ΕΛΜΕ: Α΄ Θεσσαλονίκης

Αλληλεγγύη των σωματείων στις προσφυγικές δομές!

08/01/2021 - 18:52

Έκφραση αλληλεγγύης των σωματείων προς τις προσφυγικές δομές

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι,
Η κατάσταση στα κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων είναι δραματική. Έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο λόγω της πανδημίας, καθώς πέρα από στις σοβαρότατες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό, εξαιρετικά κρίσιμη είναι πλέον η έλλειψη σε φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Για πολλοστή φορά διαπιστώνεται η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων στα καμπ, αποτέλεσμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ, πολιτικής του εγκλωβισμού, που υπαγορεύεται από την ΕΕ και που αναγκάζει άτομα με έγκριση ασύλου να παραμένουν εγκλωβισμένα ή να διώχνονται από σπίτια και δομές και χιλιάδες να στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες μέσα στα κέντρα «φιλοξενίας».

Τα προβλήματα αυτών των κέντρων είναι πολλά και σε κρίσιμους τομείς, ενώ την ίδια στιγμή καταντούν επικίνδυνα για τους αιτούντες άσυλο, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες πανδημίας.

Το ΥΠΑΙΘ, συνεπές με τη μέχρι τώρα πολιτική του, για την εκπαίδευση των προσφύγων δεν κατέφυγε ούτε καν στις προσχηματικές διαδικασίες και στις ασκήσεις επί χάρτου που μας έχει συνηθίσει, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι στις παρούσες δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας, τα προσφυγοπούλα θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη μάθηση και στην
εκπαιδευτική διαδικασία.

Το σωματείο μας εξέφρασε και εκφράζει την αλληλεγγύη του σε όλους τους αδύναμους, μεταξύ αυτών και στους πρόσφυγες και μετανάστες. Πέρα από το μέτωπο που αντιμετωπίζουμε με αντιδραστικούς κύκλους που θέλουν να στρέψουν τον κόσμο ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, απαιτούμε από την κυβέρνηση τον απεγκλωβισμό τους, απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την εξασφάλιση της υγείας τους.

Η Α΄ ΕΛΜΕ, δείχνοντας και έμπρακτα την αλληλεγγύη της, συμμετείχε στη αποστολή φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για τα παιδιά των προσφύγων μαζί με άλλα σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

Δεν αποκλείεται, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να απευθυνθεί και προς τους συναδέλφους για τη συγκέντρωση φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης για παιδιά.

Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες και αφανίζουν λαούς. Υπερασπιζόμαστε τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας.

Το Δ.Σ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα