Α.Σ.Ε. στην ΕΛΜΕ Πειραιά: Μια αναγκαία απάντηση στις ΣΥΝΕΚ

18/02/2020 - 08:51
  • ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

  • ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΟΥΝ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

  • ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Οι ΣΥΝΕΚ Πειραιά καταγγέλλουν, με μια αντικομουνιστική και γεμάτη αντιΠΑΜΕ μένος, ανακοίνωσή τους, την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, για "πραξικόπημα στη Γ.Σ. Πρόεδρων". Με πρόσχημα την αποχή του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά από μια ψηφοφορία στη Γ.Σ. Προέδρων, απαιτούν την παραίτηση του Προέδρου της ΕΛΜΕ και αναζητούν, την στήριξη της ΔΑΚΕ και της ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) γι΄ αυτό.

Λένε, όπως πάντα, μισές αλήθειες, δηλαδή ολόκληρα ψέματα, για να κρύψουν την ουσία και την αγωνία τους να περάσει με κάθε τρόπο η αξιολόγηση στα σχολεία. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ, με συκοφαντίες και αήθεις χαρακτηρισμούς, ούτε την ΕΛΜΕ Πειραιά, αφού έφτασαν στο σημείο ως παράταξη να ζητούν πριν δυο χρόνια τη διαγραφή της από τη δύναμη της ΟΛΜΕ!

Με την αποχή (όχι καταψήφιση) ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά αποκάλυψε μια απαράδεκτη τακτική του κυβερνητικού συνδικαλισμού να αποσπάσει, δια της πλαγίας οδού, απόφαση υπέρ της αξιολόγησης και ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την πάγια και διαχρονικά επιβεβαιωμένη, με αποφάσεις Δ.Σ. και κυρίως μαζικών Γ.Σ. και απεργιών, θέση της ΕΛΜΕ Πειραιά κατά οποιασδήποτε αξιολόγησης.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

1. Στις Γ.Σ. Προέδρων ο εκάστοτε εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ μεταφέρει τις αποφάσεις της Γ.Σ. ή του Δ.Σ. Αυτό σεβαστήκαν και έκαναν πάντα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που κατέχουν εδώ και πολλά χρόνια τη θέση του Πρόεδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά, σε όλες τις Γ.Σ. Προέδρων, χωρίς ποτέ να τους έχει καταλογίσει κανείς το παραμικρό. Η ΕΛΜΕ Πειραιά λειτουργεί δημοκρατικά και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι.

2. Σε αυτή τη Γ.Σ. Προέδρων η απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) ήταν να στηριχτεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ. Μέσα στην εισήγηση, ωστόσο, υπάρχει κομμάτι που μιλά ξεκάθαρα υπέρ της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, δηλαδή υπέρ της αντιδραστικής-αντιεκπαιδευτικής αυτοαξιολόγησης του σχολείου! Συγκεκριμένα: "Διασφάλιση της αποτίμησης εκπαιδευτικού έργου με αποκλειστικά εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες". Δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, με αποφάσεις συνεδρίων, έχει ταχθεί στο πλευρό των κυβερνήσεων, προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας-ψάρι, να πείσει ότι δήθεν η αποτίμηση του έργου της σχολικής μονάδας, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζεται να υλοποιήσει η ΝΔ, δεν συνιστά τάχα μου αξιολόγηση. Βάζει πλάτη στο πέρασμα της αξιολόγησης και μάλιστα τώρα, την κρίσιμη ώρα που η κυβέρνηση, διά της Υπουργού Παιδείας και άλλων στελεχών (Πρόεδρος ΙΕΠ), διατρανώνουν την αποφασιστικότητά τους να την υλοποιήσουν.

3. Η ΕΛΜΕ Πειραιά (κι όχι το ΠΑΜΕ μόνο του), διαχρονικά, με απεργίες, αποφάσεις Γ.Σ. και Δ.Σ. (επισυνάπτονται) είναι αντίθετη με την αποτίμηση του έργου της σχολικής μονάδας, με την αυτοαξιολόγηση του σχολείου που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση και των εκπαιδευτικών (π.χ. αποφάσεις 152/17-9-2017, 202/2-12-2017, 70/8-5-2018, 127/24-9-2018, 27/23-2-2019, 58/14-3-2019-που ψηφίστηκε από όλους πλην ΣΥΝΕΚ- 224/4-11-2019). Έχει κηρύξει με αποφάσεις της απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης (απόφαση ΑΔΕΔΥ), συμπεριλαμβάνοντας φυσικά και τη λεγόμενη "αποτίμηση του έργου της σχολικής μονάδας". Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της ΟΛΜΕ, αρνείται να το κάνει (η μόνη Ομοσπονδία του Δημοσίου μαζί με τη ΔΟΕ).

4. Οι αποφάσεις αυτές της ΕΛΜΕ Πειραιά είναι ακόμα σε ισχύ. Δεν τις αμφισβήτησε ποτέ κανένας στο Δ.Σ. ή σε Γ.Σ. (πριν λίγο καιρό έγινε εκλογοαπολογιστικη Γ.Σ.). Καμία δύναμη δεν πρότεινε να σταματήσει η ΕΛΜΕ να έχει θέση υπέρ της απεργίας-αποχής ή ενάντια στη λεγόμενη αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, την ύπαρξη των αποφάσεων αυτών, παραδέχτηκε και στέλεχος των ΣΥΝΕΚ στην ΟΛΜΕ. Διατύπωσε επίσης την άποψη ότι "μεσολάβησαν εκλογές της ΕΛΜΕ, υπάρχει νέα πλειοψηφία και οι αποφάσεις αλλάζουν". Σωστό, αλλά οι αποφάσεις των σωματείων δεν αλλάζουν με εκλογές, αλλά με συζήτηση και αποφάσεις στα όργανα, στο Δ.Σ. και στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ. Πολύ περισσότερο, που οι αποφάσεις Γ.Σ. ανατρέπονται με απόφαση Γ.Σ. και όχι Δ.Σ. Η άποψη επίσης ότι τα συνέδρια ή το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεσμεύουν με τις αποφάσεις τους τα Δ.Σ. και τις Γ.Σ. μίας ΕΛΜΕ, είναι άποψη επικίνδυνη και αντιδημοκρατική. Μία ΕΛΜΕ, μέσα από τις διαδικασίες της, μπορεί να αποφασίζει διαφορετικά.

5. Προσπάθησαν λοιπόν συνειδητά, πίσω από την πλάτη των συνάδελφων, χωρίς να έχουν τα κότσια να μιλήσουν ανοιχτά, να περάσουν στην ΕΛΜΕ Πειραιά, μέσα από την εισήγηση της ΟΛΜΕ, τη θέση υπέρ της λεγόμενης αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου. Δεν είναι τυχαίο που ούτε στην ανακοίνωσή τους, όπου απαιτούν την παραίτηση του προέδρου της ΕΛΜΕ (!), δεν τολμάνε ούτε μια φορά να αναφέρουν ποιο είναι το σημείο της εισήγησης της ΟΛΜΕ που ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά διαφώνησε και ζήτησε να αφαιρεθεί από την εισήγηση της ΟΛΜΕ.

6. Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, δήλωσε τη συμφωνία της ΕΛΜΕ με την εισήγηση (το ίδιο είχε κάνει νωρίτερα και ο Ταμίας της ΕΛΜΕ, επίσης στέλεχος του ΠΑΜΕ, όπως φαίνεται και στα πρακτικά), αλλά ζήτησε να αφαιρεθεί το κομμάτι της εισήγησης υπέρ της αποτίμησης-αυτοαξιολόγησης. Όταν το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αρνήθηκε, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά απείχε από την ψηφοφορία (δεν καταψήφισε την εισήγηση της ΟΛΜΕ), αφού ήταν φανερό πως η εισήγηση της ΟΛΜΕ (που είχε εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. να ψηφίσει), ερχόταν σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη θέση της ΕΛΜΕ Πειραιά (Γ.Σ. και Δ.Σ.) και τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει ενάντια στην αξιολόγηση. Φυσικά, ήταν μια πράξη πολιτική-συνδικαλιστική (όχι κομματική όπως την παρουσιάζουν), πράξη ευθύνης, πρώτα και κύρια απέναντι στο σωματείο, την αγωνιστική του ιστορία και στους συναδέλφους, αλλά και ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο καταστατικό της ΕΛΜΕ, που δεσμεύει τον Πρόεδρο να υλοποιεί ΟΛΕΣ τις αποφάσεις Δ.Σ. και Γ.Σ. και όχι μόνο τις πιο πρόσφατες (!) ή όποιες μας αρέσουν.

Πάμε και στην ουσία του θέματος:

Η ΕΛΜΕ Πειραιά είναι ένα από τα 73 εκπαιδευτικά σωματεία του έχει θέση υπέρ της απεργίας-αποχής από κάθε μορφή αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης. Αυτό αποτελεί καρφί στο μάτι των κυβερνήσεων, αλλά και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, που καίγονται να περάσει η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Θέλουν να τελειώνουν με ενοχλητικά σωματεία. Αυτή είναι και η ουσία της (νέας) επίθεσης των ΣΥΝΕΚ στην ΑΣΕ και τα στελέχη της. Ίδια επίθεση εξαπέλυσαν στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά και στελέχη της ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ, από κοινού. Όπως από κοινού κινούνται όλο το προηγούμενο διάστημα στην ΟΛΜΕ και στην ΕΛΜΕ Πειραιά. Και μόνο οι φωνές στελέχους των ΣΥΝΕΚ και μέλους του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ότι "θα δούμε σε επόμενο Δ.Σ. αν έχει πλειοψηφία η θέση για απεργία-αποχή", είναι ενδεικτικό τι επιδιώκουν. Να διαμορφώσουν μία νέα πλειοψηφία και στην ΕΛΜΕ Πειραιά, αντίστοιχα με την ΟΛΜΕ, όπου θα βάζει πλάτη στην αξιολόγηση και στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Ας αφήσουν τα περί πραξικοπήματος και τα περί παραίτησης του Πρόεδρου. Αν οι ΣΥΝΕΚ και συνολικά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός θέλουν να αλλάξουν τη θέση της ΕΛΜΕ Πειραιά για την αξιολόγηση, ας το θέσουν ανοικτά και καθαρά στο Δ.Σ. και στη Γ.Σ. και όχι συγκαλυμμένα- πισώπλατα μέσα από εισηγήσεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Και αν θέλουν ανασυγκρότηση του Δ.Σ., ας αναλάβουν την ευθύνη να προχωρήσουν σε ανασυγκρότηση του Δ.Σ.

Οι δυνάμεις της ΑΣΕ, του ΠΑΜΕ στην ΕΛΜΕ Πειραιά, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, για να παραμείνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, ένα μαχητικό-αγωνιστικό σωματείο κι όχι ουρά της εκάστοτε κυβέρνησης και του Υπουργείου.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα