Α.Σ.Ε. στην Ε' ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής: Η ακατανίκητη θαλπωρή των θέσεων του προεδρείου

27/02/2020 - 12:13

Στις 04/02/2020 συγκροτήθηκε το προεδρείο της ΕΛΜΕ με τις θέσεις του προέδρου και του γραμματέα να καταλαμβάνονται από τη ΔΑΚΕ και του αντιπροέδρου από την ΠΕΚ. Η ΑΣΕ από θέση αρχής υποστήριξε την αναλογική και αντιπροσωπευτική συγκρότηση προεδρείου με βάση την ψήφο των συναδέλφων. Η Ε.Α.Π. (Παρεμβάσεις) αρνήθηκε τη θέση αυτή και δεν δέχθηκε να αναλάβει την θέση που της αναλογούσε ως δεύτερη δύναμη της ΕΛΜΕ.

Πέραν αυτού, από τη πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ που έγινε την ημέρα της γενικής συνέλευσης, αποδείχθηκε το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της συγκρότησης και ο αρνητικός συσχετισμός που έχει διαμορφωθεί για την υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Οι θέσεις τόσο της ΔΑΚΕ όσο και της ΠΕΚ για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, για τα συλλαλητήρια, για το ασφαλιστικό δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες όσον αφορά την πολιτική στήριξη που θα δώσουν στη κυβέρνηση. Άλλωστε οι παρατάξεις αυτές έδωσαν εξετάσεις χρόνια τώρα από όλα τα πόστα (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) για τον υπονομευτικό τους ρόλο στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού και γενικότερα του εργατικού κινήματος.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική του Γαβρόγλου ετοιμάζει ένα λύκειο εξεταστικό μαραθώνιο με την βάση του δέκα, με τράπεζα θεμάτων το οποίο θα πετά έξω καθηγητές και μαθητές, την στιγμή που ανοίγει και άλλο το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, την στιγμή που χιλιάδες μαθητές κατεβαίνουν στο δρόμο η ηγεσία της ΕΛΜΕ λειτουργεί σαν φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής.

Ούτε μήνας δεν πέρασε και η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ & ΠΕΚ) βολεμένη στις θέσεις του προεδρείου, ξέχασε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αποτελείται από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αναρωτιόμαστε η ΕΛΜΕ δεν είδε τους χιλιάδες μαθητές που κατέβηκαν με τους καθηγητές τους στο συλλαλητήριο της Αθήνας, δεν είδε δημάρχους, διευθυντές και άλλους «αγανακτισμένους» που επιτέθηκαν στους μαθητές μας με κόφτες, καλώντας την αστυνομία, με απειλές για αναπληρώσεις και εκδρομές. Αντί να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα τον μαθητών βάζει συνεχώς εμπόδια αρνούμενη να βγάλει μια απλή ανακοίνωση στήριξης της μαθητικής κινητοποίησης, ενάντια στα αντι-εκπαιδευτικά κυβερνητικά μέτρα, στο Γέρακα στις 17-2 με αποφάσεις δεκάδων σχολείων και να αποφασίσει διευκολυντική στάση εργασίας ώστε να συμμετέχουν οι καθηγητές που επιθυμούν.

Μια κινητοποίηση ιδιαίτερα πετυχημένη με την συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών που φαίνεται ότι ενόχλησε με τη δυναμική και τα συνθήματά της, καθώς ομάδα φασιστοειδών επιχείρησε ανεπιτυχώς να την διαλύσει.

Δεν είδε η ΕΛΜΕ του εκατοντάδες συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που στριμώχνονται καθημερινά στη ΔΔΕ για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της αίτησης τους, οι οποίοι υποχρεώνονται να παίρνουν κανονική άδεια, την οποία χρεώνονται. Δεν κατάλαβε η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ ότι οι προθεσμίες που ορίστηκαν είναι ανεπαρκείς και καθιστούν αδύνατη την κάλυψη όλων των αναπληρωτών;

Στη πρόταση που καταθέσαμε για παράσταση διαμαρτυρίας στη Περιφερειακή διεύθυνση αλλά και στη ΔΔΕ με αιτήματα την παράταση της κατάθεσης των δικαιολογητικών και κάλυψη με άδεια από τη διεύθυνση της ημέρας που έχει κλείσει ραντεβού ο κάθε εκπαιδευτικός ώστε να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι, η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ δεν απάντησε καν. Απαξίωσε τους συναδέλφους, αδιαφόρησε για τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. Επιβεβαιώνεται ότι η μόνη αγωνία που είχαν αφορούσε τη καρέκλα και όχι τα πραγματικά προβλήματα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Συνάδελφοι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΕΛΜΕ μας προβληματίζει, αλλά δεν θα πρέπει να μας απογοητεύει αντιθέτως πρέπει να μας πεισμώνει. Η συμμετοχή και η δράση μας στις γενικές συνελεύσεις, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., στις κινητοποιήσεις μπορεί να αναδείξει και να αποτρέψει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του προεδρείου.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι μαζικές κινητοποιήσεις, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις δείχνουν τον δρόμο, ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουν τα πράγματα, να ανατραπεί μια πολιτική που θέλει το λαό χειροπόδαρα δεμένο και χωρίς δικαιώματα, να ανοίξει ο δρόμος να μπουν οι ανάγκες μας στο προσκήνιο.

Όλοι στο συλλαλητήριο τη Πέμπτη 27/02/2020, στα Προπύλαια, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ίδια μέρα.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα