Α.Σ.Ε. στην Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας: Για τις απόψεις του προέδρου της ΕΛΜΕ σχετικά με την “υποχρεωτική” παρακράτηση της συνδρομής από τη μισθοδοσία (ΕΑΠ)

02/12/2019 - 16:09

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 29/11/2019, από το email του σωματείου στάλθηκε ανακοίνωση με τίτλο «Οικονομική τακτοποίηση μελών σωματείου (Ενημερωτικό 3)». Το συγκεκριμένο κείμενο δε συζητήθηκε ποτέ σε συνεδρίαση του ΔΣ, ούτε ηλεκτρονικά, και δεν υπήρξε ούτε τηλεφωνική επικοινωνία. Αποτελεί αυθαίρετη πρωτοβουλία του προέδρου όπου ερμηνεύει κατά το δοκούν την απόφαση και τα μέλη του ΔΣ.

Ζητήσαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα από τον πρόεδρο να ανακαλέσει και να διευκρινίσει πως το κείμενο που έστειλε αποτελεί προσωπική του ή παραταξιακή θέση. Με αυτό συμφώνησαν και άλλα μέλη του ΔΣ. Ωστόσο, απάντησε πως έπραξε το «χρέος» του ως πρόεδρος.

Δεν ξέρουμε αν ζήλεψε τη «δόξα» του υπουργού εργασίας Βρούτση όπου με το νέο συνδικαλιστικό νόμο θέλει να καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας και δράσης των σωματείων. Δεν ξέρουμε αν το γεγονός πως η ΔΑΚΕ έχει 3 μέλη στο ΔΣ της ΕΛΜΕ και ο πολιτικός της φορέας βρίσκεται στην κυβέρνηση δημιουργεί αλαζονικές συμπεριφορές. Ξέρουμε όμως πως είναι επικίνδυνο ολίσθημα για το συνδικαλιστικό κίνημα οι απόψεις μιας παράταξης να στέλνονται ως απόψεις του σωματείου χωρίς προηγουμένως να έχει παρθεί σχετική απόφαση.

Για το κείμενο έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

  1. Η ΟΛΜΕ είναι Ομοσπονδία των πρωτοβάθμιων σωματείων, των ΕΛΜΕ, και δε μπορεί να επεμβαίνει σε εσωτερικά τους ζητήματα. Υποχρέωση των ΕΛΜΕ, μεταξύ άλλων, είναι να καταβάλλουν το μέρος της συνδρομής που αντιστοιχεί σε αυτήν. Ο τρόπος που το κάθε σωματείο καταβάλει τη συνδρομή δεν αφορά την ΟΛΜΕ. Γι αυτό και από το 2005 που το 12ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να καταβάλλονται οι συνδρομές μέσω ΕΑΠ μόνο 18 ΕΛΜΕ το εφαρμόζουν σε σύνολο 86. Η “απόφαση του συνεδρίου της ΟΛΜΕ” έχει την ψήφο των αντιπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και όχι την έγκριση των πρωτοβάθμιων σωματείων, που ούτε καν ρωτήθηκαν.

  2. Αρμοδιότητα του κάθε πρωτοβάθμιου σωματείου είναι να συγκεντρώνει τις συνδρομές από τα μέλη με τρόπο που να τα διευκολύνει να συμμετέχουν στη ζωή και τη δράση του σωματείου και όχι με αυτό τον τρόπο να τα απομακρύνει από αυτήν. Γι αυτό σε κανένα καταστατικό δεν περιγράφεται πως θα καταβάλλεται.

  3. Η ΓΣ είναι ανώτερο όργανο από το ΔΣ. Ο πολυγραφότατος πρόεδρος ξέχασε μια λεπτομέρεια: ότι υπάρχει απόφαση ΓΣ για τον τρόπο πληρωμής της συνδρομής που μόνο με απόφαση ΓΣ αλλάζει.

  4. Η αίτηση διαγραφής, στην οποία προτρέπει ο πρόεδρος, για όσους δε θέλουν να είναι αυτή τη στιγμή μέλη στο σωματείο είναι απαράδεκτη. Μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια οποιουδήποτε διευθυντή, στα χέρια του εκάστοτε προϊστάμενου.

  5. Η επιμονή της ΔΑΚΕ να καταβάλουν οι συνάδελφοι τις συνδρομές τους αποκλειστικά μέσω της ΕΑΠ ένα στόχο έχει. Να στρώσει το δρόμο στην κυβέρνηση να επιβάλλει στα σωματεία ασφυκτικό έλεγχο, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στο να ξέρει ο εργοδότης ποιος συνδικαλίζεται.

  • Καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο, να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 18/12/2019 και να πάρουν την υπόθεση του κινήματος στα χέρια τους! Να αλλάξουν ρότα στην κατεύθυνση του σωματείου! Να αποφασίσουν οι ίδιοι τον τρόπο που διευκολύνει να πληρώνουν τις συνδρομές τους.

  • Καλούμε, έστω και τώρα, τις δυνάμεις που στήριξαν την απόφαση για μοναδικό τρόπο πληρωμής της συνδρομής μέσω της ΕΑΠ να ξανασκεφτούν τη θέση τους, να αλλάξουν την ψήφο τους.

 

Υ.Γ.1: Πολλοί μπερδεύουν τη διοίκηση με το συνδικαλισμό. Ακόμα και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν τέτοιες απόψεις. Στόχο έχουν να πείσουν τους συναδέλφους πως είναι αδύναμοι να αντιδράσουν, πως πρέπει να ζητήσουν την άδεια της ηγεσίας για να προχωρήσουν στην οποιαδήποτε δράση. Οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοι με τη συμμετοχή και την πάλη τους από τα κάτω έχουν τη δύναμη να γίνουν ρυθμιστές των εξελίξεων, να κατακτήσουν δικαιώματα, να ανατρέψουν νόμους να γκρεμίσουν ακόμα και κυβερνήσεις. Δεν χρειάζεται να πάρουν την άδεια κανενός. Η ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος διδάσκει πως ήταν ενεργό ακόμα και σε περιόδους απαγορεύσεων και διώξεων συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Υ.Γ.2: Όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει συνολικά το καταστατικό του σωματείου εδώ και αυτό της ΟΛΜΕ εδώ.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα