ΑΣΕ στο ΣΕΠΕ Αγίου Δημητρίου

Δελτίου τύπου για την Δίχρονη Φοίτηση στο Νηπιαγωγείο για τα παιδιά του Αγ. Δημιητρίου

06/07/2020 - 12:18

ΑΣΕ στο ΣΕΠΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η ψήφιση νόμου για την δημόσια υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, ήταν πάγιο και ώριμο αίτημα του κλάδου. Ο νόμος 4521/2018 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική την εφαρμογή του σε βάθος τριετίας, δεν προέβλεπε ούτε ένα ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς κανένα σχεδιασμό, προγραμματισμό ανέγερσης δομών ,όπου πραγματικά υπήρχαν ανάγκες, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα ακόμα και σήμερα περισσότερες από 100 αίθουσες κ.ά), χωρίς μονιμοποίηση των αναπληρωτών νηπιαγωγών και διορισμούς σύμφωνα με τις ανάγκες ,μείωση των μαθητών σε 15 το ανώτερο, την επάρκεια βοηθητικού προσωπικού και με μειωμένη χρηματοδότηση ,η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Η άποψή μας ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ) σχετικά με την ψήφιση αυτού του νόμου έγινε από την αρχή γνωστή. Εδώ και τώρα δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή με υλοποίηση όλων των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων. Τις ανάγκες των νηπίων και προνηπίων ,των οικογενειών τους, των συναδέλφων , δεν τις βάζουμε σε διαπραγμάτευση με αναδιαρθρώσεις και  την αντιεκπαιδευτική ταξική πολιτική του ΟΟΣΑ, ΣΕΒ και των κυβερνητικών εκπροσώπων τους.

Το Μάρτη του 2018 η τριμερής επιτροπή: Δ/ντης Δ’ Διεύθυνσης, δήμαρχος και πρόεδρος του Συλλόγου μας συνυπογράφουν την εφαρμογή  δημόσιας υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Η υλοποίησή του νόμου δεν έγινε  αφού τα παιδιά υπερπλεόναζαν και δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αίθουσες .  Θέση μας τότε και σήμερα είναι ότι το ταξικό συνδικαλιστικό  κίνημα διεκδικεί με τους αγώνες του να παρθούν τα αναγκαία μέτρα  και δεν συνυπογράφει εν λευκώ  με την διοίκηση.

 Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, το γεγονός ότι υπάρχουν  νηπιαγωγεία, που εδώ και   30 χρόνια (5ο – 17ο Νηπιαγωγείο )  λειτουργούν σε προκάτ κατασκευές και τμήματα Νηπιαγωγείων (3ο -15ο) που λειτουργούν επίσης  σε προκάτ αίθουσες καθώς και τμήματα νηπιαγωγείων  που βρίσκονται σε ακατάλληλους χώρους (11ο Ν). Η τοπική διοίκηση δεν έκανε τίποτα για αυτά τα νηπιαγωγεία, όλα αυτά τα χρόνια, αφού γενικότερα δεν υπάρχει σχεδιασμός και πολιτική για την σχολική στέγη ούτε από το κράτος ούτε από τους Δήμους.

Την σχολική χρονιά 2019-20, στην κατεύθυνση υλοποίησης του νόμου,  κυριολεκτικά η δίχρονη προσχολική σαρδελοποιήθηκε στον Άγιο Δημήτριο. Σχετικά    παραδείγματα: Νηπιαγωγείο από τριθέσιο έγινε πενταθέσιο με 4 τμήματα (100 παιδιά στο νηπιαγωγείο ) και παράρτημα  σε διπλανό  Δ.Σ. Σε άλλο Νηπιαγωγείο χωρίστηκε αίθουσα, από διθέσιο έγινε τριθέσιο  σε βάρος του αύλειου χώρου. Χρησιμοποιήθηκαν βοηθητικοί χώροι ακατάλληλοι για αίθουσες προκειμένου να στοιβάξουμε  όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά ενώ, στόχος ήταν και έγινε κατανομή σε  25αρια τμήματα. Όλα αυτά με τη  βούλα του Προέδρου του Συλλόγου και Δημοτικού Συμβούλου.

Για την σχολική χρονιά που έρχεται 2020-21,( εν μέσω κορονοϊού) κι ενώ πάλι πλεονάζουν παιδιά  σε συγκεκριμένα Νηπιαγωγεία με υψηλό αριθμό παιδιών , προτείνεται  από τον πρόεδρο του Συλλόγου μας- δια περιφοράς (23/6 /2020)- η θέση να μεταφερθούν σε γειτονικά δημοτικά σχολεία. Ως ΑΣΕ διαφωνήσαμε με αυτή τη θέση και ζητήσαμε να γίνει Δ.Σ .για να συζητηθεί το θέμα. Όχι μόνο  δεν έγινε ΔΣ αλλά ο πρόεδρος μετέφερε την πρόταση προς την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (ΔΕΠ) την ίδια ημέρα, ενώ την επόμενη μέρα (24/6/2020)στο δημοτικό συμβούλιο ανακοινώνει (ψευδώς) ότι η απόφαση είναι ομόφωνη από τον σύλλογο εκπαιδευτικών. Σε παρέμβασή μας, για να μας δοθεί  ο λόγος και να εκφράσουμε την άποψή μας, η πρόεδρος του ΔΣ μας ζήτησε εξουσιοδότηση από τον φορέα μας ,γεγονός που εξόργισε άλλους δημοτικούς συμβούλους λέγοντας στην πρόεδρο ότι πρώτη φορά ζητείται κάτι τέτοιο. Δίνοντας το λόγο στον πρόεδρο του συλλόγου μας, αυτός εξέφρασε την άποψη να μην μας δοθεί ο λόγος διότι το θέμα έχει συζητηθεί  και έχει παρθεί η απόφαση στο συμβούλιο των εκπαιδευτικών.

Αυτό είναι ψευδές  και  η συμπεριφορά του είναι αντισυναδελφική και  αντιδημοκρατική. Ο ίδιος στη συνέχεια της ομιλίας του  είπε ότι αφού δεν δίνονται χρήματα από το κράτος θα πρέπει να  εφαρμόσουμε την δίχρονη με αυτές τις συνθήκες (απαράδεκτες για εμάς).

Αυτός είναι  ρόλος που  έχουν τέτοιες συνδικαλιστικές δυνάμεις - δεκανίκια που στηρίζουν τις νομοθετικές παρεμβάσεις του αστικού συστήματος και βάζουν  πλάτη στην κάθε μορφής διοίκηση  για να περάσει κάθε μορφής αντιεκπαιδευτική ταξική πολιτική, σε βάρος των μορφωτικών αναγκών  των μαθητών και των  εργασιακών δικαιωμάτων  των συνάδελφων μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο μας, να δυναμώσουμε το ταξικό κίνημα, να απομονώσουμε  συνδικαλιστικές- πατερίτσες της  πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο δημόσιο νηπιαγωγείο  αποτελεί σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη, η οποία πρέπει να ικανοποιηθεί δωρεάν και με ευθύνη του κράτους. Όσοι διαλέγουν να βρίσκονται απέναντι σε αυτό το δίκαιο αίτημα θα έχουν το ταξικό κίνημα απέναντί τους μέχρι να πάει στο δημόσιο νηπιαγωγείο και το τελευταίο προνήπιο .

 

Άγιος Δημήτριος  27/6/2020

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα