ΑΣΕ στην Ε' ΕΛΜΕ: Για τη συγκρότηση του προεδρείου

15/01/2020 - 22:39

ΔΗΛΩΣΗ ΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε'ΕΛΜΕ

Τη Δευτέρα 13/1/2020, στη συζήτηση για τη συγκρότηση του προεδρείου της Ε' ΕΛΜΕ, η ΑΣΕ επανέλαβε την πάγια θέση της να συγκροτηθεί αναλογικό – αντιπροσωπευτικό προεδρείο, δηλαδή η κάθε παράταξη ανάλογα με τις ψήφους που πήρε να έχει την ανάλογη θέση ευθύνης στο προεδρείο.

Είναι μια πάγια θέση που διασφαλίζει με δίκαιο τρόπο την βούληση των συναδέλφων που πήραν μέρος στις εκλογές και ταυτόχρονα αποκλείει υπόγειες συνεννοήσεις και συνδιαλλαγές μακριά και έξω από τη θέληση των συναδέλφων. Αυτή τη θέση τη στηρίζουμε σε όλα ανεξαιρέτως τα σωματεία με ελάχιστες εξαιρέσεις όταν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερα σημαντικός λόγος για κάποιο εκλεγμένο συνδικαλιστή ή συνδικαλιστική παράταξη.

Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από τις Παρεμβάσεις, που δήλωσαν ότι αν δεν υπάρχει προγραμματικό προεδρείο, δε θα συμμετέχουν σε αυτό. Έτσι, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε από την παράταξη της ΔΑΚΕ και Γραμματέας από την παράταξη της ΣΥΝΕΚ.

Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καν να κρατάνε τα προσχήματα, ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ συμφώνησαν σε προεδρείο μειοψηφίας, θέλοντας να περάσουν τη γραμμή της συναίνεσης και της ενσωμάτωσης στο σωματείο, κατ’ επέκταση στους συναδέλφους και στους μαθητές μας.

Φάνηκε ακόμα μία φορά η σύμπλευση των κυβερνητικών παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ, ότι έχουν «κούφιες διαφωνίες» και ότι συμφωνούν σε όλα τα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά ζητήματα, όπως είναι ο νόμος Γαβρόγλου για τους διορισμούς, για το νέο Λύκειο, για την αξιολόγηση. Για αυτό και δεν έχουν και κανένα πρόβλημα να συγκροτούν από κοινού το προεδρείο της ΕΛΜΕ.

Δεν μας ξενίζει καθόλου μια τέτοια εξέλιξη. Τον ίδιο ρόλο παίζουν και στην Ομοσπονδία όπου συγκροτούν προεδρείο τα τελευταία χρόνια είτε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ. Ταυτόχρονα εμποδίζουν με νύχια και με δόντια οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία, συμφωνούν στο διαχειριστικό πλαίσιο, κατεβάζουν κοινές εισηγήσεις για τον κλάδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει πάρει η ΟΛΜΕ απόφαση για απεργία- αποχή από την αξιολόγηση. Έτσι θέλουν να μετατρέψουν και αυτό το σωματείο. Να υπάρχει σχολείο και εκπαίδευση που να λειτουργεί με βάση τους νόμους της αγοράς και του κεφαλαίου.

Για αυτή την αρνητική εξέλιξη όμως τεράστιες ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων που καταψήφισαν την πρότασή μας, που είναι και η μόνη πρόταση που αποτυπώνει τους συσχετισμούς. Με τη στάση τους αυτή παρέδωσαν το προεδρείο στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Είναι τελείως υποκριτική η στάση των Παρεμβάσεων, όταν μιλάνε για προγραμματικά – αγωνιστικά προεδρεία. Πάει πολύ να μιλάνε για αγωνιστικά προεδρεία όταν με το πρόσχημα αυτής της θέσης προχώρησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σε συγκρότηση μαζί με τη ΣΥΝΕΚ προεδρεία σε πολλές ΕΛΜΕ και Συλλόγους, κατέβαιναν ακόμα και σε κοινά ψηφοδέλτια. Αλήθεια ποιοι μιλάνε για αγωνιστικά προεδρεία όταν με τη στάση τους:

  • Αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία πάνω 500 σωματείων, συλλόγων και φορέων για αλλαγή του άρθρου 103 του Συντάγματος και μονιμοποίηση των συμβασιούχων (και των αναπληρωτών)

  • Συνεχίζουν να αποκαλούν τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες για το Ασφαλιστικό «απεργία μαϊμού» ή «απεργία παρωδία» και μάλιστα σήμερα που η ΝΔ φέρνει στη Βουλή νέο αντιασφαλιστικό νόμο – ταφόπλακα για την κοινωνική ασφάλιση

  • Αρνήθηκαν τον συντονισμό με πάνω από 39 εκπαιδευτικά σωματεία για κοινό πλαίσιο δράσης πανελλαδικά με αιχμή εκπαιδευτικά ζητήματα και διορισμούς στις 23 Νοέμβρη 2019.

  • Αρνήθηκαν τη συμμετοχή του σωματείου στη συγκέντρωση δεκάδων σωματείων, συνταξιουχικών οργανώσεων, ομοσπονδιών για το Ασφαλιστικό και αντιπρότεινε τη συμμετοχή σε διασπαστική συγκέντρωση τριών (!) σωματείων του ιδιωτικού τομέα σε άλλο τόπο, χωρίς να εξηγεί πού διαφωνεί με το περιεχόμενο της κινητοποίησης στις 30 Νοεμβρίου.

  • Δε δέχθηκαν τη συμμετοχή του σωματείου στο κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη για σύσκεψη – συντονισμό και συμμετοχή σε συλλαλητήριο το Σάββατο 12/01/2020.

Το μέγεθος όμως του τυχοδιωκτισμού τους ξεπερνάει κάθε φαντασία. Την ίδια ώρα που δήλωναν ότι δεν θα συμμετέχουν στο προεδρείο αν δεν είναι «προγραμματικό» έβαζαν υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Δεν θα είχαν δηλαδή κανένα πρόβλημα αν είναι πρόεδροι να συγκροτήσουν προεδρείο με ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Η θέση του προέδρου τελικά είναι πιο σημαντική για κάποιους από τις «αγωνιστικές» τους διακηρύξεις.

Τέλος, δηλώνουμε πως επιμείναμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση αναλογικού – αντιπροσωπευτικού προεδρείου και επειδή αυτό δεν έγινε εφικτό, δε δεχτήκαμε να λάβουμε καμιά θέση.

Επειδή όμως, υπάρχουν μπροστά μας πολύ σημαντικά ζητήματα, καθώς εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση, δεσμευόμαστε πως θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των συναδέλφων, θα συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθειά μας για ενημέρωση και θα πρωτοστατήσουμε οργάνωση του αγώνα των εκπαιδευτικών σε συντονισμό με το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Για τους αγώνες που θα έρθουν... Για να πιάσουν τόπο οι θυσίες μας.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα