ΑΣΕ στο ΣΕΠΕ «Μακρυγιάννης»

Για τη συνάντηση του ΔΣ του συλλόγου μας με το δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού για τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή

01/07/2020 - 06:39

ΑΣΕ στο ΣΕΠΕ «Μακρυγιάννης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με το δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού για το θέμα της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/6/2020 συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου μας με τη δημοτική αρχή Δάφνης-Υμηττού.

Τόσο από την τοποθέτηση του δημάρχου όσο και από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας του Συλλόγου μας (ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ) έγινε φανερό ότι όταν η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής υποτάσσεται στη λογική του κόστους-οφέλους θα γίνεται με όρους υποβάθμισης τόσο του Νηπιαγωγείου όσο και του Δημοτικού σχολείου, συνολικά της Δημόσιας Εκπαίδευσης!

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής ως καυτή πατάτα, ενώ εκθείασε τις αίθουσες των Δημοτικών σχολείων που χρησιμοποιήθηκαν «προσωρινά» για τη στέγαση των νηπίων – προνηπίων ως «άρτιες» και «σωστές» για τη στέγαση των παιδιών (2ο Δ.Σ. Δάφνης, 4ο Δ.Σ. Δάφνης, 4ο Δ.Σ. Υμηττού). Για αυτό εξ άλλου στο 2ο Νηπιαγωγείο, λόγω συνωστισμού των παιδιών σε μικρές αίθουσες πρότεινε τη λύση να χρησιμοποιηθεί επιπλέον αίθουσα, αυτή τη φορά του 7ου Δημοτικού σχολείου.  Ανέφερε, επίσης, ότι στέκεται ενάντια στη χρήση container – προκατ για λόγους «ευαισθησίας» προς τα παιδιά (διατήρησε όμως το container στο 5οΔ.Σ Δάφνης), πράγμα, όμως, που αλλάζει εύκολα όταν προκύψει ανάγκη από την υποστελέχωση και τη χρόνια υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής. Αλλάζει επίσης, όταν η ευαισθησία πάει περίπατο μπροστά στο κόστος της υλοποίησης της! Ακόμη, εκτίμησε ότι η ανέγερση νέων κτηρίων θα γίνει από το 2021 – 2022 και θα δώσει, όπως είπε, οριστική λύση στο θέμα της στέγασης της δίχρονης προσχολικής αγωγής (όταν βρεθεί εργολάβος, όταν ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, όταν όλες οι συνθήκες ευνοήσουν...).

Επιπλέον, δόθηκε η ευκαιρία να υπερθεματίσει το έργο της Δημοτικής Αρχής για τις συνεχείς παρεμβάσεις της στα σχολεία του Δήμου, τα κονδύλια ΕΣΠΑ που απορροφούνται, το πράσινο ταμείο, που αναβαθμίζουν τα σχολεία. Το ερώτημα είναι αν αυτό γίνεται προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών ή όχι…

Είπε πως ο Σύλλογος και η Δημοτική Αρχή είναι στην ίδια πλευρά και «θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά της περιοχής». Πράγμα που εν μέρει ισχύει, μιας και πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου χέρι χέρι με τη Δημοτική Αρχή, βάζουν πλάτη στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αν και όχι για το καλύτερο των παιδιών αλλά εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης ενάντια πρώτα και κύρια στους μαθητές μας!

Τέλος επισήμανε ότι η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού, και οι λύσεις που δόθηκαν ήταν «ρεαλιστικές» και «εφικτές». Αν θεωρείται, φυσικά, «ρεαλιστική» και «εφικτή» η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και ειδικά εν μέσω κορονοιού, αν θεωρείται «ρεαλιστικό» και «εφικτό» το στοίβαγμα των παιδιών σε αίθουσες Δημοτικών γιατί δεν υπάρχουν ασφαλή νηπιαγωγεία για να στεγάσουν την εφαρμογή της Δίχρονης.

Η πλειοψηφία του ΔΣ,  ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ ευλόγησε τα γένια της Δημοτικής Αρχής, ενισχύοντας τα λεγόμενα του  Δήμαρχου και επευφημώντας το «έργο» του. Η ΔΗΣΥ (που είναι και πρώτη δύναμη στο σύλλογό μας) έδωσε πίστωση χρόνου στην Δημοτική Αρχή, για το θέμα των νέων κτηρίων με την προϋπόθεση να τηρηθούν τα «χρονοδιαγράμματα».... τα οποία, όμως, έχουν ήδη πάει περίπατο...αλλά δεν είναι και λόγος να χαλάνε τις καρδιές τους..

Σαν Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, στην τοποθέτησή μας μεταφέραμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συνάδελφοι (νηπιαγωγοί και δάσκαλοι) στους οποίους έπεσε το βάρος της πρώτης χρονιάς εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής (έλλειψη κατάλληλων αύλειων χώρων, συνθήκες υγιεινής, κατάργηση διαλλειμάτων, απομακρυσμένες τουαλέτες). Ο Δήμαρχος βέβαια επέμεινε ότι οι αίθουσες ήταν «άρτιες» και οι συνθήκες οι πιο κατάλληλες που θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Συνάδελφοι, όταν πέρυσι κληθήκαμε να πάρουμε θέση για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, συμφωνήσαμε να βρεθούν, ως προσωρινή λύση, για ένα χρόνο, οι αίθούσες που χρειάζονταν και πληρούσαν τις απαραίτητες προυποθέσεις (παιδαγωγικές και κτηριακές) για να εφαρμοστεί η δίχρονη στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού, έως ότου φτιαχτούν ασφαλή και σύγχρονα νηπιαγωγεία.

Ωστόσο, οι αίθουσες που επέλεξαν Δημοτική Αρχή και Διευθυντής Εκπαίδευσης ήταν και ακατάλληλες και δημιουργούσαν πολλά προβλήματα, μεταθέτοντας, έτσι, για ακόμη μία φορά την ευθύνη της εφαρμογής της Δίχρονης, στις πλάτες εκπαιδευτικών-γονιών και μαθητών!

Πέρασε ένας χρόνος, τα προβλήματα παραμένουν και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν και θα ενταθούν την επόμενη χρονιά, καθώς η πολιτική βούληση είναι η υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής και όχι η ουσιαστική εφαρμογή της! Ο Δήμαρχος είπε καθαρά ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί παράρτημα νηπιαγωγείου μέσα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και το έτος 2020 – 2021. Έτσι, όπως λέει και ο σοφός λαός μας… ουδέν μονιμότερο του προσωρινού!!

Όσον αφορά το παράρτημα νηπιαγωγείου που λειτουργούσε μέσα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης (σε αίθουσα χαρακτηρισμένη ως γραφείο δασκάλων) είπε ότι κατά 99% θα καταργηθεί ... και αντί αυτού.. θα μεταφερθεί στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης πάλι σε ακατάλληλη αίθουσα!

Συναδέλφισσες/φοι,

Φαίνεται καθαρά ότι η μόρφωση θυσιάζεται στη λογική κόστους – οφέλους. Δίχρονη Προσχολική Αγωγή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με ασφαλή κτήρια, μόνιμους διορισμούς, κρατική χρηματοδότηση δεν είναι στις προτεραιότητες ούτε της κυβέρνησης ούτε της Δημοτικής Αρχής, αλλά ούτε και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου, που πασχίζουν με λύσεις – μπαλώματα, να τσουβαλιάσουν τους μαθητές μας σε όποια τρύπα βρουν σε 25αρια τμήματα, χωρίς υποδομές και χωρίς προσωπικό!

Ότι και να σκαρφίζονται όμως, εκπαιδευτικοί και γονείς δε θα πάψουμε να διεκδικούμε την ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής τώρα και στο Δήμο Δάφνης – Υμηττού και πανελλαδικά με όρους και προϋποθέσεις που αρμόζουν στις παιδαγωγικές ανάγκες του 2020.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ,

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΦΙΚΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ!!!

Βασική Κατηγορία: 

Νέα από το Π.Α.ΜΕ

Τελευταία νέα

Τα πιο διαβασμένα