ΕΛΜΕ Πειραιά: Για την κατάσταση στη Δ.Ε.Η.

15/09/2019 - 19:10

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, τις διακοπές συνδέσεων και τις απολύσεις

 

Οι νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος (από 16,4 έως 19,4%), η μείωση της έκπτωσης συνέπειας (από 10% σε 5%) και η επιβολή «ρήτρας ρύπων» εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τα τιμολόγια, αποτελούν την "πρώτη δόση" αντιλαϊκών μέτρων, που περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για τη δήθεν "διάσωση" της ΔΕΗ.

 

Εντάσσονται, μαζί με χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων της ΔΕΗ (με τη μέθοδο της "εθελούσιας εξόδου") και το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων παραγωγής, στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. και να προωθήσουν την πλήρη "απελευθέρωση" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με μόνους κερδισμένους τους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

Ενώ με εξώδικα εκβιάζουν για διακοπές συνδέσεων χιλιάδες φτωχές, λαϊκές οικογένειες, αφήνουν "στο απυρόβλητο" μεγαλοκαταναλωτές που χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ.

 

‘Oλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν:

  • Σε απανωτές ανατιμήσεις στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ολοένα φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα.

  • Με το 3ο μνημόνιο επιβλήθηκε η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς και υποχρεώθηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της. Για να επιτευχθούν τα υπερπλεονάσματα, το κράτος δεν απέδιδε μέρος των οφειλών από Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

  • μειώθηκε η εγχώρια λιγνιτική παραγωγή και απελευθερώθηκε η αγορά ενέργειας προς όφελος του κεφαλαίου, ενώ τα νοικοκυριά βίωσαν τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και την ενεργειακή φτώχεια.

Η πορεία της ΔΕΗ αποδεικνύει πως οι κρατικές επιχειρήσεις στον καπιταλισμό υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η ουσία που κρύβεται από το μύθο του αναποτελεσματικού κράτους σε σχέση με τον ιδιώτη επιχειρηματία.

Παρόλα αυτά, η ΔΕΗ Α.Ε. δεν έχει καταρρεύσει οικονομικά, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σκόπιμα παραβλέπουν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, τις παραγωγικές της δυνατότητες και τις υποδομές της. Για να εμφανισθεί ως "μόνη λύση" η προαποφασισμένη παραπέρα ιδιωτικοποίηση.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για νέες ιδιωτικοποιήσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και θυγατρικών της ΔΕΗ.

 

Διεκδικούμε την κατάργηση του ΦΠΑ και την μείωση της τιμής του ρεύματος για τις λαϊκές οικογένειες ενάντια στα σχέδια κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα.

 

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα