Α.Σ.Ε. στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Για τις διαδικασίες στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας

21/09/2019 - 10:42

Μετά την εκλογή αιρετού της Α.Σ.Ε., για πρώτη φορά μετά από χρόνια  στο ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας, συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη  το σύνθημα που είχαμε και πριν τις εκλογές. Οι αιρετοί της Α.Σ.Ε. συνεχίζουν να είναι το μάτι και το αυτί των συναδέλφων μέσα στα υπηρεσιακά συμβούλια, αποκαλύπτοντας και καταγγέλλοντας κάθε παρατυπία που γίνεται, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών καθώς και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Στις  πρώτες συνεδριάσεις του ΠΥΣΔΕ για το σχολικό έτος 2019-20 οι αιρετοί της Α.Σ.Ε έθεσαν τις θέσεις του ταξικού κινήματος και με βάση αυτές λειτούργησαν.

Κενά  και Πλεονάσματα

Με δεδομένο ότι:

  1. τα κενά και τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις (αύξηση ωραρίου, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, κατάργηση του 3ωρου υπεύθυνου εργαστηρίου, δεύτερες και τρίτες αναθέσεις κλπ)
  2. τα κενά για τις προσλήψεις αναπληρωτών δόθηκαν στο Υπουργείο πριν καν συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων, χωρίς να έχουν γίνει οι αναθέσεις μαθημάτων και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές

καταψηφίσαμε και προβάλλαμε τις θέσεις μας για την επαναφορά του ωραρίου, την μείωση του αριθμού των μαθητών σε 20 ανά τμήμα Γενικής Παιδείας, 15 στους προσανατολισμούς  και  10 στα Εργαστήρια, επαναφορά του 3ωρου των  υπεύθυνων εργαστηρίων κτλ. Μαζί με την ΕΛΜΕ ζητήσαμε να καθυστερήσουν οι διαδικασίες των κενών/πλεονασμάτων ώστε να υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα τους, πράγμα που η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ αγνόησε.

Ρύθμιση Λειτουργικής Υπεραριθμίας- Αποσπάσεις - Διάθεση  για Συμπλήρωση Ωραρίου

Με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων  ζητήσαμε και καταφέραμε:

  • να αναρτηθούν  όλα τα κενά αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, πάγιο αίτημα της παράταξής μας εδώ και χρόνια.
  • Να εμφανίζονται ολόκληρα τα  κενά, όταν είναι πάνω από 12 ώρες,και αναλυτικά σε ώρες όταν δε συνιστούν λειτουργικό κενό,  ώστε όλοι οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων να έχουν πρόσβαση και  ενημέρωση.

Τέλος, εκφράσαμε τις  επιφυλάξεις μας ως προς την ορθότητά και την πληρότητά των στοιχείων που έστειλαν οι Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, και δηλώσαμε ότι αν εμφανιστούν εκ των υστερών κενά  θα ζητήσουμε από τους συνάδελφους να κάνουν ένσταση και να γίνει επανατοποθέτηση όλων των εκπαιδευτικών  με όλα τα κενά διαθέσιμα.

Μόρια Τοποθέτησης – Μόρια Απόσπασης

Προκειμένου να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια ως προς τις τοποθετήσεις, ζητήσαμε από τη Διεύθυνση να αναρτηθούν άμεσα πίνακες με τα μόρια του κάθε συναδέλφου και λάβαμε την απάντηση ότι είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία αλλά θα γίνει κάθε προσπάθεια να αναρτηθούν άμεσα. Διαδικασία βέβαια που δε θα ήταν ούτε χρονοβόρα, ούτε δύσκολη, αν στη ΔΙΔΕ Κέρκυρας, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις, γίνονταν οι απαραίτητοι διορισμοί σε διοικητικό προσωπικό. Οι μαζικοί – μόνιμοι διορισμοί, που είναι χρόνια απαίτηση, δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά και το διοικητικό προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση, και όσο τα μόρια δεν έχουν αναρτηθεί,  οι  αιρετοί της Α.Σ.Ε. φροντίζουν ώστε όλες οι τοποθετήσεις να γίνονται βάσει μορίων, και βρίσκονται στη διάθεση κάθε συναδέλφου που θα ζητήσει ενημέρωση , βεβαιώνοντας έτσι τη σωστή σειρά τοποθέτησης των συναδέλφων στα σχολεία.  Αν κάποιος συνάδελφος αντιληφθεί ότι έχει αδικηθεί, τον καλούμε να το αναφέρει αμέσως στο ΠΥΣΔΕ ή/και στην ΕΛΜΕ και  θα  στηρίξουμε την  ένστασή του.

Αναπληρωτές

Με δεδομένο ότι τα κενά υπολογίστηκαν πριν καν συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων,και χωρίς να έχουν γίνει οι αναθέσεις μαθημάτων, δεν ήταν δυνατόν να είναι πλήρης η αποτύπωση για την πρόσληψη αναπληρωτών. Ακόμα όμως και αυτά τα «κουτσουρεμένα» κενά το Υπουργείο δε τα κάλυψε,αφήνοντας ακόμα πολλά σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, παρόλο που είναι  πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ, και των συναδέλφων, η πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση.

Ζητάμε να πραγματοποιηθεί άμεσα και η 2ηφαση των αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν ΟΛΑ τα κενά.

Ειδική Αγωγή

Διαφωνήσαμε με τη διάθεση/συμπλήρωση μονίμων, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα, στις Δομές Ειδικής Αγωγής, ειδικά για ειδικότητες που έχουν ελλείψεις, και ζητήσαμε να καλυφθούν όλες οι θέσεις με αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής. Όταν ήρθε εις γνώση μας το άρθρο 67 του Νόμου 4589/2019,  που πλέον δεν επιτρέπει την τοποθέτηση χωρίς ειδικά προσόντα σε μονάδες ΕΑ, το θέσαμε υπόψη της Διοίκησης. Παρόλα αυτά οι προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή ήταν ελάχιστες. Ενδεικτικά από 12 ΠΕ02, 6 ΠΕ03, και 7 ΠΕ04 που ζητηθήκαν για ΣΜΕΑΕ και Τμήματα Ένταξης προσλήφθηκαν μόνο  6,  3 και 3 αντίστοιχα!!   Με τις προσλήψεις αυτές οριακά καλύπτονται τα Ειδικά Σχολεία και ελάχιστα Τμήματα Ένταξης, αφήνοντας  ουσιαστικά τους μαθητές της Ειδικής Αγωγής  χωρίς καθηγητές.

Αποτέλεσμα των μειωμένων προσλήψεων είναι και η κατάφωρη αδικία στις πρόσληψης των αναπληρωτών όπου παρατηρείται το φαινόμενο συνάδελφοι που εργάζονταν τα προηγούμενα  χρόνια στην Κέρκυρα, και «έπιαναν» και φέτος την Κέρκυρα βάσει μορίων, να τοποθετούνται στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Μετά από ενημέρωση συναδέλφων λάβαμε γνώση για τις αδικίες οι οποίες έλαβαν χώρα. Τουλάχιστον τρεις συνάδελφοι δεν εργάζονται φέτος στην Κέρκυρα, ενώ θα μπορούσαν,  λόγω τεχνικής (;!) αδυναμίας του Υπουργείου να  λάβει υπόψη του τις προτιμήσεις τους,  και αντί αυτών προσελήφθησαν συνάδελφοι με λιγότερα μόρια στη θέση τους. Ενημερώσαμε την ΕΛΜΕ και,  με δεδομένο ότι το ζήτημα δεν είναι τοπικό, ζητήσαμε και παρέμβαση της ΟΛΜΕ.

Διάθεση στη Πρωτοβάθμια- Κοινές Ειδικότητες

Στηρίξαμε τη θέση της ΕΛΜΕ τα κενά της Πρωτοβάθμιας, για τις κοινές ειδικότητες, να δίνονται στο ΠΥΣΔΕ και αυτό να τοποθετεί τους συναδέλφους της Δευτεροβάθμιας βάσει μορίων.

Ως προς τη διάθεση των συναδέλφων των κοινών ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια τέθηκε το θέμα της προτεραιότητας στη διαδικασία των τοποθετήσεων. Την στιγμή αυτή οι αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΔΕ συνάδελφοι έχουν τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα από το ΠΥΣΠΕ Κέρκυρας και τώρα καλούνται οι συνάδελφοι του δικού μας ΠΥΣΔΕ να διαλέξουν από τα εναπομείναντα κενά.  Θεωρούμε ότι οι αποσπασμένοι, από άλλα ΠΥΣΔΕ, συνάδελφοι πρέπει να συνεξετάζονται βάσει μορίων με αυτούς του ΠΥΣΔΕ Κέρκυρας Ο αιρετός μας ενημέρωσε την ΕΛΜΕ, η οποία έθεσε το θέμα στον Περιφερειακό Διευθυντή.

Συνάδελφοι

Τα υπηρεσιακά συμβούλια με τη δεδομένη σύνθεση (3 διορισμένοι – 2 αιρετοί) έχουν σαν στόχο την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής με κάθε μέσο. Οι αιρετοί της Α.Σ.Ε. θα ενημερώνουν για κάθε διαδικασία αλλά πρέπει ο κλάδος και το κίνημα να είναι σε εγρήγορση κι  έτοιμοι να παρέμβουν συλλογικά σε κάθε αδικία που θα εμφανιστεί.

 

Οι αιρετοί της Α.Σ.Ε.

Θύμης Σπύρος

Φωτίου Σωτήρης

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα