ΕΛΜΕ Πειραιά: Για τα κενά στα ειδικά σχολεία - τις συμπτύξεις τμημάτων - το κλείσιμο τμημάτων στα ΕΠΑΛ

22/09/2016 - 23:16

Παράσταση Διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22/9/2016 στις 14:00 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για τις  συμπτύξεις τμημάτων


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ την ΤΡΙΤΗ 27/9 ΣΤΙΣ 14.00 

για την κατάσταση στα Ειδικά Σχολεία και για το κλείσιμο τμημάτων στα ΕΠΑΛ

 

και σε παρέμβαση στο Δήμο Πειραιά

 

                                                                      για το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής των ειδικών σχολείων

 

                                                                     τη Δευτέρα 26/9 στις 12:30.


                                                         Όλοι και Όλες Στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 28/9 στις 13:15




 

  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΣΥΜΠΤΥΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΑ 27αρια και 28αρια ΤΜΗΜΑΤΑ
  • 20 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ τις τελευταίες μέρες δέχτηκε σειρά καταγγελιών για απόπειρες της Διοίκησης να "υποδείξει" και ουσιαστικά να επιβάλλει  νέες συμπτύξεις τμημάτων, ακόμα και σε περιπτώσεις, όπου υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Αξιοποιεί για το σκοπό αυτό το αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση, για 27αρια και 28αρια τμήματα.

 

Πρόκειται για ενέργεια που χτυπά περαιτέρω τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, υποβαθμίζει τη μορφωτική διαδικασία και πρέπει να πέσει στο κενό! Έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια να κλείσουν τμήματα στα ΕΠΑΛ και να μετακινηθούν μαθητές μακριά από το σχολείο τους (βλ. ανακοίνωση ΕΛΜΕ υπ' αριθμ: 82/20-09-2016). Κανείς συνάδελφος, κανείς Σύλλογος Διδασκόντων να μη δεχθεί το (νέο) κλείσιμο τμημάτων. Επιμένουμε στον ορισμό τμημάτων, όπως έχουν γίνει μέχρι τώρα. Όπου οι Σύλλογοι Διδασκόντων κρίνουν ότι είναι παιδαγωγικά απαραίτητο, να προχωρούν και στο σπάσιμο των τμημάτων.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για απόπειρες σύμπτυξης τμημάτων.

 

Καλούμε επίσης σε έκτακτη παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22/9/2016 στις 14:00 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

 

* Να μην αποδεχτούμε την επέκταση και μονιμοποίηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης

 

*  Να μην επιτρέψουμε η μόρφωση των παιδιών μας και τα δικαιώματά μας να μπουν στον μόνιμο κόφτη Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΣΕΒ – ΔΝΤ.

 

 

 

Με αγωνιστικότητα και αισιοδοξία να πάρουμε όλοι και όλες μέρος:

 

  • Στην παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22/9/2016 στις 14:00 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.
  • Στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 27/9 στις 14:00 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (Τσόχα 15-17, Αμπελόκηποι) ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων στα ΕΠΑΛ και απαιτώντας την κάλυψη των κενών στα Ειδικά Σχολεία.
  • Στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 28/9 στις 13:15.
 

ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το «πρώτο κουδούνι» στα σχολεία, βιάστηκε να προβάλει στο πανελλήνιο μια εικόνα «ομαλής λειτουργίας» όλων των σχολείων, μεταξύ αυτών και των ειδικών σχολείων. Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλά χρόνια, διαφημίζουν τα επιτελεία της ότι "όλα δουλεύουν ρολόι".

Η πραγματικότητα όμως διαψεύδει την κυβερνητική «εικονική πραγματικότητα».

Χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, για άλλη μια χρονιά, είναι αναγκασμένα να μένουν σπίτι τους, χωρίς να λαμβάνουν καμία μορφής ειδική αγωγή κι εκπαίδευση.

Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε ειδικό επιστημονικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό είναι τεράστιες. Κενά και φέτος θα καλυφθούν (αν καλυφθούν) με αναπληρωτές κι 9μηνες συμβάσεις κι όχι με μόνιμους διορισμούς.  Ένα παιδί, ωστόσο, π.χ. με αυτισμό χρειάζεται σταθερό περιβάλλον, για να εμπιστευτεί έναν εκπαιδευτικό χρειάζεται τουλάχιστον 3 μήνες. Είναι συνεπώς αντιπαιδαγωγικό να αλλάζει κάθε χρόνο εκπαιδευτικό.

Ειδικότερα, στα τέσσερα ειδικά σχολεία του Πειραιά, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Δραπετσώνας δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, καθώς είναι στη διαδικασία ορισμού διευθυντή. Στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πειραιά και στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά "Άνοιξη", την πρώτη βδομάδα λειτουργίας, δεν πήγαν παιδιά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Συνολικά, στο ΕΕΕΕΚ Πειραιά, στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά "Άνοιξη" και στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πειραιά τα κενά (την πρώτη βδομάδα λειτουργίας) ανέρχονταν σε εκπαιδευτικούς  σε 42, σε Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ) σε 14 και σε Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) σε 7.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών και οι αποσπάσεις που έγιναν (στο μεταξύ) δεν επαρκούν για να καλυφθούν όλα τα κενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα (20/9/2016) τα κενά στα 3 αυτά ειδικά σχολεία (σε εκπαιδευτικούς) ανέρχονται σε 31. Επίσης, δεν έγινε καμία πρόσληψη σε ΕΕΠ και ΕΒΠ. Είναι όμως γνωστό ότι, χωρίς ΕΕΠ και ΕΒΠ, τα ειδικά σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως, ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα κενό σε εκπαιδευτικούς.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Ειδικής Αγωγής είναι και το εξής:

Εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό τα ειδικά σχολεία του Πειραιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πειραιά και το 2ο ΕΕΕΕΚ Πειραιά "Άνοιξη" συστεγάζονται και υποφέρουν από έλλειψη χώρου και αιθουσών. Ο Δήμος Πειραιά δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο χωρισμό αιθουσών, όπως είχε υποσχεθεί. Κι ας έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά!

Σημειώνουμε δε ότι τα συγκεκριμένα σχολεία, στεγάζονται στο κτίριο του πρώην 11ου ΓΕΛ Πειραιά, το οποίο δεν είχε φτιαχτεί για να υποδεχτεί παιδιά με ειδικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιληπτικοί μαθητές απαγορεύεται να ανεβαίνουν σκάλες ή να μπαίνουν σε ασανσέρ, αλλά οι μαθητές του 2ου ΕΕΕΕΚ Πειραιά "Άνοιξη" είναι αναγκασμένοι να το κάνουν, καθώς οι αίθουσες διδασκαλίας είναι στον 1ο όροφο! Στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Πειραιά δεν υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αφορά τα ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια σχετίζεται με το ειδικό εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι ανύπαρκτο! Το πρόγραμμα και τα βιβλία είναι σχεδόν ίδια με τα υπόλοιπα Γυμνάσια, γεγονός που αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να φτιάχνουν δικό τους διδακτικό υλικό!

Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να μην υποταχθούν σ’ αυτή τη ζοφερή για τους ίδιους πραγματικότητα, αλλά να προτάξουν τις σύγχρονες ανάγκες τους στη μόρφωση και στη ζωή. Να οργανώσουν τον αγώνα για να ανοίξουν κανονικά όλα τα ειδικά σχολεία με όλο το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό με ασφαλή και δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς.

Απαιτούμε από το Δήμο Πειραιά να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη βελτίωση της υλικοτεχνική υποδομής των ειδικών σχολείων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να καλύψει εδώ και τώρα όλα τα κενά.

 

Προχωρούμε (από κοινού με γονείς) σε παράσταση διαμαρτυρίας

στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

την Τρίτη 27/9 στις 14:00

 

και σε παρέμβαση στο Δήμο Πειραιά

για το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής

τη Δευτέρα 26/9 στις 12:30.


 

ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,  ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

 

 

Μετά τις πρόσφατες αντιεκπαιδευτικές αλλαγές όπου τα ΕΠΑΛ είχαν τη τιμητική τους, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, υλοποιώντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική, εισηγείται την κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑΛ και τη μετακίνηση των μαθητών σε άλλο σχολείο.

 

 

 

Η πρόταση του προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης  περιλαμβάνει το κλείσιμο 12 τμημάτων  και τη μετακίνηση των μαθητών, τα  περισσότερα από τα οποία είναι  τμήματα της τελευταίας Γ’ τάξης  πρωινών και  της Δ’ Εσπερινών ΕΠΑΛ ( 5 σε Εσπερινά) , καθώς και 6 τμήματα των ΕΠΑΛ στα νησιά – 3 στο Γαλατά, 2 στην Αίγινα- 1 στη Σαλαμίνα- που σύμφωνα με τη νομοθεσία λειτουργούν ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών στο τμήμα.

 

 

 

Πριν υποβάλει την εισήγηση του πραγματοποίησε συνάντηση με τους Διευθυντές των ΕΠΑΛ. Η ΕΛΜΕ Πειραιά επισημαίνει το γεγονός ότι, μετά τη συνάντηση, με πρωτοβουλία των Διευθυντών  μετακινήθηκαν, παράνομα, τμήματα από το ένα ΕΠΑΛ στο άλλο. Τα τμήματα αυτά εξαφανίστηκαν από την εισήγηση του Προϊσταμένου, σαν να μην υπάρχουν (ο νοών νοείτο)! Αν και είχε δεσμευτεί, δεν κάλεσε την ΕΛΜΕ να ακούσει τις θέσεις της.

 

 

 

Πρώτα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η έννοια του ολιγομελούς τμήματος είναι σχετική, γιατί συνδέεται με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας που ορίζει κάθε φορά τον ελάχιστο αριθμό μαθητών στο τμήμα, με σκοπό να μπορέσει εύκολα να προχωρήσει σε περικοπές.  Σύμφωνα με αυτή την έννοια  οι 22  μαθητές στο τμήμα είναι ολιγομελές και χρειάζεται έγκριση, αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο είναι 27 μαθητές στο τμήμα.

 

 

 

Με βάση αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χαρακτηρίζονται στα ΕΠΑΛ ως ολιγομελή και χρειάζονται έγκριση,  τμήματα με 11 και 12 μαθητές στον Τομέα ( με ελάχιστο τους 13 μαθητές σύμφωνα με την εγκύκλιο) και τμήματα με  8-9 μαθητές στην ειδικότητα ( ελάχιστο οι 10 μαθητές)! Πρόκειται για προληπτική εφαρμογή του «αυτόματου κόφτη», για εφαρμογή της μνημονιακής εκπαιδευτικής πολιτικής των περικοπών, των ταξικών φραγμών και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, μιας πολιτικής στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

 

Έτσι  παρουσιάζονται από τη Διοίκηση  τα ΕΠΑΛ να έχουν 93 ολιγομελή τμήματα. Σύμφωνα μ’ αυτά τα στοιχεία τα 39 τμήματα είναι στα νησιά (Γαλατά, Αίγινα, Σαλαμίνα), άρα δεν μπορούν να μετακινηθούν,  και σύμφωνα με τη νομοθεσία  μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα του αριθμού μαθητών. 

 

 

 

Μένουν 54 τμήματα που αφορούν  3 τομείς στη Β’ τάξη και 51 ειδικότητες στη Γ’ και Δ’ τάξη. Τα 20 από αυτά δεν μπορεί να κλείσουν  και να μετακινηθούν γιατί η ειδικότητα τους λειτουργεί μόνο στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ.

 

 

 

Άρα με βάση την ίδια την εγκύκλιο δεν μπορεί να κλείσουν και να μετακινηθούν  59 τμήματα (39 στα νησιά και 20 που λειτουργούν μόνο σε ένα ΕΠΑΛ). Από τα υπόλοιπα 34, τα 3 αφορούν Τομείς με 12, 11 και 7 μαθητές στον Τομέα και τα 31 τμήματα  ειδικοτήτων, από τα οποία τα 12 έχουν 8 και 9  μαθητές στο τμήμα και άλλα 6 τμήματα έχουν 7 μαθητές (ο ελάχιστος αριθμός μαθητών στο τμήμα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, είναι  10 μαθητές).

 

 

 

 Ο Διευθυντής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προτείνει να κλείσουν και να μεταφερθούν 6 από τα 19 τμήματα που έχουν έως 7 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 31,5%. Το ποσοστό αυτό αυξάνει αν προστεθούν και τα τμήματα που μετακινήθηκαν παράνομα σε άλλο ΕΠΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνει στην εισήγησή του να κλείσει τμήμα νοσηλευτικής με 7 μαθητές  και να μετακινηθεί σε άλλο ΕΠΑΛ, όπου το αντίστοιχο τμήμα έχει 8 μαθητές, για να  δημιουργηθεί  τμήμα με 15 μαθητές (όταν  ο ελάχιστος αριθμός μαθητών είναι 10 μαθητές κι όταν δεν υπάρχει συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ των δύο σχολείων)!

 

 

 

Πρόκειται για πλήγμα στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στα ΕΠΑΛ. Η ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει το κλείσιμο τμημάτων ως ένα ταξικό μέτρο που χτυπάει τα εκπαιδευτικά-μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, οδηγεί στην "παραγωγή" τεχνητών υπεραριθμιών εκπαιδευτικών, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένταση της αιχμαλωσίας, της εργασιακής ανασφάλειας και περιπλάνησης και τελικά της παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

 

Διεκδικούμε το δικαίωμα - για εκπαιδευτικούς, παιδαγωγικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους- οι μαθητές να φοιτούν στο κοντινότερο ΕΠΑΛ και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο σχολείο εγγραφής τους και όχι να μετακινούνται κάθε χρόνο από σχολείο σε σχολείο.

 

 

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΜΕ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ

 

ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

 

την ΤΡΙΤΗ 27/9 ΣΤΙΣ 14.00




Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα