Γονείς - Εκπαιδευτικοί - Μαθητές - Φοιτητές

Διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας ενάντια στα πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης» (ΦΩΤΟ)

12/01/2022 - 16:55

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας ενάντια στα πρωτόκολλα «υπερμετάδοσης»

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων απαίτησαν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης έξω από το υπουργείο Υγείας.

Στην κινητοποίηση καλούσαν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Αττικής, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Αραίωση των μαθητών στις τάξεις, ανάκληση των συγχωνεύσεων, πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού (καθαριότητας, νοσηλευτών κ.ά.), μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δωρεάν ειδικές μάσκες, καμπάνια εμβολιασμού επιστημονικά τεκμηριωμένη, μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κ.ά.

Αντίστοιχο κάλεσμα απηύθυναν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Νομικής και Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για τις σχολές και ειδική μέριμνα για την εξεταστική που ξεκινά το επόμενο διάστημα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των Σωματείων και των οργανώσεων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μεταξύ των οποίων η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, ο Παυσανίας Τσούλας, μέλος του ΔΣ της Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, η Νατάσα Μιχαήλ, πρόεδρος του ΣΕΠΕ «Δ. Γληνός», μαθητές από το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν.Φιλαδέλφειας, από τα Εσπερινά ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων και Αιγάλεω. Στις ομιλίες τους ανέδειξαν ότι το «παραμύθι» της κυβέρνησης πως «όλα βαίνουν καλώς», καταρρίφθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα της επαναλειτουργίας των σχολείων, με τα πάνω από 25.000 κρούσματα που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα, με τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν σε self test, με τους μαθητές που φοβήθηκαν να πάνε στο σχολείο κ.ο.κ.

Το «παρών» έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι. Χαιρετίζοντας εκπρόσωπος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού σημείωσε πως «όπως άνοιξαν τα σχολεία, έτσι άνοιξαν και τα πανεπιστήμια». «Λες και δεν άλλαξε τίποτα και οι φοιτητές πρέπει να τζογάρουν κάθε μέρα μπαίνοντας στα υπεσυνωστισμένα λεωφορεία και αμφιθέατρα» σημείωσε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια αντί να πάρει μέτρα, «διέθετε όλο τον χρόνο και το χρήμα για να νομοθετεί σε βάρος των φοιτητών». Κάλεσε να δυναμώσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και η διεκδίκηση στο πλάι εργατικών σωματείων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Δείτε εδώ βίντεο από τη συγκέντρωση

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών και γονιών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας θέτοντας το σύνολο των αιτημάτων. Οπως ενημερώθηκαν, για τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες τα πρωτόκολλα που ισχύουν στα σχολεία θα συνεχίσουν ως έχουν. Κατά τ' άλλα αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στο αίτημα για σύνδεσή της με τα σχολεία και είπε ότι είναι κάτι που βρίσκεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα γίνει κάτι τέτοιο και ενώ έχουν κυλήσει ήδη δύο χρόνια πανδημίας.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε να συμμερίζεται μεν το δίκαιο του αιτήματος για ελέγχους από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί ενώ ως απάντηση στο αίτημα για πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών επικαλέστηκε την... προτεραιότητα στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία. Δεσμεύτηκε για ενίσχυση των μονάδων στις περιοχές, με λειτουργία και απογευματινές ώρες, καθώς πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναζητώντας μετά το μεσημέρι πού να κάνουν δωρεάν τεστ για τα παιδιά τους. Κατά τ' άλλα, στη λογική την οποία προβάλλει η κυβέρνηση, υπερθεμάτισε για το ποσοστό 50+1% και αναπαρήγαγε την σχετική επιχειρηματολογία με την οποία αποτίμησε η κυβέρνηση την έναρξη λειτουργίας των σχολείων και την «επιτυχία» των σελφ τεστ.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στη συγκέντρωση στην οποία καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι.

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα