Εισήγηση του προέδρου συλλόγου "Σωκράτη" Απ. Παπαγιαννόπουλου στην Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ - Συλλόγων - Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών

05/11/2019 - 13:06

Εισήγηση του προέδρου  Απ. Παπαγιαννόπουλου στην Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ - Συλλόγων - Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Σωκράτης” θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην σημερινή πανελλαδική σύσκεψη Συλλόγων – ΕΛΜΕ και Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών. Ο Σύλλογος μας ήταν ανάμεσα σ΄ αυτούς που πήρε τη σημερινή πρωτοβουλία εκτιμώντας ότι είναι αναγκαία μια τέτοια συνάντηση Εκπαιδευτικών Σωματείων απ΄ όλη τη χώρα ειδικά στη σημερινή συγκυρία που η κυβέρνηση της Ν.Δ. δυναμώνει την αντιλαϊκή επίθεση πατώντας στο χαλί που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η σημερινή σύσκεψη είναι συνέχεια, με ακόμα πιο μαζική συμμετοχή, αντίστοιχων πρωτοβουλιών όπως η περσινή πανελλαδική σύσκεψη σωματείων τις 11 Γενάρη μετά από την επιτυχημένη απεργία που η κυβέρνηση έπνιξε στα χημικά και την καταστολή.

            Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση Συλλόγων και ΕΛΜΕ, είναι ελπιδοφόρα η μαζική συμμετοχή στη σημερινή μας σύσκεψη. Ευχαριστούμε και χαιρετίσουμε όλους όσους παραβρίσκονται κάτι  που δείχνει πως υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις μέσα στο κίνημα που έχουν θέληση να το παλέψουν, να μην υποταχθούν, να διεκδικήσουν τη μόρφωση και τη δουλειά που αξίζει σε μας και τους μαθητές μας. 

Νομίζουμε ότι επιβεβαιώνεται η ανάγκη να δυναμώσουν τέτοιες πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης και την ανάταση του κλάδου σε μια περίοδο που επιχειρείται να μπουν τα συνδικάτα στο γύψο, να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, να υποταχθούν οι εργαζόμενοι στα στενά πλαίσια της αντιλαϊκής – αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. 

            Από τα στοιχεία που έχουμε μαζέψει έως τώρα στη σημερινή σύσκεψη συμμετέχουν με  αποφάσεις των Δ.Σ. ή και ορισμένων Γ.Σ. 38 εκπαιδευτικά σωματεία:

            Από την Πρωτοβάθμια οι ΣΕΠΕ: Ανατολικής Αττικής “Σωκράτης”, Νέας Ιωνίας – Ηράκλειου – Μεταμόρφωσης “Σεφέρης”, Περάματος – Κερατσινίου “Πλουμπίδης”, Αργοσαρωνικού, Βύρωνα -Καισαριανής “Ρόζα Ιμβριώτη”, Χαϊδαρίου, Αργυρούπολη – Ελληνικού “Θουκυδίδης”, Αγίων Αναργύρων (ως παρατηρητής), Γλυφάδας (ως παρατηρητής), Αγίας Παρασκευής “Ο Περικλής” ως παρατηρητής), Ελευσίνας (ως παρατηρητής), Λήμνου, Ικαρίας, Ρόδου, Γληνός (ως παρατηρητής)

            Από την Δευτεροβάθμια οι ΕΛΜΕ: Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς, Λήμνου, Γ’ Αθήνας, Φθιώτιδας, Λευκάδας, Δ’ Αν. Αττικής, Β’ Δωδεκανήσου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λασιθίου, Ε’ Αν. Αττικής, Β’ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, ΔΘεσσαλονίκης, Β’ Αχαΐας, Πειραιάς (ως παρατηρητής), Β’ Αθήνας (ως παρατηρητής), Ελευσίνας (ως παρατηρητής), Κέρκυρας (ως παρατηρητής), Ε’ Αθήνας (παρατηρητής), Ηλείας (ως παρατηρητής), Γ’ Δυτικής Αττικής (παρατηρητής).

            Συμμετέχουν επίσης: Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων, το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς της ΑΔΕΔΥ και ο Σύλλογος ΕΕΠ – ΕΒΠ Θεσσαλίας.

            Στη σύσκεψή μας παραβρίσκονται δεκάδες συνάδελφοι μέλη Δ.Σ. Συλλόγων και ΕΛΜΕ και αρκετοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που ελπίζουμε πως θα μεταφέρουν στη σημερινή μας συζήτηση τις αγωνίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και την διάθεσή τους να βγουν ξανά, δυναμικά στο προσκήνιο του αγώνα.

            Εάν υπάρχουν Σωματεία που έχουν έρθει με απόφαση και δεν ακούστηκαν μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους και φυσικά να πάρουν το λόγο. 

            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

            Επιτρέψτε μου πολύ σύντομα να πω ορισμένα πράγματα για το χαρακτήρα της σύσκεψης και την επιδίωξή που έχουμε. Όλα τα σωματεία συμμετέχουν εδώ με τις αποφάσεις των Δ.Σ. τους, το πλαίσιο που έχουν αποφασίσει από τις διαδικασίες τους, τις δικές τους προτάσεις και θέσεις. Επιδιώκουμε να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση γύρω από τα ζητήματα των εξελίξεων στον κλάδο και συνολικότερα και της στάσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Νομίζουμε ότι αιχμή της πάλης μας το επόμενο διάστημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ζήτημα των αναπληρωτών, των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, το ζήτημα των δικαιωμάτων των συμβασιούχων συναδέλφων. Το ζήτημα αυτό κυριολεκτικά δένεται με όλα τα υπόλοιπα θέματα της εκπαίδευσης,  με το δικαίωμα στη μόρφωση των ίδιων των μαθητών μας. Νομίζουμε ότι χρειάζεται να μπει ξανά επιθετικά στο επίκεντρο το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλείας, να δοθεί συνέχεια στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του Γενάρη ενάντια στον νόμο Γαβρόγλου για τις απολύσεις αναπληρωτών που κάλλιστα μπορεί να  ονομαστεί και νόμος Γαβρόγλου – Καραμέως, μια και η Ν.Δ. τον διατηρεί σε πλήρη ισχύ συνεχίζοντας το εμπαιγμό των αναπληρωτών. Χρειάζεται να δοθεί συνέχεια σε μεγάλες πρωτοβουλίες όπως της περσινής των 150 και πάνω σωματείων όλου του Δημόσιου για την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκριμένες πρωτοβουλίες για το ζήτημα αυτό.

            Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για μια σειρά ζητήματα ανάμεσα στα σωματεία που συμμετέχουν σήμερα εδώ. Αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο στην κοινή δράση. Η σημερινή μια πλατιά σύσκεψη Συλλόγων και ΕΛΜΕ μπορεί να γίνει αφετηρία κοινής δράσης των σωματείων που το παλεύουν, που θέτουν ως γραμμή πάλης τη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και του αστικού κράτους που εχθρεύεται το δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση, τη σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα, ως όρο και προϋπόθεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.  Η δική μας δράση θα συμβάλει στην αλλαγή της κατάστασης στο κίνημα, για να σπάσει το κλίμα της μοιρολατρίας, της απογοήτευσης και των αυταπατών και να βγουν οι εργαζόμενοι πιο δυνατά στο προσκήνιο. Για  να χειραφετηθεί το κίνημά μας από το κράτος και του μηχανισμούς της διοίκησης, από την παγίδα της αναζήτηση καλύτερου κυβερνητικού διαχειριστή. 

            Με βάση αυτά μπορούμε, διατηρώντας το κάθε σωματείο το δικό του πλαίσιο τις αποφάσεις και τις θέσεις του, να αναπτύξουμε κοινή δράση το αμέσως επόμενο διάστημα για συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία συμφωνούμε και πιστεύουμε πως μπορούν να ακουμπήσουν στο κλάδο.

            Νομίζουμε λοιπόν πως από κοινού μπορούμε να συντονίσουμε την πάλη και τον κοινό μας βηματισμό για το κομβικό ζήτημα των μόνιμων διορισμών που προανέφερα, το ζήτημα του ασφαλιστικού που ανοίγει το επόμενο διάστημα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και της αναγκαίας αλληλεγγύης και διεκδίκηση που χρειάζεται να αναπτυχθεί, το ζήτημα της οργάνωσης της πάλη ενάντια στη αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση με απεργία αποχή, την κοινή πάλη ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση.

             Η ανάγκη της κοινή αυτή δράσης κατά τη γνώμη μας είναι ακόμα πιο επιτακτική από τη στιγμή οι πλειοψηφίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν την πάλη του κλάδου. Δυστυχώς η στάση αυτών των πλειοψηφιών, όπως αποτυπώθηκε και στα πρόσφατα συνέδρια, δίνει αέρα στα πανιά της κυβερνητικής επίθεση. Η θέση υπέρ μια “καλής μη τιμωρητικής αξιολόγησης” που υιοθετούν για παράδειγμα δίνει το δικαίωμα στο Υπουργείο Παιδείας να ισχυρίζεται πως οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θέλουν την  αξιολόγηση. Η άρνησή τους να υιοθετήσουν τη θέση για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, που δεν είναι καν αναπληρωτές αλλά αναπληρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό, και η αναζήτηση των πιο δίκαιων κριτηρίων για τους ελάχιστους διορισμούς λειτουργεί υπέρ της πολυδιάσπασης των αναπληρωτών και κλείνει το μάτι στη διαιώνιση της ελαστικής εργασίας.

            Θα θέλαμε να απαντήσουμε στην άποψη που ακούστηκε σε ορισμένα Δ.Σ. Συλλόγων και ΕΛΜΕ, όταν συζητήθηκε η συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη πως όλο αυτό είναι δήθεν μια διασπαστική κίνηση. Η ανάγκη για συντονισμό και πρωτοβουλία “από τα κάτω” προκύπτει αντικειμενικά ως ανάγκη εξαιτίας της στάσης των πλειοψηφιών σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Το πρόβλημα είναι η στάση των πλειοψηφιών και όχι οι ίδιες οι Ομοσπονδίες. Μακάρι τέτοιες πρωτοβουλίες να συμπαρασύρουν ή να αναγκάσουν και τις πλειοψηφίες σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να πάρουν και κάποιες προωθητικές για το κίνημα αποφάσεις. Για παράδειγμα η πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως Σύλλογος Σωκράτης από το καλοκαίρι ακόμα για την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση και το κάλεσμα σε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία πανελλαδικά, η οποία συνεχίζεται με επικαιροποιημένο κείμενο – κάλεσμα που στείλαμε μαζί με το Α΄ Σύλλογο Αθήνας θέλουμε να λειτουργήσει και ως τέτοιος μοχλός πίεσης. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε ούτε να κατεβάσουμε τα ρολά εξαιτίας της στάσης των συνδικαλιστικών ηγεσιών.

            Θέλουμε επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άδικες και εντελώς προσχηματικές οι δικαιολογίες για τη μη συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη που ακούστηκαν σε ορισμένα Δ.Σ. πως δήθεν εδώ είναι όλα προαποφασισμένα, ότι δεν υπάρχει ισότιμη συμμετοχή των σωματείων, ότι δεν καταγράφονται όλες οι απόψεις, ότι συμμετέχουν μόνο τα σωματεία του ΠΑΜΕ. Φυσικά  τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Νομίζουμε ότι η ίδια η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και που ακολουθείται σε αντίστοιχες συσκέψεις μπορεί να αποδείξει ότι όλα αυτά είναι προσχήματα και δικαιολογίες που μόνο όσοι τις επικαλούνται μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους το κάνουν.

            Επιδιώκουμε λοιπόν να γίνει μια ουσιαστική ανοιχτή συζήτηση, να πάρουν το λόγο όσοι το θελήσουν, να μεταφερθούν οι αποφάσεις των Δ.Σ. των Σωματείων και να καταλήξουμε και σε ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες που φυσικά θα μπουν στην κρίση του κάθε Δ.Σ. Ως Σύλλογος Σωκράτης θέτουμε στη σύσκεψη ως πρόταση για συζήτηση την απόφαση του Δ.Σ. μας για την διοργάνωση μια μεγάλης πανελλαδικής συγκέντρωσης στην Αθήνα με αιχμή το ζήτημα της μόνιμης και σταθερής δουλείας, των μόνιμων διορισμών και των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με μια ημερομηνία το Σάββατο 23/11, η συγκεκριμένη κινητοποίηση μπορεί να γίνει αφορμή για να βρεθούμε μαζί στο δρόμο και με άλλα τμήματα των ελαστικά εργαζόμενων στο Δημόσιο που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις π.χ. επικουρικοί γιατροί, εργαζόμενοι στους Δήμους, δασεργάτες κ.α. Η πάλη μας μπορεί να κλιμακωθεί και με απεργιακή κινητοποίηση. Φυσικά σε περίπτωση που έχουμε κατάθεση νομοσχεδίου ακόμα νωρίτερα μπορεί να προσαρμοστεί η στιγμή της απεργιακής απάντησης. Όλα αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε. Επίσης νομίζουμε ότι μπορεί και από τη σημερινή σύσκεψη να επιβεβαιωθεί η ανάγκη να στηριχθεί από ακόμα περισσότερα σωματεία το κάλεσμα υπέρ της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση.

            Τέλος ως προς τη διαδικασία προτείνουμε αν δεν υπάρχει αντίρρηση να ξεκινήσουμε τη συζήτηση με τις παρεμβάσεις των συναδέλφων που είναι εδώ στο προεδρείο, τον συνάδελφο Ηλία Πατίδη από την ΕΛΜΕ Πειραιά, τη συναδέλφισσα Ανθή Μηλιάδου πρόεδρο του ΣΕΠΕ Ικαρίας και τη συναδέλφισσα Πετίκη Μαρία από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και να συνεχίσουμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους που καλό είναι να αρχίσουν να δηλώνονται.

            Προτείνουμε στο τέλος της διαδικασίας να γίνει μια συνόψιση της συζήτησης στην οποία θα επιδιώξουμε να αποτυπωθεί πνεύμα της κουβέντας και με ευθύνη του προεδρείου, αλλά και όποιου άλλου συναδέλφου που είναι εδώ, εκπροσωπώντας Σύλλογο ή ΕΛΜΕ, επιθυμεί, ώστε να σταλεί  άμεσα στα Δ.Σ. των Σωματείων που συμμετέχουν ένα σχέδιο καλέσματος που προτείνουμε να απευθύνει δημόσια η σημερινή σύσκεψη σε όλα τα σωματεία και τους συναδέλφους όλης της Ελλάδας. Το λέμε αυτό γιατί θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρξει ένα δια ταύτα από μια τέτοια μεγάλη και μαζική σύσκεψη.

3 Νοέμβρη 2019

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                 Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            H  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ               ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΟΥΤΑ

 

 Δείτε εδώ τις τοποθετήσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν στην σύσκεψη. 

Εισήγηση Απ. Παπαγιαννόπουλου στη Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ - Συλλόγων - Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών

Τοποθέτηση Σ. Μαρίνη - μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα