και αν θα γίνουν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών.
  • Είναι εδώ το σχολείο που στερεί όλο και περισσότερο το δικαίωµα των µαθητών στη µόρφωση, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισµό και τον αθλητισµό, που ορθώνει νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών, που διαχωρίζει και ξεσκαρτάρει νέους ανθρώπους.

Από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποτυπώνεται στο χαρτί αλλά και στην πράξη η πραγματική έννοια της «κανονικότητας» και της «ανάπτυξης» που αναφέρει η κυβέρνηση. Ανάπτυξη για να μπουκώσουν με νέα κέρδη τα σεντούκια της μεγαλοεργοδοσίας, με εργασιακά κάτεργα, χωρίς δικαιώματα.

Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέω προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης λαϊκής  πλειοψηφίας που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους. Προχθές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 34% της ελληνικής κοινωνίας είναι κοντά στο κατώφλι της φτώχειας, δηλαδή στα 4.5000 ευρώ το χρόνο.

Πίσω από τις κορώνες και τα ψευτοδιλήμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα, με δυσκολία κανείς μπορεί να διακρίνει τις διαφορές στα προγράμματα τους, συγκλίνουν στα βασικά ζητήματα (βλ. κατευθύνσεις ΟΟΣΑ, Ε.Ε., ΣΕΒ).

Αυτονομία και αυτοαξιολόγηση και ο ένας και ο άλλος.

Ο Κούλης ζητά ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνίων στη ΔΕΘ, ο Σπρίντζης νομοθετεί.

Κριτήρια απολύσεων και παραμύθι για δήθεν διορισμούς από κοινού και οι δυο

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν λεν κουβέντα για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΕΠΑΛ τόσο στα προγράμματα σπουδών όσο και στην υλικοτεχνική υποδομή, τις αθρόες καταργήσεις «ολιγομελών» τμημάτων, το πέταγμα των παιδιών έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Εκεί βέβαια που έλαμψε η ΝΔ και ο Μητσοτάκης δια της σιωπής ήταν στα ζητήματα του Λυκείου αφού φυσικάκαι αυτός συμφωνεί στην αύξηση των ταξικών φραγμών για τους μαθητές λαϊκών οικογενειών.

Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μαζί με τους συνοδοιπόρους τους υπηρετούν τη στρατηγική της γεωπολιτικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης που είναι κίνδυνος θάνατος για το λαό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχτηκε ο καλύτερος “ντίλερ” των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που έχουν βάλει την φαρδιά-πλατιά την σφραγίδα τους σε γκρίζες ζώνες, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Ουσιαστικά από κοινού με την ΝΔ στηρίζουν την στρατηγική της “Ευρωατλαντική ολοκλήρωσης” στα Βαλκάνια, ειδικά με την συμφωνία για την ΠΓΔΜ. Έχουν μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο.

Αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετεί η κυβέρνηση, όταν δίνει το 2% του ΑΕΠ (4 δισ. ευρώ), κάθε χρόνο για τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια τη στιγμή που ο λαός υποφέρει, όταν στέλνει ελληνικά στρατεύματα εκτός συνόρων σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές και ασκήσεις, όταν πρωταγωνιστεί να μπουν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έκανε στη Συμφωνία των Πρεσπών με τη FYROM.

Μάλιστα τη στιγμή που η πολιτική του ιμπεριαλισμού γεννά τους πολέμους, την προσφυγιά, τις ιδέες που προωθούν το μίσος και το ρατσισμού δυνάμεις της ΔΑΚΕ προτρέπουν τους συναδέλφους να χρησιμοποιούν τον όρο «λαθρομετανάστης», χαρακτηρίζοντας έτσι ως λαθραίους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες τους λόγω οικονομικών και πολεμικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στις πατρίδες τους.

Είναι πραγματικά πρωτάκουστο να διατυπώνεται από εκπαιδευτικούς μια τόσο ακραιφνώς ρατσιστική, απάνθρωπη, αλλά κυρίως αντιπαιδαγωγική θέση. Δε το χωράει ο νους του ανθρώπου ότι θα μπορούσε ποτέ εκπαιδευτικός να απευθύνεται σε μαθητές με έναν τέτοιο χαρακτηρισμό! Η πρόταση αυτή της ΔΑΚΕ Λέσβου αποτελεί πραγματικά μνημείο απανθρωπιάς και πρέπει να καταδικαστεί από το ΔΣ και την Γενική Συνέλευση των Προέδρων της ΟΛΜΕ.

Βέβαια ούτε και αυτό μας ξενίζει από τη ΔΑΚΕ. Το ψηφοδέλτο της ΔΑΚΕ στο ΑΠΥΣΔΕ Β. Αιγαίου “κοσμεί” αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τέτοια λέξη, γνωστός χρυσαυγίτης, γνωστός φασίστας που με τη δράση του και τη ρητορική του σπέρνει στη συνείδηση και το μυαλό των μαθητών το δηλητήριο του φασισμού αναμασώντας τα γνωστά χρυσαυγίτικα παραμύθια για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, εξυμνώντας τον Μιχαλολιάκο και τον εθνικοσοσιαλισμο, τη δολοφονική και εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Να τον χαίρεστε συνάδελφοι της ΔΑΚΕ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε όλα τα συνδικάτα, την εργατική τάξη σε συντονισμένο, ενιαίο αγώνα ενάντια στα μέτρα, ενάντια στα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που υλοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, να δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί για μόρφωση δουλειά και δικαιώματα.

Κόντρα στο κλίμα άπνοιας, της σιγής νεκροταφείου, κόντρα στην υπονόμευση κάθε ενιαίας αγωνιστικής κινητοποίησης που θέλουν να επιβάλλουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΟΛΜΕ.

Τα προβλήματα που στραγγαλίζουν τη ζωή μας είναι αποτέλεσμα πολιτικών του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ. Χωρίς οργάνωση, συμμαχία όσων υποφέρουν, χωρίς ταξική πάλη, ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων και στο πολιτικό προσωπικό που τα διαχειρίζεται, λύσεις και κατακτήσεις ποτέ δεν θα υπήρξαν. Στην ημερήσια διάταξη μπαίνει η ανάγκη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Η αποδυνάμωση του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού και των πολιτικών δυνάμεων είναι κριτήριο για το πόσο θα προχωρήσουν οι αγώνες μπροστά.

Καλούμε όλα τα σωματεία να προχωρήσουν ενιαία σε αποφάσεις για απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Κανείς δεν θα μας λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας.

Στις 14 Νοέμβρη κανείς στη δουλειά. Παίρνουμε μέτρα για την επιτυχία της απεργίας. Στη μάχη όλες οι δυνάμεις. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Το λόγο έχουμε τώρα εμείς και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

20-10-2018

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα